Meteen naar de tekst springen
Foto: MGM

INDEX >> ACHTERGRONDEN >> 9 1/2 WEEKS

9 1/2 WEEKS
Sex and the City

 

Ann Leysen | 28/07/2003


Share/Bookmark

Een nieuwe klassieker voor de maand mei. Waarom de daarin gebruikte locaties eens niet toelichten? 9 1/2 Weeks werd gedraaid in the Big Apple. Het bruisende stadsleven, een kwetsbare galerij-assistente en een steenrijke man. Het was Adrian Lyne die alles op pellicule vastlegde in de magische jaren '80. Waar is de tijd?

Het is heel simpel. De locaties die gebruikt werden voor het verfilmen van Elizabeth McNeill's boek, zijn beperkt. Bovendien is de vraag of ze meer dan 15 jaar na datum nog terug te vinden zijn. Een overzicht...

Chelsea Market
Eén van de eerste locaties die in de film aan bod komt, is Chelsea Market. Elizabeth loopt op de antiek- en curiosamarkt rond en is al vlug betoverd door de prachtige Franse sjaal. Vraagprijs: $300. Een prijskaartje dat haar budget lijkt te overstijgen. Ze laat de sjaal voor wat hij is en wandelt rustig verder tot ze compleet uit de bol gaat voor een kuikentje. De prijs is ook al wat schappelijker: $30. Chelsea Market bevond zich vroeger aan 6th Avenue in Chelsea, op de parking tussen 25th en 26 Street. Vandaag de dag is de plek ingenomen door een groot appartementencomplex.

Chelsea samenvatten in één woord lukt net: diversiteit. Je vindt er werkelijk alle lagen van de bevolking. Wereldvermaarde modellen en fotografen, rijke meiden die zich van de ene naar de andere plek laten voeren in limousines, bikers , . Ook de holebi's lijken hun weg naar Chelsea te hebben gevonden. In het oog springen de talrijke kunstgalerijen waar de werken van nieuwe, opkomende kunstenaars in New York aan de muren prijken.

Comme des Garçons
Comme des Garçons was de winkel waar John en Liz even langsliepen voor een nieuwe garderobe voor Liz, ze geholpen werden door een Aziatische vrouw en meteen ook de relatie tussen de twee duidelijk werd. Zij: 'John, aren't you gonna ask me how I like this?', waarop zij van hem een droge 'No' geretourneerd kreeg. Comme des Garçons vind je vandaag op 520 West 22nd Street en is geopend van dinsdag tot en met zaterdag van 11 uur in de ochtend tot 7 uur 's avonds. Op zondag gaan de deuren een uurtje later open en eveneens een uur vroeger dicht. Op maandag sta je simpelweg voor een gesloten deur. Wie op een feestdag een bezoekje wil brengen, belt best vooraf voor de openingsuren (212-6049200). In de Comme des Garçons winkel van destijds is nu Prada Sport gevestigd.

Algonquin Hotel
Onvermijdelijk als locatie, het Algonquin Hotel (59 West 44th Street). Wie de crème de la crème van New York wil proeven, moet hier zijn. Gelegen in het hart van Manhattan langs de beruchte Club Row, het stukje 44th Street tussen 5th en 6th Avenues. Vlakbij trekpleisters zoals het Rockefeller Center, de Empire State Building, het Museum of Modern Art, de Radio City Music Hall, Times Square. Wie wil shoppen zal zijn benen niet moeten vermoeien. Het Algonquin Hotel ligt op een steenworp van 5th en Madison Avenues.

Dit is geen plekje waar Jan Modaal rondhangt, wel mensen die echt het beste van het beste willen. De elegantie, de unieke atmosfeer, een oase temidden van een hectische stad. Door de Historic Traveller uitgeroepen als één van Amerika's tien beste hotels. Kitty Bean Yeancey (van het Amerikaanse dagbald USA Today) bestempelt het Algonquin Hotel als 'One of ten legendary hideaways of the rich and famous'. Het Algonquin Hotel is een toonbeeld van pracht en praal. In 1998 werd de restauratie voltooid. Eentje die - wat had u gedacht - miljoenen dollars kostte. Antieke meubels, voor elke gastkamer, werden eigenhandig uitgekozen. Het behangpapier dat de gangen siert, werd speciaal ontworpen voor door cartoonist Robert Mankoff.

Wie denkt, wel daar hoor ik thuis, even een overzicht van dat wat het hotel nog meer te bieden heeft. Een 170-tal kamers waarbij er ook gedacht is aan de niet-rokers en mindervaliden. Op de kamers vind je niet enkel de prachtige antieke meubels, maar tevens alledaagse zaken zoals een kleurentelevisie met afstandbediening, een telefoon met voicemail, een brandkast, een haardroger,... U weet wel. Er is tevens een fitness center in het hotel en er zijn meerdere ontmoetingsruimtes voor businesspeople. Een krant bij het ontbijt (New York Times, USA Today, The New Yorker) vervolmaakt het rijtje. De prijzen variëren tussen de $260 en $699 per nacht. Reserveren kan op het telefoonnummer 888-3042047.

Hotel Chelsea
Wie even moet slikken bij de tarieven van het Algonquin Hotel kan natuurlijk ook kiezen voor een andere locatie die gebruikt werd tijdens het draaien van 9 1/2 Weeks. U bent sowieso goedkoper af wanneer u hier enkele overnachtingen reserveert ($150-$350 per nacht). U beschikt over tal van faciliteiten en het leuke aan dit hotel is dat je eten kan bestellen in een van de plaatselijke restaurants of diners. Je laat die gewoon op je kamer bezorgen, met de goedkeuring van Hotel Chelsea. En dat is niet het enige wat het hotel dat ietsepietsie speciaals geeft. Geen twee kamers zijn gelijk. Elk heeft zo zijn eigen unieke grootte en vorm.

Het Hotel Chelsea, dat je vind op 222 West 23rd Street, kent een lange geschiedenis. Deze gaat terug tot 1883, toen het 12 verdiepingen tellende complex in handen was van George M. Smith. Voor 40 families in New York was dit hun thuis. De gelijkvloerse en de twee bovenste verdiepingen werden verhuurd om een soort van inkomen te creëren dat tevens de algemene kosten van de bewoners moest dekken. Het gebouw had een echte state of the art uitstraling met haar balkons, appartementen die tot zeven kamers telden, hoge plafonds, een goede geluidsisolatie en brandbeveiliging, open haarden en een in ijzer afgewerkte trappenhal met houten balustrade die van de lobby tot de hoogste verdieping in de puntjes afgewerkt was en nog steeds is. Het gebouw werd verkocht en in 1905 omgetoverd tot een hotel. Net als het Algonquin Hotel kreeg Hotel Chelsea al vlug een artistiek tintje. Het werd de thuishaven van de artistieke wereld: schrijvers en kunstenaars.

Mare Chiaro
Als er één locatie is die in 9 1/2 Weeks gebruikt werd en tevens opduikt in tal van andere films, dan is het Mare Chiaro wel. Deze trendy, funky bar bevindt zich op 176 Mulberry Street, tussen Broom & Grand Streets. Aanvankelijk een klassiek Italiaanse stek, nu Chinees. Wie de weg niet vindt, vraag best raad aan een rasechte Yankee. Eén tip: de bar is bij de locals bekend als Tony's Nut House of simpelweg Tony's. 't Is maar dat u het weet.

In 'Ciné Loco' neemt Ann Leysen u elke twee weken mee naar enkele filmlocaties. Het is dé rubriek voor de actieve filmfan die het allemaal zelf eens wil beleven of voor wie zich gewoon al jaren afvraagt waar de cast & crew van een bepaalde film heen trokvoor opnames. Wil ook jij weten waar enkele scènes uit jouw favoriete film zich afspelen? Kruip dan in je pen en stuur vandaag nog een e-mail naar ann@moviegids.be. Misschien komt jouw vraag wel aan bod in het volgende 'Ciné Loco' artikel op Movie,deinteractieve filmgids. Zorg er wel voor dat je de scène(s) waar je de locatie(s) van zoekt goed beschrijft.

PLANEET CINEMA

Planeet Cinema is een online filmmagazine. We bekijken films zonder grenzen: oud of nieuw, populair of obscuur.

We geven graag nieuw schrijftalent de kans om online te publiceren.

Planeet Cinema beschikt over een uitgebreid archief van meer dan 6.000 artikelen sinds 1993.

 

HOME
RECENSIES
ACHTERGRONDEN
FESTIVALS
KLASSIEKERS

Twitter Facebook

 

THEMA

THEMA - UIT DE KUNST
Vrouw in een mannenwereld


Met de hulp van een historica draaide de Franse regisseur Bruno Nuytten in 1988 een biopic over een van Frankrijks meest bekende vrouwelijke kunstenaars uit de negentiende eeuw. De gelijknamige film vertelt haar tragische levensverhaal begeleid door de dramatische muziek voor hoofdzakelijk strijkers van componist Gabriel Yared.

>>>

THEMA - UIT DE KUNST
De beeldhouwer die niet wou schilderen


Quizvraagje voor bij de barbecue: wat hebben Mozes, Johannes de Doper, Marcus Antonius, Henry VIII, Michelangelo en God de Vader zelve gemeenschappelijk? Antwoord: ze werden allemaal op film vereeuwigd door Charlton Heston.

>>>

THEMA - UIT DE KUNST
Het spanningsveld van de kunstenaar


Een kunstschilder die in de tweede helft van de negentiende eeuw in het zog van het impressionisme op de kunstscène verschijnt, is Auguste Renoir. Deze Fransman die ongeveer 6000 schilderijen maakte, is echter niet de enige kunstenaar die Gilles Bourdos met de film Renoir in de verf zet.

>>>

THEMA - UIT DE KUNST
Genialiteit ondergedompeld in miserie


Quoth the raven: ‘nevermore’. Edgar Allan Poe schreef de beroemde dichtregel in 1845, en sindsdien heeft zijn raaf de populaire cultuur niet meer verlaten. Als zelfs The Simpsons je gedicht opnemen in hun Treehouse of Horrorreeks, weet je dat je het als dichter gemaakt hebt.

>>>

THEMA - UIT DE KUNST
Pop-art tot de tiende macht


Thierry Guetta is een Fransman die in Los Angeles een tweedehands kledingzaak heeft. Via via ontmoet hij een street art-kunstenaar en hij – notoir allesfilmer – springt bij en filmt alles. Meer street art-kunstenaars laten zich filmen. Een idee voor een documentaire is geboren. Maar er is iets loos. Guetta zal niet rusten voor hij alle kunstenaars heeft gefilmd. Hij ontmoet er veel. Maar er ontbreekt er een: Banksy, die intussen wereldberoemd is geworden met zijn ironische street art.

>>>

THEMA - UIT DE KUNST
Wie is er bang van Alfred Hitchcock?


In 2012, meer dan 30 jaar na zijn dood, verschenen er plots twee films over het leven van Alfred Hitchcock. Het mag een wonder zijn dat het zolang geduurd heeft. Hitchcock was een mysterieus man en een gedroomd object voor een biopic.

>>>

UIT HET ARCHIEF

Europa Corp. Distr.
LES FILLES DU BOTANISTE
Cowboys versus botanistes
>>>