Meteen naar de tekst springen

INDEX >> ACHTERGRONDEN >> LEONIE

LEONIE
Kortfilm in productie

 

Pierre Raemdonck | 27/11/1996


Share/Bookmark

De realisatie van kortfilms is al lang geen evidentie meer. Het is dan ook uniek dat er nog artistieke en compromisloze kortfilms gemaakt worden. Zelfs topactrice Dora van der Groen werkte mee aan dit project.

De drijvende kracht achter dit alles is Lieven Debrouwer. Deze 27-jarige regisseur heeft reeds de studies van fotografie en film achter de rug. Toch is hij geen diploma-jager. Op 15-jarige leeftijd maakte hij zijn eerste filmpje op Super 8. In totaal zou hij nog een zestal gelijkaardige kortfilms afleveren. Die korte stukjes filmpjes gaven blijk van grote creativiteit. Met zijn vorige film Het Bankje behaalde hij op het jaarlijkse Unica-filmfestival brons (Zweden), zilver (Duitsland) en goud (Zwitserland).

Na deze productie begon hij aan zijn eerste volledige professionele kortfilm. Dit project startte in 1991. Hij schreef zelf het scenario. De inhoud is bewust simpel gehouden. Het gaat over de wederzijdse liefde van een koppel op oudere leeftijd. Na de dood van haar man Cyriel is Leonie niet echt rouwig. Ze blijft denken aan één mooie herinnering die getuigde van Cyriels liefde voor haar. Voor de invulling van het figuur Cyriel viel de keuze op Frans Buckinx. Lieven leerde hem kennen bij de BRTN-reeks Het Duimpje (waarvoor Lieven de fotografie verzorgde). Kort daarna vertolkte Buckinx de hoofdrol in Het Bankje, het Narafi-eindwerk van Debrouwer. Voor het vrouwelijke gedeelte koos de regisseur vrij snel voor de actrice Dora van der Groen. Ze ontmoetten elkaar op de première van Minder dood dan de anderen; het begin van een boeiende samenwerking.

De draaiperiode van Leonie lag gespreid over zes dagen. (19-25 juni). Momenteel is de film in postproductie.

  • Voor meer informatie: Gateway Film, Lieven Debrouwer, Rommelwaterpark 3, 9000 Gent, tel: 09/2339394, fax: 09/2339379.

PLANEET CINEMA

Planeet Cinema is een online filmmagazine. We bekijken films zonder grenzen: oud of nieuw, populair of obscuur.

We geven graag nieuw schrijftalent de kans om online te publiceren.

Planeet Cinema beschikt over een uitgebreid archief van meer dan 6.000 artikelen sinds 1993.

 

HOME
RECENSIES
ACHTERGRONDEN
FESTIVALS
KLASSIEKERS

Twitter Facebook

 

THEMA

THEMA - UIT DE KUNST
Vrouw in een mannenwereld


Met de hulp van een historica draaide de Franse regisseur Bruno Nuytten in 1988 een biopic over een van Frankrijks meest bekende vrouwelijke kunstenaars uit de negentiende eeuw. De gelijknamige film vertelt haar tragische levensverhaal begeleid door de dramatische muziek voor hoofdzakelijk strijkers van componist Gabriel Yared.

>>>

THEMA - UIT DE KUNST
De beeldhouwer die niet wou schilderen


Quizvraagje voor bij de barbecue: wat hebben Mozes, Johannes de Doper, Marcus Antonius, Henry VIII, Michelangelo en God de Vader zelve gemeenschappelijk? Antwoord: ze werden allemaal op film vereeuwigd door Charlton Heston.

>>>

THEMA - UIT DE KUNST
Het spanningsveld van de kunstenaar


Een kunstschilder die in de tweede helft van de negentiende eeuw in het zog van het impressionisme op de kunstscène verschijnt, is Auguste Renoir. Deze Fransman die ongeveer 6000 schilderijen maakte, is echter niet de enige kunstenaar die Gilles Bourdos met de film Renoir in de verf zet.

>>>

THEMA - UIT DE KUNST
Genialiteit ondergedompeld in miserie


Quoth the raven: ‘nevermore’. Edgar Allan Poe schreef de beroemde dichtregel in 1845, en sindsdien heeft zijn raaf de populaire cultuur niet meer verlaten. Als zelfs The Simpsons je gedicht opnemen in hun Treehouse of Horrorreeks, weet je dat je het als dichter gemaakt hebt.

>>>

THEMA - UIT DE KUNST
Pop-art tot de tiende macht


Thierry Guetta is een Fransman die in Los Angeles een tweedehands kledingzaak heeft. Via via ontmoet hij een street art-kunstenaar en hij – notoir allesfilmer – springt bij en filmt alles. Meer street art-kunstenaars laten zich filmen. Een idee voor een documentaire is geboren. Maar er is iets loos. Guetta zal niet rusten voor hij alle kunstenaars heeft gefilmd. Hij ontmoet er veel. Maar er ontbreekt er een: Banksy, die intussen wereldberoemd is geworden met zijn ironische street art.

>>>

THEMA - UIT DE KUNST
Wie is er bang van Alfred Hitchcock?


In 2012, meer dan 30 jaar na zijn dood, verschenen er plots twee films over het leven van Alfred Hitchcock. Het mag een wonder zijn dat het zolang geduurd heeft. Hitchcock was een mysterieus man en een gedroomd object voor een biopic.

>>>

UIT HET ARCHIEF

Foto: Buena Vista
NATIONAL TREASURE
Raiders of the Lost Screenplay
>>>