Meteen naar de tekst springen
Foto: Kinepolis

INDEX >> RECENSIES >> THE TALENTED MR. RIPLEY

THE TALENTED MR. RIPLEY
Believe it or not

middelmatig  

Hans Dewijngaert | 06/03/2000


Share/Bookmark

Oneliners overleven soms de film waaruit ze komen. Wellicht zit er in The Talented Mr. Ripley zo eentje die over vijftig jaar nog wel eens wil opduiken in een filmquiz: 'It's better to be a fake somebody than a real nobody.' Dixit Tom Ripley, een man met talent, die in de gelijknamige film op zoek gaat naar zichzelf en een ander. Goed voor vijf oscarnominaties, een kei van een quote, maar géén onvergetelijke film.

Overleven films soms door hun oneliners, dan overleven schrijvers soms bij gratie van films naar hun werk. Patricia Highsmiths carrière werd een halve eeuw geleden op die manier gelanceerd door ene Alfred Hitchcock, die haar eerste roman Strangers on a Train meteen verfilmde en wereldberoemd maakte. In 1956 maakte Rene Clement Plein Soleil van haar The Talented Mr. Ripley. Tom Ripley werd Highsmiths meest beroemde personage, dat Wim Wenders in 1977 tot The American Friend inspireerde. Ripley maakte zijn opwachting in vijf boeken, waaronder Ripley Under Ground, Ripley's Game en Ripley Under Water. Dat laatste boek schreef Highsmith in 1991, vier jaar voor haar eenzame dood in Locarno in Zwitserland. Ripley Under Ground wordt eind dit jaar trouwens nog in de zalen verwacht als Mayhem.

The Talented Mr. Ripley speelt op het einde van de jaren vijftig. Tom Ripley (Matt Damon) knoopt de eindjes aan elkaar als pianostemmer en wc-man, tot het toeval zijn leven verandert. De steenrijke scheepsmagnaat Herbert Greenleaf denkt dat Tom vroeger gestudeerd heeft met zijn zoon Dickie (Jude Law), een playboy die tegenwoordig in Italië de bloemetjes buiten zet. Hij biedt Tom één miljoen dollar als hij Dickie kan overhalen om terug naar de States te komen. Tom dus naar Rome, waar hij al snel met Dickie en diens vriendin Marge Sherwood (Gwyneth Paltrow) kennismaakt. Tom onthult meteen de reden van zijn komst, maar kan Dickie niet overtuigen. In tegendeel: het leven in Italië bevalt hem zo goed, dat hij besluit om zelf te blijven. Er ontstaat een vreemde (homo-erotische) driehoeksrelatie tussen Dickie, Tom en Marge. Tom blijkt een man met talent, een talent dat hij aanwendt om Dickies leven tot het zijne te maken. Succes en afgunst wordt een obsessie voor hem, tot hij besluit om Dickies leven over te nemen. Kruiselings doorheen de film (maar niet het boek) loopt ook het verhaal van Meredith Logue (Cate Blanchett), een rijk meisje dat door Europa reist en van het eerste moment denkt dat Tom Dickie is.

Amerika hield en houdt van Ripley. Criticasters lieten de wierrookvaten in grote cirkels in het rond zwaaien en de Academy beloonde de prent met vijf nominaties, eentje voor beste mannelijke bijrol (Law) en beste aangepast screenplay incluis. The Talented Mr. Ripley heet een subtiele en intelligente thriller te zijn, met een luxe-cast die de pannen van het dak speelt. Niet voor ons. Zonder het boek gelezen te hebben, is Ripley een saaie en oninteressante film, die even narcistisch is als het titelpersonage zelf. De premisse is onaangenaam en vreemd en geeft de prent een ongemakkelijke en bijna onuitstaanbare ondertoon mee. De prestatie van Matt Damon als de gladde en mooie leugenaar en moordenaar, draagt daar alleen maar toe bij. Bovendien lijkt de film met zijn 129 minuten een eeuwigheid te duren. Maar snelheid is dan ook nooit het grootste talent van regisseur Anthony Minghella (The English Patient) geweest. We kruisen onze vingers dat de oscar voor beste aangepast scenario straks naar die andere marathonfilm mag gaan. Frank Darabont heeft het tien keer meer verdiend. Believe it or not.

Titel: The Talented Mr. Ripley
Genre: Thriller
Speelduur: 2u20
Regisseur: Anthony Minghella
Acteurs: Matt Damon, Gwyneth Paltrow, Jude Law, Cate Blanchett, Philip Seymour Hoffman, Jack Davenport

PLANEET CINEMA

Planeet Cinema is een online filmmagazine. We bekijken films zonder grenzen: oud of nieuw, populair of obscuur.

We geven graag nieuw schrijftalent de kans om online te publiceren.

Planeet Cinema beschikt over een uitgebreid archief van meer dan 6.000 artikelen sinds 1993.

 

HOME
RECENSIES
ACHTERGRONDEN
FESTIVALS
KLASSIEKERS

Twitter Facebook

 

THEMA

THEMA - UIT DE KUNST
Vrouw in een mannenwereld


Met de hulp van een historica draaide de Franse regisseur Bruno Nuytten in 1988 een biopic over een van Frankrijks meest bekende vrouwelijke kunstenaars uit de negentiende eeuw. De gelijknamige film vertelt haar tragische levensverhaal begeleid door de dramatische muziek voor hoofdzakelijk strijkers van componist Gabriel Yared.

>>>

THEMA - UIT DE KUNST
De beeldhouwer die niet wou schilderen


Quizvraagje voor bij de barbecue: wat hebben Mozes, Johannes de Doper, Marcus Antonius, Henry VIII, Michelangelo en God de Vader zelve gemeenschappelijk? Antwoord: ze werden allemaal op film vereeuwigd door Charlton Heston.

>>>

THEMA - UIT DE KUNST
Het spanningsveld van de kunstenaar


Een kunstschilder die in de tweede helft van de negentiende eeuw in het zog van het impressionisme op de kunstscène verschijnt, is Auguste Renoir. Deze Fransman die ongeveer 6000 schilderijen maakte, is echter niet de enige kunstenaar die Gilles Bourdos met de film Renoir in de verf zet.

>>>

THEMA - UIT DE KUNST
Genialiteit ondergedompeld in miserie


Quoth the raven: ‘nevermore’. Edgar Allan Poe schreef de beroemde dichtregel in 1845, en sindsdien heeft zijn raaf de populaire cultuur niet meer verlaten. Als zelfs The Simpsons je gedicht opnemen in hun Treehouse of Horrorreeks, weet je dat je het als dichter gemaakt hebt.

>>>

THEMA - UIT DE KUNST
Pop-art tot de tiende macht


Thierry Guetta is een Fransman die in Los Angeles een tweedehands kledingzaak heeft. Via via ontmoet hij een street art-kunstenaar en hij – notoir allesfilmer – springt bij en filmt alles. Meer street art-kunstenaars laten zich filmen. Een idee voor een documentaire is geboren. Maar er is iets loos. Guetta zal niet rusten voor hij alle kunstenaars heeft gefilmd. Hij ontmoet er veel. Maar er ontbreekt er een: Banksy, die intussen wereldberoemd is geworden met zijn ironische street art.

>>>

THEMA - UIT DE KUNST
Wie is er bang van Alfred Hitchcock?


In 2012, meer dan 30 jaar na zijn dood, verschenen er plots twee films over het leven van Alfred Hitchcock. Het mag een wonder zijn dat het zolang geduurd heeft. Hitchcock was een mysterieus man en een gedroomd object voor een biopic.

>>>

UIT HET ARCHIEF

Tarantula
CALVAIRE
Marc Stevens is een vrouw
>>>