Meteen naar de tekst springen

INDEX >> ACHTERGRONDEN >> THE LION KING IN HET NEDERLANDS

THE LION KING IN HET NEDERLANDS
's Avonds bloeit de liefde op?!

 

Steven Ceuterick | 28/10/1997


Share/Bookmark

Tegelijk met The Lion King gooit de distributeur ook een Nederlandse versie in de zalen. Dubben van films: een vaak onderschat en ondergewaardeerd werkje.

Vooraleer er met de nasynchronisatie kan begonnen worden moet er natuurlijk wel het

n en het ander vertaald zijn. Het vertalen van een Disney-film is meer dan het klakkeloos omzetten van Amerikaanse dialogen naar Nederlandse zinnetjes en de verschillende songs maken het er zeker niet gemakkelijker op. Elton John zal er misschien wel grijze haren van krijgen, maar zijn Can You Feel The Love Tonight zal te horen zijn als 's Avonds Bloeit De Liefde Op en echt vlot kun je dat toch niet noemen.

Voor De Leeuwekoning kon de veelzijdige Nederlandse regisseur Gelderman een beroep doen op enkele relatief bekende namen zoals Paul Van Gorcum, Coen Flink en Alfred Lagarde. Twee rolletjes ook voor Vlaams talent: Door Van Boeckel, bekend uit Drie Mannen Onder E
n Dak en David Verbeeck die momenteel druk bezig is als Suske in de Suske en Wiske musical.

Toch is het enkel kunnen acteren niet voldoende voor films zoals de Leeuwekoning. Of zoals Van Boeckel het zegt: 'Je moet je op zoveel punten tegelijk concentreren. Je probeert stemmetjes uit tot Arnold aan de andere kant van de ruit roept: 'Houden zo!' In je hoofdtelefoon hoor je links je eigen stem en rechts de Amerikaanse. Vooral op het einde van de opnamesessie is het meer dan eens verwarrend.'

Het uiteindelijke resultaat mag best gezien worden. De Leeuwekoning kan - uiteraard zouden we bijna zeggen - niet tippen aan zijn originele grotere broer maar is wel een uiterst nauwkeurig en verzorgd produkt geworden. De kleintjes en ook hun ouders kunnen zonder zorgen naar de bioscoopzaal gaan.

PLANEET CINEMA

Planeet Cinema is een online filmmagazine. We bekijken films zonder grenzen: oud of nieuw, populair of obscuur.

We geven graag nieuw schrijftalent de kans om online te publiceren.

Planeet Cinema beschikt over een uitgebreid archief van meer dan 6.000 artikelen sinds 1993.

 

HOME
RECENSIES
ACHTERGRONDEN
FESTIVALS
KLASSIEKERS

Twitter Facebook

 

THEMA

THEMA - UIT DE KUNST
Vrouw in een mannenwereld


Met de hulp van een historica draaide de Franse regisseur Bruno Nuytten in 1988 een biopic over een van Frankrijks meest bekende vrouwelijke kunstenaars uit de negentiende eeuw. De gelijknamige film vertelt haar tragische levensverhaal begeleid door de dramatische muziek voor hoofdzakelijk strijkers van componist Gabriel Yared.

>>>

THEMA - UIT DE KUNST
De beeldhouwer die niet wou schilderen


Quizvraagje voor bij de barbecue: wat hebben Mozes, Johannes de Doper, Marcus Antonius, Henry VIII, Michelangelo en God de Vader zelve gemeenschappelijk? Antwoord: ze werden allemaal op film vereeuwigd door Charlton Heston.

>>>

THEMA - UIT DE KUNST
Het spanningsveld van de kunstenaar


Een kunstschilder die in de tweede helft van de negentiende eeuw in het zog van het impressionisme op de kunstscène verschijnt, is Auguste Renoir. Deze Fransman die ongeveer 6000 schilderijen maakte, is echter niet de enige kunstenaar die Gilles Bourdos met de film Renoir in de verf zet.

>>>

THEMA - UIT DE KUNST
Genialiteit ondergedompeld in miserie


Quoth the raven: ‘nevermore’. Edgar Allan Poe schreef de beroemde dichtregel in 1845, en sindsdien heeft zijn raaf de populaire cultuur niet meer verlaten. Als zelfs The Simpsons je gedicht opnemen in hun Treehouse of Horrorreeks, weet je dat je het als dichter gemaakt hebt.

>>>

THEMA - UIT DE KUNST
Pop-art tot de tiende macht


Thierry Guetta is een Fransman die in Los Angeles een tweedehands kledingzaak heeft. Via via ontmoet hij een street art-kunstenaar en hij – notoir allesfilmer – springt bij en filmt alles. Meer street art-kunstenaars laten zich filmen. Een idee voor een documentaire is geboren. Maar er is iets loos. Guetta zal niet rusten voor hij alle kunstenaars heeft gefilmd. Hij ontmoet er veel. Maar er ontbreekt er een: Banksy, die intussen wereldberoemd is geworden met zijn ironische street art.

>>>

THEMA - UIT DE KUNST
Wie is er bang van Alfred Hitchcock?


In 2012, meer dan 30 jaar na zijn dood, verschenen er plots twee films over het leven van Alfred Hitchcock. Het mag een wonder zijn dat het zolang geduurd heeft. Hitchcock was een mysterieus man en een gedroomd object voor een biopic.

>>>

UIT HET ARCHIEF

Foto: Newmarket Film
SPUN
Junkieverdriet
>>>