Meteen naar de tekst springen

INDEX >> ACHTERGRONDEN >> CLIVE BARKER'S A-Z OF HORROR

CLIVE BARKER'S A-Z OF HORROR
Alfabet van de angst

 

Hans Dewijngaert | 10/11/1997


Share/Bookmark

Nu de mistige avonden zich weer ontvouwen tot oneindige zeeën van koud en donker, is het tijd om met een goed en dik boek voor de open haard te kruipen. Doof de lichten, steek de kaarsen aan en open Clive Barker's A-Z of Horror. Een kostbaar juweel van een naslagwerk.

Clive Barker, filosoof van opleiding, is wellicht de meest intelligente figuur onder alle horrorschrijvers. Wie hem op een persconferentie, genietend van sigaar en wijn, bezighoort, verliest alle notie van ruimte of tijd en luistert met opengevallen mond naar een woordkunstenaar, een taalpoëet, een klanksmid. Die ervaring heb je ook bij het lezen van Barkers introductie tot het boek. Het is meer dan een nietszeggend voorwoord. Het is een poëtisch mini-essay dat graaft naar het wezen van horror. 'Horror is everywhere,' schrijft Barker, 'It's in fairy tales and the evening headlines, it's in street corner gossip and the incontrovertible facts of history. It's in playground ditties; it's in the doctor's surgery; it's on the altar, bleeding for our sins.' Horror is in zulke mate een onderdeel van ons leven (en onze dood) dat een encyclopedie het gegeven nooit helemaal vatten kan.

Dat is dan ook niet de opzet en de bedoeling van dit naslagwerk. In plaats van uitputtend of academisch te willen zijn, is het selectief en eclectisch. Horror is chaos en ondanks de alfabetische opzet, wil het boek vooral dat benadrukken: van A tot Z en zowat alles wat daar tussenligt.

Er is opvallend veel plaats ingeruimd voor film. Onder de A van American Psycho wordt bijvoorbeeld ingezoomd op Hollywoods bekendste en markantse moordenaars; onder de B van Beelzebub op demonische en duivelse Hollywoodfilms. Voorts zijn er uitgebreide filmhoofdstukken over onder meer Halloween en zijn pastiches, de Alien-films, Japanse horror, Tales From the Crypt, de Nightmare on Elmstreet-serie; de legende van Dracula, de films van David Cronenberg en zombiefilms. Er is ook een speciaal hoofdstuk (P van Pain) gewijd aan make-up-illusionisten als Lon Chaney Sr. en Tom Savini. Grootheden als Vincent Price, Boris Karloff en Roger Corman blijven niet onbesproken.

Wat literatuur betreft, passeren horroriconen als Howard Philips Lovecraft, Edgar Allen Poe, Shirley Jackson, Ira Levin en Clive Barker zelf de revue. Maar er komen ook algemenere hoofdstukken aan bod: de G staat bijvoorbeeld voor de gebroeders Grimm, wiens sprookjes veel gruwelijker waren dan uit de hedendaagse gekuiste versie blijkt. De K van Killing Joke heeft het dan weer over grandguignol, een soort poppenkast met melodramatische griezelige situaties en effecten. Interessanter dan je zou denken.

Doorheen het alfabetische overzicht zijn informatiekaders, technische fiches en opmerkelijke uitspraken van illustere genregrootheden gestrooid, afgewisseld met vele zwart-wit en enkele kleurenfoto's en originele filmposters. Verder sieren enkele van Barkers hallucinante tekeningen de introductie. Barker ontwierp ook een tekening bij elke letter van het alfabet, waarin het behandelde onderwerp verborgen zit. Dat maakt dat het boek niet alleen vlot en aangenaam leest, maar ook heel mooi oogt. Deze A-Z of Horror is niet alleen een leesboek, maar ook een kijkboek.

Hoewel het natuurlijk Clive Barkers alfabet van de angst is dat we te lezen krijgen (het boek moet immers verkopen), kreeg de 44-jarige Liverpoolse auteur niet te onderschatten hulp van zijn vriend en collega Stephen Jones. Jones is zelf geen leek in het vak en dat merk je. Hij won maarliefst tien Britse Fantasy Awards, twee World Fantasy Awards, twee Bram Stoker Awards en The International Horror Critics Guild Award. Hij zette vooral teksten om die eerder gebruikt werden voor de 10-delige prestigieuze BBC-reeks waarop dit boek gebaseerd is.

Clive Barker's A-Z of Horror is zo'n typisch boek waar je oneindig in kunt snuffelen en lezen; kijken en verbazen. Horror is everywhere. Ook in dit boek.

Titel: Clive Barker's A-Z of Horror
Auteurs: Clive Barker en Stephen Jones
Uitgeverij: BBC Books
ISBN: 0 563 37152 8
Prijs: 12.99 Engelse Pond

PLANEET CINEMA

Planeet Cinema is een online filmmagazine. We bekijken films zonder grenzen: oud of nieuw, populair of obscuur.

We geven graag nieuw schrijftalent de kans om online te publiceren.

Planeet Cinema beschikt over een uitgebreid archief van meer dan 6.000 artikelen sinds 1993.

 

HOME
RECENSIES
ACHTERGRONDEN
FESTIVALS
KLASSIEKERS

Twitter Facebook

 

THEMA

THEMA - UIT DE KUNST
Vrouw in een mannenwereld


Met de hulp van een historica draaide de Franse regisseur Bruno Nuytten in 1988 een biopic over een van Frankrijks meest bekende vrouwelijke kunstenaars uit de negentiende eeuw. De gelijknamige film vertelt haar tragische levensverhaal begeleid door de dramatische muziek voor hoofdzakelijk strijkers van componist Gabriel Yared.

>>>

THEMA - UIT DE KUNST
De beeldhouwer die niet wou schilderen


Quizvraagje voor bij de barbecue: wat hebben Mozes, Johannes de Doper, Marcus Antonius, Henry VIII, Michelangelo en God de Vader zelve gemeenschappelijk? Antwoord: ze werden allemaal op film vereeuwigd door Charlton Heston.

>>>

THEMA - UIT DE KUNST
Het spanningsveld van de kunstenaar


Een kunstschilder die in de tweede helft van de negentiende eeuw in het zog van het impressionisme op de kunstscène verschijnt, is Auguste Renoir. Deze Fransman die ongeveer 6000 schilderijen maakte, is echter niet de enige kunstenaar die Gilles Bourdos met de film Renoir in de verf zet.

>>>

THEMA - UIT DE KUNST
Genialiteit ondergedompeld in miserie


Quoth the raven: ‘nevermore’. Edgar Allan Poe schreef de beroemde dichtregel in 1845, en sindsdien heeft zijn raaf de populaire cultuur niet meer verlaten. Als zelfs The Simpsons je gedicht opnemen in hun Treehouse of Horrorreeks, weet je dat je het als dichter gemaakt hebt.

>>>

THEMA - UIT DE KUNST
Pop-art tot de tiende macht


Thierry Guetta is een Fransman die in Los Angeles een tweedehands kledingzaak heeft. Via via ontmoet hij een street art-kunstenaar en hij – notoir allesfilmer – springt bij en filmt alles. Meer street art-kunstenaars laten zich filmen. Een idee voor een documentaire is geboren. Maar er is iets loos. Guetta zal niet rusten voor hij alle kunstenaars heeft gefilmd. Hij ontmoet er veel. Maar er ontbreekt er een: Banksy, die intussen wereldberoemd is geworden met zijn ironische street art.

>>>

THEMA - UIT DE KUNST
Wie is er bang van Alfred Hitchcock?


In 2012, meer dan 30 jaar na zijn dood, verschenen er plots twee films over het leven van Alfred Hitchcock. Het mag een wonder zijn dat het zolang geduurd heeft. Hitchcock was een mysterieus man en een gedroomd object voor een biopic.

>>>

UIT HET ARCHIEF

Universal
THE BLACK DAHLIA
Off the record, on the QT, and very hush-hush
>>>