Meteen naar de tekst springen
Foto: Paramount

INDEX >> RECENSIES >> RAT RACE

RAT RACE
Gambling jokes

goed  

Tom Coudyzer | 26/11/2001


Share/Bookmark

Vele mensen krijgen nog steeds een glimlach op het gezicht bij het terugdenken aan films zoals The Naked Gun 2 1/2 en My Best Friends Wedding. Het brein achter deze films was Jerry Zucker. Na drie jaar geheel van het voorplan verdwenen te zijn, pakt de regisseur nu uit met een nieuwe komedie. Voor zijn verhaal wist hij een heleboel komieken van de boventste plank te strikken.

Maar jammer genoeg is het in het verleden al bewezen dat klasseacteurs niet altijd voldoende zijn om een prent te doen aanslaan bij het grote publiek. En de vraag die waarschijnlijk nog het meest op de maag lag bij de makers was ongetwijfeld: houden mensen nog van slapstickkomedie? Voor Rat Race werd in ieder geval kosten noch moeite gespaard. De film beschikt over een hele boel acteurs die hun naam al weten te verzilveren hebben in de filmgeschiedenis. Voorbeelden hiervan zijn Cuba Gooding Jr, Rowan Atkinson, Whoopi Goldberg en niet te vergeten John Cleese. Maar naast deze acteurs bevat de film eigenlijk nog een heleboel andere acteurs die eigenlijk ook de titel van hoofdpersonage verdienen. Dit gegeven zorgt er dan ook voor dat de film nogal een drukke bedoening wordt. Om de complexiteit van de film toch iets eenvoudiger te maken, werd gekozen voor een eenvoudige plot.

Donald Sinclair (John Cleese) is de eigenaar van een casino in Las Vegas. Om zijn zaak beter te laten draaien heeft hij besloten om een nieuw soort gokspel te maken. Hij brengt namelijk een aantal mensen te samen en vertelt hen dat de eerste die New Mexico bereikt twee miljoen dollar krijgt. Dit klinkt meteen in de oren van de deelnemers en ze schieten dan ook in volle actie. Sinclair blijft immers ook niet achter met lege handen. Gokkers kunnen immers hun stem uitbrengen over wie de wedstrijd zal winnen. De persoon die het juist raadt krijgt een vergoeding, de anderen verliezen.

Qua humorgehalte valt de film op sommige punten tegen. Zo krijgen we af en toe grappen te zien die we al in heel wat andere komische slapstickfilms te zien kregen. Rowan Atkinson, alias Mr. Bean, brengt ook niet echt vernieuwend werk, je krijgt dan ook af en toe de indruk dat je het wel allemaal eens voorheen gezien hebt in een van zijn sketches van enkele jaren geleden. Het is ook even wennen aan John Cleese, bij de meesten mensen leeft immers nog het beeld van de hyperactieve Mr. Fawlty heel wat jaren geleden. Wat wel opvalt is dat hij de ideale vervanger wordt van Desmond Llewelyn in de nieuwe en misschien ook wel verdere toekomstige Bond films. Een pluim gaat in ieder geval in deze film naar Seth Green, die we nog kennen van Austin Powers (en trouwens ook te zien zal zijn in het vervolg), en Dean Cain. In de film spelen ze twee vrienden die, hoe kan het ook anders, uit zijn om de buit weg te kapen. Zij hebben waarschijnlijk het grootste aandeel in de grappen en grollen van de film. Whoopi Goldberg valt wat tegen in deze film maar dat heeft misschien alles te maken met het rolletje dat ze moest spelen. In de film gaat ze door het leven als een moeder die na zo'n twintig jaar eindelijk haar dochter terugziet.

Wanneer we het geheel bekijken kunnen we best tevreden zijn. Rat Race zal iedereen wel eens aan het lachen kunnen brengen, maar vooral het jongere filmpubliek zal zich waarschijnlijk aangesproken voelen door deze film. Mensen die houden van originele prenten die vernieuwend uit de hoek komen, zullen een grote ontgoocheling oplopen, want de film is op geen enkel ogenblilk echt vernieuwend. Daaruit kunnen we dan ook concluderen dat de prent een leuke afwisseling is tussen de films die de laatste weken de revue passeerden. Lang zal Rat Race het niet uitzingen met een najaar dat ook Harry Potter, Disney's Atlantis en Lord of the Rings met zich meebrengt.

Rat Race is een leuke en ontspannende filmvoorstelling, maar ook niet meer dan dat. Acteurs en actrices hebben er in ieder geval hun beste beentje voor gezet maar dit was niet genoeg om de film de titel 'komische film van het jaar' toe te kennen. Lachen met mate dus.

Titel: Rat Race
Genre: Komedie
Speelduur: 2u05
Regie: Jerry Zucker
Acteurs: John Cleese, Rowan Atkinson, Whoopie Goldberg, John Lovitz, Cuba Gooding Jr.

PLANEET CINEMA

Planeet Cinema is een online filmmagazine. We bekijken films zonder grenzen: oud of nieuw, populair of obscuur.

We geven graag nieuw schrijftalent de kans om online te publiceren.

Planeet Cinema beschikt over een uitgebreid archief van meer dan 6.000 artikelen sinds 1993.

 

HOME
RECENSIES
ACHTERGRONDEN
FESTIVALS
KLASSIEKERS

Twitter Facebook

 

THEMA

THEMA - UIT DE KUNST
Vrouw in een mannenwereld


Met de hulp van een historica draaide de Franse regisseur Bruno Nuytten in 1988 een biopic over een van Frankrijks meest bekende vrouwelijke kunstenaars uit de negentiende eeuw. De gelijknamige film vertelt haar tragische levensverhaal begeleid door de dramatische muziek voor hoofdzakelijk strijkers van componist Gabriel Yared.

>>>

THEMA - UIT DE KUNST
De beeldhouwer die niet wou schilderen


Quizvraagje voor bij de barbecue: wat hebben Mozes, Johannes de Doper, Marcus Antonius, Henry VIII, Michelangelo en God de Vader zelve gemeenschappelijk? Antwoord: ze werden allemaal op film vereeuwigd door Charlton Heston.

>>>

THEMA - UIT DE KUNST
Het spanningsveld van de kunstenaar


Een kunstschilder die in de tweede helft van de negentiende eeuw in het zog van het impressionisme op de kunstscène verschijnt, is Auguste Renoir. Deze Fransman die ongeveer 6000 schilderijen maakte, is echter niet de enige kunstenaar die Gilles Bourdos met de film Renoir in de verf zet.

>>>

THEMA - UIT DE KUNST
Genialiteit ondergedompeld in miserie


Quoth the raven: ‘nevermore’. Edgar Allan Poe schreef de beroemde dichtregel in 1845, en sindsdien heeft zijn raaf de populaire cultuur niet meer verlaten. Als zelfs The Simpsons je gedicht opnemen in hun Treehouse of Horrorreeks, weet je dat je het als dichter gemaakt hebt.

>>>

THEMA - UIT DE KUNST
Pop-art tot de tiende macht


Thierry Guetta is een Fransman die in Los Angeles een tweedehands kledingzaak heeft. Via via ontmoet hij een street art-kunstenaar en hij – notoir allesfilmer – springt bij en filmt alles. Meer street art-kunstenaars laten zich filmen. Een idee voor een documentaire is geboren. Maar er is iets loos. Guetta zal niet rusten voor hij alle kunstenaars heeft gefilmd. Hij ontmoet er veel. Maar er ontbreekt er een: Banksy, die intussen wereldberoemd is geworden met zijn ironische street art.

>>>

THEMA - UIT DE KUNST
Wie is er bang van Alfred Hitchcock?


In 2012, meer dan 30 jaar na zijn dood, verschenen er plots twee films over het leven van Alfred Hitchcock. Het mag een wonder zijn dat het zolang geduurd heeft. Hitchcock was een mysterieus man en een gedroomd object voor een biopic.

>>>

UIT HET ARCHIEF

Foto: Columbia
ANYWHERE BUT HERE
Beautiful Girl and her mom
>>>