Meteen naar de tekst springen
Ellektra (Foto: Cosmokino)

INDEX >> FESTIVALS >> FILMFESTIVAL VAN VLAANDEREN - GENT

FILMFESTIVAL VAN VLAANDEREN - GENT
Film en veel liefde voor muziek

 

Hans Dewijngaert | 03/10/2004


Share/Bookmark

Laat ons maar eerlijk zijn: ons landje heeft dezer dagen weinig om trots op te zijn. Gelukkig is er nog het Internationaal Filmfestival van Vlaanderen - Gent om de pijn wat te verzachten. Het festival in en rond de Flikken-stad is elk jaar weer van internationale klasse en ook de 31ste editie belooft veel goeds. Naast een bonte verzameling aan films, ligt de nadruk ook dit jaar weer op filmmuziek.

Alsof ook het filmfestival ons chauvinisme een hart onder de riem wil steken, worden de honderden films die dit jaar over de Gentse projectors zullen rollen, omarmt door twee prenten van Belgische makelij. Op maandag mag Ellektra het festival vooropenen, zoals dat heet, want de echte openingsfilm is dit jaar Omagh, de naar verluidt erg schokkende film over de bomaanslag in het gelijknamige Noord-Ierse stadje medio 1998. Ellektra is het debuut van Rudolf Mestdagh, die de voorbije jaren grote successen boekte met kortfilms als Vol-au-vent, Robokip en Ouf! en vertelt het verhaal van maar liefst zeven personages die door een verschrikkelijk toeval allen in contact komen met de mysterieuze titelfiguur. Twaalf dagen later is Confituur, de nieuwe film van Lieven Debrauwer, de slotfilm van het festival. Oogstte Debrauwer hier en daar nog lof voor Pauline & Paulette, met Confituur lijkt hij de schreef van de kitsch echt wel te overschrijden. Maar laat dat u niet weerhouden om toch te gaan kijken. Tussen slot en opening zitten genoeg films om een heuse filmindigestie op te lopen, netjes verdeeld in 15 secties. Naast de officiële selecties (de Franse componist Maurice Jarre is juryvoorzitter) en extra aandacht voor de Belgische film, springen ook de nevensecties in het oog. Zo passeren In A Look Apart enkele minder bekende onafhankelijke films of indies de revue en besteedt het kunstencentrum Vooruit, tien jaar na de afschaffing van de apartheid, extra aandacht aan de Zuid-Afrikaanse film.

Maar het Gentse festival bestaat traditiegetrouw uit meer dan pelicule alleen. Zo wordt er al voor de vierde keer op rij de World Soundtrack Award uitgereikt en wel met live optredens van onder meer Wim Mertens (Belly of an Architect), Sioen (Another Ballad) en winnaar van de Discovery of the Year Award 2003 Antonio Pinto (Behind the Sun, Nina). De uitreiking wordt gevolgd door een concert met het Vlaams Radio Orkest onder leiding van Dirk Brossé. Omdat de filmmuziekwereld op korte tijd drie iconen verloor, wordt er een hommage gebracht aan Elmer Bernstein, Michael Kamen en David Raksin. Op het programma staat muziek uit The Magnificent Seven, To Kill a Mockingbird, The Great Escape, The Ten Commandments, Robin Hood, Prince of Thieves, Mr. Holland's Opus en Laura. Ook filmcomponist Jerry Goldsmith wordt gehuldigd. De pas aan kanker overleden grootmeester krijgt van Dirk Brossé een groots huldeconcert.

Voor de echte liefhebbers staat er nog meer interessants op het programma. Zo praat Focus Knack-hoofdredacteur Patrick Duynslaegher in Kunstencentrum Vooruit twee uur lang met de Britse acteur Lord Richard Attenborough over zijn leven, werk en band met Zuid-Afrika. Attenborough is samen met Sir Ben Kingsley eregast in Gent. In de Balzaal van de Vooruit zal Mies Meulders dan weer dagelijks een talkshow verzorgen. Op vrijdag 8 oktober presenteert het Filmfestival een live-uitvoering van de stille film Lucky Star. Het ontroerende liefdesverhaal van Frank Borzage zal in de Onze-Lieve-Vrouw-Sint-Pieterskerk worden geprojecteerd op groot scherm, voorzien van live orgelmuziek. Het Jigsaw Circus van zijn kant brengt dit jaar een hele rits Zuid-Afrikaanse muziekvideo's en commercials mee. Verscheidenheid troef dus op deze 31ste hoogmis van de film. Allen daarheen!

Confituur (Foto: Cineart) Foto: organisatie

Het 31ste Filmfestival van Vlaanderen - Gent loopt van 5 tot 16 oktober. Alle informatie over programma en hoe u tickets kan bestellen op www.filmfestival.be

PLANEET CINEMA

Planeet Cinema is een online filmmagazine. We bekijken films zonder grenzen: oud of nieuw, populair of obscuur.

We geven graag nieuw schrijftalent de kans om online te publiceren.

Planeet Cinema beschikt over een uitgebreid archief van meer dan 6.000 artikelen sinds 1993.

 

HOME
RECENSIES
ACHTERGRONDEN
FESTIVALS
KLASSIEKERS

Twitter Facebook

 

THEMA

THEMA - UIT DE KUNST
Vrouw in een mannenwereld


Met de hulp van een historica draaide de Franse regisseur Bruno Nuytten in 1988 een biopic over een van Frankrijks meest bekende vrouwelijke kunstenaars uit de negentiende eeuw. De gelijknamige film vertelt haar tragische levensverhaal begeleid door de dramatische muziek voor hoofdzakelijk strijkers van componist Gabriel Yared.

>>>

THEMA - UIT DE KUNST
De beeldhouwer die niet wou schilderen


Quizvraagje voor bij de barbecue: wat hebben Mozes, Johannes de Doper, Marcus Antonius, Henry VIII, Michelangelo en God de Vader zelve gemeenschappelijk? Antwoord: ze werden allemaal op film vereeuwigd door Charlton Heston.

>>>

THEMA - UIT DE KUNST
Het spanningsveld van de kunstenaar


Een kunstschilder die in de tweede helft van de negentiende eeuw in het zog van het impressionisme op de kunstscène verschijnt, is Auguste Renoir. Deze Fransman die ongeveer 6000 schilderijen maakte, is echter niet de enige kunstenaar die Gilles Bourdos met de film Renoir in de verf zet.

>>>

THEMA - UIT DE KUNST
Genialiteit ondergedompeld in miserie


Quoth the raven: ‘nevermore’. Edgar Allan Poe schreef de beroemde dichtregel in 1845, en sindsdien heeft zijn raaf de populaire cultuur niet meer verlaten. Als zelfs The Simpsons je gedicht opnemen in hun Treehouse of Horrorreeks, weet je dat je het als dichter gemaakt hebt.

>>>

THEMA - UIT DE KUNST
Pop-art tot de tiende macht


Thierry Guetta is een Fransman die in Los Angeles een tweedehands kledingzaak heeft. Via via ontmoet hij een street art-kunstenaar en hij – notoir allesfilmer – springt bij en filmt alles. Meer street art-kunstenaars laten zich filmen. Een idee voor een documentaire is geboren. Maar er is iets loos. Guetta zal niet rusten voor hij alle kunstenaars heeft gefilmd. Hij ontmoet er veel. Maar er ontbreekt er een: Banksy, die intussen wereldberoemd is geworden met zijn ironische street art.

>>>

THEMA - UIT DE KUNST
Wie is er bang van Alfred Hitchcock?


In 2012, meer dan 30 jaar na zijn dood, verschenen er plots twee films over het leven van Alfred Hitchcock. Het mag een wonder zijn dat het zolang geduurd heeft. Hitchcock was een mysterieus man en een gedroomd object voor een biopic.

>>>

UIT HET ARCHIEF

Moonlight Films
LORD OF WAR
Middle-of-the-road aanpak werkt niet
>>>