Meteen naar de tekst springen
Benelux Film Distribution

INDEX >> ACHTERGRONDEN >> SAW REVISITED

SAW REVISITED
Make your choice

 

Steve De Roover | 18/11/2008


Share/Bookmark

Traditiegetrouw verschijnt in Amerika het weekend voor Halloween een nieuwe aflevering uit de enorm succesvolle horrorserie Saw. De zogenaamde torture-porn-franchise zit ondertussen aan de vijfde film en met de diverse subplots, nieuwe personages en allerhande duistere intriges wordt de verhaallijn er niet makkelijker op. Als wegwijs in het sadistische brein van ieders favoriete psychopaat Jigsaw zet Moviegids in aanloop van de Belgische release nog eens alle verhaallijnen op een rijtje. Voor iedereen die de films nog niet gezien heeft zullen er uiteraard spoilers te lezen zijn. Let’s play a game!

Saw
Twee mannen ontwaken in een vieze en totaal verlaten openbare wasruimte. Ze kennen elkaar op het eerste gezicht niet en al snel ontstaat er paniek. Waar zijn ze, hoe komen ze hier, waarom zijn ze vastgeketend en wie is dat bloedige lijk in het midden van de ruimte? De ene stelt zich voor als dokter Lawrence Gordon (Cary Elwes), terwijl de andere zich wat vreemd bekend maakt als Adam (Leigh Whannell). In hun broekzakken ontdekken de heren zaken als een kogel, een cassette en een sleutel. De sleutel blijkt compleet waardeloos, maar het lijk heeft een taperecorder in handen. Op de cassette staat een bevreemdende boodschap, vol raadsels en opdrachten. Zo moet dokter Gordon binnen een bepaalde tijd Adam zien te doden, die net als hij vastgeketend zit maar dan aan de andere zijde van de ruimte, of de man achter de stem zal Gordon’s vrouw Ally (Monica Potter) en dochter ombrengen. Terwijl Gordon en Adam tot de schokkende ontdekking komen waarvoor de verborgen zaag dient, leren we dat agenten David Tapp (Danny Glover), Steven Sing (Ken Leung) en Kerry (Dina Meyer) achter een psychopaat zitten, die ervan houdt om zijn slachtoffers op sadistische wijze levenslessen te leren met diverse ingenieuze moordtuigen en raadsels. Via de pers wordt deze psychopaat al snel bekend en berucht onder de naam “Jigsaw”.

Ook Gordon denkt dat Adam en hij het slachtoffer zijn geworden van Jigsaw. Hij vertelt dat ook hij even verdacht is geweest van de moorden. Hoewel Gordon toen werd vrijgepleit, lieten Sing en Tapp hem echter nog niet direct gaan. Beide rechercheurs wensten van de dokter dat hij bij de belangrijke getuigenis van Amanda Young (Shawnee Smith) zou blijven. Deze ex-drugsverslaafde vrouw is de enige die in de klauwen van de psychopaat is terechtgekomen en in staat is om het na te vertellen. “Hij heeft me gered” zijn de woorden die dokter Gordon kippenvel bezorgen. Wanneer Adam tot de ontdekking komt dat de vrouw en dochter van Gordon effectief gegijzeld worden, komen Tapp en Sing de opslagplaats van de moordenaar op het spoor. Maar de moordenaar is Tapp te slim af en weet te ontsnappen. Sing komt om het leven en deze gebeurtenis vernietigt de carrière van Tapp.

Ook Gordon en Adam proberen een paar keer tevergeefs Jigsaw uit zijn veilige schaduw te lokken. Alles komt echter in een stroomversnelling wanneer Gordon ontdekt dat Adam werd ingehuurd door Tapp. Deze zit weliswaar niet meer bij de politie sinds de faliekant afgelopen inval, maar is nog steeds geobsedeerd om “Jigsaw” in te rekenen. Adam werd ingehuurd om Gordon enkele dagen te volgen, om te controleren of deze er echt niets mee te maken heeft. Op één van foto’s van Adam herkent de vastgeketende dokter een medewerker uit het ziekenhuis. Zep Hindle (Michael Emerson) is een zonderling die vergiftigd werd door Jigsaw en in ruil voor het tegengif Ally en de dochter moest ontvoeren. Hoewel Ally weet te ontsnappen slaan de stoppen door bij Gordon en wil deze koste wat kost ontsnappen. Hij zaagt in een krankzinnige bui zijn vastgeketende voet af en probeert te ontsnappen. Maar dan staat het ‘lijk’ in het midden van de ruimte recht… Jigsaw (Tobin Bell) was heel de tijd bij hen aanwezig. Met de gevleugelde woorden “Game over!” slaat deze de deur van de ruimte dicht en worden Gordon en Adam voor dood achtergelaten.

Saw II
Rechercheur Eric Matthews (Donnie Wahlberg) en collega Kerry (Dina Meyer) zitten op een moordzaak die erg veel gelijkenissen vertoont met de bekende patronen van Jigsaw. Onder de begeleiding van Rigg (Lyriq Bent) en zijn tot de tanden bewapend SWAT-team vallen Eric en Kerry binnen in de schuilplaats van Jigsaw. Ze treffen de moordenaar in verzwakte toestand aan. Net wanneer de manschappen van Rigg de man met veel vertoon willen inrekenen, stuiten ze op een resem monitors waar op te zien valt dat een handjevol mensen vastzitten op een geheime locatie. Onder hen bevinden zich Amanda Young (Shawnee Smith) en Eric’s zoon Daniel (Erik Knudsen). Na een bepaalde tijd zal een zenuwgas iedereen doden en uiteraard zit het huis propvol met allerhande dodelijke opdrachten. “Oh yes, there will be blood”, zegt Jigsaw (Tobin Bell) en vanaf dan zitten Rigg, Kerry, maar vooral Eric met de handen in het haar. Tijdens een gedwongen gesprek ontdekt Eric dat John “Jigsaw” Kramer op een dag van dokter Lawrence Gordon te horen kreeg dat er kanker was gevonden. Het was al in zo’n vergevorderde staat dat er weinig aan te doen was, dus stortte het leven van de briljante architect compleet in. Tevergeefs probeerde John zich te pletter te rijden tegen een boom. Gefascineerd door de ironie dat zijn lichaam gebroken botten en doorboorde organen kan overleven, maar geen miezerige ziektekiemen, start zijn nieuwe ‘leven’. Zo weinig mensen beseffen en appreciëren niet wat ze hebben…

Terwijl Daniel, Amanda en de rest van de bende de door Jigsaw ontworpen opdrachten en folteringen proberen te doorstaan, kunnen Rigg en Kerry niets anders doen dan van de zijlijn toe kijken. Als Eric ontdekt dat zijn zoon vastzit bij allemaal mensen die hij ooit met veel gesjoemel (en soms onschuldig) heeft opgesloten, slaat de totale paniek toe. Wat als dit ontdekt wordt? Eric verliest zijn kalmte en tuigt John compleet af. Meer dood dan levend belooft Jigsaw om Eric naar de locatie te brengen, maar enkel op voorwaarde dat ze met twee gaan. Zonder Rigg, zonder Kerry of andere ondersteuning glippen Eric en Jigsaw weg naar de bewuste afgelegen plek. De anderen hebben dit echter snel door en weten de bron van de uitzending te traceren. Wanneer Rigg erachteraan gaat, komt deze tot de schokkende ontdekking dat wat op de monitors gebeurde helemaal niet live was. Daniel bevindt zich bewusteloos, doch gezond en wel in Jigsaw’s schuilplaats. Als Eric beter naar de regels geluisterd had, had hij zijn zoon veilig in de armen kunnen sluiten zonder iets te moeten doen. Maar zijn drang/obsessie leidt hem recht in de klauwen van Jigsaw en zijn nieuwe leerlinge Amanda Young.

Saw III
Eric Matthews (Donnie Wahlberg) zit nog steeds opgesloten en vastgeketend in de ruimte waar dokter Gordon en Adam de dood vonden. Hij slaagt er na veel pijn, bloedverlies en verbrijzelde botten in om uit de ruimte te ontsnappen, maar dat is natuurlijk buiten Amanda (Shawnee Smith) gerekend. Ondertussen zoeken Kerry (Dina Meyer), Rigg (Lyriq Bent) en forensisch expert Hoffman (Costas Mandylor) nog steeds verder naar Eric. Vooral Kerry voelt zich enorm schuldig. Ze begint haar alertheid te verliezen en voor ze het goed en wel beseft komt ze terecht in een val en komt ze gruwelijk aan haar einde.

Omdat de toestand van John Kramer alias Jigsaw (Tobin Bell) sterk achteruit gaat, kidnapt Amanda dokteres Lynn (Bahar Soomekh). Het is aan Lynn om John zo lang mogelijk in leven te houden. Uiteraard zijn er de nodige regels en consequenties verbonden aan deze opdracht. Om haar motivatie om de opdracht effectief tot een goed einde te brengen te versterken, krijgt ze een explosieve halsband rond haar nek. Buiten medeweten van Lynn wordt haar man Jeff (Angus Macfadyen), die verscheurd wordt door het feit dat zijn zoontje werd doodgereden en dat de dader maar zes maanden kreeg, op de proef gesteld. Hoewel de dokteres alle moeite van de wereld doet, gaat Johns toestand erg snel achteruit. Enkel een riskante operatie kan zijn tijd op aarde rekken en hem terug wat meer levenskwaliteit geven. Op de operatietafel leren we via flashbacks dat zelfs Jigsaw ooit normaal en gelukkig was met zijn vrouw Jill (Betsy Russell). De operatie lukt en Jigsaws toestand stabiliseert. Amanda krijgt het echter steeds moeilijker om volgens zijn regels te blijven spelen. Wanneer John haar beveelt om Lynn te laten gaan, slaan de stoppen bij Amanda door en bedreigt ze Lynn met een pistool. Jeff, die zijn hele sadistische levensles heeft doorlopen, komt tussenbeiden. Amanda was niet op de hoogte van de band tussen Lynn en Jeff en alles blijkt gepland te zijn als een ultieme test voor Amanda. Haar jaloerse emoties nemen het echter over en er valt een schot. Lynn valt dodelijk gewond in de armen van Jeff, waarna deze op zijn beurt Amanda laat kennis maken met kogels. Ook Jigsaw wordt door Jeff om het leven gebracht. Maar in de koude handen van de briljante psychopaat blijkt een boodschap te zitten voor Jeff. Jigsaw had de dochter van Lynn en Jeff ontvoerd en hij wist als enige waar deze opgesloten zat. Een geheim dat hij mee in zijn graf neemt. De deur van de ruimte valt door middel van een timer in het slot en Jeff schreeuwt het krankzinnig uit…

Saw IV
Het stoffelijk overschot van John Kramer (Tobin Bell), berucht en beter bekend als Jigsaw, wordt naar de autopsietafel gebracht. Na wat onderzoek wordt een in was gehulde cassette in het lichaam aangetroffen. Hoffman (Costas Mandylor) wordt onmiddellijk gewaarschuwd. Op de tape vertelt de stem van Jigsaw dat ongeacht zijn dood het spel nog maar net begonnen is.

Waarna het verhaal terug in de tijd gaat en ons Rigg (Lyriq Bent) en Hoffman toont tijdens de gebeurtenissen van Saw III. De twee agenten en een SWAT-team stuiten op het door ratten aangevreten lijk van Kerry (Dina Meyer). Omdat de “Jigsaw”-zaak maar niet opgelost geraakt en bovendien een steeds hogere stapel slachtoffers eist, worden er twee FBI-agenten op de zaak gezet. Lindsay Perez (Athena Karkanis) en Peter Strahm (Scott Patterson) vermoeden dat er buiten Jigsaw en Amanda Young nog een derde persoon in het folterspel is. Terwijl de agenten deze persoon proberen te vinden lopen Rigg en Hoffman in de val van deze schim. Terwijl Hoffman vastgehouden wordt met een totaal verwilderde - maar verder best gezonde Eric Matthews (Donnie Wahlberg), wordt Rigg ‘getest’. FBI-agenten Perez en Strahm voelen intussen John’s ex-vrouw Jill Tuck (Betsy Russell) aan de tand. In het verleden leidde ze een drugkliniek en was ze zwanger. Probleemgeval nummer één uit de kliniek Cecil (Billy Otis) zorgt echter dat ze het kind verliest. Dit heeft een ongelofelijke impact op John. Iets later hoort hij van dokter Gordon dat er kanker is vastgesteld en de rest is geschiedenis.

Uit diverse flashbacks van Rigg en Hoffman leren we dat ze samen ooit te maken hebben gehad met Art Blank (Justin Louis), een gluiperige advocaat. Deze blijkt bovendien eveneens de advocaat te zijn van Jill en een ex-zakenpartner van John. Om de cirkel mooi rond te maken is het Art die in Jigsaw’s nieuwste dodelijke schaakspel gedwongen wordt om Eric en Hoffman te bewaken, maar ook Rigg om in de gaten te houden. Hoe dichter Strahm bij de waarheid komt, hoe meer doden er vallen. Ook agente Perez komt op bloedige wijze aan haar eind. Wanneer Strahm het adres ontdekt van het eerste gebouw van John Kramer twijfelt deze geen seconde en gaat hij een kijkje nemen.

Ook Rigg heeft al zijn opdrachten voltooid en komt aan op dezelfde locatie. Helaas slaat hij de regels van ‘het spel’ in de wind en in de laatste seconden van de teller loopt alles fout. Eric sterft en Rigg en Art schieten kogels in elkaar. Een levensgevaarlijke verwonde Rigg komt dan tot de schokkende ontdekking dat de derde persoon niemand minder is dan Hoffman. Deze hielp al vanaf Saw II in de achtergrond mee aan de plannen van Jigsaw. Agent Strahm schiet Jeff neer, die net Amanda en Jigsaw gedood heeft. Hoffman laat Rigg voor dood achter en gooit de deur achter Strahm dicht.

Saw V komt op 17 december 2008 in de Belgische zalen.

PLANEET CINEMA

Planeet Cinema is een online filmmagazine. We bekijken films zonder grenzen: oud of nieuw, populair of obscuur.

We geven graag nieuw schrijftalent de kans om online te publiceren.

Planeet Cinema beschikt over een uitgebreid archief van meer dan 6.000 artikelen sinds 1993.

 

HOME
RECENSIES
ACHTERGRONDEN
FESTIVALS
KLASSIEKERS

Twitter Facebook

 

THEMA

THEMA - UIT DE KUNST
Vrouw in een mannenwereld


Met de hulp van een historica draaide de Franse regisseur Bruno Nuytten in 1988 een biopic over een van Frankrijks meest bekende vrouwelijke kunstenaars uit de negentiende eeuw. De gelijknamige film vertelt haar tragische levensverhaal begeleid door de dramatische muziek voor hoofdzakelijk strijkers van componist Gabriel Yared.

>>>

THEMA - UIT DE KUNST
De beeldhouwer die niet wou schilderen


Quizvraagje voor bij de barbecue: wat hebben Mozes, Johannes de Doper, Marcus Antonius, Henry VIII, Michelangelo en God de Vader zelve gemeenschappelijk? Antwoord: ze werden allemaal op film vereeuwigd door Charlton Heston.

>>>

THEMA - UIT DE KUNST
Het spanningsveld van de kunstenaar


Een kunstschilder die in de tweede helft van de negentiende eeuw in het zog van het impressionisme op de kunstscène verschijnt, is Auguste Renoir. Deze Fransman die ongeveer 6000 schilderijen maakte, is echter niet de enige kunstenaar die Gilles Bourdos met de film Renoir in de verf zet.

>>>

THEMA - UIT DE KUNST
Genialiteit ondergedompeld in miserie


Quoth the raven: ‘nevermore’. Edgar Allan Poe schreef de beroemde dichtregel in 1845, en sindsdien heeft zijn raaf de populaire cultuur niet meer verlaten. Als zelfs The Simpsons je gedicht opnemen in hun Treehouse of Horrorreeks, weet je dat je het als dichter gemaakt hebt.

>>>

THEMA - UIT DE KUNST
Pop-art tot de tiende macht


Thierry Guetta is een Fransman die in Los Angeles een tweedehands kledingzaak heeft. Via via ontmoet hij een street art-kunstenaar en hij – notoir allesfilmer – springt bij en filmt alles. Meer street art-kunstenaars laten zich filmen. Een idee voor een documentaire is geboren. Maar er is iets loos. Guetta zal niet rusten voor hij alle kunstenaars heeft gefilmd. Hij ontmoet er veel. Maar er ontbreekt er een: Banksy, die intussen wereldberoemd is geworden met zijn ironische street art.

>>>

THEMA - UIT DE KUNST
Wie is er bang van Alfred Hitchcock?


In 2012, meer dan 30 jaar na zijn dood, verschenen er plots twee films over het leven van Alfred Hitchcock. Het mag een wonder zijn dat het zolang geduurd heeft. Hitchcock was een mysterieus man en een gedroomd object voor een biopic.

>>>

UIT HET ARCHIEF

A-Film
VET HARD
Hoogmis van brute humor
>>>