Meteen naar de tekst springen

INDEX >> RECENSIES >> 187

187
Warzone High

goed  

Katrien Bruyland | 26/10/1997


Share/Bookmark

Pesterijen op school, maar dan met de leraar als slachtoffer; één van hen schreef het scenario.

Criminelen op de schoolbanken, terwijl de leraar zich hun woede, en later ook hun wraak op de hals haalt. Dit is het trieste lot dat Trevor Garfield (Samuel L. Jackson) in 187 moet ondergaan. Pesterijen is hier een understatement van het formaat dat rechtevenredig is aan het macho-gehalte van de lieverdjes waarmee chemieleraar Garfield te maken krijgt. En het zit hem echt niet mee. De mens heeft pas een levensgevaarlijke ontmoeting met één van z'n pupillen overleefd en hij gooit zich alweer voor de leeuwen. Het woord martelaar kwam in het eerste deel van de film verschillende keren in ons op.

De spreekwoordelijke arena heeft in de film meer weg van een letterlijke warzone. Het minste dat gezegd kan worden is wel dat Garfield ijzersterke principes heeft, en gelooft gemaakt te zijn voor het onderwijs. Een idealist dus. Hij komt terecht in een school in California waar het weer misloopt. Trevor en Ellen (Kelly Rowan), één van z'n nieuwe collega's, krijgen problemen met Benny (Lobo Sebastian), één van de zware jongens op school. Juf Informatica Ellen is nogal aangedaan van de gruwelijkheden waar Trevor het slachtoffer van werd, en van het één komt het ander. Garfield krijgt nog te maken met Cesar (Clifton Gonzalez Gonzalez), een lid van KOS, Benny's gang.

De jongens waarvan sprake zijn rasechte doe-het-zelvers: ze verbouwen hele klaslokalen, rotzooien met drugs, wapens en dat natuurlijk in een gang van graffitispuiters. En hier loopt het mis: de hele subcultuur van hiphop en graffiti wordt zondermeer gelinkt aan het gedrogeerde tuig dat in de film homeboy speelt. Clichés dus, en niet zo'n klein beetje. Gelukkig heeft de film een helse vaart, is hij heel mooi in beeld gebracht, en was het Massive Attack die nummers uitleenden voor de soundtrack.

Rita (Karina Arroyave) herinneren we ons nog als de hysterische latina uit Falling Down, en net zoals in die film speelt ze het typetje van hysterische chicana. Cesar (Clifton Gonzalez Gonzalez) speelde eerder in Dead Presidents, hij liet dan weer wél een sterke indruk na.

Vooral de scènes die leiden naar het ultieme duel tussen Garfield en Cesar en z'n homies zijn hallucinant. Dat alles, in combinatie met de rol die Samuel L. Jackson neerpoot, maakt de film meer dan geslaagd. Er zijn zelfs die een oscarnominatie ruiken. Regisseur Kevin Reynolds is er deze keer in geslaagd om een film te maken die niet op de lachspieren werkt, iets wat van z'n vorige - Waterworld - niet kon gezegd worden.

In vergelijking met de zware kost van 187 is Dangerous Minds, van enkele jaren geleden, zoiets als babyvoer. De film blijft dus wel degelijk even op de maag liggen. Niettemin is het een sterke aanrader, behalve voor de overspannen leerkrachten onder ons.

Titel :187
Genre : Thriller
Speelduur : ..
Regisseur : Kevin Reynolds
Acteurs : Samuel L. Jackson, John Heard, Kelly Rowan, Clifton Gonzalez Gonzalez, Karina Arroyave, Lobo Sebastian

PLANEET CINEMA

Planeet Cinema is een online filmmagazine. We bekijken films zonder grenzen: oud of nieuw, populair of obscuur.

We geven graag nieuw schrijftalent de kans om online te publiceren.

Planeet Cinema beschikt over een uitgebreid archief van meer dan 6.000 artikelen sinds 1993.

 

HOME
RECENSIES
ACHTERGRONDEN
FESTIVALS
KLASSIEKERS

Twitter Facebook

 

THEMA

THEMA - UIT DE KUNST
Vrouw in een mannenwereld


Met de hulp van een historica draaide de Franse regisseur Bruno Nuytten in 1988 een biopic over een van Frankrijks meest bekende vrouwelijke kunstenaars uit de negentiende eeuw. De gelijknamige film vertelt haar tragische levensverhaal begeleid door de dramatische muziek voor hoofdzakelijk strijkers van componist Gabriel Yared.

>>>

THEMA - UIT DE KUNST
De beeldhouwer die niet wou schilderen


Quizvraagje voor bij de barbecue: wat hebben Mozes, Johannes de Doper, Marcus Antonius, Henry VIII, Michelangelo en God de Vader zelve gemeenschappelijk? Antwoord: ze werden allemaal op film vereeuwigd door Charlton Heston.

>>>

THEMA - UIT DE KUNST
Het spanningsveld van de kunstenaar


Een kunstschilder die in de tweede helft van de negentiende eeuw in het zog van het impressionisme op de kunstscène verschijnt, is Auguste Renoir. Deze Fransman die ongeveer 6000 schilderijen maakte, is echter niet de enige kunstenaar die Gilles Bourdos met de film Renoir in de verf zet.

>>>

THEMA - UIT DE KUNST
Genialiteit ondergedompeld in miserie


Quoth the raven: ‘nevermore’. Edgar Allan Poe schreef de beroemde dichtregel in 1845, en sindsdien heeft zijn raaf de populaire cultuur niet meer verlaten. Als zelfs The Simpsons je gedicht opnemen in hun Treehouse of Horrorreeks, weet je dat je het als dichter gemaakt hebt.

>>>

THEMA - UIT DE KUNST
Pop-art tot de tiende macht


Thierry Guetta is een Fransman die in Los Angeles een tweedehands kledingzaak heeft. Via via ontmoet hij een street art-kunstenaar en hij – notoir allesfilmer – springt bij en filmt alles. Meer street art-kunstenaars laten zich filmen. Een idee voor een documentaire is geboren. Maar er is iets loos. Guetta zal niet rusten voor hij alle kunstenaars heeft gefilmd. Hij ontmoet er veel. Maar er ontbreekt er een: Banksy, die intussen wereldberoemd is geworden met zijn ironische street art.

>>>

THEMA - UIT DE KUNST
Wie is er bang van Alfred Hitchcock?


In 2012, meer dan 30 jaar na zijn dood, verschenen er plots twee films over het leven van Alfred Hitchcock. Het mag een wonder zijn dat het zolang geduurd heeft. Hitchcock was een mysterieus man en een gedroomd object voor een biopic.

>>>

UIT HET ARCHIEF

Skyline
DE INDRINGER
Stille waters, diepe gronden
>>>