Meteen naar de tekst springen
Fotomontage Erwin Taets (Foto: respective owners)

INDEX >> ACHTERGRONDEN >> VOORUITBLIK FILMJAAR 2003

VOORUITBLIK FILMJAAR 2003
Een jaar vol sequels (bis)

 

Hans Dewijngaert  /  Steven Van den Brande | 05/01/2003


Share/Bookmark

Met Gangs of New York is het nieuwe filmjaar met een grote knal uit de startblokken geschoten. Toch zal 2003 vooral in het teken staan van de sequels, want ook dit jaar speelt Hollywood weer grotendeels op veilig. Als laat nieuwjaarsgeschenk presenteren wij u deze week onze grote vooruitblik. De grootste films van 2003, in geen speciale volgorde, voor u nu al gewikt en gewogen. Geniet!

** Lost in La Mancha - Telkens als regisseur Terry Gilliam aan een nieuwe film begint, maakt hij zich op voor een bittere strijd met de Hollywood-machine. In het verleden trok Gilliam al ten strijde om zijn versies van The Baron Of Münchhausen, Brazil en 12 Monkeys te behouden, telkens met succes. Maar ook de hardste bikkel is niet bestand tegen het noodlot. Gilliam moest een zware teleurstelling inslikken toen zijn droomproject The Man Who Killed Don Quichote na de eerste opnameweek als een pudding in elkaar zakte. De 80-jarige hoofdrolspeler Jean Rochford brak namelijk zijn heup en de opnames moesten worden stilgelegd. Toen een goedgetimede orkaan vakkundig de rest van de set vernielde, was de film dood en begraven. Documentairemakers Luis Pepe en Keith Fulton waren voortdurend op de set aanwezig en legden de teloorgang van de film vast op film. Naast een uitermate boeiende en aangrijpende documentaire is Lost In La Mancha ook een soort anti-Hollywood pamflet geworden. Om maar te zeggen dat de grote studio's liever 140 miljoen dollar aan Men In Black II besteden dan 6 miljoen aan een echte kwaliteitsfilm.

** Final Destination 2 - Wie Hollywood een beetje kent, weet dat er aan elke financieel succesvolle film direct een vervolg gebreid moet worden. Slachtoffer van de week is deze keer de succesvolle en aardig geslaagde tiener-horrorfilm Final Destination. En zoals dat nu eenmaal gebruikelijke is bij horror-sequels, worden bij Final Destination 2 alle elementen die de eerste film goed maakten zorgvuldig weggelaten. Regisseur James Wong werd vervangen door David R. Ellis, en een hele schare scenaristen werd aangezocht om het oorspronkelijke verhaal van Jeffrey Reddick in scriptvorm te gieten. De enige bekende gezichten in de cast zijn de mooie Ali Larter en ex-Candyman Tony Todd. Verwacht dus meer van hetzelfde.

** Finding Nemo - Een nieuwe film uit de Pixar Animations-stal is altijd een evenement om naar uit te kijken. In het verleden overrompelden John Lasseter en zijn jongens ons al met het geniale tweeluik Toy Story en Toy Story 2 en de klassiekers A Bug's Life en Monster's Inc. Ook Finding Nemo zou naadloos in dit rijtje moeten passen. Regisseur Andrew Stanton wijkt in elk geval niet af van de geijkte Pixar-formule en laat twee totaal verschillende visjes, Marlin (Albert Brooks) en Dory (Ellen DeGeneres), samenwerken om de gevisnapte Nemo terug te vinden. De eerste trailer ziet er al adembenemend uit, en beloofd naast prachtige animatie ook een hoop verbaal vuurwerk tussen de twee protagonisten. De recensies van de eerste sneak-previews zijn ook overwegend positief, al klinkt er hier en daar het geluid dat Pixar wel eens een nieuwe formule mag bedenken. Pixar zal er niet om malen: ook deze keer hebben ze een geheide hit te pakken.

** Daredevil - Verfilmingen van comics zijn heter dan ooit en Daredevil is de eerste in een lange, lange rij superheldenfilms die we in 2003 voor de kiezen krijgen. Ben Affleck kruipt in de huid van de blinde Matt Murdock en beschermt 's nachts als Daredevil de onschuldige burgers van supercriminelen als The Kingpin en Bullseye. Ondertussen moet hij ook nog een ruzie uitvechten met de mooie Elektra (Jennifer Garner) die minstens even dodelijk als verleidelijk is. Regisseur Mark Steven Johnson zal ongetijfeld zijn best doen om ons een stevige actiefilm voor te schotelen, maar waarschijnlijk zullen The Hulk en X2 de arme Daredevil een beetje doen verbleken.

** Bulletproof Monk - De Chinees Chow Yun Fat is een van de grootste Aziatische acteurs van zijn generatie en draait al ruim 20 jaar mee in zowel de Aziatische als de Amerikaanse cinema. Zijn rollen variëren van meedogenloze flik (Hard Boiled) tot de Koning van Siam (Anna & The King) en zijn relaxte charme zorgen ervoor dat nooit ook maar één moment ongeloofwaardig overkomt. Maar hoe je het ook wendt of keert: Fat is een echte actieheld. Na Crouching Tiger, Hidden Dragon mag hij nog maar eens bewijzen wat hij in zijn mars heeft. Helaas werd Bulletproof Monk geheel met Amerikaanse centjes gedraaid, dus aan een controversieel meesterwerk als The Killer zullen we ons wel niet mogen verwachten. Nou ja, als het niveau van Fat's uitstekende Hollywood-actiefilm The Replacement Killers gehaald wordt, zal je ons niet horen klagen.

** The Hulk - De Aziatische regisseur Ang Lee heeft een boontje voor het Westen. Nadat hij achtereenvolgens het Victoriaanse tijdperk (Sense & Sensibility), de Amerikaanse burgeroorlog (Ride With The Devil) en de jaren '60 (The Ice Storm) onder de loep heeft genomen, mag hij zich nu wagen aan een van de bekendste superhelden-franchises ter wereld: The Hulk. Lee slaat meteen al een nieuwe weg in en besloot om acteur Erik Bana alleen de rol van The Hulk's alter ego Bruce Banner te laten spelen. Het groene monster zelf zal volledig met computeranimatie (CGI) tot leven gewekt worden. Een paar jaar geleden zou deze onderneming nog op heel wat wenkbrauwgefrons zijn gestoten, maar in een tijdperk waar de Dobby's en de Gollums compleet geloofwaardig zijn geworden, hoeven we ons nergens zorgen over te maken. En het feit dat oscarwinnares Jennifer Connelly meespeelt, kan natuurlijk ook nooit kwaad.

** Dark Blue - Ron Shelton, de man die ons reeds Bull Durham, White Men Can't Jump, Tin Cup en Play it to the Bone gaf, gaat zich wagen aan een serieuzere politiefilm. Dark Blue speelt zich af in Los Angeles, enkele dagen voor de beruchte Rodney King rellen losbraken in april 1992. Terwijl ze een viervoudige moord onderzoeken wijdt de harde Kurt Russell de rookie Scott Speedman in, in de hardere en onorthodoxe politietechnieken. De plot doet ons denken aan Training Day met Denzel Washington en zou eerlijk gezegd onze strenger wordende oogleden nooit kunnen doordringen, ware het niet dat het verhaal afkomstig is van ene James Ellroy. En Ellroy is nu eenmaal het literair genie op wiens boek ook het schitterende L.A. Confidential is gebaseerd. Alleen blijft het de vraag of Ron Shelton regisseur genoeg is om Kurt Russell een oscarwaardige prestatie te laten neerzetten.

** The Good Thief - Toen Neil Jordan ons in 1992 verraste met The Crying Game leek het er even op dat de Ierse regisseur de wereld zou veroveren. Twee jaar later mocht hij inderdaad Tom Cruise regisseren in Interview with the Vampire, maar daarna kon hij nooit meer aan zijn vroeger werk tippen. Tot hij ons in 1999 met het sterk ondergewaardeerde The End of The Affair even voor ethisch dilemma plaatste. Het is dan ook de belangerijkste reden waarom we uitkijken naar The Good Thief, een misdaadverhaal waarin Nick Nolte een meesterdief (en onverbiddelijke gokker) speelt die nog één grote slag wil slaan. Niet bijster origineel als uitgangspunt, maar naar verluidt zou Nick Nolte een schitterende vertolking neerzetten, net als Tchéky Karyu die hem op de hielen zit. Voor de kenners van oude Franse gansterfilms, dit is een remake van Bob le Flambeur van Jean-Pierre Melville.

** The Core - Je moet ze het in Hollywood wel nageven, in het verzinnen van totaal onrealistische plots kennen ze hun gelijke niet. In The Core ontdekken geleerden dat het centrum van de aarde, de core dus, zal stoppen met draaien. Met rampzalige gevolgen natuurlijk voor alle leven op aarde. De oplossing van soortgelijke scienefiction plots bestaat erin om er een of ander schip met een bom op af te sturen, en ook hier stelt men ons in Hollywood niet teleur. Vreemd genoeg staat achter de megafoon Jon Amiel, die nu niet bekend staat om te staan springen voor dit genre. Met Sommersby maakte hij zijn eerste grote Hollywood productie ('You are not my husband', u herinnert het zich nog wel) om met Entrapment al meer in het thriller en actiegenre terecht te komen. Ideaal dus om de hersenen als babysit thuis te laten.

** Ripley's Game - John Malkovich is een instituut op zich en in onze ogen dus reden genoeg om naar de cinema af te zakken. In Ripley's Game neemt hij de moordzuchtige titelrol voor zijn rekening en komt in een benarde situatie terecht als hij een leukemiepatient ertoe aanzet om iemand te vermoorden. Aandachtige lezers wiens geheugen na het overdadige drankverbruik van de laatste dagen terug begint te komen zal waarschijnlijk wel een belletje horen rinkelen. Dit is inderdaad dezelfde Ripley uit The Talented Mr. Ripley van Anthony Minghella, met Matt Damon als Tom Ripley. Om het allemaal nog wat complexer te maken willen we graag vermelden dat dit dus reeds de vierde keer is dat het beroemde karakter van schrijfster Patricia Highsmith op het grote scherm komt. Wim Wenders leverde trouwens in 1977 met The American Friend een verfilming af van Ripley's Game en toen was Dennis Hopper de beruchte Ripley. Regisseuze is ene Liliana Cavani, die sinds 1965 in haar geboorteland actief is, maar nu pas op de internationale voorgrond treedt.

** Timeline - Op wereldvlak zijn het moeilijke tijden, maar gelukkig is er toch nog één zekerheid: boeken van Michael Crichton worden altijd wel verfilmd. Puur op het gevoel af zouden we bijna durven beweren dat dit zowat zijn 127e verfilming moet zijn. De plot draait rond een groep archeologiestudenten die in het Frankrijk van de 14e eeuw vast komen te zitten wanneer ze terugreizen in de tijd om hun professor te redden. Billy Connolly, hier best bekend voor zijn rol in Mr. Brown, Francis O.Connor (A.I.) en Paul Walker (The Fast and the Furious) zijn de belangrijkste protagonisten in dit sciencefiction/fanatasy verhaal. De man achter de megafoon is een oude rot in het vak: Richard Donner. Na heel wat televisiewerk ingeblikt te hebben maakte hij in 1976 de grote stap naar het witte doek met The Omen. De man lanceerde daarna de Superman én Lethal Weapon franchise, voor hij de leuke western Maverick maakte en met Julia Robert mocht werken aan Conspiracy Theory. De man regisseerde ook het redelijk debiele Assassins, maar het leuke daaraan is dat die film geschreven werd door de gebroeders Wachowski die na het maken van The Matrix halfgoden zijn geworden. Om maar aan te geven dat je met Donner nooit weet wat je kunt verwachten.

** Basic - John McTiernan was in 1988 het grote Hollywood wonderkind. Met Die Hard bezorgde hij ons immers een instant-klassieker en maakte hij van Bruce Willis een ware actieheld. Maar nadien kon hij zijn vers aangemeten genie-status niet waarmaken. The Hunt for Red October was best aardig, maar over Medicine man, Last Action Hero en The 13th Warrior wordt beter in alle talen gezwegen. Even had hij een zwakke opflakkering met de remake van The Thomas Crown Affair, maar werd vorig jaar nog totaal met de grond gelijk gemaakt voor zijn interpretatie van Rollerball. Voor hij zich gaat wagen aan Die Hard 4 (hij blikte trouwens ook 3 in) levert hij dus nog eerst Basic af. Daarin moet een DEA agent de verdwijning van een legendarische drill sergeant en een deel van diens kadetten onderzoeken, na een volledig foutgelopen training. De ideale gelegenheid voor McTiernan om aan John Travolta tips voor een geslaagde comeback te vragen. Ook Samuel L. Jackson, Connie Nielsen, Giovanni Ribisi en Harry Connick Jr. zijn van de partij. Als deze laatste tenminste eens lang genoeg uit de gevangenis kan blijven.

** Star Trek: Nemesis - Het leuke aan Star Trek films is dat je eigenlijk reeds op voorhand met bijna wetenschappelijke precisie kunt voorspellen of het iets wordt of niet. Na jarenlange observatie is men namelijk tot de conclusie gekomen dat Star Trek films met een oneven volgnummer best te mijden zijn. Star Trek Nemesis is de vierde film met de Next Generation crew aan boord, en dat maakt dus na zes orginale Star Trek films dat we aan tien zitten. Tot zover is dus alle in orde. Stuart Baird vervangt Jonathan Frakes (William Riker ofte Number One) als regisseur. Baird is na U.S. Marchals en Executive Decision aan zijn derde film toe, maar heeft reeds een succesvolle carrière als monteur achter de rug: The Omen, Superman, Lethal Weapon, Mission Impossible II en ook Lara Croft: Tomb Traider. Ook aan de schrijftafel werd eens voor afwisseling gezorgd. John Logan, die zo in zijn eentje het script redde van Gladiator maar die jammer genoeg ook het script voor de remake van The Time Machine schreef, mocht het verhaal neerpennen waarin een nieuw ras, de Remans (verwant met de Romulans - bemerk de grap (?) van Logan: Romulus en Remus waren volgens de legende de stichters van Rome), worden geïntroduceerd. Voor dit nieuwe ras zocht Baird naar eigen zeggen trouwens inspiratie bij Nosferatu van F.W. Murnau waardoor de film een pak donkerder zou moeten zijn. Picard, die ooit reeds geassimileerd werd door de Borg, is blijkbaar erg populair in alienmiddens, want deze keer wordt hij gekidnapt door Shinzon, een half-Remon, die eigenlijk een kloon is van Picard. Naar verluidt zou dit de zwanezang zijn van de Next Generation ploeg. Of de oneven nummer theorie bevestigd wordt laten we even in het midden, maar de zeer teleurstellende resulaten aan de box-office in Amerika laten alvast het allerslechtste vermoeden.

** X Men 2 - Bryan Singer wist ons enkele jaren geleden in zijn dooie eentje te overtuigen dat het wel degelijk mogelijk was om een (relatief) intellectuele comic-verfilming te maken. Singer, die eerder met The Usual Suspect heel de wereld in de ban hield over wie Keyser Soze nu echt was, kan voor dit tweede deel opniew een beroep doen op Patrick Stewart, Ian McKellen, Hugh Jackman, Halle Berry, Famke Janssen, Anna Paquin en Rebecca Romijn-Stamos. Ditmaal moet de groep mutanten een aanslag op de president proberen te verijdelen terwijl hun school wordt aangevallen door militairen. X-Men verzamelde in 2000 zo'n 157 miljoen dollar bijeen (met een budget van 75 miljoen dollar) in de US alleen en werd als pure comic verfilming enkel door Spiderman platgewalst. Minder leuk misschien is het feit dat maar liefst zes schrijvers (waaronder Stan lee, de bedenker van de originale comic) op de lijsten voorkomen, wat meestal niet zo'n goed teken is. Alan Cumming, die Nightcrawler speelt, moest trouwens 8 uur in de make-up stoel voor hij op de set kon verschijnen. Dit om maar even aan te geven dat het blijkbaar niet altijd een pretje is, acteur zijn. De grote vraag is echter of een talent als Brian Singer zich niet beter zou bezig houden met verfrissende cinema zoals hij met The Usual Suspects heeft gedaan.

** Charlie's Angels 2 - De eerste film uit 2000 had amper een verhaal, maar bracht drie knappe vrouwen bijeen (Cameron Diaz, Drew Barrymore en Lucy Liu), en werd dus een hit. Gebaseerd op de populaire televisiereeks filmde regisseur McG (Joseph McGinty Nichol) toen een hoop gevechtscènes bijeen en draaide er dus zo, naar verluidt, 92 miljoen dollar door. Een mens vraag zich soms terecht af waar dat geld allemaal blijft hangen als het niet op het scherm te zien is. Aan die eerste film werkten trouwens 18 schrijvers, werd het script 30 maal herschreven tot er een aanvaardbare versie was, en deden allerhande geruchten de ronde over ruzies op de set. In verband met het vervolg is het misschien leuk om weten dat Jaclyn Smith, een van de originele Charlie's Angels, even te zien zal zijn; dat Cameron Diaz na Julie Roberts (die ooit ook in aanmerking kwam voor de rol) de tweede vrouw is die nu 20 miljoen dollar per rol kan vragen (gefeliciteerd); en dat zowel John Cleese, Matt LeBlanc en Demi Moore zullen opdraven in Charlie's Angels: Full Throttle.

** Bad Boys 2 - Bad Boys uit 1995 was zowat het begin van het ultrasuccesrijke trio Michael Bay, Jerry Bruckheimer en Don Simpson. Tot Simpson er een jaar later een duo van maakte door zich dood te snuiven op zijn toilet. Bad Boys was een film uit de Eddy Murphy/Beverly Hills Cop stal. Maar dan eentje op speed. Martin Lawrence en de toen relatief onbekende Will Smith schoten en reden er op los terwijl ze in een nog hoger tempo vuilpraterij naar elkaar, en naar iedereen die in de buurt was, slingerden. Zelf herinneren we ons vooral nog de lange benen onder het wel heel erg korte rokje van de knappe Téa Leoni, pré Mrs. Fox Mulder. Ook voor dit overbodige maar waarschijnlijk ook succesvolle vervolg, staat Michael Bay opnieuw achter de camera. Waarschijnlijk is het voor de man een verademing na megalomane projecten als Armageddon en Pearl Harbor. Ook Smith en Lawrence (wiens carrière trouwens na de eerste film wel de dieperik inging) zijn terug van de partij, net als George Gallo die meeschreef aan het eerste deel. De grote vraag die op elke zaaluitbaters lippen ligt is natuurlijk: zullen de luidsprekers het ook deze keer houden?

** Disney's Haunted Mansion - Eddy Murphy siert deze dagen heel wat top 10 lijstjes in de States. Het zal hem echter hartzeer bezorgen dat zijn films uit 2002 bijna unaniem bij de rommel van het jaar werd gecatalogeerd. Maar blijkbaar had hij toen reeds een contract met Disney op zak om mee te spelen in hun Haunted Mansion verhaal. Daarin bezoekt een workaholic met zijn familie een bezeten huis en krijgt er van een geest een lesje over de waarde van familie. Een Disney film dus. De man die de touwtjes in handen houdt van deze komedie is Rob Minkoff, die in een vroeger leven samen met Roger Allers menig kinderhard even harder deed slaan met The Lion King, in de tijd dus dat elke Disneyfilm nog een belevenis was. Later boorde hij een goudmijn aan met Stuart Little (met een script van M. Night - Sixth Sense - Shyamalan) en Stuart Little 2. De man weet dus als geen ander hou hij een kinderhart moet manipuleren, en dus zal zijn grootste taak er waarschijnlijk wel in bestaan om Eddy Murphy's mond nu en dan met zeep uit te wassen. Voor de voltallige raad van bestuur van Disney bij het 312ste scheldwoord en masse in zwijm valt.

** Spy Kids 2 - Gesandwiched tussen Spy Kids 1 uit 2001 en Spy Kids 3 voor eind 2003 is dit... Spy Kids 2. Robert Rodriguez neemt opnieuw een heleboel taken op zich, gaande van regisseur en scenarist tot producer en editor. Hij doet zijn uiterste best om het zaakje een beetje origineel en spannend te houden, maar moet dit na het succes van deel 1 vreemd genoeg met 5 miljoen dollar minder aan budget doen. Sequels gaan gewoonlijk in de fout door het concept van het origineel lichtjes te wijzigen, maar Rodriguez is blijkbaar niet van plan in deze valkuil te trappen en laat zo goed als alles ongewijzigd. De klemtoon komt hier misschien wat meer op het sci-fi aspect te liggen en niet zozeer meer op de fantasyzijde, maar daar blijft het dan ook bij. De Spy Kids van dienst heten nog altijd Carmen en Juni Cortez en maken deel uit van de OSS-organizatie. Vader Cortez (Antonio Banderas) maakt kans op een directeurspositie bij de OSS maar moet daarvoor de concurrentie aangaan met ene Donnagon Giggles. Carmen en Juni liggen dan ook veel in de clinch met Giggles' kinderen, Gary en Gerti. Carmen denkt dat ze de competitie te snel af kunnen zijn als ze de zogenaamde Transmooker kunnen vinden op het eiland van professor Romero, een rol van Steve Buscemi. Klinkt misschien allemaal nogal banaal, maar Rodriguez (El Mariachi, Desperado, From Dusk Till Dawn) is een natuurtalent, dus wie weet?

** The Ring - The Ring is een remake van een iets recentere horrorthriller: Ringu (uit 1998) van regisseur Hideo Nakata. Dat was op zijn beurt een verfilming van het gelijknamige boek van de Japanse auteur Koji Suzuki. Gore Verbinski mag in deze versie de regie voeren en hem kent u waarschijnlijk nog van het komische Mouse Hunt of het Brad Pitt/Julia Roberts-vehikel The Mexican. Naomi Watts speelt een reporter, Rachel Kellen genaamd, die alleen moet instaan voor de opvoeding van haar zoontje Aidan. Dat wordt er niet makkelijker op wanneer Aidan geobsedeerd geraakt door de dood van zijn nichtje Katie. Uiteraard is Katie geen natuurlijke dood gestorven, zij komt net als een reeks andere jongeren aan haar einde exact 7 dagen na een bizarre videotape te hebben bekeken. Rachel is uitermate bezorgd om haar zoontjes gedrag en besluit om samen met een vriend de tape te bekijken om er het fijne van te weten te komen. Wanneer ook het tweetal bericht krijgt nog maar 7 dagen te leven te hebben, beginnen ze koortsachtig te zoeken naar de afkomst van de tape. Dat leidt hen naar de paardenranch van Richard Morgan, gespeeld door Brian Cox die zijn rol als Hannibal Lecter in Manhunter uit 1986 nog eens alle eer aandoet.

** Catch Me If You Can - Wat voor film zou u verwachten als we zeiden dat Steven Spielberg de regie op zich neemt en we in de hoofdrollen Leonardo DiCaprio, Tom Hanks én Christopher Walken voorhanden hebben? De kans is groot dat één of ander big budget epos het eerste is wat in u opkomt, maar, low and behold, met Catch Me If You Can gaan de heren zowaar de luchtigere toer op. Daarvoor moeten we terug naar het Amerika van einde jaren '50, begin jaren '60. In vergelijking met de huidige wereldsituatie was dat nog een 'age of innocence', toen gebouwen als de twin towers nog respect afdwongen en elke jongere nog met een vals paspoort kon rondlopen om aan alcohol te geraken of zich een weg door de douane te bluffen op een luchthaven. Dat was de tijd van jongens als Frank Abagnale. Weggelopen van huis weet deze handige harry aan de kost te komen door zich achtereenvolgens uit te geven voor leraar, piloot, dokter en advocaat. Ondertussen is hij ook behoorlijk bedreven geraakt in het uitschrijven van valse checks en zo heeft ie al gauw enkele miljoenen dollars bij elkaar. Catch Me If You Can heeft nog het meest weg van een levensechte verfilming van de tekenfilmreeks Roadrunner met Frank als het pijlsnelle gevogelte en FBI-agent Carl Hanratty (rol van Tom Hanks) als Wile E. Coyote. Het verschil ligt 'm erin dat Frank wel gesnapt wordt en uiteindelijk zelf als fraude-expert moet gaan werken voor het FBI.

** Solaris - Solaris is een liefdesverhaal vermomd als sciencefiction-film met George Clooney en Natascha McElhone in de hoofdrol. Het verhaal speelt zich af in de nabije toekomst en vat aan wanneer dr. Chris Kelvin gevraagd wordt een onderzoek te starten naar het vreemde gedrag van de bemanning van het ruimtestation Prometheus, dat sinds kort alle communicatielijnen met de aarde heeft verbroken. Kelvin besluit na een communiqué van commandant Gibarian van de Prometheus, een goeie vriend, zelf op ruimtemissie te vertrekken. Gibarian vroeg specifiek om Kelvins hulp aan boord van de Prometheus, maar zijn redenen hiervoor kon of wou hij niet prijsgeven. Eens op het ruimtestation aangekomen komt Kelvin voor een onaangename verrassing te staan: Gibarian heeft ondertussen zelfmoord gepleegd en de twee overgebleven wetenschappers aan boord leiden aan stressaanvallen en ernstige paranoïa. Het enige aanknopingspunt dat Kelvin heeft is het onderzoek dat de bemanning van de Prometheus aan het doen was naar de planeet Solaris. Op die manier geraakt ook hij in de ban van de unieke mysteries van deze planeet.

** Pinocchio - Roberto Benigni is back, en dat zullen we geweten hebben. Deze nieuwe versie van het klassieke verhaal van Carlo Collodi is de nieuwste verwezenlijking van de hyperkinetische Italiaanse acteur/regisseur/scenarist. Bij Pinocchio ga je onmiddellijk aan één of andere vorm van animatiefilm denken maar neen hoor, hier wordt het complete verhaal vertolkt door acteurs van vlees en bloed. Benigni zelf speelt Pinocchio, de houten pop die zo graag een kleine jongen wil zijn. Als een kanarie op speed springt, huppelt en waggelt hij zich door een pleiade aan weerzinwekkende scènes, zich ondertussend bedienend van een verschrikkelijk enerverend hoog stemmetje. Gekerfd uit een rollende boomstam die half Italië in puin schijnt te leggen, opgehangen aan een boom door dieven, gered door een blauwharige fee (neenee, niet die van K3), opgeslokt door een walvis en omgetoverd tot een ezel, je zou voor minder medelijden beginnen krijgen met de kleine Pinocchio. Niet echt geschikt voor kinderen, zou je dan zeggen, maar dat is juist de doelgroep van dit verhaal en dus krijgt Pinocchio er een vriendje bij in de vorm van een maffe krekel. En oh ja, dit grapje zult u zich nog wel herinneren, als de kleine pop durft te liegen begint zijn neus gigantische proporties aan te nemen. Dit hele verhaal schreeuwt eigenlijk om wat kleurrijke computeranimatie en verliest in deze versie naar onze smaak veel van zijn magie.

** Terminator 3: Rise of the Machines - In deze derde film in de blockbuster-reeks (nu er ook al een 4e film op stapel lijkt te staan kunnen we rustig van een reeks gaan spreken) zijn we getuige van de eerste gevechten tussen de mensen en de AI-bots van het SkyNet-netwerk. Sleutelfiguur is John Connor, de man die de mensheid naar de overwinning moet leiden. Opnieuw wordt een ouder model Terminator (nog steeds Arnold Schwarzenegger) terug in de tijd gestuurd om Connor te beschermen tegen een andere Terminator die het op de arme man gemunt heeft. Het allernieuwste killermodel werd T-X gedoopt, is geavanceerder dan ooit tevoren en wordt dan ook logischerwijs door een vrouw vertolkt. Die eer viel te beurt aan de nu nog relatief onbekende Noorse Kristanna Loken, maar daar zal met deze rol ongetwijfeld wel verandering in komen. Vallen op door hun afwezigheid bij deze productie: James Cameron, Linda Hamilton, Edward Furlong en Michael Biehn. Het lijkt er sterk op dat deze filmveteranen weinig brood zien in deze nieuwe episode en liever niet mee ten onder gaan met een zinkend schip. Aan het budget zal het niet liggen, 170 miljoen dollar is toch geen kattepis. Benieuwd of die ooit uit de schulden geraken.

** Shanghai Knights - Luidde het erg zwakke The Tuxedo de doodsklokken voor Jackie Chan? Ooit scherp als een mes en lenig als rubber, maar intussen al bijna vijftig. De ironie is dat Chan momenteel misschien wel zijn zwakste films ooit maakt (meer humor, minder actie), maar ook populairder is dan ooit. In 2004 mag hij samen met Chris Tucker Rush Hour 3 inblikken, dit jaar heeft hij de sequel op Shanghai Nights op het programma staan. In deze film reizen Chon Wang (Jackie Chan) en Roy O'Bannon (Owen Wilson) naar Londen waar ze wraak willen nemen voor de moord op Chons vader. Samen met Chons zus, Lin, leggen ze op die manier een wereldwijd complot bloot dat de koninklijke familie wil vermoorden. Volgens geruchten zouden ook Sherlock Holmes en Jack the Ripper in de film opduiken. Huh? Regisseur Tom Dey is er alvast niet meer bij en wordt vervangen door de schier onbekende David Dobkin.

** Dreamcatcher - Stephen King-fans zijn de afgelopen jaren nogal verwend geweest met goeie adaptaties (Hearts in Atlantis, The Green Mile, Apt Pupil, The Shawshank Redemption). Dit jaar is Dreamcatcher aan de beurt, Kings knoert over vier vrienden die in de bossen van Maine tijdens een jachttrip oog in oog komen te staan met een buitenaardse X-Files-achtige invasie. Het goeie nieuws is dat William Goldman (Misery, Hearts in Atlantis) verantwoordelijk was voor het scenario; het slechte dat Dreamcatcher op zich een erg onevenwichtige roman was. Grote naam in de cast is Morgan Freeman, die voor het eerst sinds lang een bad guy mag spelen. Lawrence Kasdan (Wyatt Earp, French Kiss) heeft de regieklapper in de hand.

** Like Hell: Jeepers Creepers 2 - Clive Barker noemde Jeepers Creepers begin vorig jaar 'the most scary, stylish horror movie in years.' Barker had slechts voor de helft gelijk, want na een heel erg goed en sfeervol begin, slingerde Jeepers Creepers uit de bocht. Nu we The Creeper uit de titel kénnen en gezien hebben, is de spanning er wel af en we vragen ons dan ook af wat regisseur Victor Salva - buiten snel geldgewin - aan wil met de sequel, Like Hell. Die opent met een schoolbus met tieners en leraren die op een eenzame weg stranden en oog in oog komen te staan met The Creeper, dat vleesetende gedrocht dat elke 23 jaar 23 dagen naar de aarde komt om zichzelf vol te vreten. Als Like Hell het even goed doet als het origineel, kunnen we vast deel 3 verwachten. Salva liet trouwens al weten dat hij The Creeper dan zal laten opduiken... in het wilde westen.

** 8 Mile - Wie had ooit nog eens gedacht dat de vuilgebekte rapper Eminem de handen op elkaar zou krijgen voor zijn prestatie als acteur? In 8 Mile speelt hij pechvogel Jimmy Smith Jr., die aan zijn miserabel leven probeert te ontsnappen als, nou ja, rapper Rabbit in een groezelige club met de naam Shelter. Daar brengt hij hip hop vermomd als poëzie. De titel verwijst overigens naar een bestaande weg in Michigan die Detroit scheidt van zeven noordelijk gelegen voorsteden. Een grens dus, net zoals Jimmy door de omstandigheden begrenst wordt in zijn leven en carrière. In Amerika was 8 Mile een schot in de roos: de film opende met een gigantische 51 miljoen en zit nu al aan de 115 miljoen dollar. Opmerkelijk: Kim Basinger speelt Jimmy's moeder. Wetende dat Curtis Hanson (L.A. Confidential, Wonder Boys) dit werkje regisseerde, lonken de oscars.

** Chicago - In 1975 zette de musical de theaterwereld op z'n kop. Nu is er, in navolging van Evita, ook een big budget verfilming. Chicago volgt medio 1920 het verhaal van Roxie Hart en Velma Kelly, die wegens moord in de gevangenis beland zijn. Beiden willen ze vechten voor hun vrijheid en proberen ze de aandacht van de media en de gehaaide advocaat Billy Flynn te trekken. Regisseur Rob Marshall, wiens grootste regieklus tot nu toe een tv-versie van Annie was, wist ondanks zijn onbekendheid een topcast bij elkaar te krijgen: Catherine Zeta-Jones als Velma Kelly en Renée Zellweger als Roxie Hart. Zowel John Travolta, Kevin Spacey als Hugh Jackman waren ooit in de running als Billy Flynn, een rol die uiteindelijk naar Richard Gere ging. Wordt Chicago de Moulin Rouge van 2003?

** The Phone Booth - Joel Schumachers carrière nam in 1995 met Batman Forever een hoge vlucht, maar twee jaar later verslikte hij zich in eigenwaan met Batman & Robin. Sindsdien probeert de regisseur die fout goed te maken en zijn laatste poging heet Phone Booth, een lowbudget thriller die in slechts twaalf dagen tijd in Los Angeles werd opgenomen. Ooit was het project in handen van regisseur Michael Bay en was er sprake van dat Will Smith, Jim Carrey of Brad Pitt de hoofdrol zouden spelen, maar uiteindelijk werd het Collin Farell. Hij speelt een New Yorkse publicist die de hoorn van de haak neemt in een telefooncel. De terrorist aan de andere kant van de lijn meldt hem dat hij zal sterven wanneer hij inhaakt. Na de aanvallen van de sniper in Maryland, Virginia en Washington in november vorig jaar, zag 20th Century Fox zich verplicht de release uit te stellen.

** The Matrix Reloaded en The Matrix Revolutions - Eind '99 veranderde The Matrix voorgoed het uitzicht van de moderne actiefilm. De manier waarop de gekke broertjes Larry en Andy Wachowski de actie in beeld brachten, maakte van de film de eerste van het nieuwe millennium. Drie jaar was het watertandend wachten op de twee volgende films, die beide dit jaar in release gaan, volgens de makers omdat de cliffhanger op het einde van deel 2 zó spannend is dat langer wachten onmenselijk zou zijn. The Matrix draait, zoals bekend, om de figuur van Neo (Keanu Reeves) die ontdekt dat de wereld waarin hij leeft eigenlijk een grote computersimulatie is en dat het in de échte wereld inmiddels 2199 is. Samen met verzetsleider Morpheus (Laurence Fishburne) moet hij de strijd aan tegen de computers die de mensheid gegijzeld houden en hun lichaamsenergie als brandstof gebruiken. Over de plots van de sequels is nog niet zo heel veel geweten, behalve dat in Reloaded het lot van Zion, de laatste menselijke stad, op het spel staat en Neo en zijn vrienden 72 uur de tijd hebben om 250.000 sondes tegen te houden. De trailer laat vermoeden dat het er allemaal nóg spectaculairder aan toe zal gaan en dus twijfelt geen levende ziel eraan dat de sequels het succes van The Matrix 1 (460 miljoen dollar) zullen overtreffen.

** The Fast and the Furious 2 - John Singleton neemt de regieteugels over van Rob Cohen voor het vervolg op de snelle hit The Fast and the Furious uit 2001. Universal stoomde naar verluidt na het succes van deel 1 (114 miljoen dollar) snel twee scenario's klaar. Eentje mét het karakter van Vin Diesel en eentje zonder, voor het geval de actieheld mocht beslissen niet meer mee te doen. Pech voor Universal: de kale knikker vond het welletje en dus is er van Dominic Toretto geen sprake meer in dit vervolg. Paul Walker keert wel terug als Brian O'Conner. Die moet deze keer infiltreren in het racing circuit van Miami. Gierende banden verzekerd, maar een even groot succes?

** Lara Croft and the Cradle of Life: Tomb Raider 2 - Looft de heer! Liefhebbers van wiegende kontjes, volle lippen en nog vollere boezems, worden met dit vervolg op Lara Croft op hun hormonen bediend. Niemand minder dan Nederlander Jan de Bont (wiens laatste film The Haunting alweer uit 1999 dateerde) mag het computerfiguurtje (gespeeld door Angelina Jolie) weer dartel laten rondhuppelen. Deze keer gaat ze op zoek naar een onderwatertempel waarin zich de doos van Pandora bevindt. Jammer genoeg wordt die gestolen door een Chinese misdadiger, die samen met de slechterik van dienst met behulp van de doos de wereld tot ondergang wil brengen. Deel één werd wereldwijd gekraakt, maar bracht zovéél op, dat een sequel snel in kannen en kruiken was. Zo gaat dat in Hollywood. Eén groot videogame.

** Lord of the Rings: The Two Towers - Heeft deze film nood aan ook maar één woord uitleg? Natuurlijk niet. De héle wereld kent inmiddels het verhaal van die lieve hobbit Frodo die van zijn oom Bilbo in het bezit komt van de machtige ring die over het lot van de Midden-Aarde kan beslissen. The Two Towers, het tweede deel, was zo mogelijk nóg beter dan het eerste deel, zodat de verwachtingen voor De Grote Finale, dan ook héél hoog gespannen zijn. Regisseur Peter Jackson kan het slot van de trilogie nochtans ontspannen afwerken, want zowel artistiek als commercieel zit het project op rozen. Voor wie Tolkiens bijbel niet las, blijft na het tweede deel met veel vragen zitten: wie is de 'ze' waarover Gollum het op het einde had bijvoorbeeld? En wie is de 'king' uit het derde deel? En zal het Genootschap er uiteindelijk in slagen die verderfelijke ring in Mount Doom te slingeren?

** Sinbad: Legend of the Seven Seas - Geruchten doen de ronde dat dit de laatste traditioneel geanimeerde tekenfilm zal worden voor Dreamworks (The Prince of Egypt, The Road to El Dorado, Spirit), aangezien het mannetje in de maan inziet dat hun samenwerking met Pixar (Shrek) een beter resultaat oplevert. Het verhaal van Sinbad verscheen voor het eerst in de overbekende Arabische verhalen van 1001 Nachten en werd nu door Tim Johnson, de co-regisseur van Antz, tot een tekenfilm bewerkt. Brad Pitt spreekt de stem in van Sinbad en verder zitten ook Catherine Zeta-Jones, Joseph Fiennes en Michaelle Pfeiffer in de voice-cast.

** Freddy vs Jason - Al jarenlang kijken fans van het horrorgenre uit naar de ultieme ontmoeting tussen Freddy Kruger uit de Nightmare on Elm Street-reeks en Jason Voorhees uit de Friday the 13-saga, maar het bleef wachten op een geschikt scenario. Dat kwam er uiteindelijk door debutanten Damian Shannon, Mark Swift en comic-expert David S. Goyer. FX-legende Rob Bottin en Blade-creator Stephen Norrington waren een tijdje kandidaten voor de regieklus, maar die eer kreeg uiteindelijk, een beetje verrassend, Ronny Yu, die met Bride of Chucky bewees dat hij een Amerikaanse productie aankan. Van het scenario is niet echt veel bekend; we weten alleen dat een groep tieners (who else?) heen en weer gesleurd worden tussen Jason Voorhees (in zijn elfde film) en Freddy Krueger (in zijn achtste film) en dat de actie zich zowel in Elm Street als in Camp Crystal Lake zou afspelen.

** Exorcist: The Beginning - Het heeft bijna zes jaar geduurd voor deze prequel op de klassieker van William Friedkin uit 1977 er ook daadwerkelijk kwam. Lange tijd was Tom McLoughlin in de race als regisseur, maar uiteindelijk ging het project naar veteraan John Frankenheimer. Toen die vlak voor de opnames van de film overleed, werd de klapper doorgegeven aan Paul Schrader, die in 1982 de remake van Cat People had geregisseerd. Exorcist: The Beginning vertelt het verhaal van Father Merrin (Max von Sydow in het origineel; Stellan Skarsgaard in de prequel) die als jonge missionaris naar Afrika trekt, waar hij voor het eerst met het ultieme kwaad geconfronteerd wordt. Opgemerkt in de cast: blonde God Antonie Kamerling, die zijn doorbraak als acteur in Amerika probeert te forceren.

** Cursed - Cursed moet voor schrijver Kevin Williamson en regisseur Wes Craven de start van een nieuwe horrorreeks à la Scream worden. Alleen draait het 'm hier om een tiener die ontdekt dat hij eigenlijk een... weerwolf is. De productie van deze film moet eind januari nog van start gaan, maar toch hoopt Dimension Films de film al in augustus in de zalen te brengen. De premisse van Cursed lijkt ons zó gestolen van films als I Was a Teenage Werewolf uit 1957 en Teen Wolf uit 1985, maar de makers beloven er alvast een postmoderne twist aan te geven. We zijn benieuwd; vooral bij volle maan.

** Scary Movie 3: Episode I - Lord of the Brooms - Vraag ons niet waarom, maar de eerste twee Scary Movies waren gigantische kassasuccessen (samen goed voor 230 miljoen dollar). De Wayans broers waren initieel ook van plan om de derde film te maken, maar verlieten het project van Dimension om voor Revolution Studios een concurrerende SF-parodie te maken. David Zucker (The Naked Gun, Airplane) staat nu aan het roer en zal onder meer Lord of the Rings, Harry Potter en Star Wars spoofen. Alsof we daar zitten op te wachten.

** Kill Bill - Quentin Tarantino, de geschifte regisseur van Pulp Fiction, Reservoir Dogs en Jackie Brown, was een tijdje missing in action, maar Kill Bill, dat hij speciaal voor zijn Pulp Fiction-ster Uma Thurman schreef, moet zijn grote come-back worden. Het wordt een grootse film noir, waarin de huurmoordenaarster Bride (gespeeld door Uma Thurman) op haar huwelijk door haar man Bill (David Carradine) neergeschoten wordt. Na vijf jaar in coma te hebben gelegen, zint ze op wraak en wil ze Bill vermoorden. Volgens geruchten zou de film naast spanning ook veel actie bevatten. Vandaar dat QT Yuen Woo Ping als actie-choreograaf heeft aangetrokken.

Jos Wolffers / Jo Anseeuw / Steven Van

PLANEET CINEMA

Planeet Cinema is een online filmmagazine. We bekijken films zonder grenzen: oud of nieuw, populair of obscuur.

We geven graag nieuw schrijftalent de kans om online te publiceren.

Planeet Cinema beschikt over een uitgebreid archief van meer dan 6.000 artikelen sinds 1993.

 

HOME
RECENSIES
ACHTERGRONDEN
FESTIVALS
KLASSIEKERS

Twitter Facebook

 

THEMA

THEMA - UIT DE KUNST
Vrouw in een mannenwereld


Met de hulp van een historica draaide de Franse regisseur Bruno Nuytten in 1988 een biopic over een van Frankrijks meest bekende vrouwelijke kunstenaars uit de negentiende eeuw. De gelijknamige film vertelt haar tragische levensverhaal begeleid door de dramatische muziek voor hoofdzakelijk strijkers van componist Gabriel Yared.

>>>

THEMA - UIT DE KUNST
De beeldhouwer die niet wou schilderen


Quizvraagje voor bij de barbecue: wat hebben Mozes, Johannes de Doper, Marcus Antonius, Henry VIII, Michelangelo en God de Vader zelve gemeenschappelijk? Antwoord: ze werden allemaal op film vereeuwigd door Charlton Heston.

>>>

THEMA - UIT DE KUNST
Het spanningsveld van de kunstenaar


Een kunstschilder die in de tweede helft van de negentiende eeuw in het zog van het impressionisme op de kunstscène verschijnt, is Auguste Renoir. Deze Fransman die ongeveer 6000 schilderijen maakte, is echter niet de enige kunstenaar die Gilles Bourdos met de film Renoir in de verf zet.

>>>

THEMA - UIT DE KUNST
Genialiteit ondergedompeld in miserie


Quoth the raven: ‘nevermore’. Edgar Allan Poe schreef de beroemde dichtregel in 1845, en sindsdien heeft zijn raaf de populaire cultuur niet meer verlaten. Als zelfs The Simpsons je gedicht opnemen in hun Treehouse of Horrorreeks, weet je dat je het als dichter gemaakt hebt.

>>>

THEMA - UIT DE KUNST
Pop-art tot de tiende macht


Thierry Guetta is een Fransman die in Los Angeles een tweedehands kledingzaak heeft. Via via ontmoet hij een street art-kunstenaar en hij – notoir allesfilmer – springt bij en filmt alles. Meer street art-kunstenaars laten zich filmen. Een idee voor een documentaire is geboren. Maar er is iets loos. Guetta zal niet rusten voor hij alle kunstenaars heeft gefilmd. Hij ontmoet er veel. Maar er ontbreekt er een: Banksy, die intussen wereldberoemd is geworden met zijn ironische street art.

>>>

THEMA - UIT DE KUNST
Wie is er bang van Alfred Hitchcock?


In 2012, meer dan 30 jaar na zijn dood, verschenen er plots twee films over het leven van Alfred Hitchcock. Het mag een wonder zijn dat het zolang geduurd heeft. Hitchcock was een mysterieus man en een gedroomd object voor een biopic.

>>>

UIT HET ARCHIEF

Foto: Disney
DINOSAUR
Digitaal geldmonster
>>>