Meteen naar de tekst springen

INDEX >> ACHTERGRONDEN >> OMNIVERSUM DEN HAAG

OMNIVERSUM DEN HAAG
Een aparte filmervaring

 

Wim Dewijngaert  /  Mariëlle Borgart | 29/10/1997


Share/Bookmark

Toen het Omniversum in 1984 werd geopend, was het het eerste Omnimax-theater in Europa. Nu zijn er in de hele wereld tientallen theaters, maar dat maakt het Omniversum niet minder uniek.

Omnimax is een filmsysteem waarbij de film met een supergroothoeklens wordt opgenomen, en op een projector met net zo'n lens wordt vertoond. Het is een afstammeling van het Canadese Imax (Image Maximale), dat als nadeel heeft dat de toeschouwers minder bij de actie worden betrokken. Omdat het filmbeeld in een Omnimax theater in een koepel wordt geprojecteerd, is het gehele gezichtsveld gevuld met beeld.

Bij een normale bioscoopprojector wordt de film van boven naar beneden langs de projectielens gevoerd. Bij Omnimax gaat de film liggend door de projector. De 50 op 70 millimeter grote beeldjes staan dan ook niet onder elkaar, maar naast elkaar. Het beeld wordt door een Xenon-lamp van 15.000 watt op de koepel geprojecteerd en vijfhonderd keer vergroot. De lamp wordt zo heet, dat ze voortdurend met water moet worden gekoeld.

Achter de koepel hangen 36 luidsprekers, die samen voor een zeskanaals stereo-effect zorgen. Er zijn ook zes subwoofers voor de lage tonen. De perfecte halve bol met een oppervlakte van 840 vierkante meter, bevat 60 miljoen kleine gaatjes waardoor het geluid van de film de zaal in komt.

Het theater is verder uitgerust met een Digistar-computer die 's avonds, als het Omniversum dienst doet als planetarium, wordt gebruikt om de sterrenhemel op de koepel te projecteren. De computer is niet alleen in staat om puntjes op het scherm te projecteren, maar kan ook draadmodellen tevoorschijn toveren. Dit zorgt voor nog nooit geziene 3D-effecten (zonder de typische glazen). De moeite waard!

Alle projecties van Omnimax-films worden trouwens ingeleid met een voorprogramma, waarin een aantal mogelijkheden van de Digistar-computer worden gedemonstreerd.

De Omniversum-zaal is vrij klein. Er is slechts plaats voor driehonderd mensen. Daarom is het verstandig op voorhand te reserveren.

Op dit moment draaien de films Destiny in Space, The Secrets of Life, Flight of the Aquanaut en Antarctica. Het zijn stuk voor stuk vrij belerende (natuur)produkties, maar dat is ook het geval bij de meeste Imax-films.

Binnenkort worden er diverse wijzigigen aan het programma doorgevoerd, dus men doet er goed aan eerst even te bellen op het nummer +31(0)703547479. Reserveer dan meteen ook uw tickets.

PLANEET CINEMA

Planeet Cinema is een online filmmagazine. We bekijken films zonder grenzen: oud of nieuw, populair of obscuur.

We geven graag nieuw schrijftalent de kans om online te publiceren.

Planeet Cinema beschikt over een uitgebreid archief van meer dan 6.000 artikelen sinds 1993.

 

HOME
RECENSIES
ACHTERGRONDEN
FESTIVALS
KLASSIEKERS

Twitter Facebook

 

THEMA

THEMA - UIT DE KUNST
Vrouw in een mannenwereld


Met de hulp van een historica draaide de Franse regisseur Bruno Nuytten in 1988 een biopic over een van Frankrijks meest bekende vrouwelijke kunstenaars uit de negentiende eeuw. De gelijknamige film vertelt haar tragische levensverhaal begeleid door de dramatische muziek voor hoofdzakelijk strijkers van componist Gabriel Yared.

>>>

THEMA - UIT DE KUNST
De beeldhouwer die niet wou schilderen


Quizvraagje voor bij de barbecue: wat hebben Mozes, Johannes de Doper, Marcus Antonius, Henry VIII, Michelangelo en God de Vader zelve gemeenschappelijk? Antwoord: ze werden allemaal op film vereeuwigd door Charlton Heston.

>>>

THEMA - UIT DE KUNST
Het spanningsveld van de kunstenaar


Een kunstschilder die in de tweede helft van de negentiende eeuw in het zog van het impressionisme op de kunstscène verschijnt, is Auguste Renoir. Deze Fransman die ongeveer 6000 schilderijen maakte, is echter niet de enige kunstenaar die Gilles Bourdos met de film Renoir in de verf zet.

>>>

THEMA - UIT DE KUNST
Genialiteit ondergedompeld in miserie


Quoth the raven: ‘nevermore’. Edgar Allan Poe schreef de beroemde dichtregel in 1845, en sindsdien heeft zijn raaf de populaire cultuur niet meer verlaten. Als zelfs The Simpsons je gedicht opnemen in hun Treehouse of Horrorreeks, weet je dat je het als dichter gemaakt hebt.

>>>

THEMA - UIT DE KUNST
Pop-art tot de tiende macht


Thierry Guetta is een Fransman die in Los Angeles een tweedehands kledingzaak heeft. Via via ontmoet hij een street art-kunstenaar en hij – notoir allesfilmer – springt bij en filmt alles. Meer street art-kunstenaars laten zich filmen. Een idee voor een documentaire is geboren. Maar er is iets loos. Guetta zal niet rusten voor hij alle kunstenaars heeft gefilmd. Hij ontmoet er veel. Maar er ontbreekt er een: Banksy, die intussen wereldberoemd is geworden met zijn ironische street art.

>>>

THEMA - UIT DE KUNST
Wie is er bang van Alfred Hitchcock?


In 2012, meer dan 30 jaar na zijn dood, verschenen er plots twee films over het leven van Alfred Hitchcock. Het mag een wonder zijn dat het zolang geduurd heeft. Hitchcock was een mysterieus man en een gedroomd object voor een biopic.

>>>

UIT HET ARCHIEF

Warner Bros.
CHARLIE AND THE CHOCOLATE FACTORY
Visiting Neverland
>>>