Meteen naar de tekst springen

INDEX >> FESTIVALS >> CINEMA NOVO 1997

CINEMA NOVO 1997
Buitengewoon niet-Westers aanbod

 

Pierre Raemdonck | 13/11/1997


Share/Bookmark

Het sfeerrijke Cinema Novo filmfestival te Brugge opent dit jaar zijn deuren met het schilderachtige Village of Dreams van Yoichi Higashi, een film over de zorgeloze jeugd van twee kwajongens.

Het festival biedt eveneens een mooi overzicht van alle films komende uit de drie continenten Azië, Latijns-Amerika en Afrika die reeds in België of in Nederland te zien waren of die in de toekomst in distributie gaan. Eén van de belangrijkste is zeker de Russiche prent Prisonor of the Mountain van Sergei Bodrov. Deze film heeft reeds een oscarnominatie ontvangen voor beste buitenlandse film van het afgelopen jaar. Het politiek geladen verhaal over etnische conflicten binnen het hedendaagse ex-Sovjetunie belooft één van de toppers te worden op het komende Cinema Novo festival.

Soms krijgen producties op dit evenement een tweede kans. Niet te missen zijn het ironische Guantanamera over de bureaucratische Cubaanse samenleving en Un Eté à La Goulette afkomstig uit Tunesië. Hierin wordt het samenleven tussen de verschillende bevolkingsgroepen op een satirische manier in de kijker geplaatst. Wegens het enorme succes op de vorige editie van het sympathieke festival werd Fallen Angels terug op het programma geplaatst. Dit briljante gangsterepos van Wong Kar-Wai (Chungking Express) boeit vanaf de eerste beelden.

Naar goede gewoonte vindt er op het Brugse gebeuren ook een competitie plaats. Dit jaar zijn er tien films die meedingen naar de Karibuprijs (250.000 frank) en de Amokorou-prijs (50.000 frank). Eén van de deelnemers is de interessante Buddha Bless Amerika uit Taiwan. Centraal is hier de situatie van een ex-leraar in een typisch plattelandsdorp in het Taiwan van de jaren zestig. Wanneer de overheid zijn medewerking vraagt voor de Taiwanees-Amerikaanse inval in Vietnam, verandert zijn leven compleet. Buddha Bless Amerika start als een alledaagse komedie maar evolueert gaandeweg tot een hevige aanklacht tegen de culturele en militaire invasie van Amerika.

Ongewoon is de aanwezigheid van een tekenfilm op het filmgebeuren. Het betreft de Japanse animatieprent Le Tombeau des Lucioles, dat zich afspeelt in het platgebombardeerde Japan in de zomer van 1945. De meeste aandacht binnen deze competitie gaat uit naar de Koreaanse film Festival van Im Kwon-Taek waarin ontmoetingen tussen allerlei familieleden op een begrafenisfeest aan bod komen. Aan regisseur Im Kwon-Taek wordt op het festival een hommage gewijd met een selectie van elf films uit zijn totale oeuvre van een honderdtal producties. Deze bijzondere retrospectieve gebeurt in samenwerking met het Brusselse filmmuseum (02/507 83 70).

Het Cinema Novo festival wordt afgesloten met een daverende driecontinentenfuif met de Afrikaanse dansgroep Abana. Het festival start op 13/3 en loopt tot en met 23/3 maart.

Voor meer informatie kunt u terecht op het telefoonnummer: 050/34.87.98.

PLANEET CINEMA

Planeet Cinema is een online filmmagazine. We bekijken films zonder grenzen: oud of nieuw, populair of obscuur.

We geven graag nieuw schrijftalent de kans om online te publiceren.

Planeet Cinema beschikt over een uitgebreid archief van meer dan 6.000 artikelen sinds 1993.

 

HOME
RECENSIES
ACHTERGRONDEN
FESTIVALS
KLASSIEKERS

Twitter Facebook

 

THEMA

THEMA - UIT DE KUNST
Vrouw in een mannenwereld


Met de hulp van een historica draaide de Franse regisseur Bruno Nuytten in 1988 een biopic over een van Frankrijks meest bekende vrouwelijke kunstenaars uit de negentiende eeuw. De gelijknamige film vertelt haar tragische levensverhaal begeleid door de dramatische muziek voor hoofdzakelijk strijkers van componist Gabriel Yared.

>>>

THEMA - UIT DE KUNST
De beeldhouwer die niet wou schilderen


Quizvraagje voor bij de barbecue: wat hebben Mozes, Johannes de Doper, Marcus Antonius, Henry VIII, Michelangelo en God de Vader zelve gemeenschappelijk? Antwoord: ze werden allemaal op film vereeuwigd door Charlton Heston.

>>>

THEMA - UIT DE KUNST
Het spanningsveld van de kunstenaar


Een kunstschilder die in de tweede helft van de negentiende eeuw in het zog van het impressionisme op de kunstscène verschijnt, is Auguste Renoir. Deze Fransman die ongeveer 6000 schilderijen maakte, is echter niet de enige kunstenaar die Gilles Bourdos met de film Renoir in de verf zet.

>>>

THEMA - UIT DE KUNST
Genialiteit ondergedompeld in miserie


Quoth the raven: ‘nevermore’. Edgar Allan Poe schreef de beroemde dichtregel in 1845, en sindsdien heeft zijn raaf de populaire cultuur niet meer verlaten. Als zelfs The Simpsons je gedicht opnemen in hun Treehouse of Horrorreeks, weet je dat je het als dichter gemaakt hebt.

>>>

THEMA - UIT DE KUNST
Pop-art tot de tiende macht


Thierry Guetta is een Fransman die in Los Angeles een tweedehands kledingzaak heeft. Via via ontmoet hij een street art-kunstenaar en hij – notoir allesfilmer – springt bij en filmt alles. Meer street art-kunstenaars laten zich filmen. Een idee voor een documentaire is geboren. Maar er is iets loos. Guetta zal niet rusten voor hij alle kunstenaars heeft gefilmd. Hij ontmoet er veel. Maar er ontbreekt er een: Banksy, die intussen wereldberoemd is geworden met zijn ironische street art.

>>>

THEMA - UIT DE KUNST
Wie is er bang van Alfred Hitchcock?


In 2012, meer dan 30 jaar na zijn dood, verschenen er plots twee films over het leven van Alfred Hitchcock. Het mag een wonder zijn dat het zolang geduurd heeft. Hitchcock was een mysterieus man en een gedroomd object voor een biopic.

>>>

UIT HET ARCHIEF

Buena Vista
CARS
Ka-Chow!
>>>