Meteen naar de tekst springen

INDEX >> FESTIVALS >> CIRCUIT KORTE FILM

CIRCUIT KORTE FILM
Kort en krachtig

 

Hans Dewijngaert | 19/11/1997


Share/Bookmark

De korte film is aan een opmars bezig. Amateurfilmmakers organizeren zich in een marginaal vertoningscircuit en langzaam maar zeker vinden ook steeds meer korte films hun weg naar het grote publiek. Het project Circuit Korte Film wil graag een handje toesteken.

Circuit Korte Film is een samengesteld programma van negentig minuten, dat in negen steden in Zuid-Nederland en in negen steden in Vlaanderen/Brussel te zien zal zijn. Het project kwam er op verzoek van de Werkgroep Cultuur van de Vlaams/Zuid-Nederlandse samenwerking. Deze werkgroep had tot doel om te onderzoeken welke concrete samenwerkingsverbanden er op het terrein van de artistieke film zouden kunnen uitgestippeld worden. Uiteindelijk werd besloten om iets te doen aan de problematiek rond de vertoning van de korte film.

Het programma werd samengesteld door Cinema Brevis, een vzw opgericht in oktober 1992 met als doel de verspreiding van de korte film te bevorderen. De basisidee van Cinema Brevis is dat de korte film een aparte maar volwaardige filmsoort is die zijn weg naar het publiek dient te vinden. Met dit gegeven organiseert Cinema Brevis projecties van Belgische en buitenlandse korte filmprogramma's in bioscoopzalen, universiteiten en culturele centra. Tegelijkertijd groepeert de vzw onder eenzelfde noemer de verschillende takken van de productie, de verspreiding en de promotie van korte films uit de Vlaamse en Franstalige Gemeenschap van België.

Het Circuit Korte Film is samengesteld uit een programma van vier Nederlandse en vier Vlaamse korte film en doet in de maanden oktober en november Vlaanderen en Brussel aan. Het paradepaardje van de programmatie is ongetwijfeld Leonie van Lieven Debrauwer. De Gentenaar, die afstudeerde aan het Narafi, is voor het grote pulbiek geen onbekende meer, sinds zijn korte film de Speciale Prijs van de Jury wegkaapte op het Festival van Cannes en de Grote Prijs kreeg in Gent. De film, met Dora Van Der Groen in de titelrol, vertelt het verhaal van Leonie, die aan het doodsbed van Cyriel terugdenkt aan zijn leven en aan hun onuitgesproken liefde.

Een tweede speerpunt in de programmatie is Die Unschuld Muá Hier Schuldig Sterben... van Klaartje Schrijvers. Zijn studeerde in 1991, onder leiding van Raoul Servais, af aan het Koninklijk Academie voor Schone Kunsten te Gent, en kan voor haar animatiefilm (die de mythe van de Minotaurus combineert met fragmenten uit de Sint-Matheuspassie door Bach) rekenen op de stemmen van Jan Decleir en Jenne Decleir.

Voorts maakt Christophe Van Rompaey zijn opwachting met de korte film Grijs, die gaat over de grootstad waar iedereen langs en door elkaar heen leeft. Van Rompaey leerde het vak als regie-assistent bij enkele korte films en langspeelfilms zoals She Good Fighter en Alles Moet Weg. Uitkijken is het ook naar In de Vlucht van ex-Humo journalist Alex Stockman.

Het volledige programma:

 • Leonie van Lieven Debrauwer
  • Voilà Madame van Ineke Houtman
   • The Oath van Tjebbo Penning
    • Die Unschuld muá Hier Schuldig Sterben van Klaartje Schrijvers
     • Sa Nule van Marjoleine Boonstra
      • Grijs van Christophe Van Rompaey
       • Sientje van Christa Moesker
        • In de vlucht van Alex Stockman

        Vertoningen in Vlaanderen:

        • Hasselt (Zebra-zaal): 15/10, 20u
         • Mechelen (Filmhuis): 11/11, 20u30
          • Antwerpen (Cartoons): 13/11, 20u
           • Aalst (Ciné Palace - Netwerf): 18/11, 20u30
            • Kortrijk (Limelight Filmhuis): 19/11, 20u15
             • Oostende (Rialto): 20/11, 17u30 en 20u15
              • Brugge (Lumière): 21/11, 20u
               • Brussel (Nova): 22/11, 22u
                • Leuven (Studio): 25/11, 20u
                 • Gent (Studio Skoop): 27/11, 17u30 en 22u30
                  • Brussel (Nova): 29/11, 20u

                  Cinema Brevis: 02/343.65.61

PLANEET CINEMA

Planeet Cinema is een online filmmagazine. We bekijken films zonder grenzen: oud of nieuw, populair of obscuur.

We geven graag nieuw schrijftalent de kans om online te publiceren.

Planeet Cinema beschikt over een uitgebreid archief van meer dan 6.000 artikelen sinds 1993.

 

HOME
RECENSIES
ACHTERGRONDEN
FESTIVALS
KLASSIEKERS

Twitter Facebook

 

THEMA

THEMA - UIT DE KUNST
Vrouw in een mannenwereld


Met de hulp van een historica draaide de Franse regisseur Bruno Nuytten in 1988 een biopic over een van Frankrijks meest bekende vrouwelijke kunstenaars uit de negentiende eeuw. De gelijknamige film vertelt haar tragische levensverhaal begeleid door de dramatische muziek voor hoofdzakelijk strijkers van componist Gabriel Yared.

>>>

THEMA - UIT DE KUNST
De beeldhouwer die niet wou schilderen


Quizvraagje voor bij de barbecue: wat hebben Mozes, Johannes de Doper, Marcus Antonius, Henry VIII, Michelangelo en God de Vader zelve gemeenschappelijk? Antwoord: ze werden allemaal op film vereeuwigd door Charlton Heston.

>>>

THEMA - UIT DE KUNST
Het spanningsveld van de kunstenaar


Een kunstschilder die in de tweede helft van de negentiende eeuw in het zog van het impressionisme op de kunstscène verschijnt, is Auguste Renoir. Deze Fransman die ongeveer 6000 schilderijen maakte, is echter niet de enige kunstenaar die Gilles Bourdos met de film Renoir in de verf zet.

>>>

THEMA - UIT DE KUNST
Genialiteit ondergedompeld in miserie


Quoth the raven: ‘nevermore’. Edgar Allan Poe schreef de beroemde dichtregel in 1845, en sindsdien heeft zijn raaf de populaire cultuur niet meer verlaten. Als zelfs The Simpsons je gedicht opnemen in hun Treehouse of Horrorreeks, weet je dat je het als dichter gemaakt hebt.

>>>

THEMA - UIT DE KUNST
Pop-art tot de tiende macht


Thierry Guetta is een Fransman die in Los Angeles een tweedehands kledingzaak heeft. Via via ontmoet hij een street art-kunstenaar en hij – notoir allesfilmer – springt bij en filmt alles. Meer street art-kunstenaars laten zich filmen. Een idee voor een documentaire is geboren. Maar er is iets loos. Guetta zal niet rusten voor hij alle kunstenaars heeft gefilmd. Hij ontmoet er veel. Maar er ontbreekt er een: Banksy, die intussen wereldberoemd is geworden met zijn ironische street art.

>>>

THEMA - UIT DE KUNST
Wie is er bang van Alfred Hitchcock?


In 2012, meer dan 30 jaar na zijn dood, verschenen er plots twee films over het leven van Alfred Hitchcock. Het mag een wonder zijn dat het zolang geduurd heeft. Hitchcock was een mysterieus man en een gedroomd object voor een biopic.

>>>

UIT HET ARCHIEF

Fox
STAY
Je bent niet wie je bent
>>>