Meteen naar de tekst springen
Foto: A-Film

INDEX >> ACHTERGRONDEN >> DIARIOS DE MOTOCICLETA

DIARIOS DE MOTOCICLETA
Che Guevara

 

Saskia Denblijden | 12/09/2004


Share/Bookmark

In Diarios De Motocicleta snort hij samen met z'n makker Alberto Granado door Zuid- Amerika, maar pas later zou Che Guevara ook elders bekend worden als leider van de Cubaanse revolutie.

Ernesto 'Che' Guevara werd geboren op 14 juni 1928 in Rosario, Argentinië. Op 9-jarige leeftijd volgde hij de gebeurtenissen in de Spaanse burgeroorlog op de voet. Ook was hij al op jonge leeftijd geïnteresseerd in de werken van Marx, Engels en Freud, die hij vond in de bibliotheek van zijn vader. Zijn ziekte - hij leed bijna zijn hele leven aan astma - bracht hem ertoe geneeskunde te studeren, waar hij zich specialiseerde in allergie en later in lepra.

In 1949 maakte hij zijn eerste reis op de fiets door het noorden van Argentinië. Hij kwam hierdoor in contact met de armen. In 1951 maakte hij een tweede, langere reis samen met zijn vriend Alberto Granado. Op de motorfiets ontdekten ze samen Argentinië, Chili, Peru, Colombia, Venezuela en Miami.

Na zijn studies ging hij naar Bolivië tijdens de Nationale Revolutie en naar Guatemala, waar hij de grote invloed van de CIA zag in de contrarevolutie en de val van de president Arbenz. Hij ging naar Mexico City waar hij in het ziekenhuis werkte en leerde er Fidel Castro kennen. Hij voegde zich bij diens volgelingen, en bereidde samen met hem de inval in Cuba voor. Na de overwinning van de Revolutie werd hij de rechterhand van Castro in de Cubaanse regering. Hij had een grote invloed op de nieuwe landbouwwetten die stelde dat de grootgrondbezitters onteigend werden. Eveneens zorgde hij voor een handelspact met de USSR zodat de suikerindustrie niet langer afhankelijk was van de VS.

Ook in verschillende Afrikaanse landen bracht hij zijn revolutionaire invloed. Zo ging hij met een leger van 120 Cubanen naar Kongo, waar hij samen met Kabila vocht in de revolutie. Zijn laatste wapenfeit was in Bolivië. Die poging mislukte echter en Che werd geëxecuteerd. Door het beeld van een romantische en revolutionaire held werd Che na zijn dood een idool voor de revolutionaire jongeren over heel de wereld.

Foto: A-Film Foto: A-Film

Diarios De Motocicleta, gebaseerd op de dagboeken van Che Guevara en AlbertoGranado, draait nu in de bioscoop.

PLANEET CINEMA

Planeet Cinema is een online filmmagazine. We bekijken films zonder grenzen: oud of nieuw, populair of obscuur.

We geven graag nieuw schrijftalent de kans om online te publiceren.

Planeet Cinema beschikt over een uitgebreid archief van meer dan 6.000 artikelen sinds 1993.

 

HOME
RECENSIES
ACHTERGRONDEN
FESTIVALS
KLASSIEKERS

Twitter Facebook

 

THEMA

THEMA - UIT DE KUNST
Vrouw in een mannenwereld


Met de hulp van een historica draaide de Franse regisseur Bruno Nuytten in 1988 een biopic over een van Frankrijks meest bekende vrouwelijke kunstenaars uit de negentiende eeuw. De gelijknamige film vertelt haar tragische levensverhaal begeleid door de dramatische muziek voor hoofdzakelijk strijkers van componist Gabriel Yared.

>>>

THEMA - UIT DE KUNST
De beeldhouwer die niet wou schilderen


Quizvraagje voor bij de barbecue: wat hebben Mozes, Johannes de Doper, Marcus Antonius, Henry VIII, Michelangelo en God de Vader zelve gemeenschappelijk? Antwoord: ze werden allemaal op film vereeuwigd door Charlton Heston.

>>>

THEMA - UIT DE KUNST
Het spanningsveld van de kunstenaar


Een kunstschilder die in de tweede helft van de negentiende eeuw in het zog van het impressionisme op de kunstscène verschijnt, is Auguste Renoir. Deze Fransman die ongeveer 6000 schilderijen maakte, is echter niet de enige kunstenaar die Gilles Bourdos met de film Renoir in de verf zet.

>>>

THEMA - UIT DE KUNST
Genialiteit ondergedompeld in miserie


Quoth the raven: ‘nevermore’. Edgar Allan Poe schreef de beroemde dichtregel in 1845, en sindsdien heeft zijn raaf de populaire cultuur niet meer verlaten. Als zelfs The Simpsons je gedicht opnemen in hun Treehouse of Horrorreeks, weet je dat je het als dichter gemaakt hebt.

>>>

THEMA - UIT DE KUNST
Pop-art tot de tiende macht


Thierry Guetta is een Fransman die in Los Angeles een tweedehands kledingzaak heeft. Via via ontmoet hij een street art-kunstenaar en hij – notoir allesfilmer – springt bij en filmt alles. Meer street art-kunstenaars laten zich filmen. Een idee voor een documentaire is geboren. Maar er is iets loos. Guetta zal niet rusten voor hij alle kunstenaars heeft gefilmd. Hij ontmoet er veel. Maar er ontbreekt er een: Banksy, die intussen wereldberoemd is geworden met zijn ironische street art.

>>>

THEMA - UIT DE KUNST
Wie is er bang van Alfred Hitchcock?


In 2012, meer dan 30 jaar na zijn dood, verschenen er plots twee films over het leven van Alfred Hitchcock. Het mag een wonder zijn dat het zolang geduurd heeft. Hitchcock was een mysterieus man en een gedroomd object voor een biopic.

>>>

UIT HET ARCHIEF

Foto: New Line Cinema
FREQUENCY
Op dezelfde golflengte
>>>