Meteen naar de tekst springen

INDEX >> RECENSIES >> THE QUICK AND THE DEAD

THE QUICK AND THE DEAD
Tabakspruimen in een kwispedoor

uitstekend  

Vicky Leentjes | 26/01/1997


Share/Bookmark

De afsluiter van het filmfestival van Cannes was dit jaar een bijzonder grappige western, met niemand minder dan Sharon Stone in de hoofdrol. Door haar ijskoude charme contrasteert ze met de hete woestijn van Mescal, Arizona.

Herod (Gene Heckman, die we nog kennen uit Unforgiven), de burgemeester van Redemption, terroriseert de bevolking en buit ze uit. Om zeker te zijn dat hij aan de macht blijft, schakelt hij elk jaar zijn potentiële rivalen uit. Met een enorme geldprijs als inzet, organizeert hij een dodelijke schietwedstrijd, die zowel omwonenden als beroemde revolverhelden uit de hele far west naar het hellegat lokken. Vermits Herod zelf de snelste scherpschutter is, wint hij telkens weer de eindronde.

Dit jaar heeft zich echter - merkwaardig genoeg - een vrouw (Sharon Stone) ingeschreven als deelneemster. Ze is gekomen om de man te doden die verantwoordelijk is voor de dood van haar vader (Gary Sinise). Ellen is getraumatiseerd door het verleden en zolang ze er niet mee afrekent, kan ze niet doorgaan met haar leven. Voor ze het kan opnemen tegen haar aartsvijand, moet ze echter eerst afrekenen met diverse andere tegenstanders.

Eén van Herods demonische daden is de ontvoering van de ex-outlaw Cort (Russel Crowe), die zich inmiddels tot het priesterschap heeft bekeerd. De predikant wordt door Herod verplicht om aan de wedstrijd deel te nemen. Vermits Ellen en Cort de enige twee goede zielen in de stad zijn, zijn ze gewoonweg voor elkaar bestemd. De enige andere man die eventueel aan Cort kan tippen, is Kid (Leonardo DiCaprio). Hij is een wilde jongebras die maar één ding wil: het respect van zijn vader. Jammer genoeg is Herod die vader...

Nog enkele andere vreemde vogels fleuren het decor op. Want wat valt er nu te denken van de flamboyante Ace Hanlon (Lance Hendriksen) of de onbekende seargant Cortrell? Daarnaast heb je nog brute kracht Scars, de blinde verkoper op de hoek van de straat en bordeelhouder Eugene Dred. Verder willen we alleen nog kwijt dat er ook een huurmoordenaar rondwaart en dat er een zeer spannende ontknoping zal volgen.

Regisseur Sam Raimi heeft sinds The Evil Dead een internationale faam opgebouwd en hoewel 'dead' en 'dark' constantes geworden zijn in zijn werk (Darkman, The Army of Darkness), heeft Raimi toch de neiging om zijn publiek aan het lachen te brengen en dat is ook in The Quick and the Dead te zien. Sharon Stone verbaast als Ellen. Hoewel ze bezwaarlijk een karakteractrice kan genoemd worden, zet ze een krachtige prestatie neer, die velen het nakijken geeft. Top of the bill is echter Gene Hackman, die van Herod een echte 'bad guy' heeft gemaakt.

Meestal heb je al heel veel geluk als een western of spannend, of ontroerend, of grappig is. Nu is er dus één die de perfecte combinatie van actie, tranen en humor vormt. Dus twijfel niet langer: deze is echt de moeite waard.

PLANEET CINEMA

Planeet Cinema is een online filmmagazine. We bekijken films zonder grenzen: oud of nieuw, populair of obscuur.

We geven graag nieuw schrijftalent de kans om online te publiceren.

Planeet Cinema beschikt over een uitgebreid archief van meer dan 6.000 artikelen sinds 1993.

 

HOME
RECENSIES
ACHTERGRONDEN
FESTIVALS
KLASSIEKERS

Twitter Facebook

 

THEMA

THEMA - UIT DE KUNST
Vrouw in een mannenwereld


Met de hulp van een historica draaide de Franse regisseur Bruno Nuytten in 1988 een biopic over een van Frankrijks meest bekende vrouwelijke kunstenaars uit de negentiende eeuw. De gelijknamige film vertelt haar tragische levensverhaal begeleid door de dramatische muziek voor hoofdzakelijk strijkers van componist Gabriel Yared.

>>>

THEMA - UIT DE KUNST
De beeldhouwer die niet wou schilderen


Quizvraagje voor bij de barbecue: wat hebben Mozes, Johannes de Doper, Marcus Antonius, Henry VIII, Michelangelo en God de Vader zelve gemeenschappelijk? Antwoord: ze werden allemaal op film vereeuwigd door Charlton Heston.

>>>

THEMA - UIT DE KUNST
Het spanningsveld van de kunstenaar


Een kunstschilder die in de tweede helft van de negentiende eeuw in het zog van het impressionisme op de kunstscène verschijnt, is Auguste Renoir. Deze Fransman die ongeveer 6000 schilderijen maakte, is echter niet de enige kunstenaar die Gilles Bourdos met de film Renoir in de verf zet.

>>>

THEMA - UIT DE KUNST
Genialiteit ondergedompeld in miserie


Quoth the raven: ‘nevermore’. Edgar Allan Poe schreef de beroemde dichtregel in 1845, en sindsdien heeft zijn raaf de populaire cultuur niet meer verlaten. Als zelfs The Simpsons je gedicht opnemen in hun Treehouse of Horrorreeks, weet je dat je het als dichter gemaakt hebt.

>>>

THEMA - UIT DE KUNST
Pop-art tot de tiende macht


Thierry Guetta is een Fransman die in Los Angeles een tweedehands kledingzaak heeft. Via via ontmoet hij een street art-kunstenaar en hij – notoir allesfilmer – springt bij en filmt alles. Meer street art-kunstenaars laten zich filmen. Een idee voor een documentaire is geboren. Maar er is iets loos. Guetta zal niet rusten voor hij alle kunstenaars heeft gefilmd. Hij ontmoet er veel. Maar er ontbreekt er een: Banksy, die intussen wereldberoemd is geworden met zijn ironische street art.

>>>

THEMA - UIT DE KUNST
Wie is er bang van Alfred Hitchcock?


In 2012, meer dan 30 jaar na zijn dood, verschenen er plots twee films over het leven van Alfred Hitchcock. Het mag een wonder zijn dat het zolang geduurd heeft. Hitchcock was een mysterieus man en een gedroomd object voor een biopic.

>>>

UIT HET ARCHIEF

Sony Pictures Releasing
THE HOUSE BUNNY
Gestoofd konijn
>>>