Meteen naar de tekst springen
Foto: Warner Bros.

INDEX >> KLASSIEKERS >> ENTER THE DRAGON

ENTER THE DRAGON
De kleine draak schiet in actie

 

Steve De Roover | 27/10/2002


Share/Bookmark

Als je aan eender welke filmfanaat vraagt wie de ultieme actieheld is, dan krijg je dikwijls maar één welklinkende naam: Bruce Lee. De kleine draak, zoals hij soms ook liefkozend genoemd werd, is de enige echte levende superheld geweest die ooit het aardoppervlak heeft mogen bewandelen. De brave man droomde van een succescarrière in Amerika, maar éénmaal zijn ultieme droom bewaarheid zou worden, sloeg het pijnlijke noodlot toe.

Hoe dikwijls is het in de filmgeschiedenis al niet gebeurd dat een producer of machtige studiobons een talentvolle acteur of actrice totaal verkeerd inschatte en zo een pijnlijk foute beslissing maakte, zodat later een slimmere studio met de kip en de gouden eieren ging lopen? Het overkwam ook Bruce Lee. De man droomde van een succesvolle film- en tv-carrière in Amerika, maar kreeg meermaals te maken met raciale vooroordelen. Zwaar teleurgesteld reisde hij met vrouwlief Linda terug naar Hong Kong, waar hij bijna onmiddellijk onder de hoede werd genomen van producer Raymond Chow, die pas begon met zijn Golden Harvest maatschappij. Producer Chow wilde Bruce Lee in de hoofdrol van de goedkope actieproductie The Big Boss (1971). Niemand verwachtte er veel van, maar de film werd een gigantische hit. Nadien volgden nog met meer succes Fist Of Fury en Way Of The Dragon (beide uit 1972). Plots was Bruce Lee ongemeen populair en het duurde dan ook niet lang of Hollywood klopte ongeduldig op de deur.

Voor het eerst in de geschiedenis van de cinema zou een Aziatische filmstudio samenwerken met een grote Amerikaanse studio (Warner Brothers). Producenten Fred Weintruab en Raymond Chow sloegen de handen in elkaar voor wat Bruce Lee's eerste (en spijtig genoeg enige) Amerikaanse film zou worden. Voor de zekerheid werd sekssymbool John Saxon aangetrokken in een grote bijrol voor als het Amerikaanse publiek toch geen Aziatische acteur zou aanvaarden als volwaardige actieheld. En omdat er ook werd gedacht aan onze zwarte medemens, die toen nog volop in de ban was van blaxploitation-coryfeeën zoals Shaft, werd karatekampioen Jim Kelly aangetrokken voor een grote rol. Dit bonte gezelschap moest het Amerikaanse publiek over de streep trekken. En dat gebeurde ook. Ironisch genoeg zou Bruce Lee dat niet meer meemaken, want hij kreeg een allergische reactie op een aspirientje voor de hoofdpijn. Bruce overleed op 20 juli 1973 op de véél te jonge leeftijd van 32 jaar. Van het noodlot gesproken.

Enter The Dragon vertelt het verhaal van Lee (Bruce Lee), een leerling van de gerespecteerde Shaolin-tempel, die benaderd wordt door Braithwaite (Geoffrey Weeks) om een verdacht gevechtssporttoernooi undercover te gaan onderzoeken, dat om de zoveel jaar gehouden wordt door notoir meestercrimineel Han (Shih Kien). Aanvankelijk weigert Lee, maar hij hapt daarna toch gretig toe om wraak te kunnen nemen op Han voor de moord op zijn zuster. Eenmaal op het tornooi aangekomen, gaat Lee op onderzoek uit. Het duurt dan ook niet lang eer hij bezwarend materiaal vindt tegen Han. Als Han ontdekt dat er een verrader onder de deelnemers zit, gaan de poppen aan het dansen. Lee besluit dan maar letterlijk eigenhandig in de tegenaanval te gaan tegen Han en krijgt hierbij onverwacht hulp van de Amerikanen Roper (John Saxon) en Williams (Jim Kelly), die elk hun eigen redenen hebben om mee te doen aan het gevaarlijke tornooi.

Enter The Dragon werd uitgebracht op 19 augustus 1973 en werd een immense kaskraker. Het productiebudget zou naar verluidt rond de 850.000 dollar bedragen en de film bracht wereldwijd het mooie bedrag van ongeveer 100 miljoen dollar op, wat in 1973 een ongelooflijk bedrag was. De critici zijn tot op de dag van vandaag eens dat Enter The Dragon dé beste martial-arts film is die ooit gemaakt werd. In 1973 werd er nog geen gebruik gemaakt van beeldversnellingen, wire-fu en andere trucages om de mensen te laten geloven dat alles mogelijk was. Toen de producers beseften dat ze de ultieme filmgods kwijt waren, werd er naarstig op zoek gegaan naar een manier om Bruce Lee te laten verder leven. Er doken plots duizenden slechte imitatiefilms op met acteurs die namen droegen als Bruce Le, Bruce Li, Dragon Lee, Bruce Lea, Bruce Lie en Bruce Thai. Ook de titels spraken boekdelen. Wat dacht u van deze: The Clones Of Bruce Lee, Bruce's Deadly Fingers, Bruce Lee: D-Days At Macao en Bruce Lee We Miss You. Toen producer Raymond Chow dit in de mot kreeg, kondigde hij met veel toeters en bellen aan dat Bruce Lee's laatste film, Game Of Death, waar hij aan begonnen was voor Enter The Dragon, zou afwerken en in de bioscopen zou uitbrengen. De fans reageerden enthousiast en de hype kwam op gang. Niemand minder dan mollige krachtpatser Sammo Hung (Iron Fisted Monk, Enter The Dragon) en Enter The Dragon-regisseur Robert Clouse werden aangetrokken om de actiescènes tot een goed einde te brengen. Producer Chow beloofde de fans dat het een verhaal waardig zou worden aan Bruce Lee, zoals hij het zelf gewild had. Het uiteindelijke resultaat is enkel maar te pruimen voor het prachtige eindgevecht met Bruce Lee en Kareem Abdul-Jabbar en dat kan ons doen besluiten dat Game Of Death wederom een uitstekende prestatie zou geweest zijn van 'meester' Lee.

Van de cast van Enter The Dragon konden enkele mensen een redelijk succesvolle carrière uitbouwen. Regisseur Robert Clouse maakte na Enter The Dragon nog enkele belangrijke martial-arts films zoals Black Belt Jones ('74) met Jim Kelly, Game Of Death ('78) met Bruce Lee, Battle Creek Brawl ('80) met Jackie Chan en de China O'Brien-films (deel 1 uit '90 en deel 2 uit '91) met Cynthia Rothrock. Ook producenten Fred Weintraub (Amazons And Gladiators, China O'Brien-films) en Raymond Chow (The Storm Riders, A Man Called Hero) wisten een zéér succesrijke carrière te starten en bleven, soms met wisselend succes, vele films produceren. Van de talentvolle cast wist John Saxon nog het meeste te verwezenlijken met rollen in belangrijke films en tv-series als Falcon Crest, Dynasty, Nightmare On Elm Street 1, 3 en 7, Beverly Hills Cop III en Tenebre. Karatekampioen Jim Kelly dook voornamelijk nog op in een handvol martial-arts blaxploitation-films zoals Black Terminator ('76), Black Eliminator ('78), Black Belt Jones I ('74) en II ('78) om dan in stilte in de anonimiteit te verdwijnen.

Bruce Lee is één van de weinige mensen die thuishoort in het rijtje van onsterfelijke goden van de showbizz zoals Elvis Presley, Marilyn Monroe en James Dean. Zij deden wat nodig is om eeuwig te blijven bestaan in de gedachte van de mensheid: jong sterven op het hoogtepunt van hun carrière (al was Elvis nu ook niet zó jong meer) Elk jaar weer wordt Bruce Lee herdacht door miljoenen mensen. De man heeft voor vele mensen bijna mythische proporties gekregen en velen leven volgens de filosofie van Bruce Lee. Zijn boeken verkopen nog steeds als zoete broodjes en met de komst van DVD worden al zijn films opnieuw uitgebracht voor een nieuwe generatie kijkers. De interesse voor Bruce Lee lijkt maar niet te doven en zal dit waarschijnlijk ook nooit doen. En zo blijft Bruce Lee leven tot in de eeuwigheid.

PLANEET CINEMA

Planeet Cinema is een online filmmagazine. We bekijken films zonder grenzen: oud of nieuw, populair of obscuur.

We geven graag nieuw schrijftalent de kans om online te publiceren.

Planeet Cinema beschikt over een uitgebreid archief van meer dan 6.000 artikelen sinds 1993.

 

HOME
RECENSIES
ACHTERGRONDEN
FESTIVALS
KLASSIEKERS

Twitter Facebook

 

THEMA

THEMA - UIT DE KUNST
Vrouw in een mannenwereld


Met de hulp van een historica draaide de Franse regisseur Bruno Nuytten in 1988 een biopic over een van Frankrijks meest bekende vrouwelijke kunstenaars uit de negentiende eeuw. De gelijknamige film vertelt haar tragische levensverhaal begeleid door de dramatische muziek voor hoofdzakelijk strijkers van componist Gabriel Yared.

>>>

THEMA - UIT DE KUNST
De beeldhouwer die niet wou schilderen


Quizvraagje voor bij de barbecue: wat hebben Mozes, Johannes de Doper, Marcus Antonius, Henry VIII, Michelangelo en God de Vader zelve gemeenschappelijk? Antwoord: ze werden allemaal op film vereeuwigd door Charlton Heston.

>>>

THEMA - UIT DE KUNST
Het spanningsveld van de kunstenaar


Een kunstschilder die in de tweede helft van de negentiende eeuw in het zog van het impressionisme op de kunstscène verschijnt, is Auguste Renoir. Deze Fransman die ongeveer 6000 schilderijen maakte, is echter niet de enige kunstenaar die Gilles Bourdos met de film Renoir in de verf zet.

>>>

THEMA - UIT DE KUNST
Genialiteit ondergedompeld in miserie


Quoth the raven: ‘nevermore’. Edgar Allan Poe schreef de beroemde dichtregel in 1845, en sindsdien heeft zijn raaf de populaire cultuur niet meer verlaten. Als zelfs The Simpsons je gedicht opnemen in hun Treehouse of Horrorreeks, weet je dat je het als dichter gemaakt hebt.

>>>

THEMA - UIT DE KUNST
Pop-art tot de tiende macht


Thierry Guetta is een Fransman die in Los Angeles een tweedehands kledingzaak heeft. Via via ontmoet hij een street art-kunstenaar en hij – notoir allesfilmer – springt bij en filmt alles. Meer street art-kunstenaars laten zich filmen. Een idee voor een documentaire is geboren. Maar er is iets loos. Guetta zal niet rusten voor hij alle kunstenaars heeft gefilmd. Hij ontmoet er veel. Maar er ontbreekt er een: Banksy, die intussen wereldberoemd is geworden met zijn ironische street art.

>>>

THEMA - UIT DE KUNST
Wie is er bang van Alfred Hitchcock?


In 2012, meer dan 30 jaar na zijn dood, verschenen er plots twee films over het leven van Alfred Hitchcock. Het mag een wonder zijn dat het zolang geduurd heeft. Hitchcock was een mysterieus man en een gedroomd object voor een biopic.

>>>

UIT HET ARCHIEF

Amstelfilms
LAILA'S BIRTHDAY
De absurditeit van het dagelijkse leven in Palestina
>>>