Meteen naar de tekst springen

INDEX >> ACHTERGRONDEN >> THX: THE TOM HOLMAN EXPERIMENT

THX: THE TOM HOLMAN EXPERIMENT
Geluid zoals het hoort

 

Wim Dewijngaert | 27/10/1997


Share/Bookmark

Misschien herinnert u zich de film Star Wars van George Lucas. Hij spendeerde veel tijd en geld aan het klankgedeelte van zijn film.

Toen hij merkte dat tijdens de vertoning van Star Wars een groot stuk van zijn inspanningen verloren waren gegaan door de slechte akoestiek in de zalen, spoorde hij Tom Holman aan tot het ontwikkelen van een proc
d
waarbij men in de filmzaal precies dezelfde klankkwaliteit had als tijdens de montage-sessies.

Dit project werd bekend onder de (Amerikaanse) naam 'the Tom Holman eXperiment' (vandaar de benaming THX). Tom ontwikkelde geen geluidssysteem, maar schreef neer wat de eisen waren voor een filmzaal om een goede audio- kwaliteit te kunnen bieden en ontwikkelde een THX decoder om de audiosporen beter te verdelen over de hele zaal. THX is dus een specificatie, en geen surround of stereo-opnamesysteem zoals de meeste mensen denken. Een film kan enkel worden gemonteerd in een THX- theater, en dus niet worden opgenomen in THX. Ook een film uit de jaren '40 kan in een THX-zaal gespeeld worden.

In 1983 werden de eerste bioscopen gebouw in Amerika, die aan de gestelde eisen voldeden. Nu zijn er ongeveer 200 cinema's over de ganse wereld die aan de THX-eisen voldoen.

Vooraleer een bioscoop het THX-label krijgt van George Lucas, stuurt men een controleur ter plaatse die kijkt of er wel aan de eisen voldaan is. De projectiecabine moet op een bepaalde hoogte staan, de luidsprekers moeten een bepaald vermogen hebben en in surround-positie staan opgesteld, de airconditioning moet onhoorbaar zijn en er mag geen enkel bijgeluid te merken zijn. Pas als er aan deze voorwaarden is voldaan, levert Lucas de licentie om het THX-label te mogen gebruiken.

Indien u in een THX-zaal kijkt naar een film, dan merkt u dit aan de klassieke intro-filmpjes van George Lucas. Vroeger had men een simpele 35mm versie met een vliegmotoren-geluid en een mooiere 70mm versie met een dirigent. Nu wordt voor beide formaten een promo met brandende stofdeeltjes gebruikt.

Volgens de makers van het systeem is de combinatie van een Dolby Stereo 70mm SR gecodeerde film in een THX zaal d
beste kwaliteit die u vandaag in de bioscoop kan vinden. Wilt u naar een THX zaal, dan zal u zich wel even moeten verplaatsen. Niet iedere stad heeft immers een gekwalificeerde bioscoop. Nederland heeft er zelfs geen enkele.

In Belgie en Luxemburg hebben volgende cinema's een licentie:

ANTWERPEN Decatron Metropolis, zalen 1 t/m 22

BRUSSEL Decatron Kinepolis, zalen 1 t/m 6, 8 t/m 13, 15 t/m 20, 22 t/m 27

CHARLEROI Cine Marignan, zaal 1 Empire Carollywood Theatre, zaal 3

GENT Decatron Decascoop, zaal 2

HASSELT Groep Claeys Trioscoop, zaal 2

LEUVEN Cinema Leuven N.V., zalen 1-7

TOURNAI Multiscoop Palace, zalen 1 en 4 LUXEMBURG Cine Utopia, zalen 1 en 2

U bent gewaarschuwd: eens u in een THX- zaal bent geweest, wilt u nergens anders meer een film zien!

PLANEET CINEMA

Planeet Cinema is een online filmmagazine. We bekijken films zonder grenzen: oud of nieuw, populair of obscuur.

We geven graag nieuw schrijftalent de kans om online te publiceren.

Planeet Cinema beschikt over een uitgebreid archief van meer dan 6.000 artikelen sinds 1993.

 

HOME
RECENSIES
ACHTERGRONDEN
FESTIVALS
KLASSIEKERS

Twitter Facebook

 

THEMA

THEMA - UIT DE KUNST
Vrouw in een mannenwereld


Met de hulp van een historica draaide de Franse regisseur Bruno Nuytten in 1988 een biopic over een van Frankrijks meest bekende vrouwelijke kunstenaars uit de negentiende eeuw. De gelijknamige film vertelt haar tragische levensverhaal begeleid door de dramatische muziek voor hoofdzakelijk strijkers van componist Gabriel Yared.

>>>

THEMA - UIT DE KUNST
De beeldhouwer die niet wou schilderen


Quizvraagje voor bij de barbecue: wat hebben Mozes, Johannes de Doper, Marcus Antonius, Henry VIII, Michelangelo en God de Vader zelve gemeenschappelijk? Antwoord: ze werden allemaal op film vereeuwigd door Charlton Heston.

>>>

THEMA - UIT DE KUNST
Het spanningsveld van de kunstenaar


Een kunstschilder die in de tweede helft van de negentiende eeuw in het zog van het impressionisme op de kunstscène verschijnt, is Auguste Renoir. Deze Fransman die ongeveer 6000 schilderijen maakte, is echter niet de enige kunstenaar die Gilles Bourdos met de film Renoir in de verf zet.

>>>

THEMA - UIT DE KUNST
Genialiteit ondergedompeld in miserie


Quoth the raven: ‘nevermore’. Edgar Allan Poe schreef de beroemde dichtregel in 1845, en sindsdien heeft zijn raaf de populaire cultuur niet meer verlaten. Als zelfs The Simpsons je gedicht opnemen in hun Treehouse of Horrorreeks, weet je dat je het als dichter gemaakt hebt.

>>>

THEMA - UIT DE KUNST
Pop-art tot de tiende macht


Thierry Guetta is een Fransman die in Los Angeles een tweedehands kledingzaak heeft. Via via ontmoet hij een street art-kunstenaar en hij – notoir allesfilmer – springt bij en filmt alles. Meer street art-kunstenaars laten zich filmen. Een idee voor een documentaire is geboren. Maar er is iets loos. Guetta zal niet rusten voor hij alle kunstenaars heeft gefilmd. Hij ontmoet er veel. Maar er ontbreekt er een: Banksy, die intussen wereldberoemd is geworden met zijn ironische street art.

>>>

THEMA - UIT DE KUNST
Wie is er bang van Alfred Hitchcock?


In 2012, meer dan 30 jaar na zijn dood, verschenen er plots twee films over het leven van Alfred Hitchcock. Het mag een wonder zijn dat het zolang geduurd heeft. Hitchcock was een mysterieus man en een gedroomd object voor een biopic.

>>>

UIT HET ARCHIEF

Fox
X-MEN: THE LAST STAND
Mutanten zonder X-factor
>>>