Meteen naar de tekst springen

INDEX >> ACHTERGRONDEN >> CHRISTOPHE LAMBERT OVER HIGHLANDER III

CHRISTOPHE LAMBERT OVER HIGHLANDER III
Een onsterfelijke in Kinepolis

 

Hans Dewijngaert | 28/10/1997


Share/Bookmark

Connor MacLeod alias Christophe Lambert in Kinepolis: dat was vooral voer voor doorwinterde handtekeningenjagers. Maar ook het goede doel werd niet vergeten.

1986 was ongetwijfeld het jaar van de grote doorbraak voor Christophe Lambert. Na een fel gewaardeerd optreden in Greystoke twee jaar eerder, kreeg hij de hoofdrol aangeboden in Highlander, het verhaal van de 16e eeuwse onsterfelijke Connor MacLeod, die door zijn leermeester Ramirez (Sean Connery) klaargestoomd werd voor een confrontatie met Kurgan, zeg maar de incarnatie van het Kwaad. Voor de in New York geboren Lambert was het de springplank naar meer: Knight Moves uit 1992 en vooral het ijzersterke Fortress uit 1993 mochten er zijn. Daartussen zat ook nog Highlander II: The Quickening, een zeer slappe sequel waar ook Christophe Lambert, vrijdag te gast in Brussel, niet echt tevreden mee was. 'Ik beschouw Highlander III als de directe opvolger van het eerste deel. Ik was niet echt tevreden met de tweede, maar ik had geen keuze omdat ik een contract had getekend voor de twee films. Het is heel moeilijk om een film te maken waar je niet echt achter staat. Toen men mij voor dit project vroeg heb ik als voorwaarde gesteld om terug te keren naar het origineel. Anders had ik zeker niet meer meegedaan.'

Regisseur van Highlander III is Andy Morahan, in filmland zowat een onbeschreven blad, maar één van de beste videoclip-regisseurs ter wereld. Morahan heeft onder meer clips van Guns'N Roses, Tina Turner, Michael Jackson en Elton John op zijn naam staan. Is het een toeval dat ook Russell Mulcahy, regisseur van de eerste twee delen, in muziekkringen geen onbekende was? 'Voor deze film wilden we de koning van de videoclip van de jaren '90, zoals we ook al de koning van de videoclip van de jaren '80 hadden en dat werd dus Andy Morahan,' aldus een ontspannen Lambert. Terug naar de bron was duidelijk de slogan van deze Highlander. Connor MacLeod bleef wie hij was en van de twee belangrijkste nevenfiguren werd als het ware een doorslag gemaakt. Leermeester Ramirez heet hier Nakano en de Kurgan van dienst is Kane. Die rol wordt vertolkt door een onherkenbare Mario van Peebles. 'Hij is een hele goeie vriend van mij en heeft in deze film uitstekend werk geleverd. Hij heeft echt alles uit de kast gehaald en dat is er aan te zien ook.' Een vierde Highlander-film is alleszins niet aan Christophe Lambert besteed. 'Ik heb gedaan wat ik wilde, namelijk de trilogie voltooien. Ik wilde er niet uitstappen na Highlander II en daarom deed ik deze film. Ik ben tevreden met het resultaat en stop hier dan ook.'

Echt tevreden zal niet iedereen zijn met Highlander III. Zoals gezegd is het verhaal een kopie van het origineel. De dialogen zijn uiterst zwak en de special effects huppelen hopeloos achter de Terminator 2-perfectie aan. Maar over Christophe Lambert hoorde je geen slecht woord, of wat had je gedacht? Overigens ging de opbrengst van de avond naar het caritatief project Ishaprema-Niketan, een weeshuis voor arme kinderen, ouderen en lichamelijke gehandicapten in Poona (India). En zo was iedereen tevreden.

PLANEET CINEMA

Planeet Cinema is een online filmmagazine. We bekijken films zonder grenzen: oud of nieuw, populair of obscuur.

We geven graag nieuw schrijftalent de kans om online te publiceren.

Planeet Cinema beschikt over een uitgebreid archief van meer dan 6.000 artikelen sinds 1993.

 

HOME
RECENSIES
ACHTERGRONDEN
FESTIVALS
KLASSIEKERS

Twitter Facebook

 

THEMA

THEMA - UIT DE KUNST
Vrouw in een mannenwereld


Met de hulp van een historica draaide de Franse regisseur Bruno Nuytten in 1988 een biopic over een van Frankrijks meest bekende vrouwelijke kunstenaars uit de negentiende eeuw. De gelijknamige film vertelt haar tragische levensverhaal begeleid door de dramatische muziek voor hoofdzakelijk strijkers van componist Gabriel Yared.

>>>

THEMA - UIT DE KUNST
De beeldhouwer die niet wou schilderen


Quizvraagje voor bij de barbecue: wat hebben Mozes, Johannes de Doper, Marcus Antonius, Henry VIII, Michelangelo en God de Vader zelve gemeenschappelijk? Antwoord: ze werden allemaal op film vereeuwigd door Charlton Heston.

>>>

THEMA - UIT DE KUNST
Het spanningsveld van de kunstenaar


Een kunstschilder die in de tweede helft van de negentiende eeuw in het zog van het impressionisme op de kunstscène verschijnt, is Auguste Renoir. Deze Fransman die ongeveer 6000 schilderijen maakte, is echter niet de enige kunstenaar die Gilles Bourdos met de film Renoir in de verf zet.

>>>

THEMA - UIT DE KUNST
Genialiteit ondergedompeld in miserie


Quoth the raven: ‘nevermore’. Edgar Allan Poe schreef de beroemde dichtregel in 1845, en sindsdien heeft zijn raaf de populaire cultuur niet meer verlaten. Als zelfs The Simpsons je gedicht opnemen in hun Treehouse of Horrorreeks, weet je dat je het als dichter gemaakt hebt.

>>>

THEMA - UIT DE KUNST
Pop-art tot de tiende macht


Thierry Guetta is een Fransman die in Los Angeles een tweedehands kledingzaak heeft. Via via ontmoet hij een street art-kunstenaar en hij – notoir allesfilmer – springt bij en filmt alles. Meer street art-kunstenaars laten zich filmen. Een idee voor een documentaire is geboren. Maar er is iets loos. Guetta zal niet rusten voor hij alle kunstenaars heeft gefilmd. Hij ontmoet er veel. Maar er ontbreekt er een: Banksy, die intussen wereldberoemd is geworden met zijn ironische street art.

>>>

THEMA - UIT DE KUNST
Wie is er bang van Alfred Hitchcock?


In 2012, meer dan 30 jaar na zijn dood, verschenen er plots twee films over het leven van Alfred Hitchcock. Het mag een wonder zijn dat het zolang geduurd heeft. Hitchcock was een mysterieus man en een gedroomd object voor een biopic.

>>>

UIT HET ARCHIEF

A-Film
ROMANCE & CIGARETTES
Dodelijke combinaties
>>>