Meteen naar de tekst springen

INDEX >> FESTIVALS >> CINEMA NOVO FILMFESTIVAL 1998

CINEMA NOVO FILMFESTIVAL 1998
Multiculturele ontdekkingsreis

 

Pierre Raemdonck | 08/03/1998


Share/Bookmark

Met de Braziliaanse prent Four Days in September wordt op donderdag twaalf maart het startschot gegeven van een feestelijke vijftiende editie van het Brugse Cinema Novo Filmfestival.

In vergelijking met vorige jaren is er een duidelijke positieve evolutie merkbaar in dit cinefiele filmfestijn te Brugge. Met de verhoogde financiële steun van diverse overheden slaagden de organisatoren erin om zowel het aantal vertoonde films (52) als het aantal vertoningen (130) te verhogen tijdens het tiendaagse filmfestival. Van de 52 vertoonde films zullen er zowat 36 films te zien zijn met Nederlandstalige ondertitels. Deze taalkundige tegemoetkoming vanwege het festival, maakt het voor de gewone filmliefhebber veel gemakkelijker om te genieten van films komende uit alle windstreken.

Op het Cinema Novo filmfestival kunnen de toeschouwers kiezen uit een aantal films die reeds in België of Nederland een distributeur hebben. Sommige van deze prenten waren nog maar recentelijk te zien in de bioscoop of beleven hun Belgische première op het festival. In dit programma-onderdeel vind je ondermeer de Frans-Egyptische prent Al Massir. Dit grootschalige historisch drama gaat over de Arabische filosoof Averroës. Het verhaal speelt zich af in de twaalfde eeuw op een ogenblik dat de Moorse samenleving in Spanje in de problemen komt door de oprukkende legers van de Spanjaarden. Al Massir gaat in essentie over de moed van één mens om op een moment van diepgaande crisis te pleiten voor verdraagzaamheid. Een boodschap die eeuwen nadien nog altijd actueel overkomt. In de begeesterende regie van de legendarische Egyptische filmer Youssef Chahine krijgt men een prachtig inzicht in de toenmalige maatschappij.

Iets minder uitbundig maar daarom niet minder waardevol is het Chinese East Palace, West Palace van Zhang Yuan dat handelt over homoseksualiteit in het China van vandaag. In deze intimistische fabel vinden we de jonge schrijver Alan terug. Tijdens één van zijn lange zwerftochten wordt hij aangehouden door de autoritaire politieagent Xiao-Shi. Tussen de twee hoofdfiguren ontstaat er een vreemde liefdesverhouding. East Palace, West Palace gaat over echte mensen die geconfronteerd worden met hun gevoelens in een samenleving waar hypocrisie hoogtij viert.

Het competitieluik van het Cinema Novo filmfestival wordt voorbehouden aan films die in België nog niet verdeeld werden. Alle negen deelnemende competitiefilms kunnen naar jaarlijke gewoonte maken kans op de Karibu-prijs (250.000 BF) en/of de Amakorou-prijs (50.000 BF). Met veel verwachting kijken we uit naar het Taiwanese Wolves Cry Under the Moon waarbij de problematiek van overvolle autowegen in Taiwan ter sprake komt. Door de omvang van het probleem beslist de regering op een dag dat snelwegen twaalf uur gesloten worden. Vele weggebruikers zijn door deze beslissing verplicht om ander wegen te gebruiken, wat natuurlijk aanleiding geeft tot allerlei vreemde ontmoetingen. Mis in dit onderdeel van het festival zeker niet het Mexicaanse Who the Hell is Juliette waarin twee vrouwen op zoek gaan naar hun respectievelijke vaders. Deze prent bevat genoeg stof voor een heerlijke filmavond.

Tijdens deze vijftiende editie van het Cinema Novo filmfestival wordt ook de invloed nagegaan van het surrealisme in de Latijns-Amerikaanse film. Sterke aanraders zijn El Angel Exterminador van Louis Bunuel uit 1962, de klassieker in de surrealistische filmstroming. Ook het Argentijnse El Lado Oscuro del Corazon, over de zoektocht van een man naar de perfecte vrouw is heerlijk mysterieus opgebouwd.

Bij elke editie hebben de verantwoordelijken van het festival een aantal schitterende randactiviteiten in petto voor de festivalgangers. Zo is er op veertien maart in de Brugse stadsschouwburg een dag over het Afrikaanse voetbal. Tijdens dit evenement is er mogelijkheid om een vijftal documentaires te bekijken over het Afrikaanse voetbal. Het vijftiende Cinema Novo filmgebeuren wordt feestelijk afgesloten met een slothappening op 21 en 22 maart. Wie wil kan tijdens dit exotische weekend kennismaken met diverse dansstijlen, zoals de Indiaanse tempeldansen).

Voor meer informatie kunt u terecht op het nummer 050/.34.98.06 of op de website: http://users.skynet.be/novo.

PLANEET CINEMA

Planeet Cinema is een online filmmagazine. We bekijken films zonder grenzen: oud of nieuw, populair of obscuur.

We geven graag nieuw schrijftalent de kans om online te publiceren.

Planeet Cinema beschikt over een uitgebreid archief van meer dan 6.000 artikelen sinds 1993.

 

HOME
RECENSIES
ACHTERGRONDEN
FESTIVALS
KLASSIEKERS

Twitter Facebook

 

THEMA

THEMA - UIT DE KUNST
Vrouw in een mannenwereld


Met de hulp van een historica draaide de Franse regisseur Bruno Nuytten in 1988 een biopic over een van Frankrijks meest bekende vrouwelijke kunstenaars uit de negentiende eeuw. De gelijknamige film vertelt haar tragische levensverhaal begeleid door de dramatische muziek voor hoofdzakelijk strijkers van componist Gabriel Yared.

>>>

THEMA - UIT DE KUNST
De beeldhouwer die niet wou schilderen


Quizvraagje voor bij de barbecue: wat hebben Mozes, Johannes de Doper, Marcus Antonius, Henry VIII, Michelangelo en God de Vader zelve gemeenschappelijk? Antwoord: ze werden allemaal op film vereeuwigd door Charlton Heston.

>>>

THEMA - UIT DE KUNST
Het spanningsveld van de kunstenaar


Een kunstschilder die in de tweede helft van de negentiende eeuw in het zog van het impressionisme op de kunstscène verschijnt, is Auguste Renoir. Deze Fransman die ongeveer 6000 schilderijen maakte, is echter niet de enige kunstenaar die Gilles Bourdos met de film Renoir in de verf zet.

>>>

THEMA - UIT DE KUNST
Genialiteit ondergedompeld in miserie


Quoth the raven: ‘nevermore’. Edgar Allan Poe schreef de beroemde dichtregel in 1845, en sindsdien heeft zijn raaf de populaire cultuur niet meer verlaten. Als zelfs The Simpsons je gedicht opnemen in hun Treehouse of Horrorreeks, weet je dat je het als dichter gemaakt hebt.

>>>

THEMA - UIT DE KUNST
Pop-art tot de tiende macht


Thierry Guetta is een Fransman die in Los Angeles een tweedehands kledingzaak heeft. Via via ontmoet hij een street art-kunstenaar en hij – notoir allesfilmer – springt bij en filmt alles. Meer street art-kunstenaars laten zich filmen. Een idee voor een documentaire is geboren. Maar er is iets loos. Guetta zal niet rusten voor hij alle kunstenaars heeft gefilmd. Hij ontmoet er veel. Maar er ontbreekt er een: Banksy, die intussen wereldberoemd is geworden met zijn ironische street art.

>>>

THEMA - UIT DE KUNST
Wie is er bang van Alfred Hitchcock?


In 2012, meer dan 30 jaar na zijn dood, verschenen er plots twee films over het leven van Alfred Hitchcock. Het mag een wonder zijn dat het zolang geduurd heeft. Hitchcock was een mysterieus man en een gedroomd object voor een biopic.

>>>

UIT HET ARCHIEF

Independent
HET SCHNITZELPARADIJS
Lang leve de bijfiguren
>>>