Meteen naar de tekst springen
AKA (Foto: Cinemien)

INDEX >> FESTIVALS >> LEUVENSE HOLEBIFILMFESTIVAL

LEUVENSE HOLEBIFILMFESTIVAL
Lukrake producties

 

Ingrid Dendievel | 31/10/2004


Share/Bookmark

Van 3 tot en met 17 november gaat voor de vierde keer het Leuvense Holebifilmfestival door. Holebiverenigingen Driekant en &of proberen met dit festival een zo ruim mogelijk publiek te bereiken via drama, komedie en documentaire. Zoals bij de vorige edities staan zowel avant-premières als minder recente films op het programma, waaruit we lukraak enkele producties hebben geselecteerd.

Celluloid Closet (1995): in deze interessante documentaire gaan makers Rob Epstein and Jeffrey Friedman na hoe Hollywood in de loop van de filmgeschiedenis het thema van homoseksualiteit behandelde. Grofweg kan je zeggen dat de Noord-Amerikaanse filmindustrie zowel hetero- als homoseksuele kijkers leerde wat ze moesten denken over dit thema. En het beeld dat hierbij over homoseksuelen werd verspreid was - en dit zal wel geen verrassing zijn - allesbehalve positief. Voorts vertellen homoseksuele acteurs en actrices over hun wedervaardigheden in het holebi-onvriendelijke klimaat van het Mekka van de film.

AKA (2002): er staan zoals gezegd ook enkele avant-premières op het programma en dit is er eentje van. In de intrigerende debuutfilm van regisseur Duncan Roy staat de 18-jarige Dean centraal, een knappe maar ongelukkige tiener in het Engeland van 1979. Op een dag loopt hij weg en neemt hij een andere identiteit aan, waarbij hij de arbeidersklasse inruilt voor de high society. Dean is op zoek naar liefde, maar het is maar de vraag of hij die via een leugen zal vinden. Interessant om te weten is dat deze film tegelijkertijd op drie verschillende schermen wordt vertoond.

Le Placard (2001): de Franse regisseur Francis Veber daarentegen behandelt het holebi- thema op een veel luchtiger manier. Uit vrees om zijn job te verliezen laat boekhouder François Pignon het gerucht verspreiden dat hij homo is in de hoop dat het management hem niet zal ontslagen uit vrees voor homofobe reacties. De truc werkt, maar heeft verregaande gevolgen voor onze nieuwbakken homoseksueel, zowel op het werk als in zijn privé-leven. Le Placard is met wat goede wil een Franse komedie à la Cage aux Folles, al is het thema hier dan volledig omgedraaid.

If These Walls Could Talk 2 (2000): in één huis volgen we het wel en wee van drie lesbische koppels, gespreid over drie decennia. Deze Amerikaanse tv-film is min of meer het vervolg van de gelijknamige televisiefilm, waar het accent overigens eerder op abortus lag. Meerdere bekende filmactrices zijn in de belangrijkste rollen terug te vinden.

If These Walls Could Talk 2 (Foto: HBO) Foto: (organisatie)

Voor meer informatie: www.holebileuven.be/filmfestival

PLANEET CINEMA

Planeet Cinema is een online filmmagazine. We bekijken films zonder grenzen: oud of nieuw, populair of obscuur.

We geven graag nieuw schrijftalent de kans om online te publiceren.

Planeet Cinema beschikt over een uitgebreid archief van meer dan 6.000 artikelen sinds 1993.

 

HOME
RECENSIES
ACHTERGRONDEN
FESTIVALS
KLASSIEKERS

Twitter Facebook

 

THEMA

THEMA - UIT DE KUNST
Vrouw in een mannenwereld


Met de hulp van een historica draaide de Franse regisseur Bruno Nuytten in 1988 een biopic over een van Frankrijks meest bekende vrouwelijke kunstenaars uit de negentiende eeuw. De gelijknamige film vertelt haar tragische levensverhaal begeleid door de dramatische muziek voor hoofdzakelijk strijkers van componist Gabriel Yared.

>>>

THEMA - UIT DE KUNST
De beeldhouwer die niet wou schilderen


Quizvraagje voor bij de barbecue: wat hebben Mozes, Johannes de Doper, Marcus Antonius, Henry VIII, Michelangelo en God de Vader zelve gemeenschappelijk? Antwoord: ze werden allemaal op film vereeuwigd door Charlton Heston.

>>>

THEMA - UIT DE KUNST
Het spanningsveld van de kunstenaar


Een kunstschilder die in de tweede helft van de negentiende eeuw in het zog van het impressionisme op de kunstscène verschijnt, is Auguste Renoir. Deze Fransman die ongeveer 6000 schilderijen maakte, is echter niet de enige kunstenaar die Gilles Bourdos met de film Renoir in de verf zet.

>>>

THEMA - UIT DE KUNST
Genialiteit ondergedompeld in miserie


Quoth the raven: ‘nevermore’. Edgar Allan Poe schreef de beroemde dichtregel in 1845, en sindsdien heeft zijn raaf de populaire cultuur niet meer verlaten. Als zelfs The Simpsons je gedicht opnemen in hun Treehouse of Horrorreeks, weet je dat je het als dichter gemaakt hebt.

>>>

THEMA - UIT DE KUNST
Pop-art tot de tiende macht


Thierry Guetta is een Fransman die in Los Angeles een tweedehands kledingzaak heeft. Via via ontmoet hij een street art-kunstenaar en hij – notoir allesfilmer – springt bij en filmt alles. Meer street art-kunstenaars laten zich filmen. Een idee voor een documentaire is geboren. Maar er is iets loos. Guetta zal niet rusten voor hij alle kunstenaars heeft gefilmd. Hij ontmoet er veel. Maar er ontbreekt er een: Banksy, die intussen wereldberoemd is geworden met zijn ironische street art.

>>>

THEMA - UIT DE KUNST
Wie is er bang van Alfred Hitchcock?


In 2012, meer dan 30 jaar na zijn dood, verschenen er plots twee films over het leven van Alfred Hitchcock. Het mag een wonder zijn dat het zolang geduurd heeft. Hitchcock was een mysterieus man en een gedroomd object voor een biopic.

>>>

UIT HET ARCHIEF

Buena Vista
HERBIE: FULLY LOADED
De te dolle kever
>>>