Meteen naar de tekst springen

INDEX >> FESTIVALS >> XIVe FESTIVAL FANTASTISCHE FILM

XIVe FESTIVAL FANTASTISCHE FILM
In de sporen van Lovecraft e.a.

 

Hans Dewijngaert | 02/03/1996


Share/Bookmark

Clive Barker zei ooit dat er geen verrukking is die zich met angst kan meten. Als hij gelijk heeft, zitten we van 8 tot 23 maart alvast goed. Dan vindt namelijk het XIVe Internationaal Festival van de Fantastische Film van Brussel plaats.

Enkele jaren terug was het horrorgenre nog ten dode opgeschreven: leeggebloed en uitverteld. Net voor de rigor mortis intrad, kreeg de griezelfilm echter een nieuwe injectie. De klassiekers werden opnieuw van onder het stof gehaald en nieuw talent stond op. Clive Barker (Hellraiser) was één van hen en hij is wellicht ook de trekpleister van dit festival. Barker komt persoonlijk naar de Passage 44 en brengt zijn nieuwste hersenspinsel mee: Lord of Illusions, een bizar en bovennatuurlijk verhaal met Scott Bakula en Famke Janssen in de hoofdrol. Toch mag een andere film het festival op 8 maart openen: het alom geprezen 12 Monkeys van Terry Gilliam (ook aanwezig trouwens) met Bruce Willis, Madeleine Stowe en Brad Pitt, die zowaar een oscarnominatie voor de beste mannelijke bijrol kreeg.

Stuart Gordon is bij het grote publiek wellicht het beste bekend als regisseur van Fortress uit 1993. Maar eigenlijk filmt hij veel meer in de marge. Als een fervente Lovecraft-fan knutselde hij al Re-Animator (1985) en From Beyond (1986) in elkaar. Gooi daar nog een Poe-sausje bovenop (The Pit and the Pendulum, 1990) en je krijgt Castle Freak, weeral een Lovecraft-imitatie. Ook Christian Duguay graaft in de literaire traditie. Hij werd vooral bekend door zijn Scanners-sequels en presenteert ons nu de Philip Dick adaptatie Screamers, met Peter Weller (Robocop) in de hoofdrol. Nog meer griezelen met Rainbow (de tweede regie-film van festival-gast Bob Hoskins), Village of the Damned, The Maddening, Leprechaun 3 en Haunted.

In het meer commerciële circuit wordt het uitkijken naar de nieuwe Van Damme, Sudden Death. Deze actiefilm speelt zich af in een ijshockeystadium, en dat is eindelijk eens wat anders dan een trein of metro. Van Barry Sonneveld (The Addams Family) draait Get Shorty, met een luxe-cast: John Travolta, Gene Hackman, Rene Russo en Danny DeVito. Op zoveel weelde kan Copycat van Jon Amiel (Sommersby) niet rekenen, op Sigourney Weaver en Holly Hunter na dan. Menigeen kijkt wellicht ook uit naar Loch Ness met Ted Danson en vooral Strange Days, van Kathryn Bigelow, die we nog kennen van Pointbreak en Wild Palms. Ralph Fiennes, Angela Bassett, Juliette Lewis en Tom Sizemore spelen de hoofdrollen.

Voorts staat er natuurlijk nog veel meer op het programma: The Passion of Darkly Noon bijvoorbeeld, of The Lawnmower Man II, Dr. Jekyll and Ms. Hyde, Dead Funny, Tokyo Fist en Nadja, een stilistische vampierenfilm in een productie van David Lynch.

Zaterdag 9 maart begint om middernacht voor de tiende keer het Vampierenbal in het Metropole hotel. Rest nog de traditionele randanimatie: duivelse modeshows, een body-paint wedstrijd en een tentoonstelling van schilderijen. Reserveren kun je van 11.30u tot 18.00u. 02/201.14.95 is het nummer dat je moet draaien voor meer informatie.

PLANEET CINEMA

Planeet Cinema is een online filmmagazine. We bekijken films zonder grenzen: oud of nieuw, populair of obscuur.

We geven graag nieuw schrijftalent de kans om online te publiceren.

Planeet Cinema beschikt over een uitgebreid archief van meer dan 6.000 artikelen sinds 1993.

 

HOME
RECENSIES
ACHTERGRONDEN
FESTIVALS
KLASSIEKERS

Twitter Facebook

 

THEMA

THEMA - UIT DE KUNST
Vrouw in een mannenwereld


Met de hulp van een historica draaide de Franse regisseur Bruno Nuytten in 1988 een biopic over een van Frankrijks meest bekende vrouwelijke kunstenaars uit de negentiende eeuw. De gelijknamige film vertelt haar tragische levensverhaal begeleid door de dramatische muziek voor hoofdzakelijk strijkers van componist Gabriel Yared.

>>>

THEMA - UIT DE KUNST
De beeldhouwer die niet wou schilderen


Quizvraagje voor bij de barbecue: wat hebben Mozes, Johannes de Doper, Marcus Antonius, Henry VIII, Michelangelo en God de Vader zelve gemeenschappelijk? Antwoord: ze werden allemaal op film vereeuwigd door Charlton Heston.

>>>

THEMA - UIT DE KUNST
Het spanningsveld van de kunstenaar


Een kunstschilder die in de tweede helft van de negentiende eeuw in het zog van het impressionisme op de kunstscène verschijnt, is Auguste Renoir. Deze Fransman die ongeveer 6000 schilderijen maakte, is echter niet de enige kunstenaar die Gilles Bourdos met de film Renoir in de verf zet.

>>>

THEMA - UIT DE KUNST
Genialiteit ondergedompeld in miserie


Quoth the raven: ‘nevermore’. Edgar Allan Poe schreef de beroemde dichtregel in 1845, en sindsdien heeft zijn raaf de populaire cultuur niet meer verlaten. Als zelfs The Simpsons je gedicht opnemen in hun Treehouse of Horrorreeks, weet je dat je het als dichter gemaakt hebt.

>>>

THEMA - UIT DE KUNST
Pop-art tot de tiende macht


Thierry Guetta is een Fransman die in Los Angeles een tweedehands kledingzaak heeft. Via via ontmoet hij een street art-kunstenaar en hij – notoir allesfilmer – springt bij en filmt alles. Meer street art-kunstenaars laten zich filmen. Een idee voor een documentaire is geboren. Maar er is iets loos. Guetta zal niet rusten voor hij alle kunstenaars heeft gefilmd. Hij ontmoet er veel. Maar er ontbreekt er een: Banksy, die intussen wereldberoemd is geworden met zijn ironische street art.

>>>

THEMA - UIT DE KUNST
Wie is er bang van Alfred Hitchcock?


In 2012, meer dan 30 jaar na zijn dood, verschenen er plots twee films over het leven van Alfred Hitchcock. Het mag een wonder zijn dat het zolang geduurd heeft. Hitchcock was een mysterieus man en een gedroomd object voor een biopic.

>>>

UIT HET ARCHIEF

Warner Bros.
HOUSE OF WAX
The simple life
>>>