Meteen naar de tekst springen
Shrek 2 (Foto: Dreamworks/PDI)

INDEX >> ACHTERGRONDEN >> DIGITALE ANIMATIE

DIGITALE ANIMATIE
Intussen bij de concurrentie

 

Hans Dewijngaert | 23/11/2003


Share/Bookmark

Pixar is niet de enige speler op de digitale animatiemarkt. Ook bij Pacific Data Images (PDI) en de Fox Animation Studio's rollen de muizen driftig over de pads. Wat hebben de makers van onder meer Shrek en Ice Age de komende jaren in petto?

Toy Story was er eerst en da's iets wat niemand de digitale animatoren van Pixar ooit zal kunnen afnemen. Toch mag Pacific Data Images zich met recht en reden het oudste computer-animatiehuis ter wereld noemen. PDI maakte in de jaren tachtig vooral digitale logo's voor tv-stations, reclamespots en speciale effecten voor langspeelfilms, maar kon de droom om een langspeelfilm te tekenen waar maken toen Steven Spielberg, Jeffrey Katzenberg en David Geffen DreamWorks hadden opgericht. Zoals bekend wilde vooral Jeffrey Katzenberg zijn ex-werknemer Disney een hak zetten en dus wilde hij met PDI de volle concurrentie aangaan met Disney en Pixar. Zeker toen PDI in 1998 het potje mierenneuken won en Antz zo'n negen maanden vóór A Bug's Life in de zalen kreeg. Drie jaar later wist PDI zijn roem nog te verbreden met Shrek, nota bene een eenzame, asociale schreewlelijk die ervan houdt enorme scheten te lossen, oogballensoep te slurpen en modderbaden te nemen. De figuur uit de boeken van William Steig bracht 250 miljoen dollar op. Dat was nogal eens een schok voor het politiek correcte tekenfilmland.

Het is met diezelfde Shrek dat Dreamworks volgend jaar weer een dikke hit hoopt te scoren. Als het even meezit wil de maatschappij het groene gevaar loslaten op de Croissette in Cannes en wie de trailer al bekeek, kan niet anders dan concluderen dat de reus ook nu weer potten zal breken. De sequel start exact waar de vorige film eindigde en brengt Shrek (Mike Myers) en Fiona (Cameron Diaz) naar het koninkrijk Far Away, waar het olijke tweetal het goeie nieuws gaat vertellen aan Fiona's ouders, de koning en koninging (John Cleese en Julie Andrews). Niet iedereen in Far Away is blij met de gang van zaken en dan zeker Prince Charming (Rupert Everett) niet, die in feite de vloek van Fiona hoorde op te heffen. Ook de praatzieke ezel Donkey (Eddie Murphy) is weer van de partij en naar verluidt zal de show in deze sequel ook gestolen worden door Puss-in-Boots, een ogre-slayer met de stem van Antonio Banderas. Shrek 2 komt op 21 mei uit in Amerika, op 30 juni in België en 1 juli in Nederland.

Oktober 2004 wordt weer een historische maand in de animatiewereld, want dan laat Dreamworks zijn eerste, eigen digitale animatiefilm los. Shark Tale werd dus niet getekend door PDI, maar wel door het traditionele tekenteam dat eerder Prince of Egypt, The Road to El Dorado en Spirit: Stallion of the Cimarron maakte, en is een parodie op de gangsterfilm. De maffia-wereld die Dreamworks hier schetst is letterlijk bevolkt door haaien en speelt zich dus onder water af. Het verhaal draait rond een maffia-familie met Robert De Niro als pater familias, die geconfronteerd wordt met de dood van hun zoon. Shark Tale werd geregisseerd door Eric Bergeron (Road to El Dorado) en Vicky Jenson (Shrek) en kan alvast op een geweldige cast rekenen: naast Robert De Niro lenen onder meer Will Smith, Renee Zellweger, Angelina Jolie, Martin Scorsese, Peter Falk en Kevin Pollak hun stem aan de haaien.

Ook voor 2005 heeft Dreamworks in samenwerking met PDI al projecten op stapel staan. Het eerste heet Madagascar en gaat over een leeuw, zebra, giraff en nijlpaard uit de dierentuin van Central Park (stemmen van Ben Stiller, Chris Rock, Jada-Pinkett-Smith en David Schwimmer) die tijdens hun overplaatsing naar Afrika schipbreuk leiden en verzeild geraken op het exotische eiland Madagascar. Omdat ze heel hun leven een luxe-leventje hebben geleid in New York, moeten ze nu alles op alles zetten om op een onbewoond eiland te overleven. Opvallend is dat de animatoren van Madagascar afstappen van het foto-realistische procede en hun inspiratie zochten bij het Franse impressionisme. Over the Hedge is dan weer een film die vanaf 1997 op stapel stond als een live action-film bij Fox, maar nu door Dreamworks zelf uitgepikt werd als de follow up voor Shark Tale. Jim Carrey zal de stem inspreken van RJ the Raccoon, de ster uit de comic strip Over the Hedge van Michael Fry en T. Lewis die momenteel in meer dan 150 kranten loopt. Dreamworks begon de productie al in juli 2002 in hun nieuwe studio's in Glendale en wil de film ergens in 2005 in de zalen krijgen.

Wat Dreamworks en/of PDI voor 2006 op stapel hebben staan, is vooralsnog een slag in het water. We weten dat ze nog altijd Tusker in de lade hebben steken. De pre-productie van de film over een horde olifanten die doorheen Azie trekken begon al in 1998, maar stokte twee jaar later om ruimte te maken voor andere CGI-projecten. Ooit waren Jodie Foster en Morgan Freeman bij het project betrokken, maar of Tusker er ook echt komt, is een groot vraagteken. Regisseur Tim Johnson is momenteel alvast nog te druk in de weer met Over the Hedge.

De Fox Animationen de Blue Sky Studio's verbaasden in maart 2002 de wereld met het hilarisch grappige Ice Age (dat 378 miljoen dollar opbracht) en hoopt in 2005 dat succes te kunnen evenaren met Robots, een film gebaseerd op een idee van kinderschrijver William Joyce. Zoals de titel al laat vermoeden, spelen robots in deze film de hoofdrol. Rodney (Ewan McGregor) is zo'n robot die van de wereld een betere plaats wil maken, maar daarbij tegengewerkt wordt door de tirannieke Big Weld (Mel Brooks). De Blue Sky Studio's begonnen al in 2001 met de eerste CG-testen voor de karakters, maar het duurde tot begin dit jaar voor de productie in White Plains, New York, ook echt van start kon gaan. Chris Wedge, mede-oprichter van Blue Sky en regisseur van Ice Age, staat opnieuw aan het hoofd van de animatie als regisseur.

En alsof dat allemaal nog niet genoeg is, wordt er nog steeds gefluisterd over een Ice Age-sequel. 'There is new Scrat-potential out there,' liet Wedge onlangs nog in USA Today optekenen.

Robots (Foto: Fox) Shark Tale (Foto: Dreamworks)

PLANEET CINEMA

Planeet Cinema is een online filmmagazine. We bekijken films zonder grenzen: oud of nieuw, populair of obscuur.

We geven graag nieuw schrijftalent de kans om online te publiceren.

Planeet Cinema beschikt over een uitgebreid archief van meer dan 6.000 artikelen sinds 1993.

 

HOME
RECENSIES
ACHTERGRONDEN
FESTIVALS
KLASSIEKERS

Twitter Facebook

 

THEMA

THEMA - UIT DE KUNST
Vrouw in een mannenwereld


Met de hulp van een historica draaide de Franse regisseur Bruno Nuytten in 1988 een biopic over een van Frankrijks meest bekende vrouwelijke kunstenaars uit de negentiende eeuw. De gelijknamige film vertelt haar tragische levensverhaal begeleid door de dramatische muziek voor hoofdzakelijk strijkers van componist Gabriel Yared.

>>>

THEMA - UIT DE KUNST
De beeldhouwer die niet wou schilderen


Quizvraagje voor bij de barbecue: wat hebben Mozes, Johannes de Doper, Marcus Antonius, Henry VIII, Michelangelo en God de Vader zelve gemeenschappelijk? Antwoord: ze werden allemaal op film vereeuwigd door Charlton Heston.

>>>

THEMA - UIT DE KUNST
Het spanningsveld van de kunstenaar


Een kunstschilder die in de tweede helft van de negentiende eeuw in het zog van het impressionisme op de kunstscène verschijnt, is Auguste Renoir. Deze Fransman die ongeveer 6000 schilderijen maakte, is echter niet de enige kunstenaar die Gilles Bourdos met de film Renoir in de verf zet.

>>>

THEMA - UIT DE KUNST
Genialiteit ondergedompeld in miserie


Quoth the raven: ‘nevermore’. Edgar Allan Poe schreef de beroemde dichtregel in 1845, en sindsdien heeft zijn raaf de populaire cultuur niet meer verlaten. Als zelfs The Simpsons je gedicht opnemen in hun Treehouse of Horrorreeks, weet je dat je het als dichter gemaakt hebt.

>>>

THEMA - UIT DE KUNST
Pop-art tot de tiende macht


Thierry Guetta is een Fransman die in Los Angeles een tweedehands kledingzaak heeft. Via via ontmoet hij een street art-kunstenaar en hij – notoir allesfilmer – springt bij en filmt alles. Meer street art-kunstenaars laten zich filmen. Een idee voor een documentaire is geboren. Maar er is iets loos. Guetta zal niet rusten voor hij alle kunstenaars heeft gefilmd. Hij ontmoet er veel. Maar er ontbreekt er een: Banksy, die intussen wereldberoemd is geworden met zijn ironische street art.

>>>

THEMA - UIT DE KUNST
Wie is er bang van Alfred Hitchcock?


In 2012, meer dan 30 jaar na zijn dood, verschenen er plots twee films over het leven van Alfred Hitchcock. Het mag een wonder zijn dat het zolang geduurd heeft. Hitchcock was een mysterieus man en een gedroomd object voor een biopic.

>>>

UIT HET ARCHIEF

Paradiso
THE DOOR IN THE FLOOR
Het deurtje en wat erachter zit
>>>