Meteen naar de tekst springen
Foto: ABC Television

INDEX >> ACHTERGRONDEN >> KLEINE SCHERM

KLEINE SCHERM
Nieuwe King-miniserie Rose Red

 

Hans Dewijngaert | 07/01/2002


Share/Bookmark

Roddels en speculaties verspreiden zich meestal snel in Hollywood, maar deze is lange tijd een goed bewaard geheim geweest: het scenario van Jan De Bonts The Haunting remake was er oorspronkelijk eentje van Stephen King. Creatieve meningsverschillen tussen King en executive producer Steven Spielberg bliezen uiteindelijk de samenwerking op. The Haunting kwam er uiteindelijk zonder Kings medewerking, maar het idee over een eeuwenoud spookhuis bleef de schrijver plagen. In die mate zelfs dat hij er een miniserie van maakte: Rose Red, in januari op de Amerikaanse televisiezender ABC te zien. Kings legendarische woorden: 'The first person we're going to send this cassette to is Spielberg.'

Miniseries naar het werk van Stephen King lijken stilaan een traditie te worden. It (1990), Golden Years (1991) en The Tommyknockers (1993) bleken een beetje een valse start, maar sinds ABC zich ermee bemoeit, levert het meerdelige werk van King steevast sterke televisie op: The Stand (1994), The Langoliers (1995), The Night Flier (1997), The Shining (1997) en Storm Of the Century (1999). Mick Garris leek lange tijd het alleenrecht te hebben op Kings televisieadaptaties, maar Craig Baxley wordt een aardige concurrent. Toen Garris media '99 Storm Of the Century niet meer in zijn drukke agenda kon proppen, nam Baxley, voormalig stuntman van onder meer Rollerbal en The Duckes of Hazzard en regisseur van The A-Team, het roer zowat over. Geen wonder dan ook dat King voor de regie van zijn nieuwe miniserie meteen aan Baxley dacht. Rose Red is een project waar King al een hele tijd aan bezig is en al jaren af en toe aan de oppervlakte kwam. Lange tijd zag het ernaar uit dat zijn scenario gebruikt ging worden voor de remake van Jan de Bonts The Haunting, maar daar stak Steven Spielberg uiteindelijk een stokje voor.

Na de breuk met Spielberg ging Rose Red een eigen leven leiden. King herwerkte het hele verhaal tijdens zijn revalidatie van het ongeluk dat hem in juni 1999 bijna het leven kostte. Een jaar later - van augustus tot december 2000 - werd de serie in Seattle al ingeblikt met een budget van 35 miljoen dollar, exact evenveel als ABC al had opgehoest voor Storm of the Century. Een groot deel van het geld ging naar de speciale effecten, die onder meer vuurmonsters en dodelijke stenen omvatten en gecreëerd werden door het XFX-team van Steve Johnson (Lord of Illusions, Pet Sematary II). Rose Red zelf, het gigantische spookhuis, is in werkelijkheid het Thornewood Castle in de staat Washington. ABC had een half miljoen dollar veil om het huis om te bouwen.

In het verhaal staat dokter Joyce Reardon (Nancy Travis), professor in paranormale zaken, centraal. Ze is al lange tijd gefascineerd door het oude spookhuis Rose Red en zijn vroegere inwoners. Sinds 1972 zijn er geen paranormale activiteiten meer waargenomen in Rose Red. Reardon trekt met een heel team mensen - waaronder het 15-jarige autistische meisje Annie Wheaton naar het huis om de oude geesten weer op te wekken. Rose Red werd in 1907 gebouwd door de machtige oliemagnaat John P. Rimbauer en zijn vrouw Ellen Rimbauer. Joye en haar team zal met hun onderzoek niet alleen oude geheimen losmaken, maar ook geesten uit het verleden.

Simultaan met de miniserie verschijnt bij uitgeverij Hyperion het boek The Diary of Ellen Rimbauer, het dagboek van het hoofdpersonage, zoals het gevonden zou zijn door Joyce Reardon. Het zou ons een bredere kijk moeten geven op haar huwelijk met haar man en de gebeurtenissen die tot de vele drama's in Rose Red geleid hebben. Met de publicatie van het boek wil King zijn verhaal duidelijk een authentiek karakter meegeven, alsof de dingen in Rose Red ook echt gebeurd zijn. Een invloed wellicht van real-life films zoals The Blair Witch Project. De officiële website presenteert zich als een onderdeel van paranormale afdeling van de Beaumont Universiteit en geeft heel wat achtergronden, zoals een hele lijst van personen die in Rose Red vermist zijn geraakt en uittreksels uit het dagboek van Ellen. Wie het dagboek écht schreef, is vooralsnog een groot geheim. De kans dat King het zelf schreef is denkbeeldig, maar volgens recente geruchten op het internet, zou het dagboek neergepend zijn door Kings vrouw Tabitha. Een van de vele raadsels die Rose Red misschien wel nooit zal prijsgeven.

Stephen King's Rose Red is te zien op 27, 28 en 31 januari 2002 op ABC Television.

PLANEET CINEMA

Planeet Cinema is een online filmmagazine. We bekijken films zonder grenzen: oud of nieuw, populair of obscuur.

We geven graag nieuw schrijftalent de kans om online te publiceren.

Planeet Cinema beschikt over een uitgebreid archief van meer dan 6.000 artikelen sinds 1993.

 

HOME
RECENSIES
ACHTERGRONDEN
FESTIVALS
KLASSIEKERS

Twitter Facebook

 

THEMA

THEMA - UIT DE KUNST
Vrouw in een mannenwereld


Met de hulp van een historica draaide de Franse regisseur Bruno Nuytten in 1988 een biopic over een van Frankrijks meest bekende vrouwelijke kunstenaars uit de negentiende eeuw. De gelijknamige film vertelt haar tragische levensverhaal begeleid door de dramatische muziek voor hoofdzakelijk strijkers van componist Gabriel Yared.

>>>

THEMA - UIT DE KUNST
De beeldhouwer die niet wou schilderen


Quizvraagje voor bij de barbecue: wat hebben Mozes, Johannes de Doper, Marcus Antonius, Henry VIII, Michelangelo en God de Vader zelve gemeenschappelijk? Antwoord: ze werden allemaal op film vereeuwigd door Charlton Heston.

>>>

THEMA - UIT DE KUNST
Het spanningsveld van de kunstenaar


Een kunstschilder die in de tweede helft van de negentiende eeuw in het zog van het impressionisme op de kunstscène verschijnt, is Auguste Renoir. Deze Fransman die ongeveer 6000 schilderijen maakte, is echter niet de enige kunstenaar die Gilles Bourdos met de film Renoir in de verf zet.

>>>

THEMA - UIT DE KUNST
Genialiteit ondergedompeld in miserie


Quoth the raven: ‘nevermore’. Edgar Allan Poe schreef de beroemde dichtregel in 1845, en sindsdien heeft zijn raaf de populaire cultuur niet meer verlaten. Als zelfs The Simpsons je gedicht opnemen in hun Treehouse of Horrorreeks, weet je dat je het als dichter gemaakt hebt.

>>>

THEMA - UIT DE KUNST
Pop-art tot de tiende macht


Thierry Guetta is een Fransman die in Los Angeles een tweedehands kledingzaak heeft. Via via ontmoet hij een street art-kunstenaar en hij – notoir allesfilmer – springt bij en filmt alles. Meer street art-kunstenaars laten zich filmen. Een idee voor een documentaire is geboren. Maar er is iets loos. Guetta zal niet rusten voor hij alle kunstenaars heeft gefilmd. Hij ontmoet er veel. Maar er ontbreekt er een: Banksy, die intussen wereldberoemd is geworden met zijn ironische street art.

>>>

THEMA - UIT DE KUNST
Wie is er bang van Alfred Hitchcock?


In 2012, meer dan 30 jaar na zijn dood, verschenen er plots twee films over het leven van Alfred Hitchcock. Het mag een wonder zijn dat het zolang geduurd heeft. Hitchcock was een mysterieus man en een gedroomd object voor een biopic.

>>>

UIT HET ARCHIEF

Twin Film
PLANTA 4A
Eerst puber, dan kankerpatiënt
>>>