Meteen naar de tekst springen

INDEX >> ACHTERGRONDEN >> SCIENCE FICTION IS EINDELIJK WEER IN!

SCIENCE FICTION IS EINDELIJK WEER IN!
De terugkeer van een vergeten genre

 

Christophe Van Cauwenbergh | 27/10/1997


Share/Bookmark

Na een erg lange vrijwel science fiction-loze periode, zit het er dik in dat het genre weer brokken gaat maken. We zetten voor u de nieuwste science fiction (SF) produkties op een rijtje.

EEN STUKJE GESCHIEDENIS
Midden jaren zeventig. SF-liefhebber en regisseur George Lucas is niet te spreken over de kwaliteit van de special effects en besluit zelf de touwtjes in handen te nemen. Hij richt Industrial Light and Magic (ILM) op, een bedrijfje vol topmensen dat de special effects voor zijn nieuwste SF-prent Star Wars zal verzorgen. Star Wars blaast de kijker zowat uit zijn stoel en ILM besluit haar diensten te verlenen, als beste FX-bedrijf in Hollywood, aan iedereen die kan betalen.

Een dood beschouwd genre beleeft een geweldige heropleving op het einde van de jaren zeventig en het begin van de jaren tachtig. George Lucas maakt, tot en met '83, drie Star Wars films. Paramount slaat terug met haar Star Trek films, een reeks die momenteel nog altijd loopt. Steven Spielberg bewijst zich van zijn kant met Close Encounters of the Third Kind en in '82 met E.T. Alien is het grote SF-produkt van 20th Century Fox in '79. Twee sequels, en waarschijnlijk nog een derde ook, zouden volgen.

Disney tenslotte antwoordt op de SF- rage met The Black Whole. In 1984 is het onderwerp alweer uitgemolken, en het aantal goede SF-films gedurende de komende tien jaar is erg beperkt. Alleen de bestaande series Terminator, Aliens en Star Trek lokken volk. Voor de rest kan je met veel goede wil ook Total Recall en Robocop meetellen.

DE BELOFTES VOOR 1994
De science fiction film is eindelijk uit haar tien jaar lange winterslaap gewekt. Een voorloper voor de komende SF-trend zou je Demolition Man kunnen beschouwen, een Stallone-prent die niet lang geleden onze zalen onveilig maakte. De SF-trend gaat pas echt van start in Amerika deze zomer, met Time Cop. Jean-Claude Van Damme speelt, zoals de titel wel doet vermoeden, een Time Cop.

Op 25 november kunnen de Trekkies hun hartje ophalen met Star Trek VII: Generations. Hier neemt de Next Generation de fakkel over van Kirk, Spock en consoorten. De beide generaties zijn te zien in Star Trek VII. Verder gaat in november de langverwachtte StarGate in premiere. Deze dure SF-actie prent (+40 miljoen dollar) wordt geregisseerd door Roland Emmerich (van Universal Soldier) en de hoofdrollen worden gespeeld door Kurt Russell en James Spader. Er wordt rond de piramides een 'stargate' gevonden die beiden naar een andere planeet brengt waar ze in een oorlog terechtkomen.

Ook nog dit jaar wordt Starwatcher verwacht. Aan deze prent werd in 1991 begonnen. Het is een big budget (22 miljoen dollar) Europese SF film die overvloedig gebruik maakt van computergrafx.

DE (VOORLOPIGE) BELOFTES VOOR 1995
Enkele titels zijn al bekendgemaakt voor een release in '95. De eerste, en de geweldigste waarschijnlijk, is het Stanley Kubrick-epos A.I. (Artificial Intelligence). Het is de eerste keer sinds 2001 dat Kubrick kiest voor het SF-genre. Hij wou deze film al verscheidene jaren maken, maar pas na het zien van Jurassic Park besloot hij dat de effecten die hij nodig had, eindelijk konden worden verwezelijkt (lees: computergrafx bij de vleet).

A.I. speelt zich af in een toekomst met gesmolten ijskappen. Gesmolten ijskappen? Dat klinkt bekend. Kevin Costner zal te zien zijn in Waterworld, waarin de aarde geteisterd wordt door hetzelfde fenomeen. Dit wordt naar alle waarschijnlijkheid de duurste SF prent aller tijden. Costner mag een bedragje van 22 miljoen dollar in zijn zak steken voor zijn hoofdrol en voor de titel van producer. The Foundation Trilogy tenslotte, is de derde film voor '95 waar erg veel verwacht van wordt. Het betreft de verfilming van de drie eerste 'Foundation'-boeken van Isaac Asimov. Tri-Star heeft bovendien de rechten van de andere Foundation-boeken op zak, dus sequels zijn zeer waarschijnlijk.

NOG MEER BELOFTES
Wat heeft Hollywood wat betreft SF de komende jaren nog allemaal in petto? Om te beginnen is er Zaltman. Dit SF-epos van meer dan honderd miljoen dollar zal worden geregisseerd door Luc Besson (Le Grand Bleu). De plannen voor een nieuwe Star Wars trilogie bestaan al jaren. Dat er zeker een zal worden gemaakt staat honderd procent vast. George Lucas zou die zelf willen regisseren. De werktitel luidt The Clone Wars en zal uitgebracht worden in 1997, twintig jaar na de eerste Star Wars.

Steven Spielberg gaat een remake maken van Hangar 18. Deze film handelt over een legende die al jaren de ronde doet in Amerika, namelijk dat de CIA in de jaren vijftig een UFO heeft gevonden met nog levende buitenaardsen erin. De werktitel luidt Project X en wordt eveneens in '97 verwacht. Verder komt Stranger in a Strange land er aan (met Tom Hanks). Tenslotte is er de Lost In Space film, waar met een budget van 45 miljoen dollar hard aan gewerkt wordt.

YES? NO? MAYBE SO?
Over een groot aantal projecten wordt er heel wat gespeculeerd, dus het staat nog niet vast dat ze zullen gemaakt worden. Over Total Recall 2 doen bijvoorbeeld hardnekkige geruchten de ronde. Eveneens over een volgende Aliens project wordt luidop nagedacht. Volgens de laatste roddels is men aan een script begonnen, maar waarover dat precies gaat is niet bekend. Er is sprake geweest van de verfilming van het stripverhaal Aliens vs. Predator, daarna was het een rechtstreeks vervolg op Aliens, wanneer Ripley wakker wordt uit een nachtmerrie die Alien 3 was. Tot slot spreekt men tegenwoordig weer van een volledig nieuw verhaal over Aliens.

Paul Verhoeven is nog steeds van plan met Arnold Schwarzenegger Starship Trooper te maken, en ook een Terminator 3 is mogelijk. Een remake van Forbidden Planet is zelfs zeer waarschijnlijk. Wij krijgen alvast het water in de mond!

PLANEET CINEMA

Planeet Cinema is een online filmmagazine. We bekijken films zonder grenzen: oud of nieuw, populair of obscuur.

We geven graag nieuw schrijftalent de kans om online te publiceren.

Planeet Cinema beschikt over een uitgebreid archief van meer dan 6.000 artikelen sinds 1993.

 

HOME
RECENSIES
ACHTERGRONDEN
FESTIVALS
KLASSIEKERS

Twitter Facebook

 

THEMA

THEMA - UIT DE KUNST
Vrouw in een mannenwereld


Met de hulp van een historica draaide de Franse regisseur Bruno Nuytten in 1988 een biopic over een van Frankrijks meest bekende vrouwelijke kunstenaars uit de negentiende eeuw. De gelijknamige film vertelt haar tragische levensverhaal begeleid door de dramatische muziek voor hoofdzakelijk strijkers van componist Gabriel Yared.

>>>

THEMA - UIT DE KUNST
De beeldhouwer die niet wou schilderen


Quizvraagje voor bij de barbecue: wat hebben Mozes, Johannes de Doper, Marcus Antonius, Henry VIII, Michelangelo en God de Vader zelve gemeenschappelijk? Antwoord: ze werden allemaal op film vereeuwigd door Charlton Heston.

>>>

THEMA - UIT DE KUNST
Het spanningsveld van de kunstenaar


Een kunstschilder die in de tweede helft van de negentiende eeuw in het zog van het impressionisme op de kunstscène verschijnt, is Auguste Renoir. Deze Fransman die ongeveer 6000 schilderijen maakte, is echter niet de enige kunstenaar die Gilles Bourdos met de film Renoir in de verf zet.

>>>

THEMA - UIT DE KUNST
Genialiteit ondergedompeld in miserie


Quoth the raven: ‘nevermore’. Edgar Allan Poe schreef de beroemde dichtregel in 1845, en sindsdien heeft zijn raaf de populaire cultuur niet meer verlaten. Als zelfs The Simpsons je gedicht opnemen in hun Treehouse of Horrorreeks, weet je dat je het als dichter gemaakt hebt.

>>>

THEMA - UIT DE KUNST
Pop-art tot de tiende macht


Thierry Guetta is een Fransman die in Los Angeles een tweedehands kledingzaak heeft. Via via ontmoet hij een street art-kunstenaar en hij – notoir allesfilmer – springt bij en filmt alles. Meer street art-kunstenaars laten zich filmen. Een idee voor een documentaire is geboren. Maar er is iets loos. Guetta zal niet rusten voor hij alle kunstenaars heeft gefilmd. Hij ontmoet er veel. Maar er ontbreekt er een: Banksy, die intussen wereldberoemd is geworden met zijn ironische street art.

>>>

THEMA - UIT DE KUNST
Wie is er bang van Alfred Hitchcock?


In 2012, meer dan 30 jaar na zijn dood, verschenen er plots twee films over het leven van Alfred Hitchcock. Het mag een wonder zijn dat het zolang geduurd heeft. Hitchcock was een mysterieus man en een gedroomd object voor een biopic.

>>>

UIT HET ARCHIEF

Foto: Lions Gate
FRAILTY
In de naam van God
>>>