Meteen naar de tekst springen

INDEX >> ACHTERGRONDEN >> IN MEMORIAM

IN MEMORIAM
Alan J. Pakula

 

Ludo Joosen | 22/11/1998


Share/Bookmark

Op donderdag 19 november is rond de middag plaatselijke tijd Alan J. Pakula overleden, na een bizar ongeval op de Long Island Expressway, een beetje buiten New York. De wagen voor Pakula moet een grote ijzeren buis geraakt hebben, zodat de buis de lucht ingekatapulteerd werd, Pakula's wagen doorboorde en Pakula aan het hoofd raakte.

Pakula moet daarop de controle over zijn wagen verloren hebben en ramde daarbij een schutting waarna de wagen tot stilstand kwam. Dokters in een nabijgelegen hospitaal hebben nog getracht de Hollywood legende te redden, maar alle hulp bleek nutteloos. Vaak wist Pakula ernstige onderwerpen op een boeiende manier in beeld te brengen. Denken we daarbij maar aan All the President's Men (over de Watergate zaak), To Kill a Mocking Bird (over de relaties tussen blank en zwart in het zuiden van de VS) en Sophie's Choice (over de gruwelen van de concentratiekampen en hun invloed op wie het overleefde). Controverses ging hij niet uit de weg. Het was duidelijk dat The Parallax View een eigen kijk was op de Kennedy-moorden en de mogelijke samenzweringen er rond, en toen hij in Klute op een erg realistische manier de relatie tussen een call-girl (Jane Fonda) en een machtsgeile politieagent (Donald Sutherland) uitbeeldde, werd zijn openhartigheid in heel wat kringen niet geapprecieerd.

In zijn carrière heeft Pakula met een massa coryfeeën mogen samenwerken. Die samenwerking heeft hem o.m. drie Oscar- nominaties opgeleverd, maar nooit won hij het felbegeerde kleinood. Onder zijn regie echter won Jane Fonda een Oscar als beste actrice in Klute en dezelfde eer viel Meryll Streep te beurt voor haar rol in Sophie's Choice. Andere sterren die hij als regisseur of producer tot schitterende prestaties loodste zijn Gregory Peck (To Kill a Mockingbird - 62, ook al goed voor een oscar), Natalie Wood, Liza Minelli, Warren Beatty, Julia Roberts (The Pelican Brief), Harrison Ford (Presumed Innocent), Robert Redford en Dustin Hoffman (All the President's Men) en heel recent Brad Pitt and Harisson Ford tesamen in The Devil's Own. In het totaal regisseerde hij tussen 1969 en 1997 16 films. Daarnaast was hij vaak actief als producer, en voor vier van zijn films (Pelican Brief, Presumed Innocent, Sophie's Choice en See You in the Morning).

Op dit moment was de 70-jarige Pakula druk bezig aan de voorbereidingen voor een film rond Franklin en Eleanor Roosevelt onder de titel No Ordinary Time. Met Alan J. Pakula ontvalt ons een stil, bescheiden, maar daarom niet minder interessant filmmaker. Niet alles wat hij voortbracht is van dezelfde kwaliteit, maar zijn beste films als Klute, All the President's Men zullen nog jaren het publiek blijven boeien.

PLANEET CINEMA

Planeet Cinema is een online filmmagazine. We bekijken films zonder grenzen: oud of nieuw, populair of obscuur.

We geven graag nieuw schrijftalent de kans om online te publiceren.

Planeet Cinema beschikt over een uitgebreid archief van meer dan 6.000 artikelen sinds 1993.

 

HOME
RECENSIES
ACHTERGRONDEN
FESTIVALS
KLASSIEKERS

Twitter Facebook

 

THEMA

THEMA - UIT DE KUNST
Vrouw in een mannenwereld


Met de hulp van een historica draaide de Franse regisseur Bruno Nuytten in 1988 een biopic over een van Frankrijks meest bekende vrouwelijke kunstenaars uit de negentiende eeuw. De gelijknamige film vertelt haar tragische levensverhaal begeleid door de dramatische muziek voor hoofdzakelijk strijkers van componist Gabriel Yared.

>>>

THEMA - UIT DE KUNST
De beeldhouwer die niet wou schilderen


Quizvraagje voor bij de barbecue: wat hebben Mozes, Johannes de Doper, Marcus Antonius, Henry VIII, Michelangelo en God de Vader zelve gemeenschappelijk? Antwoord: ze werden allemaal op film vereeuwigd door Charlton Heston.

>>>

THEMA - UIT DE KUNST
Het spanningsveld van de kunstenaar


Een kunstschilder die in de tweede helft van de negentiende eeuw in het zog van het impressionisme op de kunstscène verschijnt, is Auguste Renoir. Deze Fransman die ongeveer 6000 schilderijen maakte, is echter niet de enige kunstenaar die Gilles Bourdos met de film Renoir in de verf zet.

>>>

THEMA - UIT DE KUNST
Genialiteit ondergedompeld in miserie


Quoth the raven: ‘nevermore’. Edgar Allan Poe schreef de beroemde dichtregel in 1845, en sindsdien heeft zijn raaf de populaire cultuur niet meer verlaten. Als zelfs The Simpsons je gedicht opnemen in hun Treehouse of Horrorreeks, weet je dat je het als dichter gemaakt hebt.

>>>

THEMA - UIT DE KUNST
Pop-art tot de tiende macht


Thierry Guetta is een Fransman die in Los Angeles een tweedehands kledingzaak heeft. Via via ontmoet hij een street art-kunstenaar en hij – notoir allesfilmer – springt bij en filmt alles. Meer street art-kunstenaars laten zich filmen. Een idee voor een documentaire is geboren. Maar er is iets loos. Guetta zal niet rusten voor hij alle kunstenaars heeft gefilmd. Hij ontmoet er veel. Maar er ontbreekt er een: Banksy, die intussen wereldberoemd is geworden met zijn ironische street art.

>>>

THEMA - UIT DE KUNST
Wie is er bang van Alfred Hitchcock?


In 2012, meer dan 30 jaar na zijn dood, verschenen er plots twee films over het leven van Alfred Hitchcock. Het mag een wonder zijn dat het zolang geduurd heeft. Hitchcock was een mysterieus man en een gedroomd object voor een biopic.

>>>

UIT HET ARCHIEF

Foto: RCV
SKY CAPTAIN AND THE WORLD OF TOMORROW
Robot Wars
>>>