Meteen naar de tekst springen

INDEX >> ACHTERGRONDEN >> TITANIC

TITANIC
Opvarenden van het droomschip

 

Kaat Van Wonterghem | 03/01/1998


Share/Bookmark

In 1997 overleed de oudste opvarende van de Titanic. De eeuwelinge Edith Haisman was zestien toen het schip tegen de ijsberg botste en zonk. Haar vader werd nooit teruggevonden. Ze vertelde hoe hij in haar herinnering voortleeft met een sigaar in de hand staande op het dek en nippend aan een glas brandy. Terwijl ze in haar reddingsboot klom, riep hij haar nog toe: 'Ik zie je wel in New York'.

In augustus 1996 werd een herinneringscruise georganiseerd naar de plaats van de legendarische scheepsramp. Onder de belangstellenden bevond zich ook prinses Elletra Marconi, kleindochter van de uitvinder van de draadloze radio, waarlangs voor het eerst een SOS vanop het schip werd uitgestuurd. Zonder deze uitvinding zou niemand de ramp ooit overleefd hebben.

In Camerons film zien we heel wat personages in het voetlicht treden die effectief meevoeren op de maidentrip. Zo is er natuurlijk de kapitein van de Titanic: Edward John Smith (vertolkt door Bernard Hill). Deze man had voor het eerst in 1887 het oppercommando van een schip en kon bogen op 43 jaar ervaring op zee. Hij stond bovendien al 38 jaar ten dienste van de White Star Line en was voordien kapitein van Titanics zusterschip, de Olympic. De 60-jarige zeerat beschouwde deze maidentrip als zijn laatste. Hij zou namelijk op rust gaan. Niets wees er op dat het effectief zijn laatste tocht zou worden. Verhalen over de laatste uren van de catastrofe geven hem een plaats op de commando-brug. Later als hij in de nabijheid van een reddingssloep wordt gezien zou hij bedankt hebben.

Een andere opvarende van het droomschip was Afgevaardigd Bestuurder van de White Star Line, Bruce Ismay (gespeeld door Jonathan Hyde). Hij die zonodig de topsnelheid van de Titanic wou uittesten, overleefde de ramp. Wie het niet gehaald heeft, is scheepsbouwer en ontwerper van de oceaanreus Thomas Andrews (gebracht door Victor Garber). Bankier Guggenheim en zijn maîtresse, Madame Aubert moet hun slippertje ook betreurd hebben toen ze beseften dat Titanic naar de kelder ging. Onzinkbare (zij nam het commando van een sloep over) Molly Brown, Isidor Straus en zijn vrouw, John Jacob Astor en zwanger vrouwtje Madeleine... de hele kliek was een soort van drijvende micro-kosmos en vertegenwoordigden de top van de Anglo-Amerikaanse maatschappij.

PLANEET CINEMA

Planeet Cinema is een online filmmagazine. We bekijken films zonder grenzen: oud of nieuw, populair of obscuur.

We geven graag nieuw schrijftalent de kans om online te publiceren.

Planeet Cinema beschikt over een uitgebreid archief van meer dan 6.000 artikelen sinds 1993.

 

HOME
RECENSIES
ACHTERGRONDEN
FESTIVALS
KLASSIEKERS

Twitter Facebook

 

THEMA

THEMA - UIT DE KUNST
Vrouw in een mannenwereld


Met de hulp van een historica draaide de Franse regisseur Bruno Nuytten in 1988 een biopic over een van Frankrijks meest bekende vrouwelijke kunstenaars uit de negentiende eeuw. De gelijknamige film vertelt haar tragische levensverhaal begeleid door de dramatische muziek voor hoofdzakelijk strijkers van componist Gabriel Yared.

>>>

THEMA - UIT DE KUNST
De beeldhouwer die niet wou schilderen


Quizvraagje voor bij de barbecue: wat hebben Mozes, Johannes de Doper, Marcus Antonius, Henry VIII, Michelangelo en God de Vader zelve gemeenschappelijk? Antwoord: ze werden allemaal op film vereeuwigd door Charlton Heston.

>>>

THEMA - UIT DE KUNST
Het spanningsveld van de kunstenaar


Een kunstschilder die in de tweede helft van de negentiende eeuw in het zog van het impressionisme op de kunstscène verschijnt, is Auguste Renoir. Deze Fransman die ongeveer 6000 schilderijen maakte, is echter niet de enige kunstenaar die Gilles Bourdos met de film Renoir in de verf zet.

>>>

THEMA - UIT DE KUNST
Genialiteit ondergedompeld in miserie


Quoth the raven: ‘nevermore’. Edgar Allan Poe schreef de beroemde dichtregel in 1845, en sindsdien heeft zijn raaf de populaire cultuur niet meer verlaten. Als zelfs The Simpsons je gedicht opnemen in hun Treehouse of Horrorreeks, weet je dat je het als dichter gemaakt hebt.

>>>

THEMA - UIT DE KUNST
Pop-art tot de tiende macht


Thierry Guetta is een Fransman die in Los Angeles een tweedehands kledingzaak heeft. Via via ontmoet hij een street art-kunstenaar en hij – notoir allesfilmer – springt bij en filmt alles. Meer street art-kunstenaars laten zich filmen. Een idee voor een documentaire is geboren. Maar er is iets loos. Guetta zal niet rusten voor hij alle kunstenaars heeft gefilmd. Hij ontmoet er veel. Maar er ontbreekt er een: Banksy, die intussen wereldberoemd is geworden met zijn ironische street art.

>>>

THEMA - UIT DE KUNST
Wie is er bang van Alfred Hitchcock?


In 2012, meer dan 30 jaar na zijn dood, verschenen er plots twee films over het leven van Alfred Hitchcock. Het mag een wonder zijn dat het zolang geduurd heeft. Hitchcock was een mysterieus man en een gedroomd object voor een biopic.

>>>

UIT HET ARCHIEF

Foto: Warner Bros.
THE AVIATOR
Leo ziet ze vliegen
>>>