Meteen naar de tekst springen

INDEX >> ACHTERGRONDEN >> SDDS: SONY DYNAMIC DIGITAL SOUND

SDDS: SONY DYNAMIC DIGITAL SOUND
Een conccurent voor Dolby?

 

Wim Dewijngaert | 29/10/1997


Share/Bookmark

SDDS is een digitaal klanksysteem dat, net als Dolby's SR-D, de bioscoopganger een betere geluidskwaliteit wil bieden.

Het systeem bestaat uit acht verschillende digitale sporen, die onafhankelijk van elkaar geluid kunnen bevatten: links, links midden, midden, rechts midden, sub woofer, links surround en rechts surround. Deze digitale informatie wordt opgeslagen in de ruimte links en rechts van de holletjes op de pellicule. Het geluid wordt gecompresseerd aan een ratio van 5 op 1. Testen hebben uitgewezen dat na meer dan 500 keren de film te hebben gedraaid, de klank nog steeds geen hoorbare storingen bevat. Een vergelijking met Dolby SR Digital dringt zich op: SR-D heeft een compressie-ratio van 10 op 1, en valt daarom tamelijk snel terug op de standaard SR mode indien teveel fouten in de digitale informatie worden ontdekt. SDDS is geschikt voor opstellingen met 4, 6 of 8 kanalen. In een theater met maar 4 kanalen (links, midden, rechts en surround), verdeelt de SDDS decoder automatisch de 8 kanalen van de film over de 4 beschikbare. Sony beweert hiermee een systeem te hebben ontworpen, dat voor ieder theater (en ook voor thuis) geschikt is. Wil de Japanse elektronicagigant geld slaan uit zijn SDDS, dan wordt deze thuismarkt een potentiële bron.

PLANEET CINEMA

Planeet Cinema is een online filmmagazine. We bekijken films zonder grenzen: oud of nieuw, populair of obscuur.

We geven graag nieuw schrijftalent de kans om online te publiceren.

Planeet Cinema beschikt over een uitgebreid archief van meer dan 6.000 artikelen sinds 1993.

 

HOME
RECENSIES
ACHTERGRONDEN
FESTIVALS
KLASSIEKERS

Twitter Facebook

 

THEMA

THEMA - UIT DE KUNST
Vrouw in een mannenwereld


Met de hulp van een historica draaide de Franse regisseur Bruno Nuytten in 1988 een biopic over een van Frankrijks meest bekende vrouwelijke kunstenaars uit de negentiende eeuw. De gelijknamige film vertelt haar tragische levensverhaal begeleid door de dramatische muziek voor hoofdzakelijk strijkers van componist Gabriel Yared.

>>>

THEMA - UIT DE KUNST
De beeldhouwer die niet wou schilderen


Quizvraagje voor bij de barbecue: wat hebben Mozes, Johannes de Doper, Marcus Antonius, Henry VIII, Michelangelo en God de Vader zelve gemeenschappelijk? Antwoord: ze werden allemaal op film vereeuwigd door Charlton Heston.

>>>

THEMA - UIT DE KUNST
Het spanningsveld van de kunstenaar


Een kunstschilder die in de tweede helft van de negentiende eeuw in het zog van het impressionisme op de kunstscène verschijnt, is Auguste Renoir. Deze Fransman die ongeveer 6000 schilderijen maakte, is echter niet de enige kunstenaar die Gilles Bourdos met de film Renoir in de verf zet.

>>>

THEMA - UIT DE KUNST
Genialiteit ondergedompeld in miserie


Quoth the raven: ‘nevermore’. Edgar Allan Poe schreef de beroemde dichtregel in 1845, en sindsdien heeft zijn raaf de populaire cultuur niet meer verlaten. Als zelfs The Simpsons je gedicht opnemen in hun Treehouse of Horrorreeks, weet je dat je het als dichter gemaakt hebt.

>>>

THEMA - UIT DE KUNST
Pop-art tot de tiende macht


Thierry Guetta is een Fransman die in Los Angeles een tweedehands kledingzaak heeft. Via via ontmoet hij een street art-kunstenaar en hij – notoir allesfilmer – springt bij en filmt alles. Meer street art-kunstenaars laten zich filmen. Een idee voor een documentaire is geboren. Maar er is iets loos. Guetta zal niet rusten voor hij alle kunstenaars heeft gefilmd. Hij ontmoet er veel. Maar er ontbreekt er een: Banksy, die intussen wereldberoemd is geworden met zijn ironische street art.

>>>

THEMA - UIT DE KUNST
Wie is er bang van Alfred Hitchcock?


In 2012, meer dan 30 jaar na zijn dood, verschenen er plots twee films over het leven van Alfred Hitchcock. Het mag een wonder zijn dat het zolang geduurd heeft. Hitchcock was een mysterieus man en een gedroomd object voor een biopic.

>>>

UIT HET ARCHIEF

Foto: Otomatic
POUR LE PLAISIR
Deruddere is minder sterk op verplaatsing
>>>