Meteen naar de tekst springen
Foto: Universal

INDEX >> RECENSIES >> ABOUT A BOY

ABOUT A BOY
Leven als een eiland

goed  

Hans Dewijngaert | 18/08/2002


Share/Bookmark

Van American Pie naar About a Boy: wat een gigantische stap voorwaarts voor de Weitz-broertjes. Blonken ze vroeger uit in puberale onzin, dan bewijzen ze met deze romantische komedie dat ze wel degelijk de juiste snaar kunnen raken. Al zal het oorspronkelijke boek van Nick Hornby wel een grote hulp geweest zijn.

De Britse schrijver Nick Hornby kennen we nog van Fever Pitch (1997) en High Fidelity (2000), twee films die het zowel bij pers als publiek uiterst goed deden. Het gaat de man trouwens voor de wind: zijn nieuwste boek How To Be Good werd begin dit jaar met open armen ontvangen in Engeland, en nu is er ook de verfilming van About a Boy, zijn bestseller uit 1998. De adaptatie gebeurde door Peter Hedges, die eerder al mee pende aan What's Eating Gilbert Grape (1993) en A Map of the World (1999). Hoe Chris en Paul Weitz (American Pie, Nutty Professor II: The Klumps) aan de regiejob kwamen, is voor ons een groot raadsel. Vreemd genoeg weigerden zowel George Clooney als Brad Pitt de hoofdrol. Geen nood echter, die is op het lijf van Hugh Grant geschreven.

Grant speelt de 38-jarige vrijgezel Will, die het allemaal voor elkaar heeft: een luxueus appartement en alle vrije tijd van de wereld om zich bezig te houden met wat hij wilt. Werken hoeft Will niet, want hij leeft van de opbrengsten van de kersthit Santa's Super Sleigh die zijn vader in 1958 schreef. Will denkt er niet aan om een serieuze relatie te beginnen die zijn vrijheid kan ondermijnen. 'You will end up childless and alone,' zegt een goede vriendin hem op een bepaald moment. 'Well, fingers crossed,' is zijn antwoord. Wie Wills levensstijl ziet, zou hem nog geen ongelijk geven ook.

Wills leven neemt echter een onverwachte wending als hij begint uit te gaan met Suzie, een vrouw die hij heeft leren kennen bij een SPAT-bijeenkomst (Singe Parents, Alone Together). Om een date met haar te versieren heeft hij zich voorgedaan als de alleenstaande vader van de 2-jarige Ned. Via Suzie ontmoet hij ook Fiona (Toni Collette, Haley Joel Osments ma in The Sixth Sense), een alleenstaande depressieve moeder, én haar 12-jarige zoon Marcus (Nicholas Hoult). Als Fiona zelfmoord probeert te plegen, besluit Marcus dat hij Will nodig heeft als reserve om voor hem te zorgen. Langzaam maar zeker ontstaat er tussen Will en Marcus een speciale band.

Hugh Grant mag dan wel bij het grote publiek bekend geworden zijn door zijn rol in de erotische thriller Bitter Moon uit 1992, sindsdien is hij hét gezicht geworden van de romantische komedie. De mannelijke tegenpool van Meg Ryan (stuntelig maar grappig; schuchter maar aantrekkelijk) veroverde de vrouwenharten met Four Weddings and a Funeral, Nine Months, Notting Hill en vorig jaar nog met Bridget Jones's Diary. Zijn gespeelde klunzigheid en zijn overdreven schattigheidsfactor steekt ons eerlijk gezegd stilaan wel de ogen uit, maar in About a Boy voorziet hij zijn personage wel van een heerlijk laagje sarcasme. 'I am an island,' vertelt hij in het begin, 'I am bloody Ibiza!' En het lijkt er ook op dat niets of niemand zijn egoïstisch luxe-leventje kan bedreigen. Niets of niemand, behalve een kinderhart. Dat kinderhart wordt aandoenlijk neergepoot door Nicholas Hoult, die als Marcus door het leven moet met een depri-ma en voortdurend gepest wordt op school.

Nadat ze totaal uit de bocht gleden met hun vorige films, lijkt het erop dat de regisserende broers met About a Boy wél goed in het zadel zitten. Hugh Grant zit echt gegoten in z'n rol als Will, Nicolas Hoult is een ontdekking als Marcus en het meeste materiaal is grappig. Naar het einde toe kabbelt het geheel net iets te rustig verder, maar de finale minuten van de prent maken veel goed. De broers Weitz en schrijver Nick Hornby (die een oogje in het zeil hield als executive producer) weerstonden aan de verleiding om met een traditioneel Hollywoodiaans happy end uit te pakken. Ze hebben hun heel eigen visie op geluk en als je er over nadenkt is die zo gek nog niet.

Titel: About a Boy
Genre: Komedie
Speelduur: 1u40
Regie: Paul en Chris Weitz
Acteurs: High Grant, Nicholas Hoult,Rachel Weisz, Toni Collette

PLANEET CINEMA

Planeet Cinema is een online filmmagazine. We bekijken films zonder grenzen: oud of nieuw, populair of obscuur.

We geven graag nieuw schrijftalent de kans om online te publiceren.

Planeet Cinema beschikt over een uitgebreid archief van meer dan 6.000 artikelen sinds 1993.

 

HOME
RECENSIES
ACHTERGRONDEN
FESTIVALS
KLASSIEKERS

Twitter Facebook

 

THEMA

THEMA - UIT DE KUNST
Vrouw in een mannenwereld


Met de hulp van een historica draaide de Franse regisseur Bruno Nuytten in 1988 een biopic over een van Frankrijks meest bekende vrouwelijke kunstenaars uit de negentiende eeuw. De gelijknamige film vertelt haar tragische levensverhaal begeleid door de dramatische muziek voor hoofdzakelijk strijkers van componist Gabriel Yared.

>>>

THEMA - UIT DE KUNST
De beeldhouwer die niet wou schilderen


Quizvraagje voor bij de barbecue: wat hebben Mozes, Johannes de Doper, Marcus Antonius, Henry VIII, Michelangelo en God de Vader zelve gemeenschappelijk? Antwoord: ze werden allemaal op film vereeuwigd door Charlton Heston.

>>>

THEMA - UIT DE KUNST
Het spanningsveld van de kunstenaar


Een kunstschilder die in de tweede helft van de negentiende eeuw in het zog van het impressionisme op de kunstscène verschijnt, is Auguste Renoir. Deze Fransman die ongeveer 6000 schilderijen maakte, is echter niet de enige kunstenaar die Gilles Bourdos met de film Renoir in de verf zet.

>>>

THEMA - UIT DE KUNST
Genialiteit ondergedompeld in miserie


Quoth the raven: ‘nevermore’. Edgar Allan Poe schreef de beroemde dichtregel in 1845, en sindsdien heeft zijn raaf de populaire cultuur niet meer verlaten. Als zelfs The Simpsons je gedicht opnemen in hun Treehouse of Horrorreeks, weet je dat je het als dichter gemaakt hebt.

>>>

THEMA - UIT DE KUNST
Pop-art tot de tiende macht


Thierry Guetta is een Fransman die in Los Angeles een tweedehands kledingzaak heeft. Via via ontmoet hij een street art-kunstenaar en hij – notoir allesfilmer – springt bij en filmt alles. Meer street art-kunstenaars laten zich filmen. Een idee voor een documentaire is geboren. Maar er is iets loos. Guetta zal niet rusten voor hij alle kunstenaars heeft gefilmd. Hij ontmoet er veel. Maar er ontbreekt er een: Banksy, die intussen wereldberoemd is geworden met zijn ironische street art.

>>>

THEMA - UIT DE KUNST
Wie is er bang van Alfred Hitchcock?


In 2012, meer dan 30 jaar na zijn dood, verschenen er plots twee films over het leven van Alfred Hitchcock. Het mag een wonder zijn dat het zolang geduurd heeft. Hitchcock was een mysterieus man en een gedroomd object voor een biopic.

>>>

UIT HET ARCHIEF

Cinéart
UNSPOKEN
Cinema met hoofdletter C
>>>