Meteen naar de tekst springen
Foto: 20th Century Fox

INDEX >> RECENSIES >> LAKE PLACID

LAKE PLACID
Crocodile Hunting

boven middelmaat  

Steven Ceuterick | 06/11/2000


Share/Bookmark

Er zijn geen zekerheden meer in het leven: een film die eerder dit jaar in ons Belgenlandje rechtstreeks vanuit de Verenigde Staten in de videotheken kwam binnenwaaien, wordt door producent Fox nu toch aan een relatief beperkt bioscooppubliek losgelaten. Na een visie van de prent zijn de allicht strategische redenen voor deze zet ons trouwens nog steeds niet duidelijk.

Het is overigens niet het enige bizarre feit dat gepaard gaat met de dus wel onverwachte release van Lake Placid, volgens de makers een ideale combinatie van horror en comedy. Waar de prent bij zijn release aan de overkant van de grote plas door de jongens van de MPAA een R-rating meekreeg voor violent creature attacks and language, programmeren de Kinepolis-bioscopen daarentegen de prent vrolijk met een Kinderen Toegelaten-label. En om het hele zaakje nog ingewikkelder te maken, kunnen we er nog aan toevoegen dat aan de videotheekbezoekers wordt aangeraden om Lake Placid pas vanaf zestien jaar en ouder te bekijken. Begrijpe wie kan, dus.

Zichzelf presenterend als een komische horrorfilm maar uiteindelijk resulterend in een Crocodile Dundee meets Jaws, vertelt Lake Placid het verhaal van een groot meer in een afgelegen hoek van de Verenigde Staten dat af te rekenen krijgt met een onverwachte en dodelijke bezoeker. Verschillende partijen komen er op af om de zaak te onderzoeken: de plaatselijke sheriff (Brendan Gleeson), een paleontologe uit New York (Bridget Fonda), een lokale would-be natuuractivist (Bill Pullman) en een knotsgekke pseudo-wetenschapper (Oliver Platt) die uiteindelijk als één van de eersten de ware identiteit van de indringer weet te achterhalen. We vertellen u allicht niets nieuws dat het wezen uiteindelijk een uit de kluiten gewassen krokodil blijkt te zijn. Samen met de vraag over hoe deze kolos het best kan aangepakt worden, gaat men ook op zoek naar het waarom van de aanwezigheid van het beestje in het meer. Het dient gezegd dat vooral het antwoord op deze laatste vraag eerder ongeloofwaardig overkomt. En dan drukken we ons nog lichtjes uit.

Is de prent al de heisa rond de verschillende ratings en de dubbele video- en biosrelease (is Movie overigens het enige filmmedium die dit feit heeft opgemerkt?) nu dan wel waard? Enerzijds is het overduidelijk waar regisseur Steve Miner (Halloween H2O) zijn inspiratie heeft gehaald; anderzijds weet de man maar al te goed dat de pure horror-thriller hem niet ligt (remember opnieuw Halloween H2O) en doorspekt hij daarom Lake Placid te pas maar ook vaak te onpas met een vleugje humor. Bill Pullman en Bridget Fonda proberen met hun ervaring de meubelen te redden maar ook zij hebben zichtbaar last van het gammele scenario: zo wordt het voor de kijker bijvoorbeeld nooit echt duidelijk waarom juist het personage van Fonda vanuit New York naar Lake Placid werd gestuurd en ook de karakters van Oliver Platt en Bill Pullman hadden nog meer uitgediept mogen worden.

Meer dan een aardig tussendoortje is deze Lake Placid uiteindelijk niet geworden en volgens onze informatie is Steve Miner op dit eigenste ogenblik bezig met de productie van de western Texas Rangers. De film wordt na zijn Amerikaanse première in de zomer van volgend jaar in Europa verwacht. Of we daarvoor in eerste instantie naar de bios dan wel de videotheek moeten, is nog niet bekend.

Titel: Lake Placid
Genre: horror/komedie
Speelduur: 83 minuten
Regisseur: Steve Miner
Acteurs: Bill Pullman, Bridget Fonda, Oliver Platt, Brendan Gleeson

PLANEET CINEMA

Planeet Cinema is een online filmmagazine. We bekijken films zonder grenzen: oud of nieuw, populair of obscuur.

We geven graag nieuw schrijftalent de kans om online te publiceren.

Planeet Cinema beschikt over een uitgebreid archief van meer dan 6.000 artikelen sinds 1993.

 

HOME
RECENSIES
ACHTERGRONDEN
FESTIVALS
KLASSIEKERS

Twitter Facebook

 

THEMA

THEMA - UIT DE KUNST
Vrouw in een mannenwereld


Met de hulp van een historica draaide de Franse regisseur Bruno Nuytten in 1988 een biopic over een van Frankrijks meest bekende vrouwelijke kunstenaars uit de negentiende eeuw. De gelijknamige film vertelt haar tragische levensverhaal begeleid door de dramatische muziek voor hoofdzakelijk strijkers van componist Gabriel Yared.

>>>

THEMA - UIT DE KUNST
De beeldhouwer die niet wou schilderen


Quizvraagje voor bij de barbecue: wat hebben Mozes, Johannes de Doper, Marcus Antonius, Henry VIII, Michelangelo en God de Vader zelve gemeenschappelijk? Antwoord: ze werden allemaal op film vereeuwigd door Charlton Heston.

>>>

THEMA - UIT DE KUNST
Het spanningsveld van de kunstenaar


Een kunstschilder die in de tweede helft van de negentiende eeuw in het zog van het impressionisme op de kunstscène verschijnt, is Auguste Renoir. Deze Fransman die ongeveer 6000 schilderijen maakte, is echter niet de enige kunstenaar die Gilles Bourdos met de film Renoir in de verf zet.

>>>

THEMA - UIT DE KUNST
Genialiteit ondergedompeld in miserie


Quoth the raven: ‘nevermore’. Edgar Allan Poe schreef de beroemde dichtregel in 1845, en sindsdien heeft zijn raaf de populaire cultuur niet meer verlaten. Als zelfs The Simpsons je gedicht opnemen in hun Treehouse of Horrorreeks, weet je dat je het als dichter gemaakt hebt.

>>>

THEMA - UIT DE KUNST
Pop-art tot de tiende macht


Thierry Guetta is een Fransman die in Los Angeles een tweedehands kledingzaak heeft. Via via ontmoet hij een street art-kunstenaar en hij – notoir allesfilmer – springt bij en filmt alles. Meer street art-kunstenaars laten zich filmen. Een idee voor een documentaire is geboren. Maar er is iets loos. Guetta zal niet rusten voor hij alle kunstenaars heeft gefilmd. Hij ontmoet er veel. Maar er ontbreekt er een: Banksy, die intussen wereldberoemd is geworden met zijn ironische street art.

>>>

THEMA - UIT DE KUNST
Wie is er bang van Alfred Hitchcock?


In 2012, meer dan 30 jaar na zijn dood, verschenen er plots twee films over het leven van Alfred Hitchcock. Het mag een wonder zijn dat het zolang geduurd heeft. Hitchcock was een mysterieus man en een gedroomd object voor een biopic.

>>>

UIT HET ARCHIEF

RCV
CURSE OF THE GOLDEN FLOWER
Over bloemetjes en bijtjes
>>>