Meteen naar de tekst springen
Foto: Warner Bros

INDEX >> RECENSIES >> OCEAN'S ELEVEN

OCEAN'S ELEVEN
Rien ne va plus

goed  

Tom Coudyzer | 04/02/2002


Share/Bookmark

Dat we in een tijd van recyclage leven, blijkt nu ook in de filmwereld. Na iets meer dan dertig jaar werd de prent Ocean's Eleven in een nieuw kleedje gestopt. Een niet zo mooi uitgangspunt voor een film, want remakes blijken over het algemeen niet in de smaak van het grote publiek te vallen. Om dit risico te verkleinen, werd voor Ocean's Eleven echter een beroep gedaan op een heleboel bekende filmacteurs en actrices. Ze acteerden zelfs tegen soldenprijzen.

Ondanks het feit dat Ocean's Eleven een remake is, blijkt te film niet zo slecht als men zou kunnen verwachten. De voornaamste is misschien wel de naam van de man die plaats nam in het regisseurszitje, niemand minder dan Steven Soderbergh. Dat de man goed op weg was, bleek al uit zijn vorige films. Erin Brokovich en Traffic wisten immers heel wat mensen te behagen. Ook vanwege de Academy kreeg de man al waardering. Hij kreeg namelijk voor Traffic het prestigieuze beeldje van best director. De man geniet in het filmmillieu trouwens ook een groot aanzien. Dit is dan waarschijnlijk ook de grootste reden waarom enkele bekende koppen hun prijskaartje lieten zakken. Zoniet ging de film waarschijnlijk uitgegroeid zijn tot eentje met een heel duur prijskaartje. Niet moeilijk als je weet dat je George Clooney, Brad Pitt, Matt Damon, Don Cheadle en Julia Roberts naast elkaar ziet schitteren. Maar het zijn niet enkel deze mensen die de film tot een mooi geheel maken.

Ook filmisch mag de film er zijn. Door de film waait een relaxe sfeer die af en toe ook een glimlach op je gezicht zal toveren. Geen special effects van de bovenste plank, geen ingewikkeld plot maar wel een rechtlijnige prent waarin de scènes in de perfecte volgorde werden gemonteerd. De prent slaagt er tevens in om de diverse genres op het juiste moment aan bod te laten komen. Het eindresultaat is dan ook een cocktail van actie, spanning, avontuur, romantiek, criminaliteit en grappige momenten.

In het begin van Ocean's Eleven word je als kijker meteen met de neus op de feiten gedrukt. De camera zoomt in op Ocean (George Clooney), een man die niet houdt van wetten maar helaas wel de wet gedurende enkele jaren heeft moeten erkennen. Maar net in het begin van de film komt de man op parool vrij. Maar net nadat hij terug in de vrije wereld is terechtgekomen, beraamt hij al een volgende overval. De man wil koste wat het kost 150 miljoen dollar stelen van Terry Benedict (Andy Garcia) die eigenaars is van drie casino's. Zijn meesterlijk plan kan hij echter niet alleen uitoveren en daarom besluit hij een beroep te doen op een paar professionals. De belangrijkste pionnen in het plot zijn kaartenspecialist Rusty Ryan (Brad Pitt), pickpocket specialst Linus Caldwell (Matt Damon) en explosieven expert Basther Tarr. Samen met hen en enkele anderen wil Ocean de kraak versieren. Deze wilskracht wordt trouwens kracht bijgezet wanneer blijkt dat Benedict de ex-vrouw van Ocean, Tess (Julia Roberts), versiert.

Ocean's Eleven slaagt er in om de kijker te boeien zonder veel denkwerk te vragen. Dit gebeurt trouwens zonder de film te laten uitgroeien tot een futloze film. Het luchtige zorgt er echter ook wel voor dat je als kijker minder spanning voelt als in een film zoals Mission Impossible. De film bevat namelijk een soortgelijke scène wanneer Ethan Hawke aan een koordje in een uiterst beveiligde ruimte hangt te bengelen.

Ocean's Eleven is een film die zeker en vast gezien mag worden, al blijft de prent niet lang op het netvlies hangen. Steven Soderbergh laat je genieten op heel diverse manieren en weet de kijker het hele verhaal door te boeien. Al het aanwezige talent zorgt ervoor dat ze perfect bij elkaar aansluiten en zorgen voor gelijke acteerprestaties. Deze film is de ideale prent voor iemand die een avondje zalig wil wegzakken in een bioscoopzitje en helemaal relaxed de filmzaal wil uitwandelen. Samengevat: een meer dan genietbare film.

Titel: Ocean's Eleven
Genre: Misdaadkomedie
Speelduur: 1u57
Regie: Steven Sodebergh
Acteurs: George Clooney, Brad Pitt, Andy Garcia, Matt Damon, Don Cheadle en Julia Roberts

PLANEET CINEMA

Planeet Cinema is een online filmmagazine. We bekijken films zonder grenzen: oud of nieuw, populair of obscuur.

We geven graag nieuw schrijftalent de kans om online te publiceren.

Planeet Cinema beschikt over een uitgebreid archief van meer dan 6.000 artikelen sinds 1993.

 

HOME
RECENSIES
ACHTERGRONDEN
FESTIVALS
KLASSIEKERS

Twitter Facebook

 

THEMA

THEMA - UIT DE KUNST
Vrouw in een mannenwereld


Met de hulp van een historica draaide de Franse regisseur Bruno Nuytten in 1988 een biopic over een van Frankrijks meest bekende vrouwelijke kunstenaars uit de negentiende eeuw. De gelijknamige film vertelt haar tragische levensverhaal begeleid door de dramatische muziek voor hoofdzakelijk strijkers van componist Gabriel Yared.

>>>

THEMA - UIT DE KUNST
De beeldhouwer die niet wou schilderen


Quizvraagje voor bij de barbecue: wat hebben Mozes, Johannes de Doper, Marcus Antonius, Henry VIII, Michelangelo en God de Vader zelve gemeenschappelijk? Antwoord: ze werden allemaal op film vereeuwigd door Charlton Heston.

>>>

THEMA - UIT DE KUNST
Het spanningsveld van de kunstenaar


Een kunstschilder die in de tweede helft van de negentiende eeuw in het zog van het impressionisme op de kunstscène verschijnt, is Auguste Renoir. Deze Fransman die ongeveer 6000 schilderijen maakte, is echter niet de enige kunstenaar die Gilles Bourdos met de film Renoir in de verf zet.

>>>

THEMA - UIT DE KUNST
Genialiteit ondergedompeld in miserie


Quoth the raven: ‘nevermore’. Edgar Allan Poe schreef de beroemde dichtregel in 1845, en sindsdien heeft zijn raaf de populaire cultuur niet meer verlaten. Als zelfs The Simpsons je gedicht opnemen in hun Treehouse of Horrorreeks, weet je dat je het als dichter gemaakt hebt.

>>>

THEMA - UIT DE KUNST
Pop-art tot de tiende macht


Thierry Guetta is een Fransman die in Los Angeles een tweedehands kledingzaak heeft. Via via ontmoet hij een street art-kunstenaar en hij – notoir allesfilmer – springt bij en filmt alles. Meer street art-kunstenaars laten zich filmen. Een idee voor een documentaire is geboren. Maar er is iets loos. Guetta zal niet rusten voor hij alle kunstenaars heeft gefilmd. Hij ontmoet er veel. Maar er ontbreekt er een: Banksy, die intussen wereldberoemd is geworden met zijn ironische street art.

>>>

THEMA - UIT DE KUNST
Wie is er bang van Alfred Hitchcock?


In 2012, meer dan 30 jaar na zijn dood, verschenen er plots twee films over het leven van Alfred Hitchcock. Het mag een wonder zijn dat het zolang geduurd heeft. Hitchcock was een mysterieus man en een gedroomd object voor een biopic.

>>>

UIT HET ARCHIEF

Warner Bros.
SWEENEY TODD: THE DEMON BARBER OF FLEET STREET
A close shave
>>>