Meteen naar de tekst springen

INDEX >> ACHTERGRONDEN >> EFFECTS & ANIMATION FESTIVAL

EFFECTS & ANIMATION FESTIVAL
Magie in Londen

 

Jo Anseeuw | 16/11/1997


Share/Bookmark

Special Effects- en animatieliefhebbers weten dat ze deze week in Londen moeten zijn. Daar wordt immers voor het vierde opeenvolgende jaar het London Effects and Animation Festival georganiseerd.

Vorig jaar waren Roy Disney, Scott Ross (Digital Domain) en Ed Catmull (Pixar) de meest opvallende gasten van dit voortreffelijk festival en ook dit jaar zijn bijna alle topfirma's vertegenwoordigd. Walt Disney Feature Animation, Sony Picture Imageworks, Dreamworks SKG, Pacific Data Images, Industrial Light and Magic, Blue Sky Studios en Pixar vonden het de moeite waard om topmensen over te vliegen, terwijl de Jim Henson's Creature Shop zoals steeds een thuismatch speelt.

Het festival opent met een inleiding van drievoudig oscarwinnaar Richard Williams. De man is met z'n meer dan 250 internationale onderscheidingen een legende in de animatiewereld. Hij werkte onder meer mee aan Who Framed Roger Rabbit? en diverse Pink Panther films. Wie wil weten waarom de man zo goed is kan op de derde dag van het festival een dagvullend seminarie meevolgen. Een ongetwijfeld unieke ervaring waarvoor men wel 175 pond moet ophoesten.

Op die eerste dag komt Jan Pinkave van Pixar uitleggen wat nu zo moeilijk is aan computeranimatie, terwijl Stephen Rosenbaum van Sony Pictures Imageworks ons mee zal nemen achter de schermen van de film Contact.

Wie ooit een of andere compilatiefilm van computeranimatie heeft gezien is ze zeker al eens tegengekomen: de Insektors. Deze humoristische computergegenereerde reeks over een insectenwereld won reeds verschillende prijzen en wordt bij visies steevast vergezeld met uitbundige lachbuien. George Lacroix van het in Parijs gevestigde Fantome zal tekst en uitleg komen geven bij hun niet alledaagse werkwijze.

De meest verrassende gast van de dag zou wel eens Chris Wedge kunnen zijn. Zijn firma Blue Sky Studios is immers verantwoordelijk voor de bijzonder grappige, zingende en dansende kakkerlakken uit Joe's Appartment, een film die jammer genoeg bij ons nooit de bioscoop heeft gehaald. Hun meest recente (en zeer voortreffelijk) werk kunnen we pas begin december bewonderen wanneer de nieuwste Alien-film op ons wordt losgelaten.

De avond wordt tenslotte afgesloten met de prestigieuze LEAF-awards ceremonie, een evenement dat stilaan ook op wereldvlak aan belangrijkheid begint te winnen.

De grote kanonnen zijn evenwel opgespaard voor dag twee. Dan Phillips van Dreamworks SKG Feature Animation komt Prince of Egypt voorstellen, terwijl Rob Coleman van ILM ons mee zal nemen achter de schermen van Men in Black, The Lost World: Jurassic Park en Spawn. Coleman zal de geschiedenis ingaan als de man die verantwoordelijk was voor de computeranimatie in de eerste Star Wars Prequel. De kans is echter heel klein dat hij van deze zeer sterk geanticipeerde film beelden zal meehebben. Roy Conli van Walt Disney Feature Animation neemt ons dan wel weer mee in de toekomst en gunt ons een blik op Mulan, Tarzan en Fantasia 2000, projecten waar men ook vorig jaar reeds aandacht aan besteedde.

Pacific Data Images is samen met Pixar het CGI-huis met de beste karakteranimatoren, want in wezen zijn ze meer geïnteresseerd in het vertellen van een verhaal dan in het genereren van de meest spectaculaire effecten. Toen het computergebeuren bij ILM nog in de kinderschoenen stond waren zij reeds bezig met innovatieve computeranimatie en nu zijn ze samen met Dreamworks SKG hard aan het werk aan Antz, een volledig computergegenereerde tekenfilm. Ze zijn trouwens ook verantwoordelijk voor de 3D Homer uit de beruchte Simpsons aflevering. Carl Rosendahl, oprichter en president van PDI, komt uitleggen waar zijn firma naar toe gaat.

De Londense FX-wereld wordt vertegenwoordigd door de Moving Picture Company en de Jim Henson's Creature Shop. Tussen het computergeweld door zullen deze poppenmeesters hun animatronics-benadering verdedigen. Samen met Stan Winston (Jurassic park) en Tom Woodruff Jr. en Alec Gillis van ADI (Alien 3 en 4) zijn zij de grote specialisten op het gebied van levensechte bewegende poppen. Twee jaar geleden hadden ze zelfs hun 'Babe' mee.

Ook de Location Based Entertainment (Showscan, Imax, ...), dat de laatste jaren sterk in de lift zit (denk maar aan de succesen van de Belgische huizen TRIX en Movida), komt aan bod. Xavier Nicolas van ExMachina komt de invloed van de nieuwste technologieën op deze boeiende ontspanningsvorm uiteenzetten.

En tussen dit geweld door kunnen de bezoekers de Digital Media World Exhibition bezoeken waar alle grote softwarehuizen hun producten komen voorstellen. Net als vorig jaar zullen er enkele fx-huizen ook nu weer Europees talent ronselen. Een indrukwekkende demo-tape en een welgevulde cv zouden dus wel eens kunnen volstaan voor een ticketje Hollywood.

PLANEET CINEMA

Planeet Cinema is een online filmmagazine. We bekijken films zonder grenzen: oud of nieuw, populair of obscuur.

We geven graag nieuw schrijftalent de kans om online te publiceren.

Planeet Cinema beschikt over een uitgebreid archief van meer dan 6.000 artikelen sinds 1993.

 

HOME
RECENSIES
ACHTERGRONDEN
FESTIVALS
KLASSIEKERS

Twitter Facebook

 

THEMA

THEMA - UIT DE KUNST
Vrouw in een mannenwereld


Met de hulp van een historica draaide de Franse regisseur Bruno Nuytten in 1988 een biopic over een van Frankrijks meest bekende vrouwelijke kunstenaars uit de negentiende eeuw. De gelijknamige film vertelt haar tragische levensverhaal begeleid door de dramatische muziek voor hoofdzakelijk strijkers van componist Gabriel Yared.

>>>

THEMA - UIT DE KUNST
De beeldhouwer die niet wou schilderen


Quizvraagje voor bij de barbecue: wat hebben Mozes, Johannes de Doper, Marcus Antonius, Henry VIII, Michelangelo en God de Vader zelve gemeenschappelijk? Antwoord: ze werden allemaal op film vereeuwigd door Charlton Heston.

>>>

THEMA - UIT DE KUNST
Het spanningsveld van de kunstenaar


Een kunstschilder die in de tweede helft van de negentiende eeuw in het zog van het impressionisme op de kunstscène verschijnt, is Auguste Renoir. Deze Fransman die ongeveer 6000 schilderijen maakte, is echter niet de enige kunstenaar die Gilles Bourdos met de film Renoir in de verf zet.

>>>

THEMA - UIT DE KUNST
Genialiteit ondergedompeld in miserie


Quoth the raven: ‘nevermore’. Edgar Allan Poe schreef de beroemde dichtregel in 1845, en sindsdien heeft zijn raaf de populaire cultuur niet meer verlaten. Als zelfs The Simpsons je gedicht opnemen in hun Treehouse of Horrorreeks, weet je dat je het als dichter gemaakt hebt.

>>>

THEMA - UIT DE KUNST
Pop-art tot de tiende macht


Thierry Guetta is een Fransman die in Los Angeles een tweedehands kledingzaak heeft. Via via ontmoet hij een street art-kunstenaar en hij – notoir allesfilmer – springt bij en filmt alles. Meer street art-kunstenaars laten zich filmen. Een idee voor een documentaire is geboren. Maar er is iets loos. Guetta zal niet rusten voor hij alle kunstenaars heeft gefilmd. Hij ontmoet er veel. Maar er ontbreekt er een: Banksy, die intussen wereldberoemd is geworden met zijn ironische street art.

>>>

THEMA - UIT DE KUNST
Wie is er bang van Alfred Hitchcock?


In 2012, meer dan 30 jaar na zijn dood, verschenen er plots twee films over het leven van Alfred Hitchcock. Het mag een wonder zijn dat het zolang geduurd heeft. Hitchcock was een mysterieus man en een gedroomd object voor een biopic.

>>>

UIT HET ARCHIEF

A-Film
WOLFSBERGEN
De cast stijgt uit boven de film
>>>