Meteen naar de tekst springen
Foto: Buena Vista

INDEX >> RECENSIES >> PASSION OF MIND

PASSION OF MIND
La double vie de Marie

onder middelmaat  

Hans Dewijngaert | 13/06/2000


Share/Bookmark

Komt het ooit nog goed met Demi Moore? Aan haar immer groeiend lijstje met mega-flops (GI Jane, Striptease, The Scarlet Letter) te oordelen blijkbaar niet. Laten we eerlijk zijn: sinds het supermelige maar best pruimbare Ghost uit 1990, gaat het voor miss Vanity Fair alleen maar bergaf. Tijdens de opnames van Passion of Mind zat ze bovendien verstrikt in haar scheiding met Bruce Willis. Alle ellende op een hoopje. Geen wonder dat Alain Berliner er ei zo na depri van werd.

Niet dat Ma Vie en Rose achteraf bekeken hét meesterwerk van het jaar was, maar de film maakte in 1997 wél indruk op het Filmfestival van Cannes. In die mate zelfs dat onze landgenoot Alain Berliner naar Hollywood mocht om er een film te maken. En niet de minste. Uit alle projecten koos hij een scenario van Ronald Bass, de man achter What Dreams May Come, Snow Falling on Cedars, My Best Friend's Wedding en Rain Man. Als hoofdrolspeelster kon hij beschikken over Demi Moore, die besloten had om haar carrière via een kleinere film weer overeind te krijgen. Tijdens haar hoogdagen midden jaren negentig kreeg ze voor haar rol in Striptease twaalf miljoen dollar, zo ongeveer het gehele budget waar Passion of Mind werd voor gedraaid. Zowel voor Berliner als Moore werd het project een ontgoocheling van formaat. Volgens geruchten lag het tweetal vaak overhoop op de set en vlotten de opnames van geen kanten. In Amerika werd de prent trouwens nauwelijks opgemerkt. Op 28 mei ging hij in limited release. Voorlopig bracht de film zo'n 400.000 dollar op. Niet meteen een kaskraker dus.

Nochtans is het uitgangspunt er één dat de mensheid al sinds zijn ontstaan bezighoudt: het onderscheid tussen droom en realiteit. Dat is iets wat Demi Moores personage blijkbaar niet meer kan maken. Ze leidt twee levens en weet niet welke het echte is. Als de doodbrave weduwe Marie leeft ze met haar twee dochters op het Franse platteland. Maar 's nachts ontwaakt ze als Marty in het jachtige leven van New York, waar ze een veelgeprezen literaire agente is. Beide levens komen haar zo echt voor dat ze het ook niet meer weet. Volgens haar twee psychiaters zijn dromen compensaties voor het leven dat ze leidt. Allemaal goed en wel, maar veel wijzer worden Marie en Marty er niet van. De zaken worden nog complexer als ze beiden in een soort parallelle romance betrokken raken. Marie ontmoet een Amerikaanse schrijver en ook Mary begint een relatie.

Veel spanning levert het allemaal niet op, want met die liefdesaffaires moet de vreemde magisch-realistische sfeer wijken voor stroperige romantiek. We switchen te pas en te onpas van Frankrijk naar New York, zonder dat het verhaal eigenlijk verdergestuwd wordt of we een stap dichter bij de oplossing komen. Veel liever houdt Berliner zich blijkbaar bezig met mooiebeeldenfilmerij. Hij brengt de Franse landschappen tot vervelens toe in beeld en moet blij als een kind geweest zijn dat hij de Brooklyn Bridge op zoveel verschillende manieren kon filmen. Als kijker ben je er niks mee en hoop je snel te weten te komen welk leven nu eigenlijk écht is. Geen nood: uiteindelijk kóm je te weten hoe de vork aan de steel zit. Maar je moet er wel heel veel geduld voor opbrengen.

Titel: Passion of Mind
Genre: Drama
Speelduur: 1u45
Regisseur: Alain Berliner
Acteurs: Demi Moore, Stellan Skarsgard, William Fichtner, Sinead Cusack, Matthew Beisner

PLANEET CINEMA

Planeet Cinema is een online filmmagazine. We bekijken films zonder grenzen: oud of nieuw, populair of obscuur.

We geven graag nieuw schrijftalent de kans om online te publiceren.

Planeet Cinema beschikt over een uitgebreid archief van meer dan 6.000 artikelen sinds 1993.

 

HOME
RECENSIES
ACHTERGRONDEN
FESTIVALS
KLASSIEKERS

Twitter Facebook

 

THEMA

THEMA - UIT DE KUNST
Vrouw in een mannenwereld


Met de hulp van een historica draaide de Franse regisseur Bruno Nuytten in 1988 een biopic over een van Frankrijks meest bekende vrouwelijke kunstenaars uit de negentiende eeuw. De gelijknamige film vertelt haar tragische levensverhaal begeleid door de dramatische muziek voor hoofdzakelijk strijkers van componist Gabriel Yared.

>>>

THEMA - UIT DE KUNST
De beeldhouwer die niet wou schilderen


Quizvraagje voor bij de barbecue: wat hebben Mozes, Johannes de Doper, Marcus Antonius, Henry VIII, Michelangelo en God de Vader zelve gemeenschappelijk? Antwoord: ze werden allemaal op film vereeuwigd door Charlton Heston.

>>>

THEMA - UIT DE KUNST
Het spanningsveld van de kunstenaar


Een kunstschilder die in de tweede helft van de negentiende eeuw in het zog van het impressionisme op de kunstscène verschijnt, is Auguste Renoir. Deze Fransman die ongeveer 6000 schilderijen maakte, is echter niet de enige kunstenaar die Gilles Bourdos met de film Renoir in de verf zet.

>>>

THEMA - UIT DE KUNST
Genialiteit ondergedompeld in miserie


Quoth the raven: ‘nevermore’. Edgar Allan Poe schreef de beroemde dichtregel in 1845, en sindsdien heeft zijn raaf de populaire cultuur niet meer verlaten. Als zelfs The Simpsons je gedicht opnemen in hun Treehouse of Horrorreeks, weet je dat je het als dichter gemaakt hebt.

>>>

THEMA - UIT DE KUNST
Pop-art tot de tiende macht


Thierry Guetta is een Fransman die in Los Angeles een tweedehands kledingzaak heeft. Via via ontmoet hij een street art-kunstenaar en hij – notoir allesfilmer – springt bij en filmt alles. Meer street art-kunstenaars laten zich filmen. Een idee voor een documentaire is geboren. Maar er is iets loos. Guetta zal niet rusten voor hij alle kunstenaars heeft gefilmd. Hij ontmoet er veel. Maar er ontbreekt er een: Banksy, die intussen wereldberoemd is geworden met zijn ironische street art.

>>>

THEMA - UIT DE KUNST
Wie is er bang van Alfred Hitchcock?


In 2012, meer dan 30 jaar na zijn dood, verschenen er plots twee films over het leven van Alfred Hitchcock. Het mag een wonder zijn dat het zolang geduurd heeft. Hitchcock was een mysterieus man en een gedroomd object voor een biopic.

>>>

UIT HET ARCHIEF

Foto: Sony
AUTO FOCUS
Vrije liefde, vrije seks
>>>