Meteen naar de tekst springen

INDEX >> ACHTERGRONDEN >> TALES FROM THE CRYPT

TALES FROM THE CRYPT
Optimist tot in de kist

 

Hans Dewijngaert | 29/10/1997


Share/Bookmark

Terwijl de bioscopen nu toch al een tijdje droog staan van echte horror, kunnen de fans van het genre nog altijd hun hartje ophalen met Tales From the Crypt. Deze in Amerika immens populaire tv-serie haalt zijn mosterd bij de EC-comics van William Gaines, die in de jaren '50 furore maakten: Tales from the Crypt, The Vault of Horror, The Haunt of Fear en Shock Suspensstories.

In 1972 maakte veteraan en oscarwinnaar Freddie Francis een eerste Tales-film (opgebouwd uit vijf segmenten), waarvan vooral de prestaties van Joan Collins en Peter Cushing bleven hangen. Een jaar later volgde de sequel (Vault of Horror, van genrespecialist Roy Ward Baker). Een derde film stond op stapel tegen het einde van de jaren zeventig, toen Walter Hill (die de rechten had gekocht) de handen in elkaar sloeg met David Cronenberg en John Carpenter.

Het project werd echter afgeblazen en het zou tot 1988 duren eer de Tales (op televisie welliswaar) nieuw leven werd ingeblazen - afgezien van het John Hughes intermezzo Weird Science uit 1985. In deze film gaan twee tieners met behulp van een computer op zoek naar de vrouw van hun dromen (in dit geval Kelly LeBrock). Hughes verpestte echter het één en ander en Gaines zag een verdere samenwerking niet meer zitten. Exit bioscoopfilms dus.

In 1988 werd dan het startschot gegeven voor de televisie-serie. Gaines en Silver sloten een overeenkomst over de rechten van maarliefst vijfhonderd EC-verhalen. Silver deed een beroep op zijn Lethal Weapon-maatje Richard Donner, op Walter Hill (waarmee hij al eerder had samengewerkt voor 48 Hrs.), op David Giler (die het scenario schreef voor Alien 3) en op Spielberg leerling Robert Zemeckis. Illustere regisseurs maakten de serie tot een succes: Walter Hill, Richard Donner, Russell Mulcahy, Tobe Hooper, William Friedkin en zelfs debutanten Michael J. Fox en Tom Hanks. Ook beroemde acteurs verleenden hun medewerking: Tymothy Dalton, Brooke Shields, Michael J. Fox, Tim Curry, Kyle McLachlan, Beau Bridges, Joe Pesci en Whoopi Goldberg.

De in staat van ontbinding verkerende (maar daarom niet minder levendige) Cryptkeeper, die elk verhaaltje van een inleiding voorziet, werd bekend om zijn eindeloos cynisme en sarcasme, maar toch hadden en hebben de meeste verhalen een moralistische ondertoon: wie van het rechte pad afwijkt wordt bij de kraag gevat door monsters, of simpelweg door het lot. Het segment Carrion Death bijvoorbeeld vertelt het verhaal van een bankovervaller die door de woestijn trekt en de politieman die hem achtervolgt doodschiet. Vlak voor hij doodgeschoten wordt, weet de agent zich echter aan de overvaller te boeien én het sleuteltje in te slikken. De misdadiger valt tenslotte ten prooi aan een uitgehongerde en indrukwekkende gier. Bovendien variëren vele verhalen op oeroude thema's, zoals Abra Kadaver, dat het thema van het levend begraven worden nog maar eens herkauwt. Desondanks leidde het Tales-succes tot een nieuwe (en dit keer volwaardige) langspeelfilm: Demon Knight. Naar verluidt heeft de immer optimistische Cryptkeeper voor de volgende jaren nog meer bioscoopvoer in petto. Afwachten maar.

PLANEET CINEMA

Planeet Cinema is een online filmmagazine. We bekijken films zonder grenzen: oud of nieuw, populair of obscuur.

We geven graag nieuw schrijftalent de kans om online te publiceren.

Planeet Cinema beschikt over een uitgebreid archief van meer dan 6.000 artikelen sinds 1993.

 

HOME
RECENSIES
ACHTERGRONDEN
FESTIVALS
KLASSIEKERS

Twitter Facebook

 

THEMA

THEMA - UIT DE KUNST
Vrouw in een mannenwereld


Met de hulp van een historica draaide de Franse regisseur Bruno Nuytten in 1988 een biopic over een van Frankrijks meest bekende vrouwelijke kunstenaars uit de negentiende eeuw. De gelijknamige film vertelt haar tragische levensverhaal begeleid door de dramatische muziek voor hoofdzakelijk strijkers van componist Gabriel Yared.

>>>

THEMA - UIT DE KUNST
De beeldhouwer die niet wou schilderen


Quizvraagje voor bij de barbecue: wat hebben Mozes, Johannes de Doper, Marcus Antonius, Henry VIII, Michelangelo en God de Vader zelve gemeenschappelijk? Antwoord: ze werden allemaal op film vereeuwigd door Charlton Heston.

>>>

THEMA - UIT DE KUNST
Het spanningsveld van de kunstenaar


Een kunstschilder die in de tweede helft van de negentiende eeuw in het zog van het impressionisme op de kunstscène verschijnt, is Auguste Renoir. Deze Fransman die ongeveer 6000 schilderijen maakte, is echter niet de enige kunstenaar die Gilles Bourdos met de film Renoir in de verf zet.

>>>

THEMA - UIT DE KUNST
Genialiteit ondergedompeld in miserie


Quoth the raven: ‘nevermore’. Edgar Allan Poe schreef de beroemde dichtregel in 1845, en sindsdien heeft zijn raaf de populaire cultuur niet meer verlaten. Als zelfs The Simpsons je gedicht opnemen in hun Treehouse of Horrorreeks, weet je dat je het als dichter gemaakt hebt.

>>>

THEMA - UIT DE KUNST
Pop-art tot de tiende macht


Thierry Guetta is een Fransman die in Los Angeles een tweedehands kledingzaak heeft. Via via ontmoet hij een street art-kunstenaar en hij – notoir allesfilmer – springt bij en filmt alles. Meer street art-kunstenaars laten zich filmen. Een idee voor een documentaire is geboren. Maar er is iets loos. Guetta zal niet rusten voor hij alle kunstenaars heeft gefilmd. Hij ontmoet er veel. Maar er ontbreekt er een: Banksy, die intussen wereldberoemd is geworden met zijn ironische street art.

>>>

THEMA - UIT DE KUNST
Wie is er bang van Alfred Hitchcock?


In 2012, meer dan 30 jaar na zijn dood, verschenen er plots twee films over het leven van Alfred Hitchcock. Het mag een wonder zijn dat het zolang geduurd heeft. Hitchcock was een mysterieus man en een gedroomd object voor een biopic.

>>>

UIT HET ARCHIEF

Foto: Independent Films
PIEDRAS
De schoen als spiegel van de vrouwenziel
>>>