Meteen naar de tekst springen

INDEX >> ACHTERGRONDEN >> UIP: DE JONGSTE CIJFERS

UIP: DE JONGSTE CIJFERS
De recettes van de hits

 

Christophe Van Cauwenbergh | 28/10/1997


Share/Bookmark

De grote produkties uit Hollywood halen tegenwoordig sommen geld binnen waar iedere gewone sterveling van duizelt. Een miljoen (dollar, natuurlijk) meer of minder is van geen belang meer. Loopt u even mee?

Het succesverhaal van Schindler's List is nog steeds niet afgelopen. In Duitsland krijgt de film een speciale prijs omdat hij sinds de release ginder zes miljoen bezoekers heeft gelokt. Hij bracht tot dusver in Duitsland 40 miljoen op, en wereldwijd 216 miljoen dollar.

Het succes van Forrest Gump begint zo langzamerhand een vervolgreeks te worden. Deze keer kunnen we u melden dat Gump op haar 66e releasedag in Amerika de meest succesvolle Paramount film aller tijden, en op haar 88e releasedag de meest succesvolle film van 1994 is geworden. De film stond gedurende tien weken op de eerste plaats in de Amerikaanse top tien, en staat momenteel op de vierde plaats in de top tien aller tijden.

Na 117 dagen bedraagt de totale opbrengst in Amerika maar liefst 286 miljoen. Met dat bedrag laat Forrest Gump de films Home Alone, Raiders of the Lost Ark, Batman, Jaws, Return of the Jedi en The Lion King achter zich. Alleen E.T., Jurassic Park en Star Wars zijn (voorlopig?) bestand tegen het monsterachtige succes van Gump.

Fred en Wilma mogen tevreden zijn. The Flintstones ging in oktober in Australi in premi`re en wist er de titel van het 'tweede meest succesvolle openingsweekend in de geschiedenis van Australie' in de wacht te slepen. Hij bracht tijdens dat weekend 2 miljoen dollar op. Tot zover bracht de film 186 miljoen in het laadje.

En ook met Clear and Present Danger gaat het goed in de wereld. De film kwam inmiddels uit in Engeland, Israel en Nederland, en deed dat niet onopgemerkt. De recettes van het eerste weekend in Engeland bedragen bijna 2 miljoen, in Israel 166.000 en in Nederland 309.000 dollar.

Universal's The River Wild, met Meryl Streep, bracht tijdens het openingsweekend in de V.S. een dikke tien miljoen op waardoor de prent onmiddellijk op de eerste plaats terechtkwam. Het is de vijfde achtereenvolgende film van Universal die meer dan tien miljoen opbrengt tijdens het openingsweekend. En tenslotte, voor wie het nog niet weet, kunnen we ook melden dat onze eigen Max het tegen alle verwachtingen in uitstekend doet in de Belgische zalen.

Tijdens het eerste weekend bracht de prent 17 miljoen fr. op met om en bij de 94.000 toeschouwers. Geen enkele andere film deed het Max na. Dat openingsweekend is natuurlijk al even achter ons en u wil weten wat er inmiddels te melden is. Na vier weken heeft de held al 500.000 toeschouwers gelokt. Het zijn er nog geen 987.000 (Koko Flanel, het nationaal record), maar er is nog hoop.

PLANEET CINEMA

Planeet Cinema is een online filmmagazine. We bekijken films zonder grenzen: oud of nieuw, populair of obscuur.

We geven graag nieuw schrijftalent de kans om online te publiceren.

Planeet Cinema beschikt over een uitgebreid archief van meer dan 6.000 artikelen sinds 1993.

 

HOME
RECENSIES
ACHTERGRONDEN
FESTIVALS
KLASSIEKERS

Twitter Facebook

 

THEMA

THEMA - UIT DE KUNST
Vrouw in een mannenwereld


Met de hulp van een historica draaide de Franse regisseur Bruno Nuytten in 1988 een biopic over een van Frankrijks meest bekende vrouwelijke kunstenaars uit de negentiende eeuw. De gelijknamige film vertelt haar tragische levensverhaal begeleid door de dramatische muziek voor hoofdzakelijk strijkers van componist Gabriel Yared.

>>>

THEMA - UIT DE KUNST
De beeldhouwer die niet wou schilderen


Quizvraagje voor bij de barbecue: wat hebben Mozes, Johannes de Doper, Marcus Antonius, Henry VIII, Michelangelo en God de Vader zelve gemeenschappelijk? Antwoord: ze werden allemaal op film vereeuwigd door Charlton Heston.

>>>

THEMA - UIT DE KUNST
Het spanningsveld van de kunstenaar


Een kunstschilder die in de tweede helft van de negentiende eeuw in het zog van het impressionisme op de kunstscène verschijnt, is Auguste Renoir. Deze Fransman die ongeveer 6000 schilderijen maakte, is echter niet de enige kunstenaar die Gilles Bourdos met de film Renoir in de verf zet.

>>>

THEMA - UIT DE KUNST
Genialiteit ondergedompeld in miserie


Quoth the raven: ‘nevermore’. Edgar Allan Poe schreef de beroemde dichtregel in 1845, en sindsdien heeft zijn raaf de populaire cultuur niet meer verlaten. Als zelfs The Simpsons je gedicht opnemen in hun Treehouse of Horrorreeks, weet je dat je het als dichter gemaakt hebt.

>>>

THEMA - UIT DE KUNST
Pop-art tot de tiende macht


Thierry Guetta is een Fransman die in Los Angeles een tweedehands kledingzaak heeft. Via via ontmoet hij een street art-kunstenaar en hij – notoir allesfilmer – springt bij en filmt alles. Meer street art-kunstenaars laten zich filmen. Een idee voor een documentaire is geboren. Maar er is iets loos. Guetta zal niet rusten voor hij alle kunstenaars heeft gefilmd. Hij ontmoet er veel. Maar er ontbreekt er een: Banksy, die intussen wereldberoemd is geworden met zijn ironische street art.

>>>

THEMA - UIT DE KUNST
Wie is er bang van Alfred Hitchcock?


In 2012, meer dan 30 jaar na zijn dood, verschenen er plots twee films over het leven van Alfred Hitchcock. Het mag een wonder zijn dat het zolang geduurd heeft. Hitchcock was een mysterieus man en een gedroomd object voor een biopic.

>>>

UIT HET ARCHIEF

Foto: Kinepolis
SHE'S ALL THAT
Pygmalion voor tieners
>>>