Meteen naar de tekst springen

INDEX >> ACHTERGRONDEN >> PORTRET ANDREW LLOYD WEBBER

PORTRET ANDREW LLOYD WEBBER
New Ways to Dream

 

Erwin Taets | 21/12/1996


Share/Bookmark

1996 was een belangrijk jaar voor Andrew Lloyd Webber. Niet alleen werd zijn twintig jaar oude musical Evita eindelijk verfilmd, maar zijn musical Cats werd de langst lopende musicalproductie ooit, zijn in 1973 verfilmde Jesus Christ Superstar heropende in een vernieuwde versie in Londen en zijn nieuwste musical, Whistle Down The Wind, ging in première in Washington.

Andrew Lloyd Webber werd in 1948 geboren in Londen en studeerde aan de universiteit van Oxford en The Royal College of Music. Toen hij nog studeerde schreef hij, samen met zijn vriend Tim Rice, een eerste verzameling songs gebaseerd op een verhaal uit het oude testament, Joseph and the Amazing Technicolor Dreamcoat, voor een schoolproject. In het kielzog van het succes van Jesus Christ Superstar (1971) herschreef hij in 1972 deze partituur en werkte die uit tot een volwaardige musical.

In 1973 en 1974 hield Webber zich vooral bezig met het componeren van filmscores, onder andere voor de Frederick Forsythe-verfilming The Odessa File en de Stephen Frears-komedie Gumshoe. Na het weinig succesrijke Jeeves (1974) forceerde Webber zijn doorbraak bij het grote publiek met de musical Evita (1976). Hoewel de critici de productie eerst de grond in boorden, liep het storm.

Zijn twee volgende creaties, de geheel van narratieve structuur gespeende Variations (1978) en Tell Me On A Sunday (1979), combineerde hij in 1982 tot het weinig boeiende Song & Dance.

Met het op muziek zetten van het Parmantige Kattenboek van T.S. Elliot scoorde Webber zijn grootste hit. Cats werd een wereldsucces en het themalied, Memory, één van de meest gecoverde songs aller tijden. Na Cats volgden nog Starlight Express, The Phantom of The Opera (1986), Aspects of Love (1989), Sunset Boulevard (1993) en Whistle Down The Wind, dat enkele weken geleden in première ging. Naast zijn muziek voor musicals zette Andrew Lloyd Webber ook een Latijns Requiem op muziek en schreef hij twaalf variaties voor cello voor zijn broer Julian, de wereldvermaarde cellist. In 1992 werd hij tot ridder gekroond. Op dit moment draaien drie Webber-musicals op Broadway en vijf in Londen. Een record. Andrew Lloyd Webber is getrouwd met sopraan Sarah Brightman, is vader van vier kinderen en woont momenteel in Londen.

PLANEET CINEMA

Planeet Cinema is een online filmmagazine. We bekijken films zonder grenzen: oud of nieuw, populair of obscuur.

We geven graag nieuw schrijftalent de kans om online te publiceren.

Planeet Cinema beschikt over een uitgebreid archief van meer dan 6.000 artikelen sinds 1993.

 

HOME
RECENSIES
ACHTERGRONDEN
FESTIVALS
KLASSIEKERS

Twitter Facebook

 

THEMA

THEMA - UIT DE KUNST
Vrouw in een mannenwereld


Met de hulp van een historica draaide de Franse regisseur Bruno Nuytten in 1988 een biopic over een van Frankrijks meest bekende vrouwelijke kunstenaars uit de negentiende eeuw. De gelijknamige film vertelt haar tragische levensverhaal begeleid door de dramatische muziek voor hoofdzakelijk strijkers van componist Gabriel Yared.

>>>

THEMA - UIT DE KUNST
De beeldhouwer die niet wou schilderen


Quizvraagje voor bij de barbecue: wat hebben Mozes, Johannes de Doper, Marcus Antonius, Henry VIII, Michelangelo en God de Vader zelve gemeenschappelijk? Antwoord: ze werden allemaal op film vereeuwigd door Charlton Heston.

>>>

THEMA - UIT DE KUNST
Het spanningsveld van de kunstenaar


Een kunstschilder die in de tweede helft van de negentiende eeuw in het zog van het impressionisme op de kunstscène verschijnt, is Auguste Renoir. Deze Fransman die ongeveer 6000 schilderijen maakte, is echter niet de enige kunstenaar die Gilles Bourdos met de film Renoir in de verf zet.

>>>

THEMA - UIT DE KUNST
Genialiteit ondergedompeld in miserie


Quoth the raven: ‘nevermore’. Edgar Allan Poe schreef de beroemde dichtregel in 1845, en sindsdien heeft zijn raaf de populaire cultuur niet meer verlaten. Als zelfs The Simpsons je gedicht opnemen in hun Treehouse of Horrorreeks, weet je dat je het als dichter gemaakt hebt.

>>>

THEMA - UIT DE KUNST
Pop-art tot de tiende macht


Thierry Guetta is een Fransman die in Los Angeles een tweedehands kledingzaak heeft. Via via ontmoet hij een street art-kunstenaar en hij – notoir allesfilmer – springt bij en filmt alles. Meer street art-kunstenaars laten zich filmen. Een idee voor een documentaire is geboren. Maar er is iets loos. Guetta zal niet rusten voor hij alle kunstenaars heeft gefilmd. Hij ontmoet er veel. Maar er ontbreekt er een: Banksy, die intussen wereldberoemd is geworden met zijn ironische street art.

>>>

THEMA - UIT DE KUNST
Wie is er bang van Alfred Hitchcock?


In 2012, meer dan 30 jaar na zijn dood, verschenen er plots twee films over het leven van Alfred Hitchcock. Het mag een wonder zijn dat het zolang geduurd heeft. Hitchcock was een mysterieus man en een gedroomd object voor een biopic.

>>>

UIT HET ARCHIEF

Foto: Paramount
THE ITALIAN JOB
Ocean's Eleven meets Ronin
>>>