Meteen naar de tekst springen
Foto: Labyrinth Enterprises/EMI America Records

INDEX >> ACHTERGRONDEN >> LABYRINTH

LABYRINTH
Rock around the Clock

 

Ann Leysen | 24/10/2003


Share/Bookmark

"You remind me of the babe. What babe? Babe with the power. What power? Power of Voodoo! Who do? You do. Do what? Remind me of the babe!" Geen onbekende tekst. Nee hoor... De meesten onder ons kennen het als de opening van David Bowie's 'Magic Dance' uit de film Labyrinth, waarin Mister Bowie optreedt als Jareth the Goblin King, een rol die hem op het lijf geschreven is.

De soundtrack van Jim Henson's Labyrinth is weer zo één van die pareltjes die niet in je collectie mag ontbreken. De film is fantastisch, in elke zin van het woord. Je moet hem gewoon gezien hebben. Niet alleen om een jonge - maar toen al getalenteerde - Jennifer Connelly aan het werk te zien, maar ook voor David Bowie die als de Goblin King toch wel een beetje de show steelt. Met zijn verschillend gekleurde irissen en zijn stilistisch aangebrachte lange haar past hij perfect in het plaatje. Zijn gezelschap mag er nochtans ook zijn: Hoggle, Ludo, de helping hands, de Goblins, Sir Didymus en Ambrosius,...

Het is zeker en vast de verdienste van David Bowie dat de soundtrack iets is voor elke muziekliefhebber. De muziek bij de begingeneriek vloeit mooi samen met Bowie's 'Underground', zowat het theme song van de film. De versie op de soundtrack is wel opmerkelijk korter dan in de film, maar smaakt desalniettemin. Bovendien krijg je op het einde van de soundtrack een bijna zes minuten durende versie van 'Underground'. Dat maakt het allemaal weer goed. Het leuke aan dit nummer is dat Chaka Khan, Luther Vandross en zangeres/actrice Daphne Rubin-Vega (Rent) mee voor de backing vocals van dit nummer zorgden. 'Underground' is trouwens (naast 'Magic Dance') het enige nummer dat op single werd uitgebracht. 'Magic Dance' begint met die magische woorden die zestien jaar later zouden opduiken in Scooby-Doo. "You remind me of the babe." werd in één slag omgetoverd tot "You remind me of a man." door The Atomic Fireballs. Dit allegaartje zou later bij hoog en bij laag beweren dat het nummer door hen en door niemand anders gecomponeerd werd. Wij weten wel beter. De tekst dook tijdens de jaren '20 voor het eerst op in de toneelwereld. Bowie paste de tekst in 1986 aan en gebruikte hem voor Labyrinth.

Net als 'Magic Dance' is 'Chilly Down' een vrolijk nummer. Het moet gezegd zijn, de authentieke stem van David Bowie is hier wel heel veraf. Zijn naam mag dan wel naast lead vocal prijken, de klemtoon in dit nummer ligt op andere vocalisten: Charles Augins, Richard Bodkin, Kevin Clash en Danny John-Jules.

'As the World falls Down' is als zevende nummer op de soundtrack perfect geplaatst. Het nummer zorgt voor een ideale overgang naar het rustgevende 'Within You', een nummer met een extreem hoog Bowie gehalte, zowel vocaal als muzikaal. 'Within You' grijpt je al snel bij de keel dankzij de perfecte combinatie: dramatische muziek, Bowie's pakkende timbre en de tekst... Auch! Het meest sublieme aan dit nummer is de tekst die eigenlijk niet echt zo indrukwekkend lang is. Het is het ultieme bewijs dat eenvoud siert... "How you turned my world, you precious thing. You starve and near exhaust me. Everything I've done, I've done for you. I move the stars for no one. You've run so long, you've run so far. Your eyes can be so cruel. Just as I can be so cruel. Though I do believe in you. Yes I do. Live without the sunlight. Love without your heartbeat. I, I can't live within you. I can't live within you. (sigh) I, I can't live within you." Soms heb je wel het gevoel dat er niets mooiers op aarde bestaat dan de stem die het gezicht van de nieuwe Vittelreclame op je loslaat.

Bowie hier, Bowie daar... We zouden bijna vergeten dat ook Trevor Jones zijn steentje bijdraagt aan de soundtrack. Voor de in Zuid-Afrika geboren componist was Labyrinth niet de eerste samenwerking met Jim Henson. De twee sloegen een jaar eerder, in 1985, reeds de handen in mekaar voor Jim Henson presents the World of International Puppeteering, een televisiereeks. Het lijkt wel alsof Trevor Jones voor de score van Labyrinth zijn toverstokje uit de kast heeft gehaald. Jones' score is prachtig. Of je nu luistert naar 'Into the Labyrinth' (de noten die om je oren vliegen wanneer Sarah haar eerste stappen in het labyrint zet), 'Sarah', 'Hallucination', 'The Goblin Battle' of 'Thirteen O'Clock', je raakt sowieso betoverd. En dat 'Home at Last' wat sporen vertoont van Bowienummers als 'Underground' en 'As the World falls Down' siert de soundtrack alleen maar.

Heel wat om naar uit te kijken dus... De soundtrack (op LP of CD), de single en maxi-single van 'Underground' en 'Magic Dance'. Noteer ze vandaag nog op uw want-list!

Info:

From the Original Soundtrack of the Jim Henson Film Labyrinth
Featuring David Bowie and Original Score by Trevor Jones

1 Opening Titles including Underground 3:18
2 Into the Labyrinth 2:10
3 Magic Dance 5:11
4 Sarah 3:10
5 Chilly Down 3:44
6 Hallucination 3 :00
7 As the World falls Down 4:49
8 The Goblin Battle 3:29
9 Within You 3:29
10 Thirteen O'Clock 3:06
11 Home at Last 1:46
12 Underground 5:57

1986 Labyrinth Enterprises under License to EMI America Records, a division of Capitol Records Inc. CDP 7463122 CDFA 3322 ADD.

Foto: Henson Associates, Inc./Lucasfilm Ltd. Foto: (fotomontage; origineel EMI Electrola)

In 'Flashtrack' snuffelt Ann Leysen door haar muziekcollectie, op zoek naar soundtracks die lang vergeten zijn, die velen de moeite niet vinden om over te spreken of waar de meesten het bestaan niet van afweten. Bij Movie passeren ze opnieuw de revue!

PLANEET CINEMA

Planeet Cinema is een online filmmagazine. We bekijken films zonder grenzen: oud of nieuw, populair of obscuur.

We geven graag nieuw schrijftalent de kans om online te publiceren.

Planeet Cinema beschikt over een uitgebreid archief van meer dan 6.000 artikelen sinds 1993.

 

HOME
RECENSIES
ACHTERGRONDEN
FESTIVALS
KLASSIEKERS

Twitter Facebook

 

THEMA

THEMA - UIT DE KUNST
Vrouw in een mannenwereld


Met de hulp van een historica draaide de Franse regisseur Bruno Nuytten in 1988 een biopic over een van Frankrijks meest bekende vrouwelijke kunstenaars uit de negentiende eeuw. De gelijknamige film vertelt haar tragische levensverhaal begeleid door de dramatische muziek voor hoofdzakelijk strijkers van componist Gabriel Yared.

>>>

THEMA - UIT DE KUNST
De beeldhouwer die niet wou schilderen


Quizvraagje voor bij de barbecue: wat hebben Mozes, Johannes de Doper, Marcus Antonius, Henry VIII, Michelangelo en God de Vader zelve gemeenschappelijk? Antwoord: ze werden allemaal op film vereeuwigd door Charlton Heston.

>>>

THEMA - UIT DE KUNST
Het spanningsveld van de kunstenaar


Een kunstschilder die in de tweede helft van de negentiende eeuw in het zog van het impressionisme op de kunstscène verschijnt, is Auguste Renoir. Deze Fransman die ongeveer 6000 schilderijen maakte, is echter niet de enige kunstenaar die Gilles Bourdos met de film Renoir in de verf zet.

>>>

THEMA - UIT DE KUNST
Genialiteit ondergedompeld in miserie


Quoth the raven: ‘nevermore’. Edgar Allan Poe schreef de beroemde dichtregel in 1845, en sindsdien heeft zijn raaf de populaire cultuur niet meer verlaten. Als zelfs The Simpsons je gedicht opnemen in hun Treehouse of Horrorreeks, weet je dat je het als dichter gemaakt hebt.

>>>

THEMA - UIT DE KUNST
Pop-art tot de tiende macht


Thierry Guetta is een Fransman die in Los Angeles een tweedehands kledingzaak heeft. Via via ontmoet hij een street art-kunstenaar en hij – notoir allesfilmer – springt bij en filmt alles. Meer street art-kunstenaars laten zich filmen. Een idee voor een documentaire is geboren. Maar er is iets loos. Guetta zal niet rusten voor hij alle kunstenaars heeft gefilmd. Hij ontmoet er veel. Maar er ontbreekt er een: Banksy, die intussen wereldberoemd is geworden met zijn ironische street art.

>>>

THEMA - UIT DE KUNST
Wie is er bang van Alfred Hitchcock?


In 2012, meer dan 30 jaar na zijn dood, verschenen er plots twee films over het leven van Alfred Hitchcock. Het mag een wonder zijn dat het zolang geduurd heeft. Hitchcock was een mysterieus man en een gedroomd object voor een biopic.

>>>

UIT HET ARCHIEF

Foto: Warner Bros.
THE AVIATOR
Leo ziet ze vliegen
>>>