Meteen naar de tekst springen
Foto: Leuven Kort

INDEX >> FESTIVALS >> LEUVEN KORT

LEUVEN KORT
Festival gaat internationaal

 

Hans Dewijngaert | 19/11/2001


Share/Bookmark

Met zijn zevende editie gaat het Leuvense kortfilmfestival resoluut internationaal. Na een sabbatjaar in cyberspace worden alle registers opengetrokken met een programma dat zowel fictie, animatie als videoclips omvat. Tien dagen lang smullen geblazen.

Van klein naar groot: Leuven Kort heeft al een hele weg afgelegd. In 1995 werden alleen enkele korte fictiefilms vertoond, twee jaar later kwam animatie erbij en in 1999 waren voor het eerst ook videoclips in het programma te zien. Leuven Kort ging met de jaren ook onderdak bieden aan televisiefilms, live begeleide films en korte fictie- en animatiefilms uit het Franstalig landsgedeelte. Tot het verleden jaar fout dreigde te gaan. Geen budget en dus ook geen regulier festival. De makers zochten hun heil op internet en lanceerden Leuven Kort Virtueel. De gok werd een succes, want op drie maanden tijd werd meer dan 51.000 keer een van de twintig korte films bekeken.

Dit jaar duikt het festival opnieuw de zalen in en wel met het grootste aanbod ooit. Top of the bill blijft natuurlijk de Vlaamse kortfilmcompetitie, waar het kruim van nieuwe Vlaamse kortfilms meedingt naar drie prijzen: de Prijs van de Jury (een postproductie-faciliteitenpakket van 400.000 BF), de Prijs van het Publiek (een productiepakket van 400.000 BF) en de Prijs voor het Beste Debuut (100.000 BF). Onder meer kortfilm-bekenden Christophe Van Rompaey, Gert Embrechts en Dirk Beliën dingen met nieuw werk mee naar de prijzen. Wie BV's wil spotten in de kortfilms kan onder meer uitkijken naar Frank Focketyn, Karen Vanparys, Mark Verstraete, Mike Verdrengh, Wim Opbrouck, Lucas Van den Eynde, Warre Borgmans, An Ceurvels en Vic Dewachter. Talent gegarandeerd. Films die de competitie niet haalden, werden ondergebracht in een apart luik korte fictie.

Onder de noemer Kort & Goed passeren nog eens de opmerkelijkste kortfilms van 1998 tot 2000 de revue. Onder meer Maria van Fien Troch, Charlotje van Lien Willaert en Gabriël van Renaat Coppens zijn voor kortfilmliefhebbers geen onbekende en verdienen een tweede visie. Traditioneel kijkt Leuven Kort met Travaux en Court ook naar Wallonië: zes van hun beste kortfilms zitten ook dit jaar op het festival. Kinepolis Leuven vertoont als gast dit jaar vijf eigen producties: Straffe Koffie, De Kapster, De Feniks, Gabriël en Zoltan. De film over de goedaardige Rottweiler is het regiedebuut van Luc Wyns; de andere films waren al eerder als voorfilmpjes in enkele Kinepolis-complexen te zien. Aan Bavo Defurne en festivallieveling Pieter Van Hees zijn specials gewijd. Bruxelles Mon Amour rondt het fictie-gedeelte af. Kaat Beels, Marc Didden en Peter Vandekerckhove geven elk hun visie op onze hoofdstad.

Ook de korte animatiefilm krijgt dit jaar weer ruim baan op Leuven Kort. Er is de competitie (50.000 BF), een best of en twee specials: eentje rond Pic André en eentje rond Raoul Servais. Van de befaamde Belgische schilder-cineast zijn Chromophobia, To Speak or Not To Speak, Operation X 70, Goldframe, Sirene, Pegasus en Harpya te zien. Het maken van videoclips blijkt vaak een goede vingeroefening te zijn voor het maken van narratieve films en daarom laat Leuven Kort ook een heel blik videoclips op het publiek los. In competitie (prijs: 70.000 BF) zitten onder meer clips met Zita Swoon, Green Velvet, Monza, Lunascape en De Mens. Wie de regisseurs achter de clip wil leren kennen, moet dus naar dit luik van het festival. Voor het eerst wordt er ook een heuse Europese kortfilmcompetitie georganiseerd, met prijzen van de Jury (80.000 BF) en het Publiek (100.000 BF). Dé kans om talent van alle uithoeken van Europa op het grote scherm te ontdekken, van Oostenrijk tot Engeland, van Duitsland tot Noorwegen, van Finland tot Spanje.

Elk goed festival heeft natuurlijk ook zijn randgebeuren en bij Leuven Kort is dat niet anders. De videoclipcompetitie wordt bijvoorbeeld afgesloten met een spetterende Leuven Kort Party starring DJ's Stany Crets en Peter Van den Begin. Place to be: Zaal Lido. Voor wie het iets rustiger wil houden, wordt het Café At The Be-Bop omgedoopt tot het officiële Leuven Kort Café. Tom Helsen, Lunascape en Anton Walgrave treden er ook op. Voor wie het festival liever vanuit zijn luie zetel aan het netvlies ziet voorbij trekken, is er altijd nog het unieke breedbandproject, waarin het festival elke week een reeks kortfilms uit de recente geschiedenis van Leuven Kort cyberspace instuurt. Voor elk wat wils dus. Zo hoort het.

Alle informatie: www.kortfilmfestival.be

PLANEET CINEMA

Planeet Cinema is een online filmmagazine. We bekijken films zonder grenzen: oud of nieuw, populair of obscuur.

We geven graag nieuw schrijftalent de kans om online te publiceren.

Planeet Cinema beschikt over een uitgebreid archief van meer dan 6.000 artikelen sinds 1993.

 

HOME
RECENSIES
ACHTERGRONDEN
FESTIVALS
KLASSIEKERS

Twitter Facebook

 

THEMA

THEMA - UIT DE KUNST
Vrouw in een mannenwereld


Met de hulp van een historica draaide de Franse regisseur Bruno Nuytten in 1988 een biopic over een van Frankrijks meest bekende vrouwelijke kunstenaars uit de negentiende eeuw. De gelijknamige film vertelt haar tragische levensverhaal begeleid door de dramatische muziek voor hoofdzakelijk strijkers van componist Gabriel Yared.

>>>

THEMA - UIT DE KUNST
De beeldhouwer die niet wou schilderen


Quizvraagje voor bij de barbecue: wat hebben Mozes, Johannes de Doper, Marcus Antonius, Henry VIII, Michelangelo en God de Vader zelve gemeenschappelijk? Antwoord: ze werden allemaal op film vereeuwigd door Charlton Heston.

>>>

THEMA - UIT DE KUNST
Het spanningsveld van de kunstenaar


Een kunstschilder die in de tweede helft van de negentiende eeuw in het zog van het impressionisme op de kunstscène verschijnt, is Auguste Renoir. Deze Fransman die ongeveer 6000 schilderijen maakte, is echter niet de enige kunstenaar die Gilles Bourdos met de film Renoir in de verf zet.

>>>

THEMA - UIT DE KUNST
Genialiteit ondergedompeld in miserie


Quoth the raven: ‘nevermore’. Edgar Allan Poe schreef de beroemde dichtregel in 1845, en sindsdien heeft zijn raaf de populaire cultuur niet meer verlaten. Als zelfs The Simpsons je gedicht opnemen in hun Treehouse of Horrorreeks, weet je dat je het als dichter gemaakt hebt.

>>>

THEMA - UIT DE KUNST
Pop-art tot de tiende macht


Thierry Guetta is een Fransman die in Los Angeles een tweedehands kledingzaak heeft. Via via ontmoet hij een street art-kunstenaar en hij – notoir allesfilmer – springt bij en filmt alles. Meer street art-kunstenaars laten zich filmen. Een idee voor een documentaire is geboren. Maar er is iets loos. Guetta zal niet rusten voor hij alle kunstenaars heeft gefilmd. Hij ontmoet er veel. Maar er ontbreekt er een: Banksy, die intussen wereldberoemd is geworden met zijn ironische street art.

>>>

THEMA - UIT DE KUNST
Wie is er bang van Alfred Hitchcock?


In 2012, meer dan 30 jaar na zijn dood, verschenen er plots twee films over het leven van Alfred Hitchcock. Het mag een wonder zijn dat het zolang geduurd heeft. Hitchcock was een mysterieus man en een gedroomd object voor een biopic.

>>>

UIT HET ARCHIEF

Paradiso
THE LIBERTINE
Mislukte kopie van Fargo
>>>