Meteen naar de tekst springen

INDEX >> FESTIVALS >> LEONARDI DICAPRIO-FESTIVAL

LEONARDI DICAPRIO-FESTIVAL
Aftellen tot Titanic

 

Erwin Taets | 28/12/1997


Share/Bookmark

Naar aanleiding van de langverwachte première van James Camerons Titanic, organiseert Pentascoop Kortrijk een retrospectieve rond de carrière van één van de hoofdacteurs, Leonardo DiCaprio. Deze week en volgende week worden de belangrijkste films van DiCaprio hernomen om dan vanaf 7 januari uit te pakken met Titanic zelf.

De nu drieëntwintigjarige Leonardo DiCaprio begon zijn carrière als acteur in sitcoms zoals Parenthood en Growing Pains, waar hij algauw werd opgemerkt door Kristine Peterson die hem een eerste filmrol aanbood in haar horrormisbaksel Critters 3. Een jaar later, in 1993, werd DiCaprio geselecteerd uit een auditielijst van meer dan vierhonderd jonge acteurs om naast Robert De Niro te spelen in This Boy's Life, de veel gelauwerde verfilming van Tobias Wolffs autobiografie.

Zijn rol in Lasse Hallströms markante familieportret What's Eating Gilbert Grape leverde hem een oscarnominatie op voor beste mannelijke bijrol. Net wanneer het er naar uitzag dat DiCaprio's rijzende ster een plek gevonden had aan het firmament van Hollywood, begon het onheil toe te slaan: DiCaprio werd, op aandringen van Anne Rice, verwijderd uit de cast van Interview With the Vampire omdat de auteur hem geen geschikte persoonlijkheid vond hebben voor de rol die later door Christian Slater zou worden gespeeld, en Sam Raimi's The Quick and the Dead, waarin hij een overtuigende vertolking neerzette tegenover Sharon Stone, flopte genadeloos aan de box-office.

Ook zijn volgende films waren verre van grote kaskrakers: Total Eclipse (met DiCaprio als de jonge poète maudit Arthur Rimbaud), A Hundred and One Nights en het mooie Basketball Diaries waren allemaal pogingen tot intimistische cinema die stuk voor stuk de bal missloegen bij de critici én bij het publiek.

Een kenterjaar voor Leonardo DiCaprio was 1996, waarin hij een rol wist te bemachtigen in de nogal puberale (en misschien daarom bijzonder succesvolle) Shakespeareverfilming Romeo and Juliet. Het succes van deze film leverde hem bekendheid op bij een nog groter publiek en zijn aanwezigheid in nog een andere toneelverfilming, het tranerige Marvin's Room, maakte ook deze film een favoriete filmkeuze voor tieners wereldwijd.

De grote proef op de som zal natuurlijk Titanic worden, die zonder de twijfel één van de grootste films uit de carrière van DiCaprio zal worden. De buzz uit Amerika over Titanic is overwegend positief, maar de film blijkt verre van het meesterwerk geworden te zijn waar iedereen op zat te hopen. Maar dat de film onderhoudend en visueel indrukwekkend zal zijn, is wel het minste dat je mag verwachten van een prent die meer gekost heeft dan alle Belgische films die ooit gemaakt zijn samen.

Pentascoop brengt acht films uit de carrière van DiCaprio naar Kortrijk. Deze worden dagelijks, behalve op oudejaarsavond, gedraaid naast de gewone programmatie. Deze week zijn dat Basketball Diaries, This Boy's Life en Marvin's Room, volgende week Romeo and Juliet, Total Eclipse en What's Eating Gilbert Grape en de week daarop The Quick and the Dead en Titanic. Avant- premières van Titanic worden al vanaf volgende week gedraaid in Kinepolis Kortrijk.

Wanneer welke films waar draaien kunt u nalezen op de website van Kinepolis (http://www.kinepolis.be). Voor meer informatie en reserveringen is er het telefoonnummer (056)26.66.66.

PLANEET CINEMA

Planeet Cinema is een online filmmagazine. We bekijken films zonder grenzen: oud of nieuw, populair of obscuur.

We geven graag nieuw schrijftalent de kans om online te publiceren.

Planeet Cinema beschikt over een uitgebreid archief van meer dan 6.000 artikelen sinds 1993.

 

HOME
RECENSIES
ACHTERGRONDEN
FESTIVALS
KLASSIEKERS

Twitter Facebook

 

THEMA

THEMA - UIT DE KUNST
Vrouw in een mannenwereld


Met de hulp van een historica draaide de Franse regisseur Bruno Nuytten in 1988 een biopic over een van Frankrijks meest bekende vrouwelijke kunstenaars uit de negentiende eeuw. De gelijknamige film vertelt haar tragische levensverhaal begeleid door de dramatische muziek voor hoofdzakelijk strijkers van componist Gabriel Yared.

>>>

THEMA - UIT DE KUNST
De beeldhouwer die niet wou schilderen


Quizvraagje voor bij de barbecue: wat hebben Mozes, Johannes de Doper, Marcus Antonius, Henry VIII, Michelangelo en God de Vader zelve gemeenschappelijk? Antwoord: ze werden allemaal op film vereeuwigd door Charlton Heston.

>>>

THEMA - UIT DE KUNST
Het spanningsveld van de kunstenaar


Een kunstschilder die in de tweede helft van de negentiende eeuw in het zog van het impressionisme op de kunstscène verschijnt, is Auguste Renoir. Deze Fransman die ongeveer 6000 schilderijen maakte, is echter niet de enige kunstenaar die Gilles Bourdos met de film Renoir in de verf zet.

>>>

THEMA - UIT DE KUNST
Genialiteit ondergedompeld in miserie


Quoth the raven: ‘nevermore’. Edgar Allan Poe schreef de beroemde dichtregel in 1845, en sindsdien heeft zijn raaf de populaire cultuur niet meer verlaten. Als zelfs The Simpsons je gedicht opnemen in hun Treehouse of Horrorreeks, weet je dat je het als dichter gemaakt hebt.

>>>

THEMA - UIT DE KUNST
Pop-art tot de tiende macht


Thierry Guetta is een Fransman die in Los Angeles een tweedehands kledingzaak heeft. Via via ontmoet hij een street art-kunstenaar en hij – notoir allesfilmer – springt bij en filmt alles. Meer street art-kunstenaars laten zich filmen. Een idee voor een documentaire is geboren. Maar er is iets loos. Guetta zal niet rusten voor hij alle kunstenaars heeft gefilmd. Hij ontmoet er veel. Maar er ontbreekt er een: Banksy, die intussen wereldberoemd is geworden met zijn ironische street art.

>>>

THEMA - UIT DE KUNST
Wie is er bang van Alfred Hitchcock?


In 2012, meer dan 30 jaar na zijn dood, verschenen er plots twee films over het leven van Alfred Hitchcock. Het mag een wonder zijn dat het zolang geduurd heeft. Hitchcock was een mysterieus man en een gedroomd object voor een biopic.

>>>

UIT HET ARCHIEF

Walt Disney Studios
BOLT
Dieren in nesten
>>>