Meteen naar de tekst springen

INDEX >> FESTIVALS >> LEAF AWARDS 1997

LEAF AWARDS 1997
In de prijzen gevallen

 

Jo Anseeuw | 23/11/1997


Share/Bookmark

Het London Effects & Animation Festival wordt in de industrie steeds hoger ingeschat en dat blijkt ook uit de genomineerden voor de LEAF Awards, die dit jaar in aanwezigheid van een select publiek in het hartje van Londen (meerbepaald op een boogscheut van Piccadilly Circus) werden uitgereikt.

Uit de meer dan 250 ingezonden werken (uit de vier windstreken) werden er 49 weerhouden, die netjes in acht categoriëen werden verdeeld.

Commercials
Reclamefilms zijn, zonder dat het alles-slikkend televisiepubliek het beseft, het oefenterrein van de special effects artiesten. In de enkele weken die ze tot hun beschikking krijgen proberen ze een miniverhaaltje te vertellen dat het aankoopgedrag moet aansporen. Het is voor hen vaak de kans om iets zelf uit te proberen. Aan niet minder dan vijf van de acht genomineerden werkten heel bekende fx-bedrijven mee: Industrial Light and Magic, Blue Sky/VIFX (2), The Mill en Framestore. Vooral het werk van Blue Sky/VIFX (Alien Resurrection) en ILM viel op door de grandioze karakteranimatie. ILM won, tot hun eigen verbazing, met een prachtige spot waarin een aantal pinguins hun best doen om een Canada Dry automaat aan het werk te krijgen.

Students
Het nadeel van studentenfilms is vaak dat ze technisch gezien onvolmaakt zijn. Maar aan de andere kant krijg je toch soms pareltjes te zien en genomineerd zijn is voor hen dan ook dé gelegenheid om door de grote fx-huizen opgemerkt te worden.

Simulation
Traditiegetrouw is deze categorie gevuld met special venue films en promotiefilms voor een of andere auto-fabrikant. Ook dit jaar was het niet anders (buiten een simulatie van een ritje op mars dan); de verrassing was dan ook klein toen de meest spectaculaire ride-film won: Mad Racers van ExMachina.

Education and Training
Vaak het saaist, maar ongetwijfeld met de meeste liefde en toewijding gemaakt. Zo kan je de films uit deze categorie omschrijven. De winnaar, Walking with Dinosaurs, kreeg zelfs het meeste applaus van de avond. Terecht, want de dieren waren even levensecht als die uit de prenten van Spielberg en dat met een budget dat ongetwijfeld een factor lager lag.

Music Videos
Muziek-clips zijn sedert de geboorte van MTV gretige afnemers van special effects, maar dit jaar was de oogst mager. Maar al te vaak proberen ze ons te bestoken met een wirwar van beelden om zo de muzikale kwaliteiten te verdoezelen. Voor ons waren de genomineerden totaal onbekend, maar bij muziekliefhebbers zal 'Indestructable' van Alisha's Attic misschien een belletje doen rinkelen.

Short Films
Dit is ongetwijfeld de leukste categorie, want grote effectenhuizen gebruiken deze kortfilms maar al te vaak om intern nieuwe technieken uit te testen en om toekomstige animatie-regisseurs op te leiden. En dit jaar was de oogst uitzonderlijk. Aardman Animation, die beroemd zijn geworden met hun plasticine-animaties, Ronin Animations en Pacific Data Images leverden hilarische werkjes af. Gabola The Great van Pacific Data Images was onze grote favoriet, maar de prijs ging naar Ahoy, The Movie van Ronin Animations.

Titles, Idents and Stings
Televisiestations proberen zichzelf te verkopen en dat doen ze niet zozeer door middel van een kwalitatieve programmatie, maar door zich een zeker imago op te spelden. En één van de methodes om dat te doen is door middel van Idents en Stings . De identificatielogo's dus. Ook de programma's worden door alsmaar spectaculairdere intro's aangekondigd. Vorig jaar viel de BBC nog in de prijzen met hun formidabele campagne, maar dit jaar moesten ze de eer laten aan Arena uit Nieuw Zeeland.

Feature Films
Deze laatste categorie is ongetwijfeld de meest prestigieuze, maar al snel bleek duidelijk dat enkel Engels chauvenisme de trofee uit handen van ILM kon houden. Met The Lost World - Jurassic Park en Men in Black hadden ze immers een bijna onoverbrugbare voorsprong op de concurrenten The Odyssey, Event Horizon en The Borrowers. Deze laatsten hadden dan wel weer het voordeel dat de effecten door Engelse bedrijven werden geleverd. Maar de strijd zou dus gaan tussen ILM en ILM. Verrassing alom dus toen ILM met de prijs ging lopen. Rob Coleman kwam in naam van de Men in Black ploeg heel terecht de trofee in ontvangst nemen.

De genomineerden en winnaars
Commercials
+ Canada Dray "Domino"; ILM (Winnaar)
+ Rayovac "Fierce Creatures"; Blue Sky/VIFX
+ Bell Atlantic "Big Deal"; Blue Sky/VIFX
+ Sony Mini Discs - Perfect Copy; The Mill
+ Budweiser "Thirsty World"; Framestore
+ Dr Pepper "Statue"; Garner MacLennan Design
+ Reebok "Storm"; Smoke and Mirrors
+ PPP "X-Ray"; Smoke and Mirrors

Students
+ Virgin Lands; Universitat Kaiserscautern
+ Commuter Blue; University of Teeside
+ Channel Hopping; University of Teeside
+ Bump 'n Andy; University of Central England
+ Ziride; Sup Info Com (Winnaar)
+ Rice Veves; ENSAD/Atelier d'Image et d'Informatique

Simulation
+ Mad Racers; ExMachina (Winnaars)
+ Mission On Mars; Bournemouth University
+ Opel - Astra Ride - Experience; Electric image
+ British Airways "Utopia" Launch; SVC Television

Education and Training
+ Amazin Animals - Series 2 Prehistoric Animals; Ricochet 4
+ Walking With Dinosaurs; Framestore (Winnaar)
+ Eyewitness "Planets"; BBC TV, Post Production & Graphics
+ The DNA Story; Digital Studio, SA

Music Videos
+ Smoke City "Underwater Love"; Red Post Production
+ The Seahorses "Blinded by the Sun"; Cinesite (Europe) Ltd
+ "Indestructable" Alisha's Attic; SVC Television (Winnaar)
+ "Bzzz-The Fly" LA M; I + J = R

Short Films
+ Owzat!; Aardman Animation
+ Mungle; Cosgrove Hall Films
+ The Duck; Uli Meyer Animation
+ Afred; Planet Voodoo Studios
+ Insektors - No Gift for Christmas; Fantôme
+ Ahoy, The Movie; Ronin Animation (Winnaar)
+ Gabola The Great; Pacific Data Images

Titles, Idents and Stings
+ MTV Eoropean Music Awards; AKA Pizazz
+ Arimen - State of Origin; Ambience Post Design
+ Kulterzeit; frame by Frame Moving Pictures
+ Whitbread Graphics; Trans World International
+ C4 Kids Stings; Channel 4 Television
+ RTE Eurovision Title Sequence; Tarantula Communications Ltd
+ Spring/Summer on BBC2; BBC TV Post Production & Graphics Design
+ BBC2 Fly Zapper; Framestore
+ Arthouse; English + Pockett
+ Omnia - British Airways Entertainment; English + Pockett
+ Arena; Garner MacLennan Design (Winnaar)

Feature Films
+ The Lost World - Jurassic Park; ILM
+ Men In Black; ILM (Winnaar)
+ The Odyssey; Framestore
+ Event Horizon; Cinesite (Europe) Ltd.
+ The Borrowers; The Moving Picture Company

PLANEET CINEMA

Planeet Cinema is een online filmmagazine. We bekijken films zonder grenzen: oud of nieuw, populair of obscuur.

We geven graag nieuw schrijftalent de kans om online te publiceren.

Planeet Cinema beschikt over een uitgebreid archief van meer dan 6.000 artikelen sinds 1993.

 

HOME
RECENSIES
ACHTERGRONDEN
FESTIVALS
KLASSIEKERS

Twitter Facebook

 

THEMA

THEMA - UIT DE KUNST
Vrouw in een mannenwereld


Met de hulp van een historica draaide de Franse regisseur Bruno Nuytten in 1988 een biopic over een van Frankrijks meest bekende vrouwelijke kunstenaars uit de negentiende eeuw. De gelijknamige film vertelt haar tragische levensverhaal begeleid door de dramatische muziek voor hoofdzakelijk strijkers van componist Gabriel Yared.

>>>

THEMA - UIT DE KUNST
De beeldhouwer die niet wou schilderen


Quizvraagje voor bij de barbecue: wat hebben Mozes, Johannes de Doper, Marcus Antonius, Henry VIII, Michelangelo en God de Vader zelve gemeenschappelijk? Antwoord: ze werden allemaal op film vereeuwigd door Charlton Heston.

>>>

THEMA - UIT DE KUNST
Het spanningsveld van de kunstenaar


Een kunstschilder die in de tweede helft van de negentiende eeuw in het zog van het impressionisme op de kunstscène verschijnt, is Auguste Renoir. Deze Fransman die ongeveer 6000 schilderijen maakte, is echter niet de enige kunstenaar die Gilles Bourdos met de film Renoir in de verf zet.

>>>

THEMA - UIT DE KUNST
Genialiteit ondergedompeld in miserie


Quoth the raven: ‘nevermore’. Edgar Allan Poe schreef de beroemde dichtregel in 1845, en sindsdien heeft zijn raaf de populaire cultuur niet meer verlaten. Als zelfs The Simpsons je gedicht opnemen in hun Treehouse of Horrorreeks, weet je dat je het als dichter gemaakt hebt.

>>>

THEMA - UIT DE KUNST
Pop-art tot de tiende macht


Thierry Guetta is een Fransman die in Los Angeles een tweedehands kledingzaak heeft. Via via ontmoet hij een street art-kunstenaar en hij – notoir allesfilmer – springt bij en filmt alles. Meer street art-kunstenaars laten zich filmen. Een idee voor een documentaire is geboren. Maar er is iets loos. Guetta zal niet rusten voor hij alle kunstenaars heeft gefilmd. Hij ontmoet er veel. Maar er ontbreekt er een: Banksy, die intussen wereldberoemd is geworden met zijn ironische street art.

>>>

THEMA - UIT DE KUNST
Wie is er bang van Alfred Hitchcock?


In 2012, meer dan 30 jaar na zijn dood, verschenen er plots twee films over het leven van Alfred Hitchcock. Het mag een wonder zijn dat het zolang geduurd heeft. Hitchcock was een mysterieus man en een gedroomd object voor een biopic.

>>>

UIT HET ARCHIEF

Foto: Fox
THE BEACH
Op zoek naar het aards paradijs
>>>