Meteen naar de tekst springen

INDEX >> FESTIVALS >> LEAF AWARDS '99

LEAF AWARDS '99
Het palmares

 

Jo Anseeuw | 22/11/1999


Share/Bookmark

Elk zichzelf respecterend filmfestival heeft één of andere prijs weg te geven, de één al prestigieuzer dan de andere. De prijzen die op het London Effects & Animation Festival worden uitgedeeld (de LEAF Awards) winnen jaar na jaar aan belang, vooral dankzij de tweede viool die de effectenindustrie van het tegendraadse eiland mag bespelen. Want ook nu liep Hollywood (al zou George Lucas deze uitspraak fel betwisten) met de hoogste eer weg.

Traditioneel wordt de eerste dag van het London Effects & Animation Festival afgesloten met een uitreiking van een resem LEAF Awards. In de Plaza Cinema in het Londense West End kwamen dit jaar meer dan 700 industriemensen samen om elkaar te bejubelen. De (grappige) presentator die het aandurfde om zijn publiek nu en dan eens door het slijk te halen (met groot succes trouwens) haspelde in een anti-Hollywoodtempo (lees: snel) de negen verschillende categorieën af.

Tijdens de projectie van de verschillende genomineerden (uit meer dan 20 landen) viel vooral het enorm hoge niveau op. En dit jaar konden ook de studentenfilms op veel bijval rekenen. Hoogvliegers waren dit jaar vooral Bunny (de schitterende oscar winnende korte film van Blue Sky Studios), Walking with Dinosaurs (van het Londense Framestore) en Star Wars Episode I (waarmee Industrial Light + Magic haar eerste prijs in de wacht sleepte voor deze film).

Het volledig palmares:

Commercials Animation
Megalomaniac - AKA Pizazz

Student
Hollow - Jason Shulman

Simulation
The Millennium Bug - Benjamin Smith - Stormfront Digital Pictures

Commercial Live Action
Lincon 'Suprising Journey' - The Mill

Education and Training
Walking with Dinosaurs - Framestore

Music Videos
Bjork 'All is full of love' - Glassworks

Short Films
'Bunny' - Blue Sky Studios

Titles, idents and Stings
Toyota Goldfish: A Selection - Jim Henson's Creature Shop

Feature Films
Star Wars Episode I - Industrial Light + Magic

PLANEET CINEMA

Planeet Cinema is een online filmmagazine. We bekijken films zonder grenzen: oud of nieuw, populair of obscuur.

We geven graag nieuw schrijftalent de kans om online te publiceren.

Planeet Cinema beschikt over een uitgebreid archief van meer dan 6.000 artikelen sinds 1993.

 

HOME
RECENSIES
ACHTERGRONDEN
FESTIVALS
KLASSIEKERS

Twitter Facebook

 

THEMA

THEMA - UIT DE KUNST
Vrouw in een mannenwereld


Met de hulp van een historica draaide de Franse regisseur Bruno Nuytten in 1988 een biopic over een van Frankrijks meest bekende vrouwelijke kunstenaars uit de negentiende eeuw. De gelijknamige film vertelt haar tragische levensverhaal begeleid door de dramatische muziek voor hoofdzakelijk strijkers van componist Gabriel Yared.

>>>

THEMA - UIT DE KUNST
De beeldhouwer die niet wou schilderen


Quizvraagje voor bij de barbecue: wat hebben Mozes, Johannes de Doper, Marcus Antonius, Henry VIII, Michelangelo en God de Vader zelve gemeenschappelijk? Antwoord: ze werden allemaal op film vereeuwigd door Charlton Heston.

>>>

THEMA - UIT DE KUNST
Het spanningsveld van de kunstenaar


Een kunstschilder die in de tweede helft van de negentiende eeuw in het zog van het impressionisme op de kunstscène verschijnt, is Auguste Renoir. Deze Fransman die ongeveer 6000 schilderijen maakte, is echter niet de enige kunstenaar die Gilles Bourdos met de film Renoir in de verf zet.

>>>

THEMA - UIT DE KUNST
Genialiteit ondergedompeld in miserie


Quoth the raven: ‘nevermore’. Edgar Allan Poe schreef de beroemde dichtregel in 1845, en sindsdien heeft zijn raaf de populaire cultuur niet meer verlaten. Als zelfs The Simpsons je gedicht opnemen in hun Treehouse of Horrorreeks, weet je dat je het als dichter gemaakt hebt.

>>>

THEMA - UIT DE KUNST
Pop-art tot de tiende macht


Thierry Guetta is een Fransman die in Los Angeles een tweedehands kledingzaak heeft. Via via ontmoet hij een street art-kunstenaar en hij – notoir allesfilmer – springt bij en filmt alles. Meer street art-kunstenaars laten zich filmen. Een idee voor een documentaire is geboren. Maar er is iets loos. Guetta zal niet rusten voor hij alle kunstenaars heeft gefilmd. Hij ontmoet er veel. Maar er ontbreekt er een: Banksy, die intussen wereldberoemd is geworden met zijn ironische street art.

>>>

THEMA - UIT DE KUNST
Wie is er bang van Alfred Hitchcock?


In 2012, meer dan 30 jaar na zijn dood, verschenen er plots twee films over het leven van Alfred Hitchcock. Het mag een wonder zijn dat het zolang geduurd heeft. Hitchcock was een mysterieus man en een gedroomd object voor een biopic.

>>>

UIT HET ARCHIEF

20th Century Fox
AUSTRALIA
Broeierige romantiek
>>>