Meteen naar de tekst springen
fotomontage Erwin Taets (Foto: resp. eigenaars)

INDEX >> ACHTERGRONDEN >> VOORUITBLIK FILMJAAR 2004

VOORUITBLIK FILMJAAR 2004
Er is leven na de Ring

 

De redactie | 04/01/2004


Share/Bookmark

Frodo? Nóóit van gehoord. De matrix? Geen idee wat dát nu weer is. De Hulk? Een groene schreeuwlelijk uit de jaren tachtig. Het moge duidelijk zijn: het filmjaar 2003 is dood en voorlopig zijn we niet van plan het terug op te graven. Veel liever kijken we naar wat voor moois er aan de horizon van 2004 gloort: een horde nieuwe films, klaar om het filmische landschap te veroveren. Naar jaarlijkse gewoonte poetst Movie dan ook zijn verrekijker op. Ziehier, blinkend, glanzend en blozend, onze Grote Vooruitblik op het Filmjaar 2004.

Onderstaande films staan in willekeurige volgorde. Ze komen normaal gezien en onder voorbehoud in 2004 in de bioscopen.

Lost in Translation - Het is al langer bekend dat de familie Coppola bulkt van talent en nu vader Francis al een tijdje niks meer van zich heeft laten horen, krijgt dochter Sofia de gelegenheid om op de voorgrond te treden. Met haar debuutfilm The Virgin Suicides liet ze al zien wat ze in haar mars heeft en volgens de eerste geruchten zou ze er met haar nieuwste film zelfs nog een schepje bovenop doen. In Lost in Translation spelen Bill Murray en Scarlett Johansson twee verloren zielen die in het voor hun onverstaanbare Tokio meer en meer naar elkaar toegroeien. Alleen staat het grote leeftijdsverschil in de weg van een echte romance.

The Last Samurai - Net als zijn voormalige echtgenote Nicole Kidman probeert ook Tom Cruise de laatste jaren zoveel mogelijk verschillende rollen te spelen. Na overtuigende prestaties in ondermeer Minority Report en Vanilla Sky, probeert 'The Cruiser' het publiek deze keer te bekoren met een zwierig historisch epos vol spektakel, drama en kung-fu. Regisseur Edward Zwick was gezien zijn ervaring met spektakel de aangewezen man om het project tot een goed einde te brengen, en tot nu toe heeft zowat de voltallige Amerikaanse filmpers zich lovend uitgesproken over dit epos. De kans is dus groot dat de film ook bij ons een flinke hit zal worden.

Paycheck - Dat de Chinese actie-regisseur John Woo een voorliefde heeft voor bombastische actie en slow-motion wisten we natuurlijk al langer dan vandaag. Maar dat de man achter Face/Off en M:I-2 ook van sciencefiction houdt, is eigenlijk een verrassing. Met Paycheck waagt Woo zich bovendien aan een verfilming van een verhaal van sci-fi guru Philip K. Dick (die eerder al Minority Report en Total Recall neerpende), al blijft de vraag of Woo's aanpak compatibel is met de visie van Dick. Nou ja, mocht alles op het laatste nippertje toch nog in het water vallen, is er altijd nog het charisma van Ben Affleck om de mensen de zaal in te lokken.

The Missing - Regisseur Ron Howard staat niet bepaald bekend om zijn voorliefde voor riskante projecten en houdt het met films als Apollo 13 en A Beautiful Mind liever bij professioneel (maar degelijk) Hollywoodvermaak. Ook The Missing zal wel geen grote verrassing worden en levert precies datgene waar de Amerikanen zo dol op zijn: flink wat spanning en goed acteerwerk van Tommy Lee Jones en Cate Blanchett keurig verpakt in een hartige dosis 'family values'. Wat wil een mens nog meer?

Big Fish - Na zijn ambitieuze remake van Planet of the Apes, vond weirdo Tim Burton het weer eens tijd voor een wat kleinere film. Big Fish betekent meteen ook de terugkeer naar Burtons roots en net als in films als Edward Scissorhands of Beetlejuice laat hij ook deze keer een enorme schare verschoppelingen opdraven. Maar diegenen die het werk van Burton een beetje kennen, weten dat hij een voorliefde heeft voor de sociaal minderbedeelden en dat hij er zeker geen gratuite freakshow van zal maken. Volgens de eerste geruchten zou het trouwens zijn beste film in jaren zijn. Laten we hopen.

Once Upon a Time in Mexico - In de loop der jaren is regisseur Robert Rodriguez van een enthousiaste filmamateur tot een heuse Hollywood-duizendpoot uitgegroeid. Toch blijft hij trouw aan zijn roots en draait met deze Once Upon A Time in Mexico al de tweede sequel op zijn debuutfilm El Mariachi. Maar in tegenstelling tot vroeger beschikt Rodriguez nu wel over een flink budget, met als gevolg dat hij grote namen als Antonio Banderas, Willem Defoe, Salma Hayek en Johnny Depp wist te strikken. En afgaande op zijn eerdere werk, zal het ook deze keer weer een vakkundig gemaakte popcorn-actiefilm worden.

Hellboy - De reeks superhelden-films lijkt voorlopig nog geen eind te nemen en regisseur Guillermo Del Toro maakte dankbaar gebruik van de nieuwe rage om zijn droomproject te kunnen verwezelijken. Hellboy is echter geen archetypische stripheld die de strijd aanbindt met het kwade, in tegendeel zelfs. De woeste superheld met zijn enorme vuist is eigenlijk een demoon die door de Nazi's tot leven werd gewekt om hen te helpen in hun strijd tegen het goede. Gelukkig komt de demoon op tijd tot inkeer en wordt hij lid van een geheime organisatie die niet zo dol is op Hitler-aanhangers. Liefhebbers van films als X-Men, Batman en Daredevil kunnen alvast beginnen met aanschuiven, want afgaande op de trailer wordt dit comicbook-vermaak om duimen en vingers bij af te likken.

Dawn of the Dead - Als in Hollywood de ideeën even op zijn, doen gemakzuchtige producers gewoon een greep in het verleden en vissen ze een 'lang vergeten' klassieker op. Toen Universal in een vlaag van zinsverbijstering de plannen voor een remake van Dawn of the Dead aankondigde (beter bekend als de beste zombiefilm aller tijden), schrok menige fan zich een hoedje. Remakes van horrorklassiekers zijn namelijk niet altijd even geslaagd te noemen en met nutteloze updates van Psycho, The Haunting en House on Haunted Hill nog vers in het geheugen, wordt gevreesd dat ook de nieuwe versie van Romero's klassieker een triest lot beschoren is. Helemaal pijnlijk werd het toen regisseur Zack Snyder aankondigde de langzaam schuifelende zombie-horde uit het origineel te willen vervangen door razendsnelle super-zombies. Argh, waar moet dat eindigen?

The Chronicles of Riddick: Pitch Black II - Vlak voordat spierbundel Vin Diesel een superster werd en zijn ziel verkocht aan waardeloze actierommel als A Man Apart en xXx, speelde hij met brio de rol van een doorgewinterde slechterik Riddick in het verrassend spannende Pitch Black. Gelukkig is die film niet onopgemerkt voorbij gegaan en kreeg regisseur David N. Twohy de kans om een sequel te draaien. Twohy was echter niet van plan om meer van hetzelfde te brengen en dropt Riddick op een afgelegen planeet waar hij moet vechten voor zijn leven. De verwachtingen zijn hooggespannen, want als zelfs een topactrice als Judy Dench zich bij de cast wil vervoegen, moet er toch wel iets speciaals aan de hand zijn.

Alien vs. Predator - Het moeten natuurlijk niet altijd remakes zijn om een gebrek aan nieuwe ideeën op te vangen. Het samenvoegen van twee bekende franchises is natuurlijk ook een manier om nog snel even wat geld uit de zakken van het bioscooppubliek te kloppen. Vorig jaar werden we al getrakteerd op het (tot op zeker hoogte amusante) Freddy Vs. Jason, en dit jaar moeten de Aliens het dus opnemen tegen de predators. Helaas wordt de film geregisseerd door Paul W.S. Anderson, die eerder al ondingen als Soldier, Mortal Kombat en Resident Evil op ons losliet. Bovendien zijn de eerste geruchten vanop de set ook niet al te positief. Een anonieme bron beweerde namelijk dat de predator-pakken zo lelijk waren, dat ze naderhand met CGI moeten worden bijgewerkt. Dat belooft!

The Texas Chainsaw Massacre - In 1974 liepen bij de release van Tobe Hoopers The Texas Chainsaw Massacre de zalen leeg: zoveel gratuit geweld had men nog nooit gezien. De film, geïnspireerd op seriemoordenaar Ed Gein, bleef tientallen jaren gecensureerd. Dit jaar krijgen we een bizarre en minstens even gewelddadige remake van de Duitse videoclipfilmer Marcus Nispel. Producent Michael Bay gaf hem 10 miljoen dollar en dus zal de prent er in elk geval grootser en bloederiger uitzien dan het origineel. Andrew Bryniarski kruipt in de huid van Leatherface, maar het is vooral uitkijken naar Jessica Biel. Zij mag de hele film halfnaakt proberen te ontkomen aan de ronkende elektrische zaag van Leatherface. Het wordt vooral uitkijken naar een nu al berucht shot waarbij een meisje zich door het hoofd schiet en de camera zich door het nog gapende gat terugtrekt.

Jeepers Creepers 2 - Het was even schrikken, in 2001, toen The Creeper op het witte doek verscheen: zo'n spannend uurtje cinema hadden we al lang niet meer meegemaakt. Jammer genoeg zakte het tweede deel van de film als een pudding in mekaar en als we de geruchten mogen geloven, vergaat het The Creeper in deze sequel van Victor Salva niet veel beter: het is dag 23 van zijn vreetcyclus en dit keer heeft het gedrocht het gemunt op een busje scholieren dat terugkomt van een basketbalwedstrijd. Dat hoofdrolspeelster Gina Philips geen zin meer had om mee te doen, zegt al veel. In het tijdschrift Fangoria liet regisseur Victor Salva zich onlangs nog ontvallen dat hij een ideetje heeft voor Jeepers Creepers 3. Dat zou de legende naar het Wide Westen brengen. Toch maar niet, dachten we zo.

Steve + Sky - 2003 was het jaar van de euforie voor de Vlaamse cinema: voor Any Way the Wind Blows en De Zaak Alzheimer werd gretig met lof gezwaaid. Hopelijk kan Steve + Sky, het langspeelfilmdebuut van scenarist/regisseur Felix van Groeningen, dat positieve klimaat in 2004 verder zetten. Volgens de persinformatie wordt het een verhaal over mensen die vast zitten maar er alles aan doen om los te geraken. Het wordt vooral het verhaal van de twintigers Steve (Titus De Voogdt) en Sky (Delfine Bafort) die elkaar ontmoeten bij de lancering van een nieuwe pin-up club, ergens langs een steenweg. De productie is in handen van Dirk Impens en Stephen en David Dewaele (2 Many DJ's) verzorgen de soundtrack.

Gothika - Dark Castle Entertainment probeert ons nu al een paar jaar mislukte horrorproducties als 13 Ghosts, Ghost Ship en House on Haunted Hill door de maag te splitsen. Dit jaar is Gothika aan de beurt, het Engelstalige debuut van regisseur Mathieu Kassovitz en de eerste film waarin Halle Berry helemaal alleen de hoofdrol moet torsen. Ze speelt een psychologe die wakker wordt in het gekkenhuis waar ze zelf altijd heeft gewerkt en beschuldigd wordt van moord op haar man. Berry kan zich echter niks herinneren aangezien ze aan geheugenverlies lijdt. Bovendien wordt ze door een bovennatuurlijke kracht tot nog meer misdaden gedreven.

House of D - Dat David Duchovny een begenadigd verteller en regisseur is, bewees hij al met de episodes van The X-Files die hij zelf mocht inblikken (The Unnatural, Hollywood A.D., William). Met House of D maakt hij als scenarist en regisseur zijn langspeelfilmdebuut. Hij castte zijn vrouw Tea Leoni, Robin Williams en zichzelf in wat een emotionele fabel moet worden die zich in New York afspeelt. Robin Williams zou de hoofdrol spelen van een man die in het reine probeert te komen met heden en verleden. Tyler Hoechlin (Road to Perdition) zou de hoofdrol vertolken in de vele flashbacks die House of D zou bevatten. Klinkt allemaal heel erg veelbelovend.

Troy - Een van de allergrootste films van 2004 wordt zonder twijfel Troy, wat zo'n beetje de Spartacus van deze tijd moet worden. Met een budget van over de 100 miljoen dollar en een cast om duizelig bij te worden (Brad Pitt, Eric Bana, Orlando Bloom, Peter O'Toole, Sean Bean, Brian Cox) mag Über-regisseur Wolfgang Petersen (The Perfect Storm) de oorlog tussen de Grieken en Trojanen van 1193 v.C. tot leven brengen. Het begint natuurlijk allemaal wanneer de Trojaan Paris (Bloom) de prachtige Griekse Helena schaakt en op die manier een oorlog ontketent. Dat niemand minder dan David Benioff (25th Hour) het epische gedicht van Homerus mocht omvormen tot scenario doet alleen maar het beste hopen voor de film. Pittig detail: zowel Wolfgang Petersen als Brad Pitt verlieten een productie (in casu Batman Vs. Superman en The Fountain) om aan Troy te kunnen werken.

Shrek 2 - PDI verbaasde in 2001 de tekenfilmwereld met Shrek, een asociale, schetende en oogballensoep slurpende ogre die wel zo'n 250 miljoen dollar in het laatje bracht. Als alles goed gaat wil PDI dit jaar de figuur uit de boeken van William Steig presenteren op het filmfestival van Cannes. Shrek (stem van Mike Myers) en Fiona (Cameron Diaz) zijn inmiddels getrouwd en reizen naar het koninkrijk Far Away, waar het kersverse koppel het goeie nieuws moet overbrengen aan Fiona's ouders (John Cleese en Julie Andrews). Prince Charming (Rupert Everett) is niet zo blij met die gang van zaken, want in feite was hij voorbestemd om met Fiona te trouwen. Het is verder uitkijken naar de terugkeer van de praatzieke ezel Donkey (Eddie Murphy) en Puss-in-Boots, een ogreslayer met de stem van Antonio Banderas.

Shark Tale - Naast hun samenwerking met PDI, gaat Dreamworks in de herfst van 2004 ook voor het eerst digitaal solo met Shark Tale. De prent werd gemaakt door de ploeg die eerder Prince of Egypt, The Road to El Dorado en Spirit: Stallion of the Cimarron maakte en wordt een parodie op de gangsterfilm. Net als Finding Nemo speelt het merendeel van Shark Tale zich onder water af, waar de populatie letterlijk en figuurlijk bevolkt wordt door (maffia)haaien. Opvallend is dat Shark Tale op een geweldige vast kan rekenen: naast Robert De Niro lenen onder meer Will Smith, Renee Zellweger, Angelina Jolie, Martin Scorsese en Peter Falk hun stemmen aan de haaien.

The Incredibles - Pixars opvolger voor het mega-succesvolle Finding Nemo wordt een spoof op de superheldenfilm. De superheld uit The Incredibles is echter op rust en zou dat liefst ook zo houden. De digitale tekenfilm werd geregisseerd door Brad Bird, die we nog kennen van Amazing Stories en The Simpsons en met The Iron Giant een hele mooie film maakte. Pixar verkent met deze film nieuwe horizonten, aangezien mensen hier de hoofdrol spelen. Een goeie keuze, want hoe schitterend Finding Nemo ook was, er treedt een beetje grapmoeheid op. Wellicht levert een nieuwe invalshoek ook weer nieuwe grappen op. Wij geven Pixar alvast het voordeel van de twijfel.

The Forgotten - Nicole Kidman zou ooit de hoofdrol spelen in deze (bovennatuurlijke?) thriller, maar haar plaats werd ingenomen door Julianne Moore. Zij speelt een moeder die rouwt om de verdwijning of dood van haar 8-jarige zoon tijdens een vliegtuigongeluk. Haar verbazing is groot wanneer haar psychiater (Gary Sinise) haar vertelt dat ze helemaal geen zoontje heeft en ze zichzelf acht jaar aan een stuk een vals geheugen heeft aangepraat. Wanneer de moeder echter een vader (Dominic West) ontmoet die in dezelfde situatie verkeert, is ze er zeker van dat er meer achter steekt. Veel meer over de inhoud van The Forgotten is er niet bekend, en het klinkt allemaal zeer mysterieus, maar wel fascinerend. Regisseur Joseph Ruben kennen we nog van onder meer Sleeping with The Enemy en Money Train.

Phantom of the Opera - Jarenlang is er al sprake van de 'definitieve' Phantom-film. Fans wereldwijd zijn nog altijd in het gareel om de rollen van het Spook en Christine in de schoenen te schuiven van Michael Crawford en Sarah Brightman, de musical-vertolkers van het eerste uur. Maar intussen heeft Andrew Lloyd Webber, die de film zelf produceert en voor nieuwe liedjes zal zorgen, zijn zegen gegeven voor de verfilming van Joel Schumacher. Daarin krijgt de 17-jarige Emmy Rossum de hoofdrol, een zangeresje dat volgens Webber nog beter is dan Brightman destijds was. Gerard Butler mag het beroemde witte masker over zijn gezicht schuiven, terwijl Patrick Wilson zijn rivaal Raoul mag spelen. Eén ding staat vast: Webber heeft er op toegekeken dat wel degelijk professionele zangers de hoofdrollen hebben gekregen en niet bekende acteurs zoals Antonio Banderas, John Travolta, Hugh Jackman, Anne Hathaway of Katie Holmes, die ooit voor een rol in de running waren.

Ocean's Twelve - Het popcornvretend filmpubliek droeg Ocean's Eleven in 2001 op handen, wat zich uitte in een opening van 50 miljoen en een totaal van 183 miljoen dollar in Amerika. De film was gebaseerd op de rat pack prent uit 1960 met onder meer Frank Sinatra, Dean Martin en Sammy Davis Jr. Een fenomenale ensemble cast was dat, en regisseur Steven Soderbergh deed hetzelfde met onder meer George Clooney, Julia Roberts, Matt Damon, Brad Pitt en Casey Affleck in zijn remake. Nu Las Vegas er heeft moeten aan geloven, heeft Danny Ocean het in de sequel gemunt op maar liefst drie meesterovervallen op drie verschillende locaties (Rome, Parijs en Amsterdam). Zo wil hij in Amsterdam Rembrandt's beroemde Nachtwacht stelen. Het verhaal van Ocean's Twelve werd gebaseerd op John Woo's nooit gedraaide film Honor Among Thieves van George Nolfi.

The Passion of the Christ - Over geen film zullen zoveel verhalen de ronde doen als over deze The Passion of the Christ. Trivia genoeg dus, zoals de bliksem die twee keer op de set insloeg, alsof God zelf zich met de productie kwam bemoeien; of de letsels die James Caviezel opliet tijdens de geselscènes. Hoe dan ook: Mel Gibson kreeg het uiteindelijk toch voor elkaar om de twaalf laatste uren van het leven van Jezus Christus in beeld te brengen voor hij in Jeruzalem gekruisigd wordt. De film is volledig in het Armeens, Latijn en Hebreeuws opgenomen, maar Mel Gibson kwam naar verluidt toch terug op zijn idee om de prent zonder ondertitels in de zalen te brengen. De Paus heeft de film inmiddels gezien en sprak de mysterieuze woorden: 'Hij is als hij was.'

Punisher - Dankzij het succes van Spider-Man, Daredevil, X-men en The Hulk worden nu ook andere ietwat onbekende Marvel comics verfilmd. Deze producties hebben een klein budget en worden gemaakt voor een andere doelgroep. Een goed voorbeeld zijn de twee Blade-films die donker, bloederig en gewelddadig waren en niet echt toegankelijk voor de jonge bioscoopliefhebbers. Marvels Man-Thing en The Punisher worden op dezelfde manier benaderd. The Punisher vertelt het verhaal van ex-navy seal Frank Castle die het recht in eigen handen neemt wanneer zijn vrouw en zoontje op brute wijze worden vermoord. Het verhaal is duister en het geweld overtreft de botbrekende actie van Steven Seagal in zijn glorietijd. The Punisher is een superheld zonder bovenmenselijke krachten, hij kan niet vliegen of webschieten maar bezit wel over kennis van wapens en combat training. Dolph Lundgren heeft in 1989 al eens de rol van The Punisher in de gelijknamige film vertolkt, maar het werd geen succes. Thomas Jane (Deep Blue Sea) mag het nu proberen en moet het opnemen tegen de grote boef Howard Saint, gespeeld door John Travolta. Jonathan Hensleigh, schrijver en producer van onder andere Die Hard with a Vengeance en Armageddon, maakt zijn regiedebuut met The Punisher.

I, Robot - Regisseur Alex Proyas leek even een paar jaar van de aardbodem verdwenen maar heeft gelukkig weer de camera opgepakt. Na zijn nu al legendarische films The Crow en Dark City kwam hij vorig jaar terug met de kleine film Garage Days. Dit jaar trakteert Proyas ons op een spektakel met zijn kenmerkende visuele trucjes. I, Robot is een sci-fi film (gebaseerd op het boek van Isaac Asimov) en speelt zich af in het jaar 2035. Het gebruik van Robots voor huishoudelijke taken is de normaalste zaak van de wereld totdat detective Del Spooner (Will Smith) een misdaad moet oplossen die waarschijnlijk gepleegd is door een robot. De sporen leiden tot een grote ramp die gevolgen heeft voor de gehele mensheid. Het klinkt als een remake van The Terminator of The Matrix maar Proyas zal er ongetwijfeld iets moois van maken.

Catwoman - Warner Bros kan niet achterblijven na het succes van de Marvel superheldenfilms. De rechten van Superman, Batman en Catwoman zijn in handen van Warner Bros maar de helden op het witte doek brengen, lijkt zo makkelijk nog niet. Joel Schumacher heeft de Batman franchise aan diggelen geschoten met zijn Batman films. De langverwachte Superman film komt ook maar niet van de grond omdat er geen acteur te vinden is die bereid is om een blauwe maillot aan te trekken. Nu dus de beurt aan Catwoman, de heldin met de katachtige streken. Helaas speelt Michelle Pfeiffer niet de hoofdrol maar mag Halle Berry het leren pakje dragen. Toen de eerste foto's op internet vertoond werden van Berry in de Catsuit, ontstond er een ware anti-Catwoman-campagne. Het kostuum, compleet met rubberen kattenoortjes was hilarisch. De studiobazen waren ook niet tevreden over de eerste beelden die de Franse regisseur Pitof (Vidocq) presenteerde. Het kostuum moest veranderd worden, het script werd herschreven en Pitof werd gedwongen om zijn regiestijl aan te passen. Volgens betrouwbare bronnen was de spanning op de set te snijden en of Catwoman dit jaar in de bioscopen zal verschijnen is na alle commotie onduidelijk. Waarschijnlijk zal Warner Bros eerst de box office resultaten van Chris Nolans Batman: Intimidation Game afwachten voordat ze Catwoman op het publiek loslaten.

Garfield - De eigenzinnige kat krijgt zijn allereerste grote film! Garfield is volledig door de computer gecreëerd, de rest van de cast, inclusief de hond Odie, bestaat wel uit echte acteurs en dieren. Garfield moet ingrijpen wanneer Jon Arbuckles (Breckin Meyer) andere huisdier, het hondje Odie, wordt ontvoerd. Peter Hewitt (The Borrowers) regisseert het flinterdun verhaaltje maar wat de film wel bijzonder maakt is de stem van Garfield die vertolkt wordt door Bill Murray.

The Polar Express - Tom Hanks is een grote liefhebber van Chris van Allsburgs boek The Polar Express. Hanks wilde de film produceren en vroeg of Robert Zemeckis bereid was om de regie op zich te nemen. De regisseur die eerder met Hanks werkte aan de succesvolle Forrest Gump en Cast Away ging de uitdaging aan. De release date is meerdere malen verschoven omdat de baanbrekende effecten tijdrovend waren. Zemeckis creëerde een sprookjesachtige computeranimatie gecombineerd met de vaardigheden van de acteurs. De cast, inclusief Tom Hanks, werd volgeplakt met sensoren die de bewegingen van de acteurs voor de computer vastlegden. Deze motion capture techniek zou voor een realistische animatie van de desbetreffende acteurs moeten zorgen. The Polar Express vertelt het verhaal van een kleine jongen die twijfelt over het bestaan van de Kerstman. Een mysterieuze trein stopt op kerstavond voor het raam van de jongen. De conducteur nodigt hem uit om aan boord te stappen voor een reis naar de Noordpool, thuishaven van de Kerstman. Robert Zemeckis, Tom Hanks en baanbrekende special effects, da's voldoende om van The Polar Express een kerstklapper te maken.

Thirteen - Dertien is het ongeluksgetal en dat geldt zeker voor Tracy (Evan Rachel Wood), een dertienjarig meisje dat op amper 4 maanden tijd haar lief en braaf leventje zal opzij zetten voor wat waarschijnlijk alle ouders zouden omschrijven als hun ergste nachtmerrie. Wat we hier krijgen voorgeschoteld is werkelijk spijkerhard en een zoveelste luiden van de alarmbel: het gaat echt niet de goede kant uit met onze manier van opvoeden. Geschreven door ene Nikki Reed toen zij dertien was, is dit het verhaal van een tiener op de precaire rand van de adolescentie, door velen omschreven als het eerste belangrijke kruispunt in een mensenleven. Tracy geeft zich over aan alles wat niet mag of past en betaalt daar een wel erg zware tol voor, het meest frappante is echter dat niemand uit haar omgeving haar geleidelijke afglijden schijnt op te merken, laat staan er iets aan te doen. Alles gaat de verkeerde kant op wanneer Tracy op school vriendschap sluit met de extravagante Evie en de twee aan het experimenteren slaan. Gebaseerd op een waargebeurd verhaal, huldigt Thirteen het principe van John Doe in Seven: 'If you want people's attention, you can't tap them on the shoulder anymore, you have to hit them with a sledgehammer.'

Brother Bear - Enkele jaren geleden, zo ongeveer na het uitbrengen van Atlantis, scheen Disney eindelijk zijn traditioneel politiek correcte tekenfilms aan de kant te willen schuiven voor meer creatieve producties. Films als The Emperor's New Groove, Lilo & Stitch en Treasure Planet waren het resultaat. Een lovenswaardig initiatief, maar bij het grote publiek sloeg het niet of nauwelijks aan: enkel Lilo & Stitch was nog enigszins winstgevend. Bij Disney wisten ze het op dat moment ook niet meer, en dus kozen ze maar eieren voor hun geld. Het gevolg laat zich raden; een nieuw blik sequels werd opengetrokken. Jungle Book 2, Return to Never Land, om er maar enkele te noemen. Met Brother Bear wordt nog eens een schuchtere poging tot iets nieuws gedaan, al ligt dit project onder de werktitel Bears al van in 1994 in de tekenschuiven. Het is het sprookjesverhaal van drie indianenbroers die zestienduizend jaar geleden leefden, vlak na de laatste IJstijd. Wanneer de oudste van de drie gedood wordt door een beer, neemt de jongste broer Kenai wraak en doodt hij het dier. Daarop verandert hij zelf in een beer ('toevallig' ook zijn totem). Wanneer Kenai niet terugkeert, zet middelste broer Denami de jacht in op het beest dat volgens hem de dood van zijn twee broers op zijn geweten heeft. Kenais enige hoop op overleven is nu vriendschap te sluiten met zijn ergste vijand, Koda het grizzlywelpje. Samen ontdekken Kenai en Koda de ware betekenis van broederliefde.

Holes - En nu we toch bij de Grote Muis zijn aanbeland, gaan we nog even door op ons elan. Eén week na de release van Brother Bear staat immers ook deze Holes op het programma. Een eerste verrassing is alvast wie ze bij Disney voor de verfilming van dit kinderverhaal hebben opgetrommeld. In de regisseursstoel vinden we immers Andrew Davis terug, een veteraan van filmveldslagen als Above the Law, Code of Silence, Under Siege en Collateral Damage. Nauwelijks onschuldig kindervertier, als je het ons vraagt. Maar Holes heeft dan ook een duister kantje: het is het verhaal van halve gare Stanley Yelnats die valselijk beschuldigd wordt van 'diefstal van benefietopbrengsten' en voor de keuze wordt gesteld; ofwel de nor in; ofwel burgerdienst in Camp Green Lake. Stanley gaat voor de tweede optie en moet daar grote putten mee helpen graven in de woestijn. Dit op bevel van de kampoversten (Sigourney Weaver, Jon Voight en Tim Blake Nelson), die ervan overtuigd zijn dat ze zo het verborgen fortuin van ene Kissing Kate Barlow (Patricia Arquette) zullen ontdekken. En wij maar denken dat ze in Hollywood nu alle flutverhaaltjes al wel zouden opgebruikt hebben...

Runaway Jury - Ook in 2004 kan het natuurlijk niet ontbreken aan een nieuwe John Grishamverfilming: ditmaal is het de beurt aan Runaway Jury uit 1990. Aan de cast zal het alvast niet liggen, mocht deze film floppen: voor het niet onaardige bedrag van 60 miljoen dollar werden o.a. Gene Hackman, Dustin Hoffman, John Cusack en Rachel Weisz opgetrommeld. Dat moet vuurwerk geven, lijkt ons. Minder te spreken zijn we over de reputatie van regisseur Gary Fleder, op zijn shortlist vinden we onder andere Kiss the Girls, Don't Say a Word en Impostor terug; nauwelijks hoogvliegers te noemen, laat staan publiekslievelingen. Het plot gaat ongeveer als volgt. Wanneer een man wordt doodgeschoten tijdens een wilde schietpartij op zijn kantoor, daagt zijn weduwe de fabrikant van het wapen in kwestie voor het gerecht. Die zou namelijk wetens en willens de verkoop van dat wapen aanzwengelen in de bewuste staat, hoewel ze wist dat voor dit bepaalde type geen wapenvergunning nodig was en dat dus elke gek met een identiteitskaart eraan kon geraken. Het wordt een strijd (en niet alleen een legale) tussen Rankin Fitch (Hackman) en Wendell Rohr (Hoffman) als advocaten voor de twee partijen, met een onverwachte hond in het kegelspel in de figuur van Nicholas Easter, een jurylid met een heel eigen agenda.

Timeline - Ook Michael Crichton ziet dit jaar weer één van zijn boeken verfilmd met deze Timeline. Deze sciencefictionprent over tijdreizen zal onvermijdelijk vroeg of laat in verband gebracht worden met de Back to the Futurereeks (kijk nu, het is al gebeurd), maar enige vergelijking tussen de twee zou een blamage zijn aan het adres van deze laatste. Timeline is een hoogst gekunsteld verhaaltje over een professor die een machine uitvindt om materie in een oogwenk van de ene naar de andere plaats te transporteren. Ongewild opent hij zo echter een gat in het tijd-ruimtecontinuum naar het 14e eeuwse Frankrijk. Natuurlijk zit hij daar nu vast en moeten een aantal van zijn studenten samen met zijn zoon proberen hem terug te halen. Billy Connoly (o.a. Beautiful Joe), Paul Walker (van The Fast and the Furious) en Frances O' Connor (o.a. AI) spelen de hoofdrollen. Merk trouwens op dat Timeline ook in onze preview voor 2003 al werd aangekondigd, dat belooft.

Scooby Doo 2 - Nog meer filmgort uit het verleden dat niet op een vervolg zat te wachten maar er toch één krijgt: Scooby Doo. Deze film uit 2002 stond bij menig cinemabezoeker in de flop-5 van dat jaar, maar wist toch wereldwijd een verbijsterende 275 miljoen dollar bijeen te harken aan de kassa's. Wat een beetje naambekendheid toch al niet kan veroorzaken (vooral trauma's en een dégout van de cinema dan, stellen we ons voor). Zowel Freddie Prinze Jr. als Sarah Michelle Gellar zagen een nieuwe schnabbel echter wel zitten en ook regisseur Raja Gosnell loopt dezer dagen waarschijnlijk rond met dollartekens in de ogen. Scooby en The Gang onderzoeken ditmaal de snode plannen van een gemaskerde onverlaat die de macht over het geliefde dorpje Coolsville wil overnemen. Daartoe slaagt deze aan het experimenteren met de Monster Machine, een samenraapsel van bouten en moeren dat de klassieke Mystery Inc. vijanden zoals Captain Cutler, The Creeper en de 10000 Volt Ghost weer tot leven kan wekken. Yikes. Voeg aan deze snelle hap nog een snuifje extra zwakzinnigheid (Seth Green), en een handvol vrouwelijk schoon (Alicia Silverstone) toe en je hebt Scooby Doo 2: Monsters Unleashed.

The Haunted Mansion - Disney had The Haunted Mansion al aangekondigd voor 2003, maar zag op het laatste moment in dat 2 films gebaseerd op Disneylandattracties per jaar wel eens te veel van het goede zou kunnen zijn voor de gemiddelde filmganger (Pirates of the Caribbean was die andere vertaling naar het witte doek). Achteraf gezien was dit misschien echter nog niet zo'n slecht idee geweest: laatstgenoemde was de sleeper hit van het jaar en bracht tonnen geld binnen. Misschien had The Haunted Mansion in de vaargeul van Pirates wel kunnen freewheelen naar een nieuw box-officetoppertje. Nu moet THM zijn eigen boontjes doppen en het dient gezegd: veel troeven heeft deze film qua verhaal niet uit te spelen. Eddie Murphy speelt Jim Evers, een succesvolle vastgoedmakelaar die zodanig bezig is met zijn werk dat zijn familieleven er danig bij inschiet. Vrouw Sara (Marsha Tomason) en de kinderen kunnen dit maar matig appreciëren. Als Jim ook op hun huwelijksverjaardag te laat thuis komt, wil hij het goedmaken met een weekendje aan het meer. Op weg naar hun bestemming wil de hele familie wel nog even stoppen bij een grote mysterieuze villa, je weet maar nooit of er daar nog een procentje op te rapen valt. Natuurlijk strandt de familie ter plaatse en gaan de poppen (of is het: geesten, tovenaars en waarzegsters) aan het dansen. Klinkt niet superorigineel op het eerste gezicht, of ligt dat aan ons? Aan het roer zit gelukkig wel de man achter The Lion King en Stuart Little (1 & 2): Rob Minkoff. Dat zit dus wel snor, al zijn animatie en live action natuurlijk a totally different ballgame. Eentje om in het oog te houden.

Harry Potter 3 The Prisoner of Azbakan - is de titel van het derde deel van de kinderhysterie die Harry Potter heet. Persoonlijk konden we de twee voorgaande Potterfilms maar matig appreciëren, maar dat wijten we vooral aan de zoutloze regie van Chris Columbus. Home Alone mag dan een onverwachte hit geweest zijn, het feit dat je goed kunt omgaan met kinderacteurs is geen garantie dat je ook goede kinderfilms maakt. Het vervangen van Columbus door de Mexicaan Alfonso Cuaron heeft alvast dat euvel opgelost (en wat zuiderse pimento aan de productie toegevoegd), je kunt diens films (b.v. Y tu mama tambien) immers bezwaarlijk een gebrek aan karakter verwijten. Het boek van J.K. Rowling wordt trouwens ook afgedaan als het spannendste van de reeks, dat zit ook al goed. Sterk samengevat gaat het als volgt. Harry (Daniel Radcliffe) zit ondertussen in zijn derde leerjaar op de tovenaarsschool Hogwart's. Dit jaar zal hij echter extra op de proef worden gesteld, naast de reguliere lessen krijgt Harry immers ook enkele praktische problemen voorgeschoteld. De bal gaat aan het rollen wanneer Sirius Black (Gary Oldman), een veroordeelde moordenaar, ontsnapt uit de gevangenisvleugel van het Kasteel van Azbakan, bekend als de Wizards' Prison. Aangenomen wordt dat Harry als volgende slachtoffer op Blacks moordlijstje staat. Niet alleen moet de kleine tovenaar deze bedreiging het hoofd proberen bieden, hij moet ook zien te leren omgaan met de Dementors die werden uitgezonden om Hogwart's te beschermen. Kan hij de link tussen zichzelf en de moordenaar blootleggen vooraleer deze laatste toeslaat? Alle acteurs uit delen 1 en 2 (behalve natuurlijk de overleden Richard Harris) zijn alvast van de partij. Als ook de cinematografie en de special effects opnieuw acte de présence geven, staat er ons wat moois te wachten in juni. De eerste trailer en stills smaken alvast naar meer.

Spider-Man 2 - Spider-Man was een gigantisch kassucces in 2002. De film bracht, aan bioscoopticketten alleen, zowat 800 miljoen dollar op. Begin juni in de VS, en juli bij ons, komt het vervolg in de cinemazalen. Sony heeft trouwens het zekere voor het onzekere genomen en zowel Tobey Maguire als Kirsten Dunst al voor twéé sequels (deel 3 is gepland voor 2006) laten tekenen, zo gebrand zijn ze op dit project. Alleen regisseur Sam Raimi heeft enkel een contract voor deze film, maar dat is waarschijnlijk nog maar een kwestie van tijd. Hoewel de release niet meer zo ver verwijderd is, waart er nog steeds een waas van geheimzinnigheid over deze productie. Zo zijn er maar weinig details over het plot bekend, alhoewel er al een eerste teasertrailer is losgelaten op het internet. Wat we wel weten, is dat het niet van een leien dakje liep om tot een compromis over het verhaal te komen. Zo werden eerst Alfred Gough en Miles Millar (die Shanghai Knights hadden neergepend) aangezocht om het script te schrijven in april 2002, om dan twee maanden later aan te kondigen dat David Koepp (van Spider-Man 1) zijn eigen script zou schrijven, hetgeen op zijn beurt zou bewerkt worden door Gough en Millar. Uiteindelijk zijn alledrie bedankt voor bewezen diensten in september 2002 en kreeg Pulitzerwinnaar Michael Chabon carte blanche om van nul opnieuw te beginnen. Over de uiteindelijke verhaallijn is nog maar weinig geweten, buiten het feit dat Peter Parker nog steeds de beminnelijke student wetenschappen is en nu studeert aan de NYC Empire State University. Mary Jane Watson (Kirsten Dunst) is nog steeds zijn love interest en wanneer de nood het hoogst is, verandert Parker in een superheld die langs wolkenkrabbers kan slingeren en gebouwen op kan kruipen. In deze tweede film krijgt Spider-Man voornamelijk af te rekenen met het boosaardige genie Dr. Otto Octavius alias Dr. Octopus (rol van Alfred Molina). Verder heeft Mary Jane een nieuw vriendje: J. Jonah Jameson, de zoon van Peters baas, en jaagt ze nog steeds een carrière als model na. To be continued wanneer de volgende weken/maanden meer bekend raakt.

Man on Fire - Man on Fire is de nieuwe film van Tony Scott (Top Gun, True Romance, Enemy of the State) die in het najaar bij ons in de zalen zal komen. Denzel Washington speelt de rol van Creasy, een verbitterde ex-marinier bij de US Navy die verhuist naar Mexico City. Daar aanvaardt hij de job van bodyguard bij een rijke familie die zopas verschillende bedreigingen op hun leven heeft gekregen. Wanneer de 10-jarige dochter van de familie (Dakota Fanning) inderdaad wordt ontvoerd en vermoord, ontbindt Creasy al zijn duivels en gaat hij achter de daders aan. De film is gebaseerd op de roman van ene Q.J. Quinnell, naar verluidt een pseudoniem van een auteur ergens in het Middellandse-Zeegebied. Die zou vroeger aan de kost gekomen zijn als huurling en nu zijn levensverhaal vertellen met het karakter Creasy als zijn stand-in. Sic. Dit verhaal werd trouwens al eens verfilmd in 1987 met Scott Glenn in de rol van Creasy. Tony Scott was toen ook al in de running voor de regisseursjob maar viste achter het net, danig teleurgesteld ging hij daarop maar aan de slag als regisseur van Top Gun. De rest van dat verhaal kennen we: Top Gun werd een wereldwijd kassucces, groeide uit tot een absolute klassieker en bracht ongeveer 500 keer meer geld op dan Man on Fire, dat pas een jaar later in de bioscopen geraakte. Het kan verkeren.

Cold Mountain - Kan Anthony Minghella het succes van The English Patient herhalen? The Talented Mr. Ripley deed het niet slecht, maar het ziet ernaar uit dat hij met Cold Mountain weer op het juiste spoor zit. Critici en publiek in Amerika zijn in ieder geval positief gestemd en de film wist voor zijn officiële release al een handvol Golden Globe-nominaties te verzamelen. Minghella grijpt voor zijn laatste productie overigens terug naar het thema van de geliefden die door eerder dramatische omstandigheden van elkaar gescheiden worden. In de cast zijn grote namen terug te vinden zoals Jude Law, Nicole Kidman, Renee Zellweger, Natalie Portman en Donald Sutherland.

Open Range - Een film van en met Kevin Costner, komt dat wel goed? En dan nog wel 135 minuten lang? Toegegeven, de man deed zijn best in Dances with Wolves, maar wordt helaas beter herinnerd door flops zoals Waterworld en The Postman. Misschien kan Open Range het tij wel doen keren: een goeie ouwe western met toch een aantal goeie namen zoals Robert Duvall, Annette Bening en Michael Gambon. En de film kreeg alvast goeie kritieken in Amerika, al wil dat natuurlijk niets zeggen.

Kill Bill, Volume 2 - Als deel 2 maar half zo goed is als het eerste, zal dit nog een van de betere films van het jaar worden. Uma Thurman zet haar queeste naar Bill voort en zaait hierbij de nodige dood en vernieling. Voor degenen die vorig jaar geen bioscoop van dichtbij hebben gezien: Quentin Tarantino is de regisseur van dienst en onder andere David Carradine, Vivica A. Fox, Daryl Hannah en Lucy Liu zijn Thurman's tegenstanders.

Wimbledon - Het is al van 1995 geleden dat we nog eens een film hebben gezien van Richard Loncraine. Toen werden we meer dan aangenaam verrast met een zeer geslaagde verfilming van Richard III met een briljante Ian McKellen in de hoofdrol. Deze keer kiest hij voor een liefdesverhaal op - u raadt het nooit - Wimbledon. Paul Bettany vertolkt een wat uitgerangeerde tennisspeler die verliefd wordt de jongere 'bad girl' Kirsten Dunst en zijn kunnen nog eens kan bewijzen op - jawel - Wimbledon. Sportfilms waarin een underdog het onmogelijke moet presteren hebben we al in heel wat disciplines gehad; benieuwd of een tennisfilm nu het hart van het publiek kan veroveren.

Van Helsing - Regisseur Steven Sommers (The Mummy en The Mummy Returns) heeft voorlopig blijkbaar genoeg van mummies en verschuift zijn aandacht naar de strijd tussen Van Helsing en aartsvijand Dracula. Oorspronkelijk was er een vervolg gepland op de Dracula-verfilming van Coppola uit 1992 met Anthony Hopkins in de hoofdrol, maar de plannen werden opzijgeschoven en verschillende verhaalelementen werden gewijzigd. Van Helsing is hiervan het resultaat en zou wel eens een van de grote films van 2004 kunnen worden. Een mengeling van horror en actie doet het meestal goed, een budget van 160 miljoen dollar belooft alvast goeie special effects en Hugh Jackman (bekend van X-Men en X-2) zal ook wel voldoende vrouwvolk naar de zaal lokken.

The Day after Tomorrow - Of de rampenfilm van 2004? De trailer ziet er alvast veelbelovend uit, gaande van orkanen in Hollywood tot de nieuwe ijstijd in New York. En regisseur Roland Emmerich is natuurlijk niet aan zijn proefstuk toe, denk maar aan Godzilla en Independence Day. Dennis Quaid speelt in ieder geval een klimatoloog die de wereld probeert te waarschuwen voor de noodlottige gevolgen van het broeikaseffect. De rest van de cast bestaat uit eerder nobele onbekenden; waarschijnlijk ging de rest van het budget naar de special effects, waar natuurlijk veel - zoniet alles - van verwacht wordt.

Thunderbirds - Jonathan Frakes speelde in een vorig leven nog mee in Star Trek The Next Generation en regisseerde zelfs twee Star Treks, namelijk First Contact, dat vrij goeie kritieken kreeg en Insurrection, dat het minder goed deed. Nu staat hij in voor de verfilming van een heuse cultklassieker, de Thunderbirds, de SF- reeks met de marionettenpoppen. De bekendste naam uit de cast is Bill Paxton en Frakes zelf zou in een cameo te zien zijn. De maker van de originele reeks is alvast pessimistisch gestemd en twijfelt eraan dat zijn reeks de overgang naar speelfilm zal overleven. Overigens zouden de helden uit de film jonger zijn dan in de reeks zelf en mikt Frakes naar eigen zeggen eerder naar een kinderpubliek.

The Village - Al was niet iedereen overtuigd van het einde van Signs, toch wordt al volop uitgekeken naar de nieuwste prent van M. Night Shyamalan. De cast is er alvast een om van te likkebaarden, met klinkende namen als Joaquin Phoenix, Adrien Brody, William Hurt en Sigourney Weaver. Het verhaal speelt zich af op het einde van de negentiende eeuw in Covington, een klein dorpje omringd door een groot, donker woud waarin geheimzinnige wezens wonen. De trailer - voorlopig on line te bewonderen - ziet er alvast veelbelovend uit, maar kan Shyamalan voldoen aan de hoge verwachtingen?

Ring II - Gore Verbinski nam de honneurs waar van de verdienstelijke verfilming van Japanse griezelklassieker Ringu. Voor Ring II tekent de onbekende Noam Murro. Veel is nog niet bekend over de plot; volgens Dreamworks zou dit geen verfilming worden van Ringu 2 (de Japanse sequel), maar een origineel werk. Naomi Watts zou alvast terug van de partij zijn.

Bridget Jones 2: Edge of Reason De eerste Bridget Jones was niet slecht - het boek was natuurlijk beter - maar het is nu de vraag of we met z'n allen zitten te wachten op deze sequel. Overigens zag het een tijdje naar uit dat de film er niet zou komen omdat Renee Zellweger er tegenop zag om weer vetrolletjes bij te kweken. Blijkbaar is ze dan toch van gedachten veranderd en ook Hugh Grant en Colin Firth zijn terug van de partij; voor de regie tekent deze keer een zekere Beeban Kidron.

Jos Wolffers
Hans Dewijngaert
Reggy Hafkenscheid
Steven Van den Brande
Ingrid Dendievel

Foto: resp. eigenaars

PLANEET CINEMA

Planeet Cinema is een online filmmagazine. We bekijken films zonder grenzen: oud of nieuw, populair of obscuur.

We geven graag nieuw schrijftalent de kans om online te publiceren.

Planeet Cinema beschikt over een uitgebreid archief van meer dan 6.000 artikelen sinds 1993.

 

HOME
RECENSIES
ACHTERGRONDEN
FESTIVALS
KLASSIEKERS

Twitter Facebook

 

THEMA

THEMA - UIT DE KUNST
Vrouw in een mannenwereld


Met de hulp van een historica draaide de Franse regisseur Bruno Nuytten in 1988 een biopic over een van Frankrijks meest bekende vrouwelijke kunstenaars uit de negentiende eeuw. De gelijknamige film vertelt haar tragische levensverhaal begeleid door de dramatische muziek voor hoofdzakelijk strijkers van componist Gabriel Yared.

>>>

THEMA - UIT DE KUNST
De beeldhouwer die niet wou schilderen


Quizvraagje voor bij de barbecue: wat hebben Mozes, Johannes de Doper, Marcus Antonius, Henry VIII, Michelangelo en God de Vader zelve gemeenschappelijk? Antwoord: ze werden allemaal op film vereeuwigd door Charlton Heston.

>>>

THEMA - UIT DE KUNST
Het spanningsveld van de kunstenaar


Een kunstschilder die in de tweede helft van de negentiende eeuw in het zog van het impressionisme op de kunstscène verschijnt, is Auguste Renoir. Deze Fransman die ongeveer 6000 schilderijen maakte, is echter niet de enige kunstenaar die Gilles Bourdos met de film Renoir in de verf zet.

>>>

THEMA - UIT DE KUNST
Genialiteit ondergedompeld in miserie


Quoth the raven: ‘nevermore’. Edgar Allan Poe schreef de beroemde dichtregel in 1845, en sindsdien heeft zijn raaf de populaire cultuur niet meer verlaten. Als zelfs The Simpsons je gedicht opnemen in hun Treehouse of Horrorreeks, weet je dat je het als dichter gemaakt hebt.

>>>

THEMA - UIT DE KUNST
Pop-art tot de tiende macht


Thierry Guetta is een Fransman die in Los Angeles een tweedehands kledingzaak heeft. Via via ontmoet hij een street art-kunstenaar en hij – notoir allesfilmer – springt bij en filmt alles. Meer street art-kunstenaars laten zich filmen. Een idee voor een documentaire is geboren. Maar er is iets loos. Guetta zal niet rusten voor hij alle kunstenaars heeft gefilmd. Hij ontmoet er veel. Maar er ontbreekt er een: Banksy, die intussen wereldberoemd is geworden met zijn ironische street art.

>>>

THEMA - UIT DE KUNST
Wie is er bang van Alfred Hitchcock?


In 2012, meer dan 30 jaar na zijn dood, verschenen er plots twee films over het leven van Alfred Hitchcock. Het mag een wonder zijn dat het zolang geduurd heeft. Hitchcock was een mysterieus man en een gedroomd object voor een biopic.

>>>

UIT HET ARCHIEF

Brunbro Films
ULTIMA PARADA 174
Drama op weekendfilmniveau
>>>