Meteen naar de tekst springen

INDEX >> ACHTERGRONDEN >> BEAN

BEAN
The Ultimate Episodeguide

 

Hans Dewijngaert | 24/09/1997


Share/Bookmark

Onvoorstelbaar dat het al bijna acht jaar geleden is dat Mr. Bean uit Londen op de BBC zijn debuut maakte. Die originele pilot won de Gouden Roos van Montreux en effende de weg voor verdere afleveringen. We zetten alle Bean-episodes op een rijtje.

MR. BEAN
Scenario: Ben Elton, Richard Curtis, Rowan Atkinson
Regie: John Howard Davies
De eerste aflevering, die op 31 december 1989 voor het eerst op de BBC werd vertoond, blijft veruit de beste uit de hele reeks en ging in 1990 oververdiend met de Gouden Roos van Montreux aan de haal. In het eerste verhaaltje, The Exam, maken we kennis met de stuntelige Mr. Bean, die meedoet aan een examen, maar op geen enkele vraag het antwoord kent. In On The Beach probeert hij zijn zwembroek aan te doen, zonder dat hij zijn broek uit hoeft te doen, terwijl hij door slaap overvallen wordt in The Church. Dat laatste verhaaltje is ook te zien in de live show.

THE RETURN OF MR. BEAN
Scenario: Richard Curtis, Robin Driscoll, Rowan Atkinson
Regie: John Howard Davies
Een humoristische scène schrijven is één zaak, er een tweede en derde schrijven een andere. Dat is al meteen te zien in The Return of Mr. Bean, waar in feite alleen het derde segment, Royal Film, een giller van formaat is. Bean staat in de wachtrij om een lid van de koninklijke familie te groeten, maar er loopt natuurlijk vanalles mis. Deze act was overigens ook in de bioscoop te zien voor de vertoning van Hot Shots Part Deux. In het eerste verhaaltje, The Department Store, begeeft de gierige en mensenschuwe Bean zich in een grootwarenhuis, terwijl hij in The Restaurant een maaltijd probeert te verorberen die hij eigenlijk niet lust.

THE CURSE OF MR. BEAN
Scenario: Richard Curtis, Robin Driscoll, Rowan Atkinson
Regie: John Howard Davies
De geel-zwarte Austin Mini van Bean is de rode draad doorheen deze aflevering. In The Swimming Pool ziet Bean zichzelf al van de hoge duikplank springen, maar hij is te bang om het te doen. In The Park Bench toont hij ons hoe je tijdens de lunch een heerlijke sandwich kunt klaarmaken, terwijl hij in Horror Movie iedereen de stuipen op het lijft probeert te jagen. Een kostelijke aflevering.

THE TROUBLE WITH MR. BEAN
Scenario: Richard Curtis, Robin Driscoll, Rowan Atkinson
Regie: Paul Weiland en John Birkin
In één van de zwakkere afleveringen uit de reeks, heeft Mr. Bean zich verslapen. Hij is te laat voor zijn afspraak bij de tandarts (The Dentist) en moet zich al rijdend in zijn Mini aankleden (Dressing in Car). Na het tandartsbezoek brengt hij nog een bezoekje aan het park (The Park), waar hij speelt met een modelboot van een jongetje en problemen heeft met een vervelende wesp. Het is opvallend dat Bean in deze aflevering zijn menselijkheid verliest en als een etter voorgesteld wordt.

MR. BEAN GOES TO TOWN
Scenario: Richard Curtis, Robin Driscoll, Rowan Atkinson
Regie: Paul Weiland en John Birkin
In deze eerste aflevering uit de jaargang 1991 heeft Bean zijn eerste televisie gekocht (Television). Hij heeft echter moeite om een zender te ontvangen. In The Park laat hij zich door iemand fotograferen, maar zijn fototoestel wordt gestolen, zodat hij de achtervolging moet inzetten. Hij komt uiteindelijk in het politiekantoor terecht, waar hij de verdachte moet proberen te identificeren (Identity Parade). In Club Phut is Bean in een goochelshow verzeild geraakt (waar hij de legendarische woorden I'm looking for my watch debiteert). Hij vlucht tenslotte met zijn liefje de discotheek in (The Disco), waar hij een staaltje van zijn onuitgesproken danstechniek ten beste geeft. Wederom is hier de slotact de beste.

MERRY CHRISTMAN, MR. BEAN
Scenario: Richard Curtis, Robin Driscol, Rowan Atkinson
Regie: John Birkin
Klassiek geworden kerstaflevering waarin Bean op zoek gaat naar lampjes voor zijn kerstboom (Christmas Shopping), die hij gratis weet op de kop te tikken. De volgende dag bereidt hij een kalkoen voor zijn liefje (Christmas Dinner).

DO IT YOURSELF MR. BEAN
Scenario: Robin Driscol, Rowan Atkinson
Regie: John Birkin
Onvergetelijke oudejaarsknaller uit 1993. In New Years Eve's Party heeft Bean een feestje georganizeerd voor zijn twee beste kameraden, Hupert en Rupert. Hij heeft echter geen snacks en drank meer in huis en moet op zoek naar alternatieven. De volgende dag haast hij zich naar het grootwarenhuis, om van de koopjes te kunnen profiteren (The Department Store). Hij komt met een leunstoel terug thuis. Tenslotte besluit hij op zijn geheel eigen wijze zijn huiskamer wat te herdecoreren (Home Improvement).

MIND THE BABY, MR. BEAN
Scenario: Robin Driscoll, Rowan Atkinson
Regie: Paul Weiland
Zeer zwakke aflevering waarin Bean naar de kermis gaat, maar per ongeluk met een klein kind opgescheept geraakt. Hij moet op zoek naar de ouders.

MR. BEAN IN ROOM 426
Scenario: Robin Driscoll, Rowan Atkinson
Regie: Paul Weiland
Deze aflevering heeft het over de vakantie-escapades van Bean in een hotel. Hij probeert een bad te nemen, maar merkt dat zijn kamer niet helemaal in orde is. Vervolgens maakt hij zich klaar voor het buffet, waar hij meer eet dan goed voor hem is. Tenslotte geraakt hij op onaangename wijze buitengesloten uit zijn eigen kamer.

MR. BEAN RIDES AGAIN
Scenario: Richard Curtis, Robin Driscoll, Rowan Atkinson
Regie: Paul Weiland en John Birkin
Eerste aflevering uit het seizoen 1992, bijna volledig bestaande uit buitenopnames. Een man heeft een hartaanval gekregen en het is aan Bean om hem eerste hulp te geven (Bus Stop). In Letter verliest Bean zijn laatste postzegel, terwijl hij wel wanhopig zijn brief wil posten. In het derde segment, Holiday, pakt Bean zijn koffers om op vakantie te vertrekken. In de trein wordt hij door een medepassagier gestoord terwijl hij een boek probeert te lezen. En in het vliegtuig geeft hij geen al te beste raad aan een jongetje dat zich niet al te best voelt. Deze laatste scène is door Atkinson overgenomen in de film.

BACK TO SCHOOL, MR. BEAN
Scenario: Richard Curtis, Robin Driscoll, Rowan Atkinson
Regie: John Birkin
Solide aflevering uit 1993, waarin Bean met zijn Mini naar een opendeurdag voor volwassenonderwijs gaat. Hij geraakt er op een vreemde manier gemagnetiseerd, doet aan scheikunde, geraakt verzeild in een schilderklas en doet aan judo. Als hij de opendeurdag verlaat, bemerkt hij dat er wat aan de hand is met zijn Mini.

TEE OFF, MR. BEAN
Scenario: Robin Driscoll, Rowan Atkinson
Regie: John Birkin
Bean speelt golf, maar het balletje geraakt van het speelveld en Bean is doorheen de hele stad op achtervolgen aangewezen. Hij belandt tenslotte in een wasserij, waar hij zijn was probeert te doen. Zwakke aflevering.

GOODNIGHT, MR. BEAN
Scenario: Richard Curtis, Robin Driscoll, Rowan Atkinson
Regie: John Birkin
Dit is zeker de beste Bean van de laatste jaren. In The Hospital is zijn hand geklemd geraakt in een theepot en moet hij naar het ziekenhuis. In het volgende segment, The Camera, probeert Bean vanalles en nog wat te fotograferen. In het schattige Bedtime, zien we hoe Bean door middel van schaapjes te tellen in slaap probeert te geraken.

HAIR BY MR. BEAN OF LONDEN
Scenario: Richard Curtis, Robin Driscoll, Rowan Atkinson
Regie:John Birkin
De laatste Mr. Bean-aflevering die voor televisie werd opgenomen. In Hair Salon gaat hij naar de kapper, waar hij het haar doet van een klein jongetje. In County Fair is hij op een kinderhuisdiershow beland, waar hij samen met zijn knuffelbeer Teddy de show probeert te stelen. In Railway Station wil hij de trein nemen zonder voor zijn kaartje te betalen. Hij belandt uiteindelijk in Moskou.

REFLECTIONS OF MR. BEAN
Dit is geen nieuwe aflevering, maar een compilatie van enkele sketches. In het kaderverhaal gaat Bean op zolder op zoek naar een paraplu. Terwijl hij allerlei oude spullen tegenkomt, herinnert hij zich vroegere avonturen, zoals die bij de tandarts, met de kalkoen, in de kerk, op het examen en in het zwembad. Uiteindelijk vindt hij zijn paraplu, maar is het opgehouden met regenen.

De Bean-video's bevatten twee extra sketches, die nooit eerder op televisie getoond werden, The Library (Bean bekijkt in de bibliotheek een kostbaar manuscript) en The Bus Stop (Bean mist zijn bus en wil als eerste in de rij staan voor de volgende).

PLANEET CINEMA

Planeet Cinema is een online filmmagazine. We bekijken films zonder grenzen: oud of nieuw, populair of obscuur.

We geven graag nieuw schrijftalent de kans om online te publiceren.

Planeet Cinema beschikt over een uitgebreid archief van meer dan 6.000 artikelen sinds 1993.

 

HOME
RECENSIES
ACHTERGRONDEN
FESTIVALS
KLASSIEKERS

Twitter Facebook

 

THEMA

THEMA - UIT DE KUNST
Vrouw in een mannenwereld


Met de hulp van een historica draaide de Franse regisseur Bruno Nuytten in 1988 een biopic over een van Frankrijks meest bekende vrouwelijke kunstenaars uit de negentiende eeuw. De gelijknamige film vertelt haar tragische levensverhaal begeleid door de dramatische muziek voor hoofdzakelijk strijkers van componist Gabriel Yared.

>>>

THEMA - UIT DE KUNST
De beeldhouwer die niet wou schilderen


Quizvraagje voor bij de barbecue: wat hebben Mozes, Johannes de Doper, Marcus Antonius, Henry VIII, Michelangelo en God de Vader zelve gemeenschappelijk? Antwoord: ze werden allemaal op film vereeuwigd door Charlton Heston.

>>>

THEMA - UIT DE KUNST
Het spanningsveld van de kunstenaar


Een kunstschilder die in de tweede helft van de negentiende eeuw in het zog van het impressionisme op de kunstscène verschijnt, is Auguste Renoir. Deze Fransman die ongeveer 6000 schilderijen maakte, is echter niet de enige kunstenaar die Gilles Bourdos met de film Renoir in de verf zet.

>>>

THEMA - UIT DE KUNST
Genialiteit ondergedompeld in miserie


Quoth the raven: ‘nevermore’. Edgar Allan Poe schreef de beroemde dichtregel in 1845, en sindsdien heeft zijn raaf de populaire cultuur niet meer verlaten. Als zelfs The Simpsons je gedicht opnemen in hun Treehouse of Horrorreeks, weet je dat je het als dichter gemaakt hebt.

>>>

THEMA - UIT DE KUNST
Pop-art tot de tiende macht


Thierry Guetta is een Fransman die in Los Angeles een tweedehands kledingzaak heeft. Via via ontmoet hij een street art-kunstenaar en hij – notoir allesfilmer – springt bij en filmt alles. Meer street art-kunstenaars laten zich filmen. Een idee voor een documentaire is geboren. Maar er is iets loos. Guetta zal niet rusten voor hij alle kunstenaars heeft gefilmd. Hij ontmoet er veel. Maar er ontbreekt er een: Banksy, die intussen wereldberoemd is geworden met zijn ironische street art.

>>>

THEMA - UIT DE KUNST
Wie is er bang van Alfred Hitchcock?


In 2012, meer dan 30 jaar na zijn dood, verschenen er plots twee films over het leven van Alfred Hitchcock. Het mag een wonder zijn dat het zolang geduurd heeft. Hitchcock was een mysterieus man en een gedroomd object voor een biopic.

>>>

UIT HET ARCHIEF

Paradiso Entertainment
DIE WELLE
Pedagogische maalstroom
>>>