Meteen naar de tekst springen
Foto: Warner Bros.

INDEX >> ACHTERGRONDEN >> THE GOONIES

THE GOONIES
Down in the Goon Docks

 

Ann Leysen | 28/07/2003


Share/Bookmark

Het zal de aandachtige filmkijker allicht geen verrassing zijn: The Goonies werd gedraaid in een van de meest rustieke plekjes in Oregon, Astoria. Het overgrote deel van de locaties in Richard Donners meesterwerk uit 1985 komt in het begin en op het einde van de film in beeld. Dit maakt dat iedereen die op televisie na de eerste 25 minuten afhaakte en terug inschakelde naar het einde van de film toe, sowieso geconfronteerd werd met het prachtige Pacific Northwest. Er is geen ontsnappen aan.

Ze mag dan wel geen filmdiva geweest zijn, ze is en blijft een Hollywoodlegende: Anne Ramsey. Onsterfelijk door haar rol als Mama Fratelli in The Goonies. Ze weet als geen ander de gaspedaal en de versnellingspook van haar zwarte Jeep Cherokee te vinden wanneer de nood het hoogst is. En daar zijn we getuige van, met veel plezier. Haar zoon Jake (Robert Davi) weet probleemloos te ontsnappen uit de Clatsop County Jail (732 Duane Street) na een geveinsde zelfmoordpoging. De County Jail, een klassiek Grieks/Romeins gebouw ontworpen door Palmbert & Mattson, was dé plaats waar je niet terecht wou komen in Astoria tussen 1914 en 1976. De gevangenis prijkt sinds 19 mei 1983 op de prestigieuze National Register of Historic Places lijst.

Ze is een taaie tante, Mama Fratelli. Haar voorliefde voor zwart en haar tatoeage lieten al iets vermoeden, maar toch. Ooit al iemand zo rustig een koekje zien eten wanneer achternagezeten door twee politiewagens terwijl de kogels om de oren vliegen? Geen druppel zweet, geen ongeruste blik, niets. Petit Beurreke in de linkerhand, stuur in de rechterhand,... Twee bochten naar links, één naar rechts. Ze kent Astoria als haar broekzak, zoveel is duidelijk. Haar tocht gaat richting Warren Field (begrensd door 18th Street, Exchange Street & 20th Street) waar Andy (Kerri Green) druk bezig is haar co-cheerleaders de essentie van de Victory Pyramid bij te brengen. En dat mama's handen stuurvast zijn, is in feite een understatement. Vol overtuiging scheert ze rakelings - aan de verkeerde kant van de weg tot overmaat van ramp - voorbij Rosalita (Lupe Ontiveros) die net Highway 30 oversteekt. De winkel op de achtergrond, Lillian's Market (304 37th Street) is anno 2003 de vaste stek van de Astoria Coffee Company. Het gebouw ziet er vandaag vrijwel identiek uit, maar de gevel heeft een nieuw verflaagje gekregen. Het blauw is iets frisser en helderder dan voorheen. De binnenkant van de winkel krijgen we enkel te zien in één van de outtakes op de DVD. Jammer dat ervoor gekozen werd deze scène te knippen, want ze ademt de tijdsgeest van de jaren '80 uit. Niet enkel de flesjes Pepsi Free & Schweppes zorgen hiervoor, ook de twee Atari arcadegames. Het ene spel is 'I, Robot', het andere 'Return of the Jedi'.

Na Rosalita merken enkele Goonies de wilde achtervolging op: Mouth, Data (iets ten westen van de Astor Elementary School, 3550 Franklin) en. Chunk. Chunk: the boy, the myth, the legend! Michael Jackson belde ooit bij hem aan met de vraag of hij even het toilet mocht gebruiken, dus dat zegt genoeg. Terwijl hij de highscore probeert te halen van 'Cliff Hanger' in de Lower Columbia Bowl op 826 Marine Drive, doet deze jong knaap zich te goed aan een stuk pizza en een overheerlijke milkshake. Veel schiet er van deze lekkernij niet over wanneer hij de sirenes hoort, de Jeep voorbij ziet razen en de politie in actie ziet. Hij plet alles genadeloos tegen het venster. De shots geven weinig, maar toch iets van de omgeving prijs. Chunk kijkt westwaarts, richting de Astoria Bridge , die ook bekend staat als de Astoria-Megler Bridge, Columbia River Bridge of 'Bridge to Nowhere' (omdat aan de noordelijke kant geen stad ligt). Deze brug, die zo'n 6,5 kilometer lang is, is het resultaat van een bundeling van krachten van de State Highway Departments van beide staten. Met de voltooiing van de bouw van dit gevaarte op 27 augustus 1966 (het project startte in 1962) was de verbinding tussen de Canadese en Mexicaanse grens door middel van de Pacific Coast Highway (of nog: US 101) een feit. De ferry werd aan de kant geschoven, de brug in gebruik genomen. 'Toll' werd een woord dat onmiddellijk geassocieerd werd met deze brug. De gemaakte kosten moesten vereffend worden en een klein prijskaartje voor wie de Columbia River wou oversteken, zou een handje helpen. In 1995 verdwenen de tolcabines.

Chunk heeft ook een zicht op het 76 benzinestation, dat vandaag uit het straatbeeld is verdwenen. Er staat een ander gebouw dat geruime tijd fungeerde als garage, maar met het overlijden van de eigenaar kwam ook een einde aan deze zaak. Achter het gebouw vind je, naar goede Amerikaanse gewoonte, een McDonalds restaurant. De Lower Columbia Bowl kan je ook nu nog onveilig maken. Geen bowlingschoenen, geen bowlingbal? Geen probleem, alles wacht je hier op. Voor de niet-rekenkundige wonders onder ons is er gedacht aan een automatisch scoresysteem. Er is een snackbar, (geloof het of niet) een full-service lottery center voor wie een gokje wil wagen en je vindt er arcade games,... Het is een waar amusementscenter. Wie een namiddag wil bowlen, draait vooraf best het nummer (503) 325- 3321 met de vraag of er geen wedstrijden aan de gang zijn die dag.

De Fratelli's zijn al snel uit Chunk's gezichtsveld verdwenen en komen ze dankzij de magie van de film terecht in de 3rd Annually ORV Race op het strand van Cannon Beach. Het referentiepunt hier is Haystack Rock, de derde grootste monoliet aan een kust ter wereld, die mooi in beeld komt wanneer de organisatoren van de wedstrijd met de groene vlag zwaaien en de start geven. Denk maar niet aan een Mama Fratelli 4x4 erlebnis, want sinds 1990 is het 14,4 kilometer lange strand beschermd als 'Marine Garden and Bird Sanctuary' en zijn auto's verboden.

Sommige mensen verzamelen postzegels, anderen sigarenbandjes. Je hebt ook Goonie fans en die kregen in 1997 de unieke kans om wel een heel speciaal stukje memorabilia op de kop te tikken: de Goonies woning op 368 38th Street. Voor $254.700 had je toen stukje tastbare filmgeschiedenis, een prachtig uitzicht op de Columbia River en downtown Astoria. Het huis ziet er nog steeds vrijwel identiek uit. Wat je niet meer terug zal vinden zijn het hek en het ingenieuze systeem om het bijhorend poortje te openen (de bowlingbal, de ballon, de kip en het ei, de sprinkler,...)Goonie fans zijn welkom op de oprit onder één bepaalde voorwaarde. De eigenaar van de woning plaatste immers een bordje met de tekst: 'Goonie fans on foot are welcome... No cars, please!'. Data's huis (aka Double O Negative / 00-) staat er ook nog steeds (304 38th Street).

Nadat de Goonies de oude map op zolder ontdekt hebben, besluiten ze naar de schat op zoek te gaan. Ze grijpen hun BMX en rijden onder meer voorbij het Astoria Historical Museum waar Mickey en Brand's vader, Irving Walsh (Keith Walker) werkt. Dit gebouw is de 'Flavel House', genoemd naar de oorspronkelijke eigenaar Captain George Flavel. Hij was de allereerste miljonair in de regio en trok deze prachtig Victoriaanse residentie op in 1885. Sinds 1950 is het Clatsop Historical Society Museum hier ondergebracht 441 8th Street . Een bezoek brengen kan uiteraard. Het museum is dagelijks geopend van 10 uur 's morgens tot 5 uur 's avonds. Voor de lekkerbekken: tijdens de kerstperiode staat er ook traditionele plum pudding op het menu!

Het echte avontuur begint voor de Goonies in het Ecola Estate Park, iets te noorden van Cannon Beach. Op Ecola Park Road houden de jongens even halt en slaan ze er de map op na. De exacte plaats waar ze even stoppen is niet zo gemakkelijk te vinden. Normaliter zou je als echte locatiekenner rekening houden met de beplanting en kijken naar de vorm van de bomen (en hun groei inschatten zoveel jaar na datum), maar Oregon heeft zo de gewoonte om bepaalde bossen te dunnen en sommige gebieden opnieuw te beplanten, wat het er niet eenvoudig op maakt. Wie er heen trekt en dezelfde grond wil bewandelen als Mickey, Mouth, Data & Chunk, neemt best enkele screenshots van de scène vóór je je tocht aanvat. Het vervallen restaurant bezoeken is uitgesloten. Het werd speciaal voor de opnames gebouwd in de picknickregio van het Ecola State Park en nadien onmiddellijk afgebroken.

In de film is het dan 71 minuten wachten op Goat Rock State Beach, waar The Goonies hun familie en vrienden terugzien. Vreemd genoeg hebben de cast en regisseur het tijdens de audiocommentaar over Bodega Bay, wat dus niet strookt met de werkelijkheid. Wie het niet gelooft en alles met eigen ogen wil zien trekt best naar Californië. Het strand ligt net ten zuiden van Jenner, vlakbij Highway 1.

Een bezoek aan Astoria en Cannon Beach maakt nog geen echte Goonie van je, tenzij je op één van de locaties volgende magische woorden tussen je lippen laat ontsnappen: 'I will never betray my Goon Dock friends; We will stick together until the whole world ends; Through heaven and hell and nuclear war; Good pals like us will stick like tar, In the city, or the country, or the forest, or the boonies; I am proudly declared a fellow Goonie'. Amen.

In 'Ciné Loco' neemt Ann Leysen u elke week mee naar enkele filmlocaties. Het is dé rubriek voor de actieve filmfan die het allemaal zelf eens wil beleven of voor wie zich gewoon al jaren afvraagt waar de cast & crew van een bepaalde film heen trok voor opnames. Wil ook jij weten waar enkele scènes uit jouw favoriete film zich afspelen? Kruip dan in je pen en stuur vandaag nog een e-mail naar annleysen@yahoo.com. Misschien komt jouw vraag wel aan bod in het volgende 'Ciné Loco' artikel op Movie, de interactieve filmgids. Zorg er wel voor dat je de scène(s) waar je de locatie(s) van zoekt goed beschrijft.

PLANEET CINEMA

Planeet Cinema is een online filmmagazine. We bekijken films zonder grenzen: oud of nieuw, populair of obscuur.

We geven graag nieuw schrijftalent de kans om online te publiceren.

Planeet Cinema beschikt over een uitgebreid archief van meer dan 6.000 artikelen sinds 1993.

 

HOME
RECENSIES
ACHTERGRONDEN
FESTIVALS
KLASSIEKERS

Twitter Facebook

 

THEMA

THEMA - UIT DE KUNST
Vrouw in een mannenwereld


Met de hulp van een historica draaide de Franse regisseur Bruno Nuytten in 1988 een biopic over een van Frankrijks meest bekende vrouwelijke kunstenaars uit de negentiende eeuw. De gelijknamige film vertelt haar tragische levensverhaal begeleid door de dramatische muziek voor hoofdzakelijk strijkers van componist Gabriel Yared.

>>>

THEMA - UIT DE KUNST
De beeldhouwer die niet wou schilderen


Quizvraagje voor bij de barbecue: wat hebben Mozes, Johannes de Doper, Marcus Antonius, Henry VIII, Michelangelo en God de Vader zelve gemeenschappelijk? Antwoord: ze werden allemaal op film vereeuwigd door Charlton Heston.

>>>

THEMA - UIT DE KUNST
Het spanningsveld van de kunstenaar


Een kunstschilder die in de tweede helft van de negentiende eeuw in het zog van het impressionisme op de kunstscène verschijnt, is Auguste Renoir. Deze Fransman die ongeveer 6000 schilderijen maakte, is echter niet de enige kunstenaar die Gilles Bourdos met de film Renoir in de verf zet.

>>>

THEMA - UIT DE KUNST
Genialiteit ondergedompeld in miserie


Quoth the raven: ‘nevermore’. Edgar Allan Poe schreef de beroemde dichtregel in 1845, en sindsdien heeft zijn raaf de populaire cultuur niet meer verlaten. Als zelfs The Simpsons je gedicht opnemen in hun Treehouse of Horrorreeks, weet je dat je het als dichter gemaakt hebt.

>>>

THEMA - UIT DE KUNST
Pop-art tot de tiende macht


Thierry Guetta is een Fransman die in Los Angeles een tweedehands kledingzaak heeft. Via via ontmoet hij een street art-kunstenaar en hij – notoir allesfilmer – springt bij en filmt alles. Meer street art-kunstenaars laten zich filmen. Een idee voor een documentaire is geboren. Maar er is iets loos. Guetta zal niet rusten voor hij alle kunstenaars heeft gefilmd. Hij ontmoet er veel. Maar er ontbreekt er een: Banksy, die intussen wereldberoemd is geworden met zijn ironische street art.

>>>

THEMA - UIT DE KUNST
Wie is er bang van Alfred Hitchcock?


In 2012, meer dan 30 jaar na zijn dood, verschenen er plots twee films over het leven van Alfred Hitchcock. Het mag een wonder zijn dat het zolang geduurd heeft. Hitchcock was een mysterieus man en een gedroomd object voor een biopic.

>>>

UIT HET ARCHIEF

Foto: UIP
CAST AWAY
Alleen op de wereld
>>>