Meteen naar de tekst springen
Foto: Organisatie

INDEX >> FESTIVALS >> LEUVEN KORT VIRTUEEL

LEUVEN KORT VIRTUEEL
Filmkijken op je computer

 

Hans Dewijngaert | 30/10/2000


Share/Bookmark

Een film hoor je eigenlijk in de bioscoop geprojecteerd te zien, maar niet volgens Leuven Kort. Het sympathieke kortfilmfestival gaat dit jaar immers virtueel. Geen projecties meer op het witte doek, maar wel filmkijken via internet. Vanaf 4 november dwalen twintig kortfilms over je computerscherm.

Het Leuvense kortfilmfestival is aan zijn zesde editie toe en leek na de 4.500 bezoekers van vorig jaar goed op weg om ook op Europees niveau een rol van betekenis te gaan spelen. Naast de traditionele Vlaamse kortfilms ruimde het festival immers ook baan voor Nederland en korte films uit de rest van de wereld. Maar het draaide wel even anders uit: door geldgebrek dit jaar geen traditionele Leuven Kort, maar wel een virtuele versie. Tussen 4 november en 31 januari kan je op de festivalsite terecht voor Vlaamse korte fictiefilms, korte animatiefilms en videoclips. Twintig in totaal, toch wel merkelijk minder dan de tachtig kortfilms die vorig jaar in onder meer Wagenhuys over de projectors rolden. De films zijn in streaming video te bekijken in small- of breedband en dateren allemaal van tussen 15 oktober 1999 en 1 oktober 2000.

Naast de professionele jury, kan je als kijker stemmen voor de door Telenet gesponsorde publieksprijzen, die op zaterdag 16 december worden uitgereikt. Vanaf maandag 18 december kan je op de festivalsite terecht voor een uitgebreid beeldverslag. Alle films blijven dan nog online tot en met 31 januari 2001. Toch wel erg jammer dat zo'n populair festival als Leuven Kort het nu 'slechts' met internet moet doen. De vraag is hoeveel mensen via hun computerscherm naar een film willen staren. Organisator Johan Van Schaeren ziet het allemaal positief in. In ROB's Praatcafé vertelde hij dat hij verwacht dat dit complementaire festival meer mensen kan aanspreken. Maar of internet echt wel drempelverlagend werkt, blijft toch een groot vraagteken. Volgend jaar hoopt Leuven Kort een comeback in de zalen te maken, met opnieuw een internationaal getint festival. Als er genoeg geld is tenminste.

Voor alle informatie: http://www.kortfilmfestival.com

PLANEET CINEMA

Planeet Cinema is een online filmmagazine. We bekijken films zonder grenzen: oud of nieuw, populair of obscuur.

We geven graag nieuw schrijftalent de kans om online te publiceren.

Planeet Cinema beschikt over een uitgebreid archief van meer dan 6.000 artikelen sinds 1993.

 

HOME
RECENSIES
ACHTERGRONDEN
FESTIVALS
KLASSIEKERS

Twitter Facebook

 

THEMA

THEMA - UIT DE KUNST
Vrouw in een mannenwereld


Met de hulp van een historica draaide de Franse regisseur Bruno Nuytten in 1988 een biopic over een van Frankrijks meest bekende vrouwelijke kunstenaars uit de negentiende eeuw. De gelijknamige film vertelt haar tragische levensverhaal begeleid door de dramatische muziek voor hoofdzakelijk strijkers van componist Gabriel Yared.

>>>

THEMA - UIT DE KUNST
De beeldhouwer die niet wou schilderen


Quizvraagje voor bij de barbecue: wat hebben Mozes, Johannes de Doper, Marcus Antonius, Henry VIII, Michelangelo en God de Vader zelve gemeenschappelijk? Antwoord: ze werden allemaal op film vereeuwigd door Charlton Heston.

>>>

THEMA - UIT DE KUNST
Het spanningsveld van de kunstenaar


Een kunstschilder die in de tweede helft van de negentiende eeuw in het zog van het impressionisme op de kunstscène verschijnt, is Auguste Renoir. Deze Fransman die ongeveer 6000 schilderijen maakte, is echter niet de enige kunstenaar die Gilles Bourdos met de film Renoir in de verf zet.

>>>

THEMA - UIT DE KUNST
Genialiteit ondergedompeld in miserie


Quoth the raven: ‘nevermore’. Edgar Allan Poe schreef de beroemde dichtregel in 1845, en sindsdien heeft zijn raaf de populaire cultuur niet meer verlaten. Als zelfs The Simpsons je gedicht opnemen in hun Treehouse of Horrorreeks, weet je dat je het als dichter gemaakt hebt.

>>>

THEMA - UIT DE KUNST
Pop-art tot de tiende macht


Thierry Guetta is een Fransman die in Los Angeles een tweedehands kledingzaak heeft. Via via ontmoet hij een street art-kunstenaar en hij – notoir allesfilmer – springt bij en filmt alles. Meer street art-kunstenaars laten zich filmen. Een idee voor een documentaire is geboren. Maar er is iets loos. Guetta zal niet rusten voor hij alle kunstenaars heeft gefilmd. Hij ontmoet er veel. Maar er ontbreekt er een: Banksy, die intussen wereldberoemd is geworden met zijn ironische street art.

>>>

THEMA - UIT DE KUNST
Wie is er bang van Alfred Hitchcock?


In 2012, meer dan 30 jaar na zijn dood, verschenen er plots twee films over het leven van Alfred Hitchcock. Het mag een wonder zijn dat het zolang geduurd heeft. Hitchcock was een mysterieus man en een gedroomd object voor een biopic.

>>>

UIT HET ARCHIEF

Foto: UIP
WIMBLEDON
Romantiek volgens de spelregels
>>>