Meteen naar de tekst springen
Foto: HBO

INDEX >> ACHTERGRONDEN >> BAND OF BROTHERS

BAND OF BROTHERS
De hel op klein scherm

 

Hans Dewijngaert | 01/10/2001


Share/Bookmark

Drie jaar geleden dropte Steven Spielberg de nietsvermoedende bioscoopbezoeker op Omaha Beach, waar rond half zeven 's ochtends de hel losbarstte. De regisseur kraste de gruwelen van WO II vlijmscherp op ons netvlies. In Band of Brothers, de duurste tv-productie ooit, gaat Spielberg met zijn verhaal verder. Vanaf vrijdag te zien op BBC-televisie.

Toen Steven Spielberg in 1998 Saving Private Ryan verfilmde, werd Stephen E. Ambrose, Amerika's autoriteit op het gebied van de tweede wereldoorlog, bij het project betrokken als technisch raadgever. Acht regisseurs en zeven scenaristen gebruikten zijn bestseller Band of Brothers als basis voor een 10-delige miniserie voor het Amerikaanse netwerk HBO. Onder de regisseurs voormalig X-Files veteraan David Nutter, Phil Alden Robinson (Field of Dreams), ex-cinematograaf Mikael Salomon en Tom Hanks, die deel vijf onder handen nam. Hanks schreef ook mee aan de scenario's en nam samen met zijn goede vriend Steven Spielberg de honneurs als executive producer waar. Ze hadden (afhankelijk van de bron) tussen de 100 en 120 miljoen dollar voor de serie over, die meteen als de duurde televisiereeks ooit de geschiedenis inging. Da's, ter vergelijking, drie keer zoveel als ABC's War and Remembrance uit 1988.

Band of Brothers vertelt het verhaal van het 506e Amerikaans eliteregiment para's. We volgen hen van hun opleiding twee jaar voor de oorlog in hun trainingskamp in Georgia, tot hun interventie in Normandië. De groep vecht zich vervolgens door Nederland en België, bevrijdt Joden uit een concentratiekamp en stoot helemaal door tot Berchtesgaden, waar zich Hitlers hoofdkwartier - het Adelaarsnest - bevond. Of hoe in tien uur schermtijd de uithoeken van de hel verkend worden.

In de pers werd al veel geschreven over de manier waarop Hanks en co. de landing in Normandië in beeld zouden brengen. Spielbergs dertig minuten durende openingsscène van Saving Private Ryan blijft immers tot op de dag van vandaag onovertroffen. De regisseurs van Band of Brothers kozen voor een iets andere invalshoek van de invasie, maar hebben evenveel oog voor de gruwelijke details.

Band of Brothers deed opzettelijk geen beroep op bekende acteurs, hoewel Tom Hanks zelf een cameo heeft en Friends-acteur David Schwimmer vreemd genoeg de rol van eerste commandant Herbert M. Sobel speelt. Maar de makers wilden vermijden dat bekende namen de anonimiteit van de soldaten zouden overvleugelen. Als we de Amerikaanse kritieken mogen geloven, is de serie een schot in de roos en kan het de vergelijking met zijn cinemaversie zeker doorstaan. Het recept van gruwelijk realisme en huiveringwekkende beelden zou in elk geval bewaard zijn. U bent gewaarschuwd.

Band of Brothers. Vanaf 5 oktober tien vrijdagen lang om 21.30 uur op BBC 2.

PLANEET CINEMA

Planeet Cinema is een online filmmagazine. We bekijken films zonder grenzen: oud of nieuw, populair of obscuur.

We geven graag nieuw schrijftalent de kans om online te publiceren.

Planeet Cinema beschikt over een uitgebreid archief van meer dan 6.000 artikelen sinds 1993.

 

HOME
RECENSIES
ACHTERGRONDEN
FESTIVALS
KLASSIEKERS

Twitter Facebook

 

THEMA

THEMA - UIT DE KUNST
Vrouw in een mannenwereld


Met de hulp van een historica draaide de Franse regisseur Bruno Nuytten in 1988 een biopic over een van Frankrijks meest bekende vrouwelijke kunstenaars uit de negentiende eeuw. De gelijknamige film vertelt haar tragische levensverhaal begeleid door de dramatische muziek voor hoofdzakelijk strijkers van componist Gabriel Yared.

>>>

THEMA - UIT DE KUNST
De beeldhouwer die niet wou schilderen


Quizvraagje voor bij de barbecue: wat hebben Mozes, Johannes de Doper, Marcus Antonius, Henry VIII, Michelangelo en God de Vader zelve gemeenschappelijk? Antwoord: ze werden allemaal op film vereeuwigd door Charlton Heston.

>>>

THEMA - UIT DE KUNST
Het spanningsveld van de kunstenaar


Een kunstschilder die in de tweede helft van de negentiende eeuw in het zog van het impressionisme op de kunstscène verschijnt, is Auguste Renoir. Deze Fransman die ongeveer 6000 schilderijen maakte, is echter niet de enige kunstenaar die Gilles Bourdos met de film Renoir in de verf zet.

>>>

THEMA - UIT DE KUNST
Genialiteit ondergedompeld in miserie


Quoth the raven: ‘nevermore’. Edgar Allan Poe schreef de beroemde dichtregel in 1845, en sindsdien heeft zijn raaf de populaire cultuur niet meer verlaten. Als zelfs The Simpsons je gedicht opnemen in hun Treehouse of Horrorreeks, weet je dat je het als dichter gemaakt hebt.

>>>

THEMA - UIT DE KUNST
Pop-art tot de tiende macht


Thierry Guetta is een Fransman die in Los Angeles een tweedehands kledingzaak heeft. Via via ontmoet hij een street art-kunstenaar en hij – notoir allesfilmer – springt bij en filmt alles. Meer street art-kunstenaars laten zich filmen. Een idee voor een documentaire is geboren. Maar er is iets loos. Guetta zal niet rusten voor hij alle kunstenaars heeft gefilmd. Hij ontmoet er veel. Maar er ontbreekt er een: Banksy, die intussen wereldberoemd is geworden met zijn ironische street art.

>>>

THEMA - UIT DE KUNST
Wie is er bang van Alfred Hitchcock?


In 2012, meer dan 30 jaar na zijn dood, verschenen er plots twee films over het leven van Alfred Hitchcock. Het mag een wonder zijn dat het zolang geduurd heeft. Hitchcock was een mysterieus man en een gedroomd object voor een biopic.

>>>

UIT HET ARCHIEF

Foto: Newmarket Film
SPUN
Junkieverdriet
>>>