Meteen naar de tekst springen

INDEX >> FESTIVALS >> NACHT VAN AVANT-PREMIERES

NACHT VAN AVANT-PREMIERES
Overnachten in de bioscoop

 

Hans Dewijngaert | 28/08/2000


Share/Bookmark

In dertien verschillende steden van België organiseert BBL Futuris op 15 en 16 september de Nacht van de Avant-Premières. Overnachten in de bioscoop dus, met vier films als goed gezelschap.

Op het programma staan vier films in avant-première en allen maakten ze eerder dit jaar al naam op een festival. O Brother Where Art Thou? is de nieuwste van de gebroeders Joel en Ethan Coen en kreeg een selectie te pakken op het festival van Cannes. De tweede is de spektakelfilm Shaft van John Singleton, waarin John Shaft Jr, gespeeld door Samuel L. Jackson, de rol van zijn oom overneemt om New York van de criminaliteit te redden. Shaft was eerder al te zien op het festival van Deauville. Winnaar van de Zilveren Raaf en Prijs van het Publiek op het 18e Festival van de Fantastische Film was Galaxy Quest, naar de gelijknamige tv-serie. Met onder meer Tim Allen en Sigourney Weaver. De vierde film was de verrassing van het Festival van Sundance: Road Trip van Todd Philips.

Tijdens de hele nacht zullen, onder leiding van het Magic Land Théâtre en Aksident, verschillende ludieke theaterinterventies de lont in het kruidvat steken. Bovendien lopen er wedstrijden, met onder meer GSM's als geschenken. En tegen het ochtendgloren worden de dappere nachtwandelaars beloond met een ontbijt. Een ideale nacht voor wie wel eens de lakens wil delen met vier films.

De veertien deelnemende bioscopen:

UGC Cinemas, Antwerpen
Sphinx, Gent
Imagimons, Bergen
Imagibraine, Braine l'Alleud
Rialto, Oostende
Cityscoop, Roeselare
Multiscope Palace, Doornik
Palace, Aalst
UGC De Brouckère, Brussel
Le Parc, Luik
Churchill, Luik
Stuart, La Louvière
Studio Filmtheaters, Diest
Studio Filmtheaters, Leuven

Prijs van de plaatsen in voorverkoop 600BF en de avond zelf 1000 BF. Meer informatie bij de deelnemende bioscopen.

PLANEET CINEMA

Planeet Cinema is een online filmmagazine. We bekijken films zonder grenzen: oud of nieuw, populair of obscuur.

We geven graag nieuw schrijftalent de kans om online te publiceren.

Planeet Cinema beschikt over een uitgebreid archief van meer dan 6.000 artikelen sinds 1993.

 

HOME
RECENSIES
ACHTERGRONDEN
FESTIVALS
KLASSIEKERS

Twitter Facebook

 

THEMA

THEMA - UIT DE KUNST
Vrouw in een mannenwereld


Met de hulp van een historica draaide de Franse regisseur Bruno Nuytten in 1988 een biopic over een van Frankrijks meest bekende vrouwelijke kunstenaars uit de negentiende eeuw. De gelijknamige film vertelt haar tragische levensverhaal begeleid door de dramatische muziek voor hoofdzakelijk strijkers van componist Gabriel Yared.

>>>

THEMA - UIT DE KUNST
De beeldhouwer die niet wou schilderen


Quizvraagje voor bij de barbecue: wat hebben Mozes, Johannes de Doper, Marcus Antonius, Henry VIII, Michelangelo en God de Vader zelve gemeenschappelijk? Antwoord: ze werden allemaal op film vereeuwigd door Charlton Heston.

>>>

THEMA - UIT DE KUNST
Het spanningsveld van de kunstenaar


Een kunstschilder die in de tweede helft van de negentiende eeuw in het zog van het impressionisme op de kunstscène verschijnt, is Auguste Renoir. Deze Fransman die ongeveer 6000 schilderijen maakte, is echter niet de enige kunstenaar die Gilles Bourdos met de film Renoir in de verf zet.

>>>

THEMA - UIT DE KUNST
Genialiteit ondergedompeld in miserie


Quoth the raven: ‘nevermore’. Edgar Allan Poe schreef de beroemde dichtregel in 1845, en sindsdien heeft zijn raaf de populaire cultuur niet meer verlaten. Als zelfs The Simpsons je gedicht opnemen in hun Treehouse of Horrorreeks, weet je dat je het als dichter gemaakt hebt.

>>>

THEMA - UIT DE KUNST
Pop-art tot de tiende macht


Thierry Guetta is een Fransman die in Los Angeles een tweedehands kledingzaak heeft. Via via ontmoet hij een street art-kunstenaar en hij – notoir allesfilmer – springt bij en filmt alles. Meer street art-kunstenaars laten zich filmen. Een idee voor een documentaire is geboren. Maar er is iets loos. Guetta zal niet rusten voor hij alle kunstenaars heeft gefilmd. Hij ontmoet er veel. Maar er ontbreekt er een: Banksy, die intussen wereldberoemd is geworden met zijn ironische street art.

>>>

THEMA - UIT DE KUNST
Wie is er bang van Alfred Hitchcock?


In 2012, meer dan 30 jaar na zijn dood, verschenen er plots twee films over het leven van Alfred Hitchcock. Het mag een wonder zijn dat het zolang geduurd heeft. Hitchcock was een mysterieus man en een gedroomd object voor een biopic.

>>>

UIT HET ARCHIEF

Foto: MGM
LEGALLY BLONDE 2: RED, WHITE & BLONDE
Met de cosmo in de hand trekt Elle door het hele land
>>>