Meteen naar de tekst springen

INDEX >> ACHTERGRONDEN >> ED WOOD NACHT

ED WOOD NACHT
Magie, dolle pret en ellende

 

Jo Anseeuw | 29/10/1997


Share/Bookmark

Een nacht opofferen om twee van de slechtste films aller tijden te zien, daar moet je in feite een beetje - maak daarvan erg - zot voor zijn! Zijn wij natuurlijk wel een beetje, en daarom trokken we naar Leuven om er de Ed Wood Nacht (Supercity) mee te maken.

Op zich eigenlijk een goed idee: toon de mooiste film van dit moment samen met een aantal creaturen van de man in kwestie, Edward D. Wood Jr. Iedereen heeft er de mond van vol dat hij de slechtste regisseur aller tijden was (is?), maar vermits we nog een aantal namen uit onze mouw zouden kunnen schudden was dit het ideale ogenblik om ons met dit fenomeen te confronteren. Dat er nog meer zotten rondlopen op deze aardbol bewijst de toch wel succesvolle opkomst voor dit door Teek! Entertainment georganiseerde evenement.

In feite kon de avond al niet meer stuk met het geniale Ed Wood van Tim Burton. C'est Arrivé Près de Chez Vous, Clerks en Schindler's List hadden al bewezen dat het niet per sé in kleur hoeft te zijn, en Burton meende terecht dat hij deze bewering ook maar eens moest staven. De fotografie is gewoonweg buitengewoon mooi, en zou vaste leerstof moeten worden.

In feite is de film gewoon de perfectie zelf. Het script is zo pittig en vertederend dat we er aan zaten te twijfelen of dit een Amerikaanse film was (we zijn natuurlijk gerustgesteld door het feit dat er daar geen kat is gaan kijken - we vreesden even dat onze smaak aan het verloederen was). Maar het zijn vooral de acteerprestaties die ons doen kwijlen. Johnny Depp is als Wood gewoon de casting van het jaar, en met Martin Landau krijgen we nog eens een terecht met een oscar bekroonde acteur. En dan laten ze de brave man niet eens uitpraten...

Na een korte pauze was er dan de film waarvoor we eigenlijk gekomen waren: Plan 9 From Outer Space. En het was opnieuw lachen geblazen. Ok, het script stelt niets voor, net als de decors en de acteerprestaties, om over de special effects maar te zwijgen. Maar als je net Ed Wood hebt zitten bekijken, dan zie je allerlei bekende scènes opnieuw de revue passeren, en je kunt het niet laten om er de 'behind the scenes' informatie bij te visualiseren. Heerlijk gewoon.

Na een korte pauze, we schrijven nu drie uur 's nachts, was er Glen Or Glenda. En nu kregen we de echte Wood te zien (letterlijk en figuurlijk) want deze film (?) is echt niet te pruimen. Een documentaire over het seksleven van de regenworm zou men zo als meesterwerk willen uitroepen. Zelfs Plan 9 is hiermee vergeleken een geniale film. Te mijden als de pest dus, tenzij het met de bedoeling is om er boeiende discussies mee los te weken (veel succes, u zult het nodig hebben).

Na nog een aantal bekers koffie en menig - heerlijke - croissants achter de kiezen te hebben gewerkt konden we, een ervaring rijker, om vijf uur in ons bed kruipen. Ed Wood Jr. was slecht, dat staat nu ook voor ons vast, maar hij deed het met enthousiasme, en daar draait het toch om, of niet soms?

PLANEET CINEMA

Planeet Cinema is een online filmmagazine. We bekijken films zonder grenzen: oud of nieuw, populair of obscuur.

We geven graag nieuw schrijftalent de kans om online te publiceren.

Planeet Cinema beschikt over een uitgebreid archief van meer dan 6.000 artikelen sinds 1993.

 

HOME
RECENSIES
ACHTERGRONDEN
FESTIVALS
KLASSIEKERS

Twitter Facebook

 

THEMA

THEMA - UIT DE KUNST
Vrouw in een mannenwereld


Met de hulp van een historica draaide de Franse regisseur Bruno Nuytten in 1988 een biopic over een van Frankrijks meest bekende vrouwelijke kunstenaars uit de negentiende eeuw. De gelijknamige film vertelt haar tragische levensverhaal begeleid door de dramatische muziek voor hoofdzakelijk strijkers van componist Gabriel Yared.

>>>

THEMA - UIT DE KUNST
De beeldhouwer die niet wou schilderen


Quizvraagje voor bij de barbecue: wat hebben Mozes, Johannes de Doper, Marcus Antonius, Henry VIII, Michelangelo en God de Vader zelve gemeenschappelijk? Antwoord: ze werden allemaal op film vereeuwigd door Charlton Heston.

>>>

THEMA - UIT DE KUNST
Het spanningsveld van de kunstenaar


Een kunstschilder die in de tweede helft van de negentiende eeuw in het zog van het impressionisme op de kunstscène verschijnt, is Auguste Renoir. Deze Fransman die ongeveer 6000 schilderijen maakte, is echter niet de enige kunstenaar die Gilles Bourdos met de film Renoir in de verf zet.

>>>

THEMA - UIT DE KUNST
Genialiteit ondergedompeld in miserie


Quoth the raven: ‘nevermore’. Edgar Allan Poe schreef de beroemde dichtregel in 1845, en sindsdien heeft zijn raaf de populaire cultuur niet meer verlaten. Als zelfs The Simpsons je gedicht opnemen in hun Treehouse of Horrorreeks, weet je dat je het als dichter gemaakt hebt.

>>>

THEMA - UIT DE KUNST
Pop-art tot de tiende macht


Thierry Guetta is een Fransman die in Los Angeles een tweedehands kledingzaak heeft. Via via ontmoet hij een street art-kunstenaar en hij – notoir allesfilmer – springt bij en filmt alles. Meer street art-kunstenaars laten zich filmen. Een idee voor een documentaire is geboren. Maar er is iets loos. Guetta zal niet rusten voor hij alle kunstenaars heeft gefilmd. Hij ontmoet er veel. Maar er ontbreekt er een: Banksy, die intussen wereldberoemd is geworden met zijn ironische street art.

>>>

THEMA - UIT DE KUNST
Wie is er bang van Alfred Hitchcock?


In 2012, meer dan 30 jaar na zijn dood, verschenen er plots twee films over het leven van Alfred Hitchcock. Het mag een wonder zijn dat het zolang geduurd heeft. Hitchcock was een mysterieus man en een gedroomd object voor een biopic.

>>>

UIT HET ARCHIEF

Fox
FANTASTIC FOUR
Lekker luchtig?
>>>