INDEX ACHTERGRONDEN SAVING PRIVATE RYAN/AMISTAD
Amistad en vooral Saving Private Ryan mogen dan twee technische pareltjes zijn, het is duidelijk dat voor Spielberg de inhoud primeert. Het is dan ook niet te verwonderen dat beide films in tegenstelling tot heel wat andere, meer technische (lees commerciële) films, een meer visueel gericht "The Making Of" boek hebben.
In geen van beide gevallen gaat het echter om een traditioneel The Making Of boek. In het Amistad-boek heeft men het zelf over A celebration Of The Film By Steven Spielberg. Meer dus dan zomaar het maken van de film uit de doeken doen. Het 138 pagina's tellende buitenmaatse boek is dan ook een combinatie van productie- en set-informatie, en historische achtergronden bij het verhaal en de slavernij in Amerika in het algemeen.
We krijgen te horen hoe producente Debbie Allen (Fame) toevallig op het verhaal van The Amistad botste, en hoe ze na jaren omzwervingen bij Spielberg belande, een blanke nog wel. De productie-informatie die volgt probeert dan ook een combinatie te zijn van historische achtergronden en hedendaagse Hollywood filmproductie. Wie dus enkel wil weten hoe de film technisch in elkaar werd gezet zal dus enigszins ontgoocheld het boek naast zich neerleggen, maar voor wie iets ruimer openstaat voor de problematiek is dit een interessante combinatie. Het geeft ook een idee over de beweegredenen van Spielberg om dit bijna vergeten verhaal op het grote scherm te brengen.
Het boek is ruimschoots voorzien van foto's, en productietekeningen. Een groot deel daarvan zijn te vinden in een 50 bladzijden lang overzicht van het verhaal. Heel waarschijnlijk een poging om het verhaal ook bij de heel jonge (zwarte) bevolking opnieuw leven in te blazen. En verder zijn er ook een aantal heel korte essays van Debbie Allen, Maya Angelou en Steven Spielberg zelf.
Toch wel anders dus dan een traditioneel The Making Of boek, en wie zich helemaal niet interesseert in de historische achtergrond zal het zeer moeilijk hebben om de toch wel dure prijs van 27.50 dollar te betalen. Tenzij je een echte Spielberg-fan bent natuurlijk.
Het boek rond Saving Private Ryan is nog minder traditioneel. Het is in hoofdzaak een kijkboek, met hier en daar wat citaten, of stukjes script. Maar wegens z'n indrukwekkend onderwerp zijn woorden misschien wel een overbodige ballast.
In een eerste deel krijgen we aan de hand van reuzenfoto's en historische citaten een verbluffende impressie van die nu reeds beruchte 24 minuten uit de film. De foto's van David James zijn zo dynamisch en intensief dat realtiteit en fictie in elkaar overvloeien. Deze foto's hadden evengoed 54 jaar geleden kunnen gemaakt zijn.
Daarna wordt in het tweede deel met foto's en scriptfragmenten het verhaal van de missie uiteengedaan, zonder daarbij essentiele plotpunten te verraden. Tenslotte komt ook even de productie van de film ter sprake, zonder echt diep te gaan. Gewoon, setfoto's en korte citaten van de cast en crew.
96 pagina's dus, boordevol schitterende foto's, en hier en daar wat tekst. Op het eerste zicht een teleurstelling voor wie acurate informatie wil over het maken van de film, maar wanneer je na een visie van de film nog even in alle stilte door dit buitenmaats boek bladert, dan besef je dat dit misschien wel de juiste beslissing was. Daarvoor zijn de foto's krachtig genoeg. Daarvoor is de film goed genoeg. Al kunnen we misschien hopen dat er over enkele jaren een meer analyserend boek over de film verschijnt.
Titel: Amistad "Give Us Free"
Auteur: Steven Spielberg, Maya
Angelou, Debbie Allen, Meredith
Maran, Anne McGrath
Uitgeverij: Newmarket Press
ISBN: 1-55704-351-5
Prijs: 27.50 dollar (hardcover)
Titel: Saving Private Ryan
Auteur: Linda Sunshine, editor
Uitgeverij: Newmarket Press
ISBN: 1-55704-371-X
Prijs: 19.95 dollar (paperback)
Planeet Cinema is een online filmmagazine. We bekijken films zonder grenzen: oud of nieuw, populair of obscuur.
We geven graag nieuw schrijftalent de kans om online te publiceren.
Planeet Cinema beschikt over een uitgebreid archief van meer dan 6.000 artikelen sinds 1993.
HOME
RECENSIES
ACHTERGRONDEN
FESTIVALS
KLASSIEKERS
Met de hulp van een historica draaide de Franse regisseur Bruno Nuytten in 1988 een biopic over een van Frankrijks meest bekende vrouwelijke kunstenaars uit de negentiende eeuw. De gelijknamige film vertelt haar tragische levensverhaal begeleid door de dramatische muziek voor hoofdzakelijk strijkers van componist Gabriel Yared.
>>>
Quizvraagje voor bij de barbecue: wat hebben Mozes, Johannes de Doper, Marcus Antonius, Henry VIII, Michelangelo en God de Vader zelve gemeenschappelijk? Antwoord: ze werden allemaal op film vereeuwigd door Charlton Heston.
>>>
Een kunstschilder die in de tweede helft van de negentiende eeuw in het zog van het impressionisme op de kunstscène verschijnt, is Auguste Renoir. Deze Fransman die ongeveer 6000 schilderijen maakte, is echter niet de enige kunstenaar die Gilles Bourdos met de film Renoir in de verf zet.
>>>
Quoth the raven: ‘nevermore’. Edgar Allan Poe schreef de beroemde dichtregel in 1845, en sindsdien heeft zijn raaf de populaire cultuur niet meer verlaten. Als zelfs The Simpsons je gedicht opnemen in hun Treehouse of Horrorreeks, weet je dat je het als dichter gemaakt hebt.
>>>
Thierry Guetta is een Fransman die in Los Angeles een tweedehands kledingzaak heeft. Via via ontmoet hij een street art-kunstenaar en hij – notoir allesfilmer – springt bij en filmt alles. Meer street art-kunstenaars laten zich filmen. Een idee voor een documentaire is geboren. Maar er is iets loos. Guetta zal niet rusten voor hij alle kunstenaars heeft gefilmd. Hij ontmoet er veel. Maar er ontbreekt er een: Banksy, die intussen wereldberoemd is geworden met zijn ironische street art.
>>>
In 2012, meer dan 30 jaar na zijn dood, verschenen er plots twee films over het leven van Alfred Hitchcock. Het mag een wonder zijn dat het zolang geduurd heeft. Hitchcock was een mysterieus man en een gedroomd object voor een biopic.
>>>