Meteen naar de tekst springen

INDEX >> RECENSIES >> 100% ARABICA

100% ARABICA
Raï-komedie

middelmatig  

Kaat Van Wonterghem | 18/05/1998


Share/Bookmark

Op het eerder besproken Leuvense Afrika Filmfestival kwam migratie, bekeken vanuit de leefwereld van de migranten, aan bod in onder andere deze raï-film van Zemmouri. De prent bekoort vooral omwille van de schitterende muziek.

Het magere scenario speelt zich af in een door migranten bewoonde buitenwijk van Parijs. Lokale taverne 100% Arabica is the place to be, eerder dan de moskee waar de imam heerst in plaats van de helden Khaled en Cheb Mami. De film belicht vooral het integratieprobleem van de jongeren van de tweede en de derde generatie. In hun religie vinden ze geen echte steun ter verzoening van de twee culturen waarin ze leven. De raï-muziek reikt hen wel een kapstok aan.

Hoewel de film niet echt een doorwrocht verhaal brengt, werkt hij ontzettend aanstekelijk op de dansspieren. Karakteruitwerking is evenmin het grote opzet van de regisseur geweest. Wel geeft de prent een relativerende luchtige visie op migratie en religieus fundamentalisme. Dat deze muziekfilm aanspreekt heeft vooral te maken met de muziek van de hoofrolspelers: raï-koning Khaled en raï-prins Cheb Mami. 'Zelfs de Galliërs blijken verslaafd aan raï.'

De in Algerije geboren (in hetzelfde dorp als de leider van de Gia) maar in Frankrijk residerende Zemmouri werd al meermaals met de dood bedreigd. Zijn film mag dan wel een ongenuanceerd product zijn, het optimisme waarin hij een in feite bikkelhard thema verpakt, verdient lof. Voor dit soort cinema heb je eigenlijk geen zetel nodig maar wel een stevig stuk dansvloer.

Titel: 100% Arabica
Genre: Komedie
Speelduur: 1u26
Regisseur: Mahmoud Zemmouri
Acteurs: Khaled, Cheb Mami, Mouss, Youssef Diawara, Patrice Thibaud

PLANEET CINEMA

Planeet Cinema is een online filmmagazine. We bekijken films zonder grenzen: oud of nieuw, populair of obscuur.

We geven graag nieuw schrijftalent de kans om online te publiceren.

Planeet Cinema beschikt over een uitgebreid archief van meer dan 6.000 artikelen sinds 1993.

 

HOME
RECENSIES
ACHTERGRONDEN
FESTIVALS
KLASSIEKERS

Twitter Facebook

 

THEMA

THEMA - UIT DE KUNST
Vrouw in een mannenwereld


Met de hulp van een historica draaide de Franse regisseur Bruno Nuytten in 1988 een biopic over een van Frankrijks meest bekende vrouwelijke kunstenaars uit de negentiende eeuw. De gelijknamige film vertelt haar tragische levensverhaal begeleid door de dramatische muziek voor hoofdzakelijk strijkers van componist Gabriel Yared.

>>>

THEMA - UIT DE KUNST
De beeldhouwer die niet wou schilderen


Quizvraagje voor bij de barbecue: wat hebben Mozes, Johannes de Doper, Marcus Antonius, Henry VIII, Michelangelo en God de Vader zelve gemeenschappelijk? Antwoord: ze werden allemaal op film vereeuwigd door Charlton Heston.

>>>

THEMA - UIT DE KUNST
Het spanningsveld van de kunstenaar


Een kunstschilder die in de tweede helft van de negentiende eeuw in het zog van het impressionisme op de kunstscène verschijnt, is Auguste Renoir. Deze Fransman die ongeveer 6000 schilderijen maakte, is echter niet de enige kunstenaar die Gilles Bourdos met de film Renoir in de verf zet.

>>>

THEMA - UIT DE KUNST
Genialiteit ondergedompeld in miserie


Quoth the raven: ‘nevermore’. Edgar Allan Poe schreef de beroemde dichtregel in 1845, en sindsdien heeft zijn raaf de populaire cultuur niet meer verlaten. Als zelfs The Simpsons je gedicht opnemen in hun Treehouse of Horrorreeks, weet je dat je het als dichter gemaakt hebt.

>>>

THEMA - UIT DE KUNST
Pop-art tot de tiende macht


Thierry Guetta is een Fransman die in Los Angeles een tweedehands kledingzaak heeft. Via via ontmoet hij een street art-kunstenaar en hij – notoir allesfilmer – springt bij en filmt alles. Meer street art-kunstenaars laten zich filmen. Een idee voor een documentaire is geboren. Maar er is iets loos. Guetta zal niet rusten voor hij alle kunstenaars heeft gefilmd. Hij ontmoet er veel. Maar er ontbreekt er een: Banksy, die intussen wereldberoemd is geworden met zijn ironische street art.

>>>

THEMA - UIT DE KUNST
Wie is er bang van Alfred Hitchcock?


In 2012, meer dan 30 jaar na zijn dood, verschenen er plots twee films over het leven van Alfred Hitchcock. Het mag een wonder zijn dat het zolang geduurd heeft. Hitchcock was een mysterieus man en een gedroomd object voor een biopic.

>>>

UIT HET ARCHIEF

Foto: UIP
THE MANCHURIAN CANDIDATE
Politiek voor dummies
>>>