Meteen naar de tekst springen

INDEX >> ACHTERGRONDEN >> DOOD VAN EEN FILMDIVA

DOOD VAN EEN FILMDIVA
Ginger Rogers is uitgedanst

 

Nico Peeters | 28/10/1997


Share/Bookmark

Vorige week stierf op 74-jarige leeftijd de Amerikaanse actrice Ginger Rogers, die in 1911 als Virginia Katherine Mcmath te Independence, Missouri, geboren werd.

Door haar sprankelende uiterlijk en haar onschuldig gevoel voor humor gaf Ginger Rogers de film-musical een nieuwe en zeer moderne dynamiek.

Ginger was geen ongrijpbare prinses uit een fantasieland die lichte operetteliedjes stond te kwelen, maar een persoon van vlees en bloed. Rogers danste geestdriftig en met gratie. Daarnaast zong ze de nieuwste liedjes van Berlin en Gershwin zoals deze bedoeld waren te worden gezongen, namelijk in het plat Amerikaans. Zij en Fred Astaire vormden een onweerstaanbare eigentijdse combinatie, waarmee het publiek van over de hele wereld zich kon (en nog steeds kan) identificeren. Zijn geestige romantische jacht op haar in al hun films had het effect dat zij veranderde van een aardige, opgewekte meid in de romantische vrouw uit de dromen van iedere man.

Aangespoord door haar ambitieuze moeder Lela Rogers (die later in Hollywood scenarioschrijfster werd) won Ginger charlestonwedstrijden voor amateurs. Daarnaast vormde ze het variété-nummer Ginger and the Red-Heads. In 1929 werd Ginger door producent Walter Wanger bij Paramount onder contract gebracht, terwijl ze ook optrad in de musical Top Speed op Broadway. De mooie Rogers maakte haar filmdebuut in 1930 in Young Man of Manhattan. Drie jaar later begon ze aan haar tien films durende samenwerking met Fred Astaire, in Flying Down to Rio.

Na tien jaar in musicals te hebben gespeeld, was ze er duidelijk op gebrand zich te bewijzen in een grotere variatie aan films. Met haar met een oscar bekroonde rol in Kitty Foyle deed ze dat ook. Van haar films die dateren van na de grote scheiding met Fred Astaire waren alleen Tom, Dick and Harry, Roxie Hart, The Major and the Minor en Monkey Business bijzonder opvallend.

De laatste filmrol die ze speelde, was als de moeder van Jean Harlow in de film Harlow, uit 1965. Dit betekende niet het einde van haar carrière. Ginger trad nog op in shows als Mame en Hello, Dolly!.

PLANEET CINEMA

Planeet Cinema is een online filmmagazine. We bekijken films zonder grenzen: oud of nieuw, populair of obscuur.

We geven graag nieuw schrijftalent de kans om online te publiceren.

Planeet Cinema beschikt over een uitgebreid archief van meer dan 6.000 artikelen sinds 1993.

 

HOME
RECENSIES
ACHTERGRONDEN
FESTIVALS
KLASSIEKERS

Twitter Facebook

 

THEMA

THEMA - UIT DE KUNST
Vrouw in een mannenwereld


Met de hulp van een historica draaide de Franse regisseur Bruno Nuytten in 1988 een biopic over een van Frankrijks meest bekende vrouwelijke kunstenaars uit de negentiende eeuw. De gelijknamige film vertelt haar tragische levensverhaal begeleid door de dramatische muziek voor hoofdzakelijk strijkers van componist Gabriel Yared.

>>>

THEMA - UIT DE KUNST
De beeldhouwer die niet wou schilderen


Quizvraagje voor bij de barbecue: wat hebben Mozes, Johannes de Doper, Marcus Antonius, Henry VIII, Michelangelo en God de Vader zelve gemeenschappelijk? Antwoord: ze werden allemaal op film vereeuwigd door Charlton Heston.

>>>

THEMA - UIT DE KUNST
Het spanningsveld van de kunstenaar


Een kunstschilder die in de tweede helft van de negentiende eeuw in het zog van het impressionisme op de kunstscène verschijnt, is Auguste Renoir. Deze Fransman die ongeveer 6000 schilderijen maakte, is echter niet de enige kunstenaar die Gilles Bourdos met de film Renoir in de verf zet.

>>>

THEMA - UIT DE KUNST
Genialiteit ondergedompeld in miserie


Quoth the raven: ‘nevermore’. Edgar Allan Poe schreef de beroemde dichtregel in 1845, en sindsdien heeft zijn raaf de populaire cultuur niet meer verlaten. Als zelfs The Simpsons je gedicht opnemen in hun Treehouse of Horrorreeks, weet je dat je het als dichter gemaakt hebt.

>>>

THEMA - UIT DE KUNST
Pop-art tot de tiende macht


Thierry Guetta is een Fransman die in Los Angeles een tweedehands kledingzaak heeft. Via via ontmoet hij een street art-kunstenaar en hij – notoir allesfilmer – springt bij en filmt alles. Meer street art-kunstenaars laten zich filmen. Een idee voor een documentaire is geboren. Maar er is iets loos. Guetta zal niet rusten voor hij alle kunstenaars heeft gefilmd. Hij ontmoet er veel. Maar er ontbreekt er een: Banksy, die intussen wereldberoemd is geworden met zijn ironische street art.

>>>

THEMA - UIT DE KUNST
Wie is er bang van Alfred Hitchcock?


In 2012, meer dan 30 jaar na zijn dood, verschenen er plots twee films over het leven van Alfred Hitchcock. Het mag een wonder zijn dat het zolang geduurd heeft. Hitchcock was een mysterieus man en een gedroomd object voor een biopic.

>>>

UIT HET ARCHIEF

Foto: Columbia
SOMETHING'S GOTTA GIVE
Waardig ouder worden
>>>